Connect with us

ACTUALITATE

Mesaje la împlinirea a 160 de ani de la Mica Unire înfăptuită la 24 ianuarie 1859

Publicat

pe

Foto: hunedoaralibera.ro

Sărbătorim, astăzi – 24 ianuarie 2019, 160 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza sau „Mica Unire de la 1859”. A fost primul pas important pe calea înfăptuirii României Mari, la 1 decembrie 1918.

Cezar Preda, deputat PNL de Dâmboviţa: Unirea Principatelor Romane a fost o dovadă clară de înțelepciune politică

La 24 ianuarie 1859 avea loc Unirea Principatelor Române, primul pas dintr-un amplu proces de dezvoltare a unui stat modern, astfel formarea statului român devine parte a unui amplu proces istoric european.

Unirea Principatelor Romane a fost o dovadă clară de înțelepciune politică, de aceea, și nu numai, le suntem recunoscători înaintașilor noștri pentru că au avut curajul să ia decizii grele gândind pentru viitor, iar noi avem obligaţia să continuăm acest proces de transformare, să construim şi să oferim şanse generaţiilor care vin după noi, însă nu vom putea face acest lucru decât dacă vom gândi unitar. Nu vom putea face acest lucru decât dacă ne vom raporta la acelaşi sistem de valori şi de principii.

La multi ani, România și românilor de pretutindeni uniți prin sânge și tradiție!

 

Oana Vlăducă, deputat PSD de Dâmboviţa: Istoria României moderne s-a scris din mâna, sufletul și mintea de vizionar a lui Cuza

Istoria nu se scrie din neant. E nevoie de oameni excepționali, autori ai unor fapte excepționale. Istoria României moderne s-a scris din mâna, sufletul și mintea de vizionar a lui Cuza și, laolaltă cu el, a unor oameni care au înțeles drumul comun pe care aveau să pășească.

Și l-au asumat, ca pe un destin al țării intregite – Principatele Moldovei și Țării Românești, și l-au transformat, înnoindu-l cu valori occidentale, elemente de legislație și democrație, instituții noi.

Asta face istoria: consemnează măreția unor momente de ispravă maximă și le așterne pentru luare aminte. Să învățăm, așadar și să luăm aminte!

 

Carmen Holban, deputat PSD de Dâmboviţa: Alexandru Ioan Cuza, acest lider vizionar, a transformat Principatele Unite

Istoricul eveniment din 24 ianuarie 1859 este considerat a fi primul pas important spre înfăptuirea statului național unitar român prin unirea Moldovei și a Țării Româneşti sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. În șapte ani de domnie, Alexandru Ioan Cuza, acest lider vizionar, a transformat Principatele Unite, în pofida tuturor presiunilor, care nu au fost puține sau neînsemnate, și a demarat reforme profunde în numeroase domenii.

La asemenea momente de evocare a spiritului unionist de acum 160 de ani, este necesar ca întreaga clasă politică să medităm la adevăratele așteptări ale poporului: să ne ținem de cuvânt, să ne punem puterea și priceperea în slujba interesului public și să respectăm legile. Numai așa vom putea sta în continuare demni și ne vom privi în ochi cu mândrie. Așa, UNIREA va rămâne mulți ani de acum înainte un Ideal Sfânt…

Hai să dăm mână cu mână! La mulți ani, români de pretutindeni!

 

Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmboviţa: Avem mai multe lucruri care ne unesc, decât ne despart

Astăzi, 24 ianuarie, istoria ne mai oferă o lecție: unitatea este posibilă doar prin înțelegere reciprocă, susținerea obiectivelor naționale în afara și-n interiorul țării și multă muncă. Acum 160 de ani se unea Moldova cu Țara Românească. Acum 160 de ani se puneau bazele reformelor care au modernizat națiunea noastră sub conducerea lui A.I. Cuza.

Dacă nu ar fi existat 24 ianuarie 1859, Marea Unire de la 1 decembrie 1918 ar fi fost o ”misiune imposibilă”. Trebuie să reflectăm la lecțiile istoriei și să pregătim un proiect de țară pentru viitorii 100 de ani.

Așadar, Unirea nu s-a făcut peste noapte. Clasa politică de astăzi trebuie să înceapă cu proiecte mici, dar care să schimbe viața românilor în bine. Avem nevoie de îmbunătățirea situației din sistemul educațional și sanitar. Trebuie să ajungem la un consens pentru proiecte de infrastructură și investiții. Trebuie să susținem economia națională într-o Europă tot mai unită și o lume tot mai globalizată. Astăzi, informația și banii circulă cu viteza internetului, iar noi trebuie să ne asigurăm că valorile naționale vor fi întărite și vor ghida în direcția dorită națiunea noastră.

Fac apel către toate forțele politice, societatea civilă, mediul academic, asociațiile profesionale și educaționale și le îndemn să se așeze la aceeași masă și să adopte un pachet de soluții pentru viitorul acestei Națiuni. Avem mai multe lucruri care ne unesc, decât ne despart.

La Mulți Ani, dragi români! La Mulți Ani, România!

 

Adrian Ţuţuianu, senator Pro România de Dâmboviţa: Ce s-a întâmplat atunci a fost înțelegerea perfectă a clipei

Dacă e să aleg câteva cuvinte de substanță care să descrie momentul de la 24 ianuarie 1859, ele ar fi: VIZIUNE, MATURITATE, CONSENS. Ce s-a întâmplat atunci a fost înțelegerea perfectă a clipei, asumarea și fructificarea ei istorică.

Mă aflu la Iași, „Capitala Istorică a României”. Ieri am fost la Chișinău. Stau alături de Victor Ponta, de Iurie Leancă, de colegi din PRO ROMÂNIA, români cărora nu le e frică să iasă pe stradă ca să nu fie huiduiți. Este și asta o înțelegere a clipei.

 

Iancu Caracota, senator PNL de Dâmboviţa: La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Astăzi, 24 Ianuarie 2019, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Mică Unire a reprezentat primul pas pentru înfăptuirea statului naţional unitar român, deziderat formulat si așteptat încă din timpul Revoluţiei de la 1848.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

 

Daniel Cristian Stan, primar municipiul Târgovişte: Mi-aș dori să știm să apreciem cu mai multă înțelepciune efortul din trecut

Sunt momente în istoria unui popor care dau măsura capacității acelui popor de a-și scrie numele cu majuscule în istoria națională și universală. Dacă acele momente sunt conștientizate și fructificate, oportunitățile respective pot schimba destinul întreg al poporului.

24 ianuarie 1859 a fost un astfel de moment excepțional prin context, prin construcția lui și prin consecințe. „Noua Românie” sau „ziua renașterii naționale” au resetat ceasul istoriei și au pus un reper nou pe hartă: Unirea Principatelor Moldovei și Țării Românești sub conducerea unui singur domnitor, Alexandru Ioan Cuza.

Mie îmi place să spun că acea clipă este certificatul de naștere al statului român modern, prin urmările extraordinare pe care le-a provocat imediat: modernizarea instituțiilor, crearea unora noi, separația puterilor în stat, principii noi de legislație, desființarea privilegiilor de clasă, responsabilitate politică etc. S-a petrecut atunci, sub ochii și inima de vizionar ale lui Cuza, un gest de consens și maturitate civică fără precedent în epocă. Atunci au dispărut granițele dintre elite politice și oameni simpli, dintre cărturari și oameni mai puțin instruiți și toți au aderat la un obiectiv pe care l-au înțeles ca fiind al tuturor.

Mi-aș dori să știm să apreciem cu mai multă înțelepciune efortul din trecut și să aplicăm, la rândul nostru, câteva dintre acele principii, să tindem către aceleași valori. Nu vom fi vizionari precum Alexandru Ioan Cuza, dar măcar vom da măsura respectului nostru pentru acel eveniment al epocii.

 

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, preşedinte interimar PSD Dâmboviţa: Este momentul să ne reunim în jurul unui proiect național

Astăzi se împlinesc 160 de ani de la Mica Unire, când prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, Moldova și Țara Românească s-au pus bazele României moderne. Totodată, ne aflăm în fața unui moment istoric pentru țara noastră, care se află la conducerea Consiliului Uniunii Europene până la 30 iunie 2019.

Este momentul să ne reunim, toată clasa politică, în jurul unui proiect național. Este o acțiune necesară după realizarea obiectivelor de aderare la Nato și Uniunea Europeană.

Cred însă că trebuie să ne gândim mult mai profund la proiecte majore, la reeditarea actelor de voință ale națiunii române care au stat la baza formării statului național.

Tot ce suntem astăzi, ca națiune, ca țară, ca popor, datorăm unor predecesori vizionari, patrioți, unor oameni a căror conștiință față de România ar fi trebuit să fie un model pentru noi toți, cei din prezent.

Oricând și oriunde ne aflăm trebuie să oferim un semn de respect pentru cei care au luptat pentru România, pentru sacrificiile pe care le-au făcut.

La mulți ani, România!

ACTUALITATE

Dâmboviţa: 77 de copii și 27 de angajați din învățământ sunt confirmați cu COVID

Publicat

pe

de

Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița ne informează că, începând cu data de 17 ianuarie 2022 (semestrul al doilea), toate unitățile de învățământ din județ vor funcționa cu prezență fizică, în funcție de rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2.

„La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase / grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei / grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 10 zile începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz.

Măsura suspendării la nivelul clasei / grupei este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ.

Preșcolarii / elevii carantinați și cei din grupele / clasele sau unitățile de învățământ preuniversitar / conexe care au cursurile cu prezență fizică suspendate continuă procesul de învățământ în sistem online”.

Evoluția situației epidemiologice din unitățile de învătământ preuniversitar în săptămâna 10 – 14 ianuarie 2022:
– clase cu prezență fizică suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 49 (1.289 preșcolari / elevi);
– preșcolari / elevi confirmați Covid-19: 77
– personal angajat în învățământ confirmat Covid-19: 27

Situația actualizată zilnic a grupelor / claselor / unităților cu activitate suspendată este publicată pe site-ul oficial al inspectoratului școlar, la secțiunea Funcționarea unităților de învățământ
http://www.isj-db.ro/functionarea-unitatilor-de-invatamant

Citește în continuare

ACTUALITATE

Municipiul Târgoviște a depășit 3 cazuri COVID la mia de locuitori

Publicat

pe

Municipiul Târgoviște înregistrează, astăzi – 16 ianuarie 2022, o rată de incidență peste 3 cazuri COVID la mia de locuitori. Aceeași situație și în alte șapte localități din județul Dâmbovița.

Totodată, în 14 comunități, incidența cazurilor de infectare cu coronavirus se situează între 2 și 3 la mia de locuitori. La polul opus, au mai rămas doar opt comune unde nu a fost raportat niciun caz COVID în ultimele 14 zile.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT