Connect with us

ACTUALITATE

Adrian Ţuţuianu, fost ministru al Apărării: Planul de înzestrare a Armatei Române bate pasul pe loc!

Publicat

pe

Senatorul Adrian Ţuţuianu, fost ministru al Apărării, a realizat o analiză punctuală a modului cum se derulează Planul de înzestrare a Armatei Române pentru 2017-2026, aprobat în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 1 august 2017, când se afla încă la conducerea MApN.

Din păcate, spune parlamentarul de Dâmboviţa, multe din cele opt proiecte vitale, fiecare în valoare de peste 100 de milioane de euro, se află, după un an şi jumătate, în diferite stadii de amânare şi nerealizare.

„Lucrul care ne doare cel mai tare pe noi, dâmboviţenii, este acela că proiectul de producție a unui transportor blindat la Uzina Mecanică Moreni nu a făcut niciun pas înainte”.

Planul de înzestrare reprezintă o necesitate a Armatei Române, în actualul context global de securitate, spune Adrian Ţuţuianu – senator Pro România. Şi cu toate acestea, se bate pasul pe loc, după cum reiese din analiza pe care a prezentat-o în cadrul unei conferinţe de presă.

Cele opt proiecte majore pentru Armata Română, aprobate în şedinţa CSAT din data de 1 august 2017, sunt:
– 4 corvete multifuncţionale cu echipamentele aferente (rachete navă-navă, rachete navă-aer, muniţie, criptoare), în valoare de 1,6 miliarde de euro – procedură suspendată, sesizat Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

– 3 sisteme de instalaţii mobile de lansare rachete anti-navă (SIML), în valoare de 200 de milioane de euro – licitație lansată abia la 1 octombrie 2018.

– Modernizarea a 48 de maşini de luptă MLI-84M, costuri estimate de 138 milioane euro – licitație în pregătire (practic, în 2018 nu s-a făcut nimic).

– Transportoare blindate pentru trupe 8X8 și 4X4, în valoare de 370 milioane de euro – în derulare, cu precizarea că există un blocaj major în relația General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH (Germania).

– Sisteme de comunicaţii C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR, în valoare de 180 de milioane de euro – în pregătire.

– 7 sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), în valoare de 4 miliarde de euro (4 pentru Forţele Aeriene şi 3 pentru Forţele Terestre) – în derulare. Pe acest proiect, chiar în ziua când am plecat de la Minister, am obținut aprobarea Congresului SUA.

– 21 de sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD, în valoare de 2,1 miliarde de euro – în pregătire.

– Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare, în valoare de 690 milioane de euro (3 sisteme a 18 instalaţii de lansare, respectiv 54 de instalaţii de lansare) – în derulare.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Parcul Industrial Moreni se pregătește să devină independent energetic

Publicat

pe

Criza generată de creșterea prețurilor la energie electrică, în special pe parcursul anului 2022, l-a determinat pe directorul Parcului Industrial Moreni, Gabriel Purcaru, să caute soluții pentru ca unitatea să-și obțină independența energetică. Prin urmare, a fost inclus în planul investițional pe termen scurt un parc fotovoltaic. În acest fel, se va asigura o bună parte a necesarului de energie electrică pentru societățile care funcționează în Parc. Terenul există, a fost preluat de la Primăria Moreni, și, de asemenea, au fost începute demersurile pentru încheierea unui parteneriat cu o firmă de specialitate.

Vorbim practic despre o facilitate care va însemna foarte mult pentru rezidenți. De altfel, Gabriel Purcaru a dovedit că este mereu atent la nevoile societăților care își desfășoară activitatea în Parcul Industrial Moreni, atitudine care l-a ajutat să atingă un grad de ocupare de 100%. Ba chiar să existe și o „listă de așteptare”, în sensul că numeroși agenți economici își doresc să deschidă capacități de producție aici. Din păcate, odată cu ultima preluare de teren – 1,35 hectare de la Primăria Moreni, nu prea mai sunt posibilități de extindere a suprafeței Parcului Industrial Moreni. Directorul Gabriel Purcaru se gândește însă la o resistematizare a incintei, cu fonduri europene nerambursabile.

La sfârșitul anului 2023, în Parcul Industrial Moreni activau 52 de societăți comerciale, cu obiect de activitate diversificat, respectiv: reparare echipamente specifice activității de foraj petrolier; operațiuni de mecanică generală; confecții metalice; confecții textile; fabricare de mobilier și depozitare. Unitatea deține o suprafață totală de 268.069 mp (26,8 hectare), din care aproximativ 40.000 mp (4 hectare) – suprafață construită.

Parcul Industrial Moreni este situat la 20 km de DN1, București – Brașov, 13 km de viitoarea autostradă A3, București – Brașov, 20 km de municipiul Târgoviște și 40 km de municipiul Ploiești. De asemenea, sunt doar 70 de km până la Aeroportul Otopeni.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Jocuri de apă, lumini și muzică, în fiecare weekend în Piața Primăriei Pitești

Publicat

pe

Vineri – 19 aprilie 2024, la Pitești, va reîncepe spectacolul de sunet și lumini la fântâna muzicală din Piața Primăriei și va putea fi admirat în fiecare weekend, de vineri până duminică, în intervalul orar 21:00-21:30.

Jocurile de apă și lumini vor fi sincronizate cu sunetul pieselor muzicale alese, oferind vizitatorilor o experiență unică.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite