Connect with us

AGRICULTURĂ

Crescătorii de animale care au primit subvenţii APIA, verificaţi de poliţişti!

Publicat

pe

Sursa foto: https://weradio.ro/

Poliţiştii din Prahova efectuează verificări la crescătorii de animale cu privire la care există suspiciunea că au obţinut subvenţii APIA fără a deţine numărul de animale impus prin lege.

Oamenii legii au purces în control la patru ferme zootehnice din localitatea Fulga, la una dintre ele constatând că au fost înstrăinate 121 de vaci, fără întocmirea documentelor sanitar-veterinare de mişcare. La acţiune, au participat şi reprezentanţii DSVSA Prahova.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Modificare esențială privind eligibilitatea pentru DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Publicat

pe

Deputatul PSD Marian Țachianu, cunoscut agricultor din județul Dâmbovița, consideră oportun faptul că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a adus modificări în ceea ce privește linia de finanțare DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, în sensul că vor fi eligibili și acei fermieri care au primit cod de exploatație la APIA cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii, dacă nu au încasat subvenții sau alte măsuri de sprijin din fonduri europene.

„Dacă nu se lua această decizie, producătorii care aveau deja un istoric în sistemul de la APIA se aflau în imposibilitatea de a fi eligibili pentru DR 30, chiar dacă se instalau ca șefi de exploatație pentru prima dată ca persoane juridice. Semnalul a fost tras de Asociația Forța Fermierilor și este bine că s-a găsit o soluție de rezolvare și, astfel, au șansa să acceseze linia de finanțare DR 30 mai mulți agricultori”, ne-a declarat deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu.

Prin DR 30, se acordă un sprijin public nerambursabil de 70.000 de euro, pentru o perioadă maximă de 3 ani. Banii se dau ca sumă forfetară, în două tranșe:
– 75% la semnarea contractului de finanțare;
– 25% în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Niciun fermier cu cerere depusă la APIA nu a scăpat de controlul prin imagini satelitare!

Publicat

pe

APIA a început plățile în avans către fermieri. În Dâmbovița, potrivit Oanei Nastase – purtătorul de cuvânt al Centrului Județean, se regăsesc în primul eșantion 8.626 de agricultori. De asemenea, sunt în lucru documentele pentru încă 2.000, din totalul de aproximativ 24.000 care au depus cereri unice anul acesta.

„La extragerea acestor eșantioane se are în vedere ca cererea să treacă prin toate controalele administrative și pe teren. Am avut anul acesta, spre deosebire de alți ani, controlul prin monitorizare, care a fost o noutate pentru țara noastră. Este un control care se face prin imagini satelitare, seamănă puțin cu controlul prin teledetecție despre care vorbeam în anii trecuți, numai că, dacă acea teledetecție se făcea pe zone, pe eșantioane, controlul de monitorizare se face pentru absolut toate cererile depuse într-un an. Nu există fermier care să nu fie controlat. Acest control s-a întins pe o perioadă mai mare, noi am avut toată vara întâlniri cu fermierii pentru clarificări, respectiv aceste întâlniri de-abia s-au încheiat pe 20 septembrie.

Am primit primele rezultate, le-am interpretat, parcelele care au fost cu neconformități au fost aduse la cunoștința fermierilor respectivi, am făcut o serie de clarificări la care am constatat că fie fermierii nu și-au făcut schița exact unde au terenul, fie între timp au făcut schimb cu un vecin și au uitat să înștiințeze APIA. Sunt mai multe neconcordanțe din acestea între declarația scriptică, din cererea de plată și realitatea din teren. Au fost și câteva dereglaje de soft, unde din cauza condițiilor meteo, din cauza stadiului de vegetație nu a fost interpretată chiar corect cultura. Le-am dat spre a doua interpretare cu menținerea declarației fermierului și am văzut că s-au corectat foarte multe dintre ele. Am încercat să corectăm tot ce s-a putut corecta, tot ce a fost eroare atât din vina fermierului cât și din vina softului”, a explicat Oana Năstase.

Plățile în avans se derulează până la 30 noiembrie, iar în decembrie încep plățile finale sau regulare, care se vor efectua până la data de 30 iunie 2024.

„Dacă cineva nu intră la plata în avans, să nu creadă că au fost excluși de la plată. Nu. Cine nu beneficiază de plată în avans, beneficiază în partea a doua de plată integrală. Plata regulară este ori diferența care rămâne de încasat după avans, ori plata integrală pentru cei care nu au încasat plăți în avans”, a punctat purtătorul de cuvânt al APIA Dâmbovița – Oana Năstase.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite