Connect with us

Dâmboviţa

Claudia Gilia, deputat: Am votat un buget care sprijină educația și viitorul copiilor!

Publicat

pe

Legea bugetului de stat pe anul 2019 şi bugetul asigurărilor sociale de stat au fost votate. Deputata PSD de Dâmboviţa Claudia Gilia arată, într-o declaraţie de presă, că există deplina convingere că sumele alocate pentru diferite domenii vor contribui la dezvoltarea socio-economică a ţării, la bunăstarea tuturor românilor.

„Este momentul să facem un bilanț și să explicăm oamenilor care sunt prioritățile acestui buget și de ce l-am susținut. S-a pus un accent foarte mare pe proiectele din educație, sănătate, dezvoltare locală, investiții.

În calitate de deputat care este preocupat, în mod special, de domeniul educației este de datoria mea să prezint cetățenilor câteva considerente legate de bugetul alocat acestui domeniu. Educația a reprezentat întotdeauna pentru PSD o prioritate.

Bugetul pentru anul 2019 este un buget bazat pe obiective, viziune și principii sociale solide. Nu este un buget pur contabil sau făcut din rațiuni electorale. Acest lucru este demonstrat de cifre și angajamente foarte clare: bugetul educației este pentru anul 2019 de 30.829,26 milioane lei față de 21.011,31 milioane lei cât a fost în anul 2018, deci mai mare cu 46,73%, adică cu 9,94 miliarde lei; cadrele didactice vor beneficia de o creștere a salariilor cu 25% din diferența dintre salariul brut valabil în decembrie 2018 și salariul brut prevăzut pentru anul 2022. Profesorii vor beneficia de indemnizaţia lunară de hrană, tichete de vacanţă, și recuperarea unor drepturi salariale tăiate de Guvernul Boc prin punerea în executare a unor hotărâri judecătorești în acest sens;

Dacă este să vorbim de ”Asistenţă socială”, atunci trebuie să spunem că acest capitol a beneficiat de o creștere de 353%. S-au alocat 890 milioane lei pentru generalizarea Programului de susţinere a educaţiei ”Merg la şcoală” pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial profesional şi liceal de stat, în cuantum de 700 milioane lei. Sumele sunt alocate pentru rechizite școlare (15.700 mii), Bani de liceu (71.400 mii lei), manuale școlare, Programul Euro 200 (13.500 mii lei), transport elevi, transport studenți, concursuri, cluburi sportive și palatele copiilor, titularizare, tipizate;

Inspectoratele Școlare vor primi mai mulți bani pentru a implementa proiecte în fiecare județ în conformitate cu propriile necesități;

S-au prevăzut 2 miliarde de lei pentru susținerea Proiectului Naţional ”România Modernă, România digitală”, ce vizează proiecte cu finanţare din fonduri europene pentru a se schimba sistemului de predare a lecţiilor prin achiziţionarea de table inteligente interactive, laptopuri şi tablete;

Am votat și amendamentul PSD, inițiat de președintele Liviu Dragnea, prin care se va extinde Programul-pilot de alimentație sănătoasă din 50 de școli și grădinițe. Acest program a fost testat în ultimii 3 ani și este cazul să fie extins la cât mai mulți copii. Astfel, s-a suplimentat bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale cu suma de 153.187 mii lei pentru extinderea acestui proiect la nivel național. Bugetul alocat în anul 2019 pentru programele cu finanțare rambursabilă este de 102.28 milioane lei, cu o creștere de aproximativ 8,95%:

Programului ROSE îi este alocată suma de 63,3 milioane lei. ROSE este un proiect care își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar și la creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat. Proiectul se derulează între anii 2015-2022. Proiectul își propune să sprijine aproximativ 1.160 de licee de stat cu performanțe scăzute (reprezentând circa 80% din totalul liceelor de stat). În județul Dâmbovița, în prima etapă sunt cuprinse 8 unități de învățământ liceal, iar în runda a doua alte 12 (exemplu: Colegiul Naţional ”I.L. Caragiale” Moreni, Liceul Tehnologic Pucioasa, Liceul Teoretic ”Iancu C Vissarion” Titu, Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Ioan Gura De Aur” Târgovişte, Liceul ”Voievodul Mircea” Târgovişte, Liceul Tehnologic ”Aurel Rainu” Fieni, Liceul Teoretic ”Ion Ghica” Răcari, Liceul Tehnologic Tartășești etc.).

Programul Proiectul Reforma Educației Timpurii (P.R.E.T.) îi este alocată suma de 37 milioane lei. Din programul P.R.E.T. sumele sunt alocate pentru construirea a 380 de grădinițe.

În bugetul de stat sunt prevăzute sumele necesare pentru cofinanțarea proiectelor cu finanțare europeană:Cadrul strategic pentru infrastructura educațională și sprijin în planificarea strategică a educației și formării profesionale – INFRAED, buget 18.446 mii lei;Dezvoltarea capacității Ministerului Educației Naționale de monitorizare și prognoză a evoluției învățământului superior în raport cu piața muncii, SIPOCA 3, buget – 24.273 mii lei; Monitorizarea și evaluarea strategiilor condiționalități ex-ante în educație și îmbunătățirea procesului decizional prin monitorizarea performanței instituționale la nivel central și local, SIPOCA 17, buget – 12.149 mii lei; Îmbunătățirea politicilor publice în învățământul superior și creșterea calității reglementarilor prin actualizarea standardelor de calitate QAFIN, SIPOCA 16, buget – 18.915 mii lei; Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți CRED – finanțat din POCU, buget – 189.000 mii lei. La nivelul județului Dâmbovița, proiectul CRED se derulează prin Casa Corpului Didactic Dâmbovița.

Pentru învățământul superior s-au alocat sume pentru: Continuarea implementării programelor sociale pentru studenți; Acordarea de burse pentru tinerii din grupuri defavorizate;Îmbunătățirea capacităților de cazare a studenților; Creșterea participării adulților la învățământul terțiar, pe rute non-tradiționale; Realizarea de programe de tip ”punte”, în cadrul Proiectului ROSE, ce pot include activități precum: – cursuri de vară de nivel universitar pentru elevii de liceu; – parteneriate licee – universități – piața muncii, pentru a promova beneficiile învățământului terțiar și – dezvoltarea de programe de tutoriat, gestionate și coordonate de universități, pentru elevii de liceu; Crearea, dezvoltarea și asigurarea funcționării inițiale a unor centre de învățare/ laboratoare în universități, cu scopul de a crește gradul de menținere în universitate a studenților aflați în situație de risc, prin dezvoltarea de competențe specifice, și asigurarea unor servicii de sprijin academic, aliniate nevoilor studenților; Multiplicarea stagiilor de practica de specialitate/internship;Consolidarea bazei materiale, construcția de cămine studențești noi (30 de cămine studențești) și reabilitarea/ modernizarea sau construcția de cantine studențești etc;Guvernul va aloca câte 10 mii de euro către toate primăriile din localităţile în care există şcoli cu toalete în curte. Astfel, vor fi achiziționate toalete ecologice de tip containere, așa cum sunt și în alte țări ale Uniunii Europene. S-au prevăzut în buget 65 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor din 1.489 de şcoli care nu au grupuri sanitare moderne, racordate la apă curentă şi canalizare;

În plus, și prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice sunt prevăzute fonduri pentru realizarea lucrărilor de extindere, reabilitare, modernizare și dotare a 5.095 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, în valoare de aproximativ 1,5% din PIB;

La nivel național: în PNDL I sunt cuprinse fonduri pentru 1.141 unități de învățământ;în PNDL II sunt prevăzute sume pentru 2.113 unități de învățământ;prin POR sunt cuprinse fonduri pentru 1.576 unități de învățământ;prin AFIR sunt prevăzute fonduri pentru 265 unități de învățământ.

La nivelul județului Dâmbovița: prin PNDL I au fost asigurate fonduri pentru 38 de unități de învățământ (35 de obiective au fost finalizate, 3 fiind în derulare);prin PNDL II sunt prevăzute sume pentru 112 unități de învățământ (42 obiective au fost finalizate, 70 sunt în curs de derulare).

Am votat un buget care sprijină educația și viitorul copiilor din România. Priorităţile şi obiectivele majore ale educaţiei sunt îndreptate spre respectarea şi aplicarea unor principii şi strategii precum:Șanse egale la învățătură pentru fiecare copil; un învățământ de calitate și modern;Dezvoltarea învăţământului tehnic și profesional;Finanţarea corectă a întregului sistem de educaţie (salarii, condiții decente în școli și burse); Asigurarea şi modernizarea bazei materiale a învăţământului preuniversitar, utilizarea noilor tehnologii, dezvoltarea şi integrarea sistemului informatic în educaţie.Asigurarea calităţii şi creşterea competitivităţii universităţilor româneşti.

Opoziția a spus un NU clar educației și dezvoltării României. Prin urmare, PSD solicită Președintelui României să promulge de urgență acest buget. Dacă va respinge Legea bugetului de stat pe anul 2019 va însemna că:
NU este de acord cu creșterile salariale pentru profesori;
NU este de acord cu creșterea alocațiilor copiilor;
NU este de acord cu modernizarea a 5000 de școli;
NU este de acord cu dotarea școlilor la standarde moderne (prin proiectul de digitalizare);
NU este de acord cu generalizarea programului ”Masă caldă” și vrea să dea banii înapoi partidelor politice.
NU vrea ca școala românească să primească cea mai mare finanțare din ultimul deceniu”, precizează Claudia Gilia – deputat PSD de Dâmboviţa.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Corneliu Ștefan: Județul Dâmbovița a reușit să se sincronizeze cu ritmul Europei!

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a participat zilele trecute la cea de-a 60-a sesiune a Comitetului European al Regiunilor desfășurată la Bruxelles.

„Dâmbovița a reușit să se sincronizeze cu ritmul Europei în ultimii ani! Există investiții și programe în derulare în județul nostru, care acoperă majoritatea subiectelor dezbătute în cadrul sesiunii Comitetului European al Regiunilor.

În prezent, în Dâmbovița, se desfășoară numeroase proiecte în domenii precum sănătate publică și mobilitate. Consiliul Județean Dâmbovița, prin modernizarea a 60 de km de drumuri județene cu fonduri europene, investiții de 64.200.000 de euro, contribuie activ la optimizarea transportului la nivel județean, precum și la creșterea eficienței livrărilor de mărfuri.

În urma discuțiilor cu colegii din țară și cu reprezentanții forurilor europene, referitoare la bunele practici în atragerea și utilizarea fondurilor europene, se confirmă că investițiile semnificative ale Consiliului Județean Dâmbovița în Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște sunt un indiciu clar că ne facem treaba și suntem capabili să accesăm programe europene importante pentru comunitățile noastre”, a precizat Corneliu Ștefan.

href=”https://news.google.com/publications/CAAqLAgKIiZDQklTRmdnTWFoSUtFR2x1WTI5dGIyUXRiV1ZrYVdFdWNtOG9BQVAB?ceid=RO:ro&oc=3&hl=ro&gl=RO” target=”_blank” rel=”noopener”> Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

CNAIR a aprobat studiul de fezabilitate pentru centura ocolitoare a orașelor Pucioasa și Fieni

Publicat

pe

Încă un proiect implementat sub marca președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan este pe cale să prindă contur. CNAIR a aprobat studiul de fezabilitate pentru centura ocolitoare a orașelor Pucioasa și Fieni.

Reprezentanții Consiliul Tehnico-Economic al CNAIR au confirmat astăzi faptul că traseul propus de Consiliul Județean Dâmbovița îndeplinește toate condițiile tehnice și economice pentru a iniția și demara, în cel mai scurt timp, licitația pentru proiectarea tehnică și lucrările de execuție centurii ocolitoare.

„S-a muncit mult în ultimii ani la acest proiect și a meritat! Vom avea un drum cu patru benzi de circulație care va contribui la eliminarea traficului greu din Pucioasa, Fieni, Brănești și Moțăeni.

Soluția propusă de Consiliul Județean Dâmbovița este reprezentată de un drum cu o lungime de 12,68 km care pornește din Brănești, urmărește cursul râului Ialomița, cu excepția porțiunii dintre km 7 și km 11, unde traseul ocolește comuna Moțăieni. Punctul de reintrare în DN 71 este la ieșirea din Fieni, în comuna Buciumeni”, ne-a informat președintele Corneliu Ștefan.

Platforma drumului va avea o lățime totală de 21,50 m și va fi compusă din două benzi pe sens și parapeți de protecție. Vor fi construite 4 poduri și 13 pasaje. La capetele acestui traseu sunt prevăzute două girații care au rolul de a asigura toate relațiile de deplasare. De asemenea, vor mai fi edificate două noduri intermediare, unul care va permite legătura cu DC 136A, în Pucioasa, și altul care face legătura cu DN 71, la intrarea în Fieni.

„Cu centura orașelor Pucioasa-Fieni, dar și cu proiectul de modernizare a drumului național DN 71, Târgoviște – Sinaia, putem spune că Valea Ialomiței va deveni una dintre cele mai atractive zone din punct de vedere investițional din Dâmbovița și din regiune.

Mulțumesc premierului României, Marcel Ciolacu, și ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru sprijinul acordat acestui proiect de o importanță majoră pentru județul Dâmbovița”, a mai transmis președintele CJ Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite