ACTUALITATE
Ajutor de stat pentru crearea de suprafeţe împădurite. Vezi condiţiile!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură primeşte, până în data de 28 iunie 2019, cereri în cadrul schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”. Beneficiari pot fi deţinătorii publici şi privaţi de teren agricol şi neagricol şi formele asociative ale acestora.
„În categoria deţinătorilor publici de teren agricol şi neagricol sunt incluse unităţile administrativ-teritoriale de nivel LAU 2 (comune, oraşe, municipii) şi alte persoane juridice de drept public, precum şi formele asociative ale acestora. În categoria deţinătorilor privaţi de teren agricol şi neagricol sunt incluse persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, societăţile comerciale, asociaţiile şi fundaţiile, alte persoane juridice de drept privat, precum şi formele asociative ale acestora”, se arată într-un comunicat de presă remis de APIA Dâmboviţa.
Beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:
a) să realizeze trupuri de pădure de cel puţin 1 ha, iar suprafaţa compactă minimă împădurită să fie de cel puţin 0,5 ha sau să realizeze perdele forestiere de protecţie de cel puţin 0,5 ha, iar suprafaţa compactă minimă împădurită să fie de cel puţin 0,1 ha;
b) terenurile utilizate să fie agricole;
Sprijinul financiar se acordă ca valoare fixă, reprezentată de costurile standard pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole stabilite de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” (ICAS) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului – ICPA Bucureşti, după cum urmează:
(1) costurile standard aferente elaborării proiectului tehnic de împădurire;
(2) costurile standard aferente lucrărilor de înfiinţare a plantaţiei pentru cele trei tipuri de forme de relief (câmpie, deal, munte) şi cele două categorii de teren (agricol, neagricol);
(3) costuri standard aferente împrejmuirii plantației forestiere. Împrejmuirea plantației forestiere va fi prevăzută în proiectul tehnic în cazurile în care aceasta este identificată ca fiind necesară;
(4) costurile standard aferente lucrărilor de întreţinere a plantaţiei pentru cele trei tipuri de forme de relief (câmpie, deal, munte), acordate anual pentru o perioadă de maximum 6 ani. Perioada în care se efectuează lucrările de întreţinere a plantaţiei este stabilită în cadrul proiectului tehnic de împădurire;
(5) costurile standard pentru cele trei tipuri de forme de relief (câmpie, deal, munte) pentru maximumdouă lucrări de îngrijire a arboretelor, efectuate după închiderea stării de masiv;
(6) costuri standard aferente compensaţiilor pentru acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi terenurilor agricole, acordate pentru o perioadă de 12 aniîncepând cu anul de înființare a plantației;
(7) costuri pentru refacerea plantației în cazul apariţiei unui eveniment produs de factori biotici sau abiotici până la momentul realizării celei de a doua lucrări de întreţinere a plantaţiei din cursul primului an de împădurire;beneficiarul are dreptul să solicite numai o singură dată refacerea plantației pe aceeași suprafață; atât în cazul terenurilor agricole, cât și în cazul terenurilor neagricole, cuantumul plății pentru refacerea plantației va fi de până la maximum 75% din costul standard aferent lucrărilor de înființare a plantației pe terenuri agricole;
(8) costuri standard legate de lucrările de întreţinere a plantaţiei pentru anul 1 sau pentru anul 2, după caz, pentru suprafaţa plantaţiei neafectată de un eveniment produs de factori biotici sau abiotici, în cazul apariției acestuia până la efectuarea celei de a doua lucrări de întreținere a plantației.
ACTUALITATE
Polițiștii din Pitești, acuzați că au omorât un bărbat când îl imobilizau. VIDEO

Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, a intrat în stop cardio-respirator și a murit la puțin timp după ce a fost imobilizat de polițiștii din Pitești.
Potrivit unor martori, acesta a refuzat să iasă dintr-un local în bucătăria căruia izbucnise un incendiu, astfel că oamenii legii l-au luat pe sus și l-au scos afară.
Apoi, bărbatul se tot apropia de zona de intervenție, moment în care polițiștii l-au pus la pământ, ba chiar s-au urcat peste el.
VIDEO – Momentul încătușării
ACTUALITATE
Prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate, rapelul în România?

Românii care au primit prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate pot efectua rapelul în țară – a decis Comitetul Național de Coordonare. Aceeași regulă se aplică și cetățenilor străini cu drept de ședere în România.
În acest sens, persoanele în cauză trebuie să contacteze reprezentanții centrului de vaccinare ales, de preferat cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul.
Apoi, trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare.
După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un bărbat a fost strivit între două betoniere, într-o gospodărie din Voinești
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Atentie! Programul transportului public în Târgoviște și zonele limitrofe a fost modificat
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Violată în pădurea Dragodana de un bărbat cunoscut pe Facebook!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Accident în centrul Târgoviştei. Doi tineri au ajuns la spital
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Biserica a strâns 65.500 de lei pentru tratamentul tânărului tată Răducu Florea
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Doi copii de 13 ani, dați dispăruți în județul Dâmbovița
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Urmărire ca-n filme la Conțești. Conducea cu 182 km/oră în localitate
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Șef nou la Serviciul Ordine Publică din cadrul Poliției Dâmboviţa