Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Silvicultori, copii şi tineri, umăr la umăr pentru regenerarea pădurii româneşti. FOTO

Publicat

pe

Astăzi, peste o sută de elevi de la şcolile „Vasile Cârlova” din Târgovişte şi voluntari ai Asociaţiei EcoTic din Bucureşti, au participat la o acţiune de împădurire pe teritoriul administrat de Ocolul Silvic Bucşani, organizată sub patronajul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, în cadrul manifestărilor „Luna Pădurii”.

Pentru suprafaţa de 2,45 de hectare au fost pregătiţi 17.600 de puieţi de stejar şi 4.400 de puieţi de frasin. Activităţile au fost coordonate de ing. Ion Stoica, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, ing. Adina Prodan, ing Florin Stancu şi specialişti din cadrul Ocolului Silvic Bucşani.

Ion Stoica le-a vorbit copiilor şi tinerilor care au venit pregătiţi pentru a planta copaci despre fondul forestier pe care îl administrează Direcţia Silvică Dâmboviţa, despre speciile de arbori existente şi despre activităţile specifice.

„În subunităţile noastre se lucrează, de circa trei săptămâni, pentru împădurirea suprafeţelor pe care ni le-am propus a fi realizate anul acesta. Sunt ocoale care au finalizat activităţile de împăduriri. Dar mai avem subunităţi, cum ar fi Ocolul Silvic Pucioasa, unde nu am putut demara acţiunile de plantare din cauza condiţiilor meteorologice. Sunt zone pe teritoriul acestui ocol unde zăpada depăşeşte un metru grosime. Direcţia Silvică Dâmboviţa are în plan ca, în 2019, să asigure regenerări pe o suprafaţă de 140 hectare.

Pe 108 hectare regenerarea se va realiza natural, iar pe 32 hectare artificial. În primul semestru al acestui an, avem în plan împădurirea artificială a 19 hectare şi de urmărit asigurarea regenerării naturale pe alte 21 de hectare”, a precizat ing. Ion Stoica.

Adina Prodan le-a vorbit voluntarilor despre importanţa manifestărilor desfăşurate sub egida „Luna Pădurii”, despre semnalul pe care îl trag slujitorii aurului verde românesc cu privire la ocrotirea pădurii, la importanţa acţiunilor de împădurire la care participă de la an la an tot mai mulţi copii şi tineri, elevi şi studenţi, membri ai unor asociaţii nonguvernamentale, angajaţii ai unor companii de renume.

„Luna plantării arborilor” este unul dintre cele mai importante evenimente silviculturale şi ecologice cu rol de sensibilizare a publicului, a factorilor de decizie, cu privire la importanţa pădurii, a rolului pe care îl are pentru menţinerea echilibrului ecologic. În România, silvicultorii sărbătoresc «Luna Plantării Arborilor» din anul 1936. Iniţiativa i-a aparţinut marelui silvicultor Marin Drăcea”, a precizat ing. Adina Prodan.

 

ACTUALITATE

„Patrula de Reciclare” a desemnat şcolile câştigătoare la nivel naţional

Publicat

pe

Programul național de educație de mediu „Patrula de Reciclare” a încheiat cea mai de succes ediţie de până acum, cu anunţarea premiilor naționale. Acestea merg în județele Ilfov, Suceava și Constanța, unde elevii şi profesorii voluntari au contribuit la colectarea celor mai mari cantități de aparate electrice pe locuitor.

Al patrulea premiu național este câștigat de echipele din județul Bacău. Acestea au reușit să atragă cei mai mulți și mai generoși Suporteri – firme și instituții care au predat aparatele electrice defecte, pentru a susține eforturile de comunicare ale elevilor.

Aflați care sunt unitățile de învățământ câștigătoare!

Toate școlile eligibile din județele care au câștigat premiile naționale vor primi materiale didactice utile pentru anul școlar care a început.

„Am dovedit, împreună, că și un gest mic poate declanșa o schimbare notabilă, dacă îți pasă de mediul în care trăiești și îți crești copiii. Viitorul este al celor care pun lucrurile în mișcare, nu al celor care stau și așteaptă să schimbe alții ceva”, a declarat Andreea Idriceanu – manager de comunicare al Asociației RoRec.

Recordurile ediţiei 2018-2019

1. Este prima ediție a programului la care 25 de județe reușesc să se califice la premiile naționale. În mai mult de jumătate dintre județele țării, activitatea Patrulelor de Reciclare a dus la colectarea a peste 100g DEEE/locuitor. Este un progres care demonstrează influența benefică a educației asupra obiceiurilor de colectare a deșeurilor electrice, în România.

2. Peste 2.300 de firme, instituții publice și ONG-uri au susținut activitățile de informare și încurajare a colectării DEEE. Cei mai activi Suporteri din acest an școlar s-au remarcat în județul Bacău, care câștigă, astfel, unul dintre premiile naționale.

3. În cadrul celor 12 luni de program, au fost colectate, în toată România, 3.704.000 kg de deșeuri electrice. Astfel, cantitatea totală de DEEE trimisă la reciclare datorită echipelor de voluntari, de la lansarea proiectului, depășește 7.330.000kg la nivel național.

4. Un nou record a fost obținut și în ceea ce privește cantitatea de baterii colectată la ediția aceasta – 16.200 kg. Dacă numai o mică parte din această cantitate ar fi ajuns în gropile de gunoi, ar fi devenit o sursă de poluare a solului și a apei pentru zeci de ani de acum înainte.

În luna octombrie, școlile din Patrulă vor participa, din nou, la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice (International E-Waste Day). Elevii și profesorii contează pe sprijinul comunităților lor pentru a contribui la rezultatul României în cadrul acestei sărbători marcate în întreaga lume.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Profesorul Honorius Moţoc a pus într-o carte momentele esenţiale ale liberalismului românesc

Publicat

pe

De mai multă vreme, am primit ultima carte a profesorului târgoviştean Honorius Moțoc, fost inspector școlar general, dascăl de excepție și, în timpul liber, un fervent activist liberal. Este vorba despre o istorie a Partidului Național Liberal și a liberalismului din România în perioada 1875-1947, pe care am citit-o ușor. De fapt, cam toate cărțile bune din ziua de azi se citesc ușor. Există o adaptare a scriitorului la vremurile iuți pe care le trăim.

Lucrarea profesorului Moţoc este scrisă concis, clar, autorul rezumându-se la momentele esențiale, la clipele care au contat și care au făcut istorie. Sunt prinse acolo fineţuri, episoade pe care nu le ştiam, elemente de culise. Profesorul Moţoc nu a divagat pe lângă subiect, nu a deschis paranteze. Istoria liberalismului curge frumos, cronologic. Sunt marcate cu simţ literar și științific marile momente ale Partidului Național Liberal şi rolul pe care l-a avut în făurirea României moderne.

Sunt trecuți în revistă, cu abundență de informații, stâlpii PNL, cei ce au făurit istorie, politică, doctrină. Autorul zăboveşte prin viața şi activitatea lor, face schițe de caracter, de personalitate, expune precis implicarea, efortul liderilor PNL, cum au modelat democrația după modelul occidental, cum au luptat cu ignoranța, cu carenţele unei societăți vechi, care s-a rupt greu de metehnele trecutului.

Cartea se poate citi pentru delectare, pentru a potoli setea de informații, dar poate fi privită și ca un manual de istorie, un tratat despre izvoarele liberalismului în România. Să nu uităm, sub PNL, s-a înfăptuit Marea Unire! Sunt memorabile, chintesenţă a istoriei, vorbele spuse de Ion I.C. Brătianu, la banchetul organizat cu ocazia primirii delegației din Ardeal: „De o mie de ani vă așteptăm. Și ați venit ca să nu ne mai despărțim niciodată”…

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!