Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Silvicultori, copii şi tineri, umăr la umăr pentru regenerarea pădurii româneşti. FOTO

Publicat

pe

Astăzi, peste o sută de elevi de la şcolile „Vasile Cârlova” din Târgovişte şi voluntari ai Asociaţiei EcoTic din Bucureşti, au participat la o acţiune de împădurire pe teritoriul administrat de Ocolul Silvic Bucşani, organizată sub patronajul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, în cadrul manifestărilor „Luna Pădurii”.

Pentru suprafaţa de 2,45 de hectare au fost pregătiţi 17.600 de puieţi de stejar şi 4.400 de puieţi de frasin. Activităţile au fost coordonate de ing. Ion Stoica, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, ing. Adina Prodan, ing Florin Stancu şi specialişti din cadrul Ocolului Silvic Bucşani.

Ion Stoica le-a vorbit copiilor şi tinerilor care au venit pregătiţi pentru a planta copaci despre fondul forestier pe care îl administrează Direcţia Silvică Dâmboviţa, despre speciile de arbori existente şi despre activităţile specifice.

„În subunităţile noastre se lucrează, de circa trei săptămâni, pentru împădurirea suprafeţelor pe care ni le-am propus a fi realizate anul acesta. Sunt ocoale care au finalizat activităţile de împăduriri. Dar mai avem subunităţi, cum ar fi Ocolul Silvic Pucioasa, unde nu am putut demara acţiunile de plantare din cauza condiţiilor meteorologice. Sunt zone pe teritoriul acestui ocol unde zăpada depăşeşte un metru grosime. Direcţia Silvică Dâmboviţa are în plan ca, în 2019, să asigure regenerări pe o suprafaţă de 140 hectare.

Pe 108 hectare regenerarea se va realiza natural, iar pe 32 hectare artificial. În primul semestru al acestui an, avem în plan împădurirea artificială a 19 hectare şi de urmărit asigurarea regenerării naturale pe alte 21 de hectare”, a precizat ing. Ion Stoica.

Adina Prodan le-a vorbit voluntarilor despre importanţa manifestărilor desfăşurate sub egida „Luna Pădurii”, despre semnalul pe care îl trag slujitorii aurului verde românesc cu privire la ocrotirea pădurii, la importanţa acţiunilor de împădurire la care participă de la an la an tot mai mulţi copii şi tineri, elevi şi studenţi, membri ai unor asociaţii nonguvernamentale, angajaţii ai unor companii de renume.

„Luna plantării arborilor” este unul dintre cele mai importante evenimente silviculturale şi ecologice cu rol de sensibilizare a publicului, a factorilor de decizie, cu privire la importanţa pădurii, a rolului pe care îl are pentru menţinerea echilibrului ecologic. În România, silvicultorii sărbătoresc «Luna Plantării Arborilor» din anul 1936. Iniţiativa i-a aparţinut marelui silvicultor Marin Drăcea”, a precizat ing. Adina Prodan.

 

ACTUALITATE

Negocierile privind politica de coeziune 2021-2027 trebuie urgentate!

Publicat

pe

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a îndemnat miniştri UE responsabili cu politica de coeziune să urgenteze negocierile privind cadrul general pentru perioada 2021-2027, atunci când acestea vor fi reluate în toamnă – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

„Toate noile programe ar trebui să fie pregătite pentru a putea începe din prima zi a anului 2021, astfel încât să existe certitudine și continuitate în finanțarea dedicată regiunilor, orașelor și mediului de afaceri. Vom continua să lucrăm însă până atunci, Comisia fiind de altfel în contact permanent cu statele membre pentru a pregăti noile programe în baza priorităților de investiții incluse în cele mai recente rapoarte și recomandări specifice de țară”.

Totodată, Corina Creţu a salutat, în cadrul reuniunii de la Luxemburg din data de 25 iunie, progresele înregistrate până acum şi a prezentat motivele pentru care se propune o conexiune mai strânsă între politica de coeziune post-2020 și semestrul european. Din punctul de vedere al înaltului oficial european, potenţialul maxim al investiţiilor strategice poate fi atins doar într-un climat favorabil dezvoltării mediului de afaceri și care să stimuleze creșterea economică.

Citește în continuare

ACTUALITATE

13 milioane de euro pentru înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor de producători

Publicat

pe

Adrian Chesnoiu - director general AFIR (Sursa foto: https://i.ytimg.com)

Astăzi – 26 iunie 2019, a fost lansată o nouă sesiune de primire a cererilor de finanţare pentru înființarea și funcționarea grupurilor de producători în sectorul agricol și în cel pomicol, prin submăsurile 9.1 și prin 9.1a din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Alocarea financiară anuală este de 7.729.354 euro pentru submăsura 9.1 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol” și de 5.300.811 euro pentru submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”. Pragul minim al punctajului pe care trebuie sa îl întrunească o cerere de finanțare pentru depunere este de 10 puncte.

„Sprijinul financiar acordat prin PNDR 2020 este direcționat pentru a susține înființarea și funcționarea grupurilor de producători, astfel încât să se poată asigura valorificarea în comun a produselor agricole ale membrilor, dar și integrarea pe piaţă a producătorilor primari prin adaptarea producţiei acestora la cerinţele pieţei şi comercializarea în comun a producţiei lor. De asemenea, fondurile pe care le punem acum la dispoziția fermierilor pot fi utilizate pentru a asigura îmbunătăţirea performanţelor generale şi creşterea veniturilor generate de exploataţiile agricole și pentru crearea şi promovarea lanţurilor scurte de aprovizionare”, precizează Adrian Chesnoiu – director general AFIR.

Sprijinul public acordat este 100% nerambursabil şi nu poate depăşi suma maximă de 100.000 euro/an și 10% din valoarea producţiei comercializate în primii cinci ani de la recunoaștere. Sprijinul, acordat în baza unui plan de afaceri, este forfetar, degresiv, plătit în tranșe anuale, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut.

Cererile de finanțare se depun on-line pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info, până în data de 30 septembrie 2019, ora 16:00 sau până la epuizarea fondurilor disponibile.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!