Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Ministerul Agriculturii nu limitează numărul porcilor ce pot fi crescuţi în gospodărie!

Publicat

pe

ing. Sânziana Bănică - director Direcţia Agricolă Dâmboviţa

Sânziana Bănică – director al Direcţiei Agricole Dâmboviţa şi Elena Alecu – purtător de cuvânt au prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, informaţii importante cu privire la numărul porcilor care pot fi crescuţi într-o gospodărie. Tema a fost abordată întrucât, în ultima perioadă de timp, au circulat în spaţiul public date eronate în legătură cu acest aspect.

Întâi de toate, conducerea DADR Dâmboviţa a punctat că Ordinul MADR nr. 224/2019, de la care au pornit speculaţiile, nu „restricţionează sub nicio formă creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei, ci reglementează din punct de vedere tehnic dimensiunile exploataţiilor, în vederea înregistrării tuturor efectivelor de porcine, urmărind totodată mişcarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea”.

Exploataţiile cu un efectiv de maxim 5 porci cu greutatea de peste 30 kg sunt considerate ferme de suine de subzistenţă destinate autoconsumului, nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerţului şi sunt scutite de impozit.

Deţinătorii de exploataţii cu un număr de porci cuprins între 6 şi 130 se înregistrează gratuit la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în timp ce fermele cu peste 130 de capete de porci trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului şi în Sistemul Naţional de Identificare a Animalelor.

De precizat şi faptul că statul va acorda şi anul acesta ajutor de minimis furnizorilor de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa, aşa cum sunt definiţi în HG nr. 9/2018.

ing. Elena Alecu – purtător de cuvânt Direcţia Agricolă Dâmboviţa

„Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap.

Crescătorii primesc cu titlu gratuit un număr par de purcei, maximum 10, obţinuţi din scroafe înscrise în Registrul geneaologic al rasei. Solicitanţii ajutorului de minimis au obligaţia să livreze minimum 50% din porci, la o greutate, în viu, de cel puţin 130 kg”.

În 2018, beneficiarii din judeţul Dâmboviţa au livrat 40 de porci, în cadrul schemei de minimus. În momentul de faţă, sunt pregătiţi pentru livrare 5. Anul acesta, au existat 78 de solicitanţi. Deocamdată, doar patru dintre aceştia au primit purceluşi. Ceilalţi, se regăsesc pe lista de aşteptare.

ACTUALITATE

Nelu Tătaru: Nu este exclusă o nouă prelungire a stării de alertă!

Publicat

pe

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, astăzi – 3 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, că nu este exclus ca starea de alertă, care expiră în data de 17 iulie, să fie prelungită. Totul din cauza faptului că, de trei săptămâni, numărul cazurilor de infectare cu coronavirus este în creștere în țara noastră.

A accentuat Nelu Tătaru că românii aproape că nu mai respectă deloc regulile de distanțare fizică și au renunțat și la portul măștii de protecție. De altfel, deja s-au conturat zone extrem de vulnerabile, precum litoralul sau Valea Prahovei. În acest context, secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne, Bogdan Despescu, a declarat că se vor organiza acțiuni de verificare cu efective mărite. Totodată, se vor opera detașări de personal, în special polițiști și jandarmi.

În ceea ce-i privește pe bolnavii asimptomatici, aceștia vor putea fi internați pentru 10 zile, după care medicul infecționist poate hotărî să-l plaseze în izolare la domiciliu. Pacienții care nu vor respecta aceasta măsură se vor alege cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Citește în continuare

ACTUALITATE

46 de prahoveni care fac dializă, infectați cu COVID-19!

Publicat

pe

Foto arhivă

Situație critică la Ploiești, în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri cu temutul coronavirus. 46 de oameni cu afecțiuni renale au fost diagnosticați cu COVID-19. Aceștia erau pacienții a două centre medicale unde făceau dializă.

De asemenea, la Spitalul de Pediatrie Prahova, aflat tot în municipiul Ploiești, cinci asistente medicale au ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus.

”Două dintre acestea au primit rezultatele la începutul săptămânii, iar celelalte trei se numără printre cei 12 contacți direcți ai primelor două cadre medicale depistate pozitiv. Direcția de Sănătate Publică și conducerea unității medicale urmează să ia o decizie privind activitatea secției unde au fost cazurile de infectare cu SARS-CoV-2“, precizează Instituția Prefectului Prahova.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!