Connect with us

ACTUALITATE

Ministerul Agriculturii nu limitează numărul porcilor ce pot fi crescuţi în gospodărie!

Publicat

pe

ing. Sânziana Bănică - director Direcţia Agricolă Dâmboviţa

Sânziana Bănică – director al Direcţiei Agricole Dâmboviţa şi Elena Alecu – purtător de cuvânt au prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, informaţii importante cu privire la numărul porcilor care pot fi crescuţi într-o gospodărie. Tema a fost abordată întrucât, în ultima perioadă de timp, au circulat în spaţiul public date eronate în legătură cu acest aspect.

Întâi de toate, conducerea DADR Dâmboviţa a punctat că Ordinul MADR nr. 224/2019, de la care au pornit speculaţiile, nu „restricţionează sub nicio formă creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei, ci reglementează din punct de vedere tehnic dimensiunile exploataţiilor, în vederea înregistrării tuturor efectivelor de porcine, urmărind totodată mişcarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea”.

Exploataţiile cu un efectiv de maxim 5 porci cu greutatea de peste 30 kg sunt considerate ferme de suine de subzistenţă destinate autoconsumului, nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerţului şi sunt scutite de impozit.

Deţinătorii de exploataţii cu un număr de porci cuprins între 6 şi 130 se înregistrează gratuit la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în timp ce fermele cu peste 130 de capete de porci trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului şi în Sistemul Naţional de Identificare a Animalelor.

De precizat şi faptul că statul va acorda şi anul acesta ajutor de minimis furnizorilor de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa, aşa cum sunt definiţi în HG nr. 9/2018.

ing. Elena Alecu – purtător de cuvânt Direcţia Agricolă Dâmboviţa

„Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap.

Crescătorii primesc cu titlu gratuit un număr par de purcei, maximum 10, obţinuţi din scroafe înscrise în Registrul geneaologic al rasei. Solicitanţii ajutorului de minimis au obligaţia să livreze minimum 50% din porci, la o greutate, în viu, de cel puţin 130 kg”.

În 2018, beneficiarii din judeţul Dâmboviţa au livrat 40 de porci, în cadrul schemei de minimus. În momentul de faţă, sunt pregătiţi pentru livrare 5. Anul acesta, au existat 78 de solicitanţi. Deocamdată, doar patru dintre aceştia au primit purceluşi. Ceilalţi, se regăsesc pe lista de aşteptare.

ACTUALITATE

Municipiul Târgoviște, foarte aproape de pragul pentru noi restricții

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Municipiul Târgoviște a înregistrat astăzi, 16 octombrie 2021, o rată de incidență de 7,32 cazuri COVID la mia de locuitori. Asta înseamnă că este foarte aproape de pragul pentru noi restricții impus de autorități, respectiv 7,5 la mia de locuitori. Odată atinsă această rată de incidență, se va institui carantina de noapte pe parcursul întregii săptămâni, nu doar în weekend. De asemenea, se poate decide oricând măsura carantinei zonale.

Citește și: Restricții care se aplică în Târgoviște. Mesajul primarului Daniel Cristian Stan

Astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmboviţa a constatat că alte opt localități din județ au înregistrat o rată de incidență peste 7,5 la mia de locuitori, după cum urmează: Găești (9,6/1000 locuitori), Tărtășești (8,56/1000 locuitori), Brezoaele (8,39/1000 locuitori), Gura Ocniței (8,35/1000 locuitori), Mătăsaru (8,16/1000 locuitori), Ciocănești (7,86/1000 locuitori), Odobești (7,6/1000 locuitori) și Vișinești (7,52/1000 locuitori).

Județul Dâmbovița a înregistrat, astăzi, o rată de incidență de 5,58 la mia de locuitori, cu 288 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore.

Localitățile din județul Dâmbovița cu rată de incidență peste 3 cazuri COVID la mia de locuitori:

Citește în continuare

ACTUALITATE

Carmen Holban, deputat, mesaj cu prilejul „Zilei internaționale a femeilor din mediul rural’

Publicat

pe

În data de 15 octombrie, se sărbătorește „Ziua internaţională a femeilor din mediul rural”. Celebrarea a fost decisă de Organizația Națiunilor Unite printr-o rezoluție dată în 18 decembrie 2007. S-a avut în vedere rolul pe care îl au femeile de la sate în bunăstarea familiilor și în dezvoltarea economiilor din mediul rural.

„Femeile din satele și comunele noastre sunt inima familiilor și a gospodăriilor lor. Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, pe care astăzi o sărbătorim, le este dedicată lor, celor care prin munca lor, plătită sau neplătită, își hrănesc familiile. De multe ori, munca și efortul acestora nu sunt mai prejos de cele ale partenerilor lor de viață. Meritele lor nu pot fi puse la îndoială, iar pentru acest lucru trebuie să le fim alături și să le mulțumim, zi de zi”, este mesajul transmis de deputata Carmen Holban.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT