Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

„Ziua veteranilor”, punte între generaţii la IJJ Dâmboviţa. FOTO

Publicat

pe

„Ziua veteranilor”, eveniment desfăşurat astăzi în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, se înscrie în suita manifestărilor dedicate împliniri a 169 de ani de la înfinţarea acestei arme. Cu această ocazie, sub coordonarea col. Viorel Matei, şeful IJJ Dâmboviţa, militarii jandarmi în rezervă, foşti comandanţi, ofiţeri şi subofiţeri, au fost invitaţi să participe, alături cadrele active, la un ceremonial de depunere de jurământ de către patru tinere femei, două cu grad de subofiţer şi două personal contractual.

Despre tradiţia şi istoria depunerii jurământului de credinţă faţă de ţară a vorbit col. Valentin Sandu, preşedintele Asociaţiei cadrelor militare în rezervă şi retragere filiala Dâmboviţa, fost comandant al Garnizoanei Târgovişte.

Col. Sandu le-a mărturisit celor de faţă că a lucrat în această unitate militară din anul 1987, „când a păşit, cu emoţie, ca tânăr absolvent al şcolii militare, cu grad de locotenent, până în anul 2001, când a predat comanda UM 01378 şi drapelul de luptă, plecând către alte misiuni încredinţate. Atunci, a predat cazarma către Ministerul de Interne”.

Militarii prezenţii şi invitaţii au păstrat un moment de reculegere în memoria colegilor care au trecut, de curând, la cele veşnice, mult prea devreme, respectiv subfiţerii Ionel Voicu, Florinel Bumbănac şi Marius Preda.

Jurământul de credinţă faţă de ţară a fost depus de către sergentul major Alina Costache, sergentul major Larisa Rizea şi Nicuşoara Petrescu şi Elena Marinoiu – personal contractual. Conform tradiţiei, rugăciunea de sacralizare a fost rostită de preotul militar Mihai Fluture.

După consumarea acestor momente emoţionante, cei prezenţi au fost invitaţi să admire o mini-expoziţe de echipamente militare, alcătuită din ultimele dotări ale jandarmilor dâmboviţeni.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

SC Stones Business Development, anunț public parcurgere etapă de încadrare

Publicat

pe

de

SC STONES BUSINESS DEVELOPMENT SRL, cu sediul in municipiul Bucuresti, sectorul 1, str. Căderea Bastiliei, nr. 41, titular al planului / programului”Realizare lac pentru agrement prin exploatarea agregatelor minerale, stație de sortare și concasare agregate minerale”, în amplasamentul din comuna Salcioara, județul Dâmbovița, anunţă publicul interesat asupra parcurgerii etapei de încadrare în cadrul ședinței Comitetului Special Constituit din data de 12.04.2021, urmând ca planul / programul propus să fie supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

Comentarii privind decizia etapei de încadrare se primesc în scris la sediul APM DÂMBOVIȚA, str. Calea Ialomiței, nr.1, județul Dâmbovița, în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anunțului.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Dr. Vasi Rădulescu: 10 pași de urmat într-o criză de epilepsie

Publicat

pe

Vasi Rădulescu este unul dintre puținii doctori din România care fac, gratuit, educație medicală – pe Facebook, YouTube, Instagram, TikTok, dar și prin intermediul unui site dedicat pe care l-a creat: leapșa de sănătate. A scris, totodată, și mai multe cărți în care medicina este „tradusă” pe înțelesul tuturor și care pot fi achiziționate la un preț foarte mic.

Ne-am oprit, astăzi, la materialul legat de epilepsie, afecțiune neurologică în care anumite zone din creier descarcă haotic impulsuri și se pierde starea de conștiență. Tu știi cum să ajuți o persoană care trece printr-o criză de epilepsie? Dr. Vasi Rădulescu ne prezintă 10 pași de urmat:

1. Păstrați-vă calmul. Criza poate fi severă, cu spasme ample, cu expectorații, cu căzătură puternică. Respirați adânc și interveniți prompt.

2. Dacă observați că persoana tinde să cadă, prindeți-o și lăsați-o ușor pe jos, să nu se lovească. O poziție laterală poate fi deosebit de utilă, pentru a nu aspira conținut din stomac, în caz de vărsătură.

3. Persoana în criză trebuie lăsată într-o poziție lejeră. Nu blocați spasmele cu brațele, ci lăsați criza să se desfășoare natural.

4. Asigurați-vă că persoana nu are ceva strâns pe gât sau torace și poate respira bine.

5. Nu-i introduceți nimic în gură! Cu atât mai puțin degetele. Limba nu și-o poate înghiți nimeni. În schimb, o contracție puternică a mandibulei poate cauza o mușcătură severă.

6. Uitați-vă la un ceas și vedeți câte minute ține criza. La peste 5, sunați imediat la 112. Veți suna și dacă există sufocare, cianoză (tendință de albăstrire a țesuturilor periferice) sau dacă persoana s-a lovit și sângerează.

7. În cazuri izolate, o criză severă poate genera stop cardiorespirator. Veți verifica respirația, eventual și pulsul la carotide, iar în caz de lipsă a acestor elemente veți începe imediat masajul cardiac extern și altcineva va anunța serviciul 112.

8. De cele mai multe ori, persoana își revine spontan. Stați aproape, calmați-o, oferiți-i apă, asigurați-vă că respiră bine.

9. Dacă persoana sau anturajul nu știe nimic de diagnosticul de epilepsie, recomandați prezentarea la un spital de neurologie, fără întârziere.

10. Crizele pot fi variate. La cele minore, doar cu absențe, fiți aproape și rămâneți vigilenți.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT