Conectați-vă cu noi

POLITIC

Adrian Ţuţuianu: Primăriile au primit mai mulţi bani, dar gaura ce trebuie acoperită este imensă!

Publicat

pe

Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte Pro România, a declarat, la ultima conferinţă de presă susţinută la Târgovişte, că a constatat, cu tristeţe, că lumea politică dâmboviţeană nu prea este preocupată de problemele generate de adoptarea bugetul judeţean.

Primarii ar fi trebuit să percuteze primii şi să-şi arate nemulţumirea, afirmă fostul lider al social-democraţilor dâmboviţeni, dar nu au curajul să se exprime, să ceară lămuriri şi îndreptarea situaţiilor apărute.

Ţuţuianu a mărturisit că, în urmă cu circa 30 de zile, la sediul PSD Dâmboviţa, primarii, inclusiv cei ai PNL, au fost invitaţi la o discuţie pe tema repartizării bugetului cu Alexandru Oprea, consilier judeţean. S-ar fi promis atunci pentru fiecare UAT în parte bani mulţi, însă, a spus senatorul PRO România, a fost vorba de o mare minciună.

„Privind în ansamblu, sumele alocate unităţilor administrativ-teritoriale, comparativ cu anul trecut, sunt mai mari cu 10-14%, dar cheltuielile de funcţionare ale UAT-urilor au crescut cu 35-40%”, a precizat Adrian Ţuţuianu, care a exemplificat de unde derivă aceste cheltuileli mai mari.

Salariul minim pe economie a crescut de la 1.900 de lei la 2.080 de lei. Conform coeficienţilor aprobaţi în şedinţele de Consiliu Local, creşterea anvelopei salariale este de 9% începând cu 1 ianuarie 2019, pentru toţi salariaţii din administraţie, inclusiv pentru asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi, la care se mai adaugă norma de hrană în cuantum de 347 de lei, ceea ce reprezintă o creştere de minimum 12%.

„Dacă în anul 2018, pentru plata impozitelor persoanelor cu handicap şi pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, contribuţia UAT-urilor era de 10%, începând cu anul 2019, plata acestora va fi suportată în totalitate din bugetul alocat UAT-ului din TVA. Creşterea suportată de primării va fi de circa 90%”, a mai spus Ţuţuianu.

O altă problemă este generată primăriilor de modificarea salariului minim în construcţii la 3.000 de lei. Unităţile adminstrativ-teritoriale vor trebui să suporte din bugetul propriu ajustarea contractelor de execuţie de lucrări cu un procent cuprins între 10 şi 12% din valoarea totală a contractului.

„Concluzia este că, în unităţile administrativ-teritoriale, în anul 2019, din cauza acestor factori, prin hotărârile luate de Guvern, cheltuielile cresc cu minim 40%”.

Demnitarul PRO România, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a criticat şi faptul că în şedinţa de repartizare a bugetului, nu a fost împărţită UAT-urilor o sumă de 20.000.000 de lei, care a rămas la diaspoziţia administraţiei judeţene.

„Este o situaţie pe care nu am întâlnit-o niciodată. Au existat rezerve la Consiliul Judeţean pentru diferite situaţii, calamităţi, pentru probleme deosebite, dar niciodată mai mari de 3-5 milioane de lei, acestea fiind repartizate ulterior pentru diferite evenimente deosebite”.

Adrian Ţuţuianu crede că mişcarea are ca scop fidelizarea unor primari, să îi mulţumesască pe edilii cei mai apropiaţi conducerii PSD Dâmboviţa.

„Voi urmări cum se face bugetul la Consiliul Judeţean, voi urmări toate activităţile legate de administraţia publică judeţeană, inclusiv proiectul de asociere între Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Vişina pentru asfaltarea unor drumuri care răspund clientelei politice de partid, şi anume un vicepreşedinte al CJ care, direct sau indirect, prin persoane interpuse, a achiziţionat în zonă suprafeţe mari de teren”, a mai dezvăluit Ţuţuianu.

VIDEO

Dâmboviţa

Corneliu Ştefan, deputat: Sunt bani pentru susţinerea măririlor de pensii conform noii legi!

Publicat

pe

Potrivit deputatului PSD de Dâmboviţa Corneliu Ştefan, Legea pensiilor aprobată astăzi în Parlamentul României cu 197 de voturi „pentru” va crea echilibru şi siguranţă existenţială. Veniturile obţinute de pensionarii români, de cei care au muncit o viaţă întreagă în diferite sectoare de activitate, se vor apropia de standardele europene.

„Decalajele enorme dintre pensiile din Occident şi cele din ţara noastră trebuie să fie eliminate, iar noua Lege a pensiilor, votată astăzi, porneşte acest proces. Punctul de pensie va fi 1.265 de lei anul acesta, 1.775 de lei în 2020 şi 1.875 de lei în 2021. De asemenea, din 2020, va fi indexat, anual, în funcţie de rata inflaţiei.

Temerile exprimate de opoziţie, cum că nu există bani pentru plata pensiilor, sunt o dezinformare cu iz politicianist. Sunt fonduri pentru susţinerea măririlor de pensii conform noii legi! Veniturile bugetare, mai mari ca niciodată, permit aceste majorări”, precizează deputatul Corneliu Ştefan.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Carmen Holban, deputat: Nicio pensie aflată în plată nu va fi diminuată prin noua lege!

Publicat

pe

Nicio pensie aflată în plată nu va fi diminuată, odată cu intrarea în vigoare a legii care a fost adoptată, astăzi, în Camera Deputaţilor – precizează deputata PSD de Dâmboviţa Carmen Holban. În cazul în care, după recalculare, ar rezulta o sumă mai mică, actul normativ prevede că se vor păstra pensiile actuale.

„Am votat o lege modernă, europeană, care, pas cu pas, îi apropie pe pensionarii noştri, la capitolul venituri, de cei din ţările occidentale. Sunt încrezătoare că noua lege a pensiilor va fi promulgată cât mai repede de președintele României, astfel încât pensionarii români să poată beneficia de toate aceste majorări”, spune deputata Carmen Holban.

Actul normativ a fost adoptat cu 197 de voturi „pentru” şi 70 de „abţineri”. Potrivit acestuia, punctul de pensie va creşte la 1.265 de lei, începând cu 1 septembrie şi urmează să ajungă la 1.775 de lei în 2020 şi la 1.875 de lei în 2021.

„Noua valoare a punctului de referinţă a pensiei va fi de 75 de lei, urmând ca, din anul 2022, să se indexeze anual cu rata inflaţiei”, explică deputata PSD de Dâmboviţa Carmen Holban.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!