Conectați-vă cu noi

Argeș

Jandarmii din Argeş, din nou donatori voluntari de sânge!

Publicat

pe

Zeci de jandarmi din judeţul Argeş au dat curs, astăzi – 16 aprilie, invitaţiei Centrului de Transfuzie Sanguină Pitești și au donat sânge în cadrul campaniei „Colecta mobilă”.

De-a lungul anilor, Jandarmeria Argeş s-a implicat în mai multe proiecte umanitare de acest gen, atunci când Centrul de Transfuzie s-a confruntat cu deficit de sânge.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

„Apel la memorie. Victimele războaielor”, simpozion internaţional, ediţia a II-a

Publicat

pe

În perioada 16 – 18 septembrie 2019, se va organiza la Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, cea de-a doua ediţie a Simpozionului internaţional „Apel la memorie. Victimele războaielor”. Deschiderea oficială a lucrărilor se va consuma luni – 16 septembrie, la ora 12:00, în sala de festivităţi a Protoieriei Câmpulung Muscel.

Participanţii vor merge apoi să depună coroane de flori la Monumentul Eroilor Polonezi din Cimitirul Flămânda, la „Zidul Roşu” – complex monumental dedicat Rezistenţei Armate Anticomuniste din fostul judeţ Muscel şi la Mausoleul Mateiaş – ridicat în cinstea victimelor luptelor purtate în zonă în toamna anului 1916.

Punctul culminant al zilei îl va reprezenta ceremonia de dezvelire şi sfinţire a unei plăci comemorative menite să marcheze prezenţa, în reşedinţa patriarhală din comuna Dragoslavele, a mareşalului Edward Rydz-Smigly, comandantul suprem al armatei poloneze, refugiat aici timp de 14 luni (octombrie 1939 – decembrie 1940).

Prin bunăvoinţa Ministerului Apărării Naţionale, Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” va asigura o Gardă de Onoare compusă din 4 militari, între care o femeie. Gărzii de Onoare i se va alătura şi un veteran muscelean al războiului din Afganisftan, fruntaşul Ionuţ Claudiu Butoi, erou acolo, erou în ţară şi eroul la Jocurile Invictus.

La întoarcere, se va merge pe „Valea Plângerii”, cum au numit germanii Valea Dâmboviţei, din cauza grelelor pierderi pe care le-au suferit aici. În comuna Stoeneşti vor fi vizitate: Monumentul Eroilor, considerat cel mai frumos monument din zona rurală a judeţului Argeş şi biserica nouă, ctitorită de preotul căpitan Gheorghe Cotenescu şi sfinţită, după două decenii de trudă istovitoare, la 8 octombrie 1939.

Marţi – 17 septembrie 2019, se vor desfăşura lucrările a nu mai puţin de trei sesiuni ştiinţifice, iar miercuri – 18 septembrie se va vizita Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, cu precădere sala Tezaurului.

A doua ediţie a Simpozionului Internaţional „Apel la memorie. Victimele războaielor” este patronată în comun de Patriarhia Română, prin intermediul IPS Calinic – Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi Arhidieceza Romano-Catolică din Bucureşti, prin împuternicitul său, PS Cornel Damian – Episcop auxiliar.

Citește în continuare

ACTUALITATE

100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Cultul Eroilor, marcaţi la Câmpulung Muscel

Publicat

pe

Joi – 12 septembrie 2019, Liceul Teoretic „Dan Barbilian” din Câmpulung Muscel va găzdui, începând cu ora 14:00, o conferinţă dedicată împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Cultul Eroilor. Evenimentul este organizat de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”, coordonat de publicistul Radu Petrescu-Muscel.

La 12 septembrie 1919, guvernul condus de generalul Artur Văitoianu emite Înaltul Decret Regal nr. 4106, prin care se înfiinţează la Bucureşti Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, care reuşeşte, în decurs de numai 15 ani, printr-o muncă titanică în colaborare cu autorităţile locale, să centralizeze în cimitire definitive ale eroilor osemintele a peste 200.000 de eroi români şi străini.

„Au fost construite peste 106 cimitire de onoare definitive şi 14 mausolee. Cu adevărat monumentale sunt cele amplasate chiar pe locurile în care au luptat ostaşii şi ofiţerii români: Topliţa, Câineni, Robăneşti, Predeal, Prunaru, Mateiaş, Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz.

Primul Comitet al «Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război», care şi-a schimbat numele în «Cultul eroilor» în anul 1927, a avut ca preşedinte de onoare pe Regina Maria, iar preşedinte executiv a fost Miron Cristea – episcop de Caransebeş, Mitropolit primat şi, din 1925, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Din Comitet făceau parte titularii mai multor ministere, în primul rând al Ministerului de Război, redenumit, de la 1 aprilie 1921, Ministerul Apărării Naţionale.

La 27 iulie 1940, Societatea «Cultul Eroilor» devine Aşezământul „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, iar în timpul regimului comunist, la 29 mai 1948, a fost desfiinţat prin Decretul nr. 48, emis de Marea Adunare Naţională”, ne-a precizat Radu Petrescu-Muscel.

Activităţile fostului Aşezământ „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor au fost preluate după revoluţia din decembrie 1991 de Comitetul Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor, organizat sub patronajul ministerului Apărării Naţionale şi al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

În noiembrie 1997, Comitetul s-a transformat în Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor”, denumire care a fost completată în anul 2011 cu numele „Regina Maria”. Trei ani mai târziu, în august 2014, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” a primit, prin Hotărâre de Guvern, statutul de utilitate publică.

„Afişul manifestării ştiinţitice din data de 12 septembrie 2019 de la Câmpulung Muscel pune în prim-plan personalităţi la nivel naţional – Regina Maria şi Patriarhul Miron Cristea, cărora li se alătură, simbolic, personalităţi locale: viitorul general Grigore Grecescu, care, în calitate de preşedinte al filialei Câmpulung Muscel a Cultului Eroilor, a impulsionat ridicarea Mausoleului de la Mateiaş în memoria celor care au căzut în zonă în toamna anului 1916, militari români şi străini, respectiv fostul preot căpitan Gheorghe I. Cotenescu din Regimentul de fier 9 Vânători, preşedintele comitetului comunal al Cultului Eroilor din Stoeneşti, localitate greu încercată de bombardamentele sistematice efectuate de trupele germane în 1916”, explică publicistul Radu Petrescu-Muscel.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!