Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Frumosul, văzut prin ferestrele picturii la Gura Ocniţei! Expoziţie Inga Edu

Publicat

pe

Iscusinţa şi perseverenţa primarului comunei Gura Ocniţei de a organiza acţiuni cultural-educative, de a apropia comunitatea pe care o conduce de valorile şi spiritualitatea românească, este de neegalat. Dacă, la începutul carierei sale în ale administraţiei, mulţi nu credeau că va putea retrezi viaţa artistică a localităţii, astăzi, cei care, pe atunci, ar fi făcut acest pariu, sunt umiţi, costatând cu proprii ochi că Sorin Ioniţă a reuşit. A transformat Gura Ocniţei într-un epicentru al culturii zonale, naţionale şi internaţionale.

Cine s-ar fi gândit că, în fosta comună a petroliştilor, se va deschide o galerie de artă permanentă, care să poarte numele unui ilustru creator de frumos – Marin Petre Constantin? Cine s-ar fi gândit că, în această aşezare, graniţă dintre câmpie şi deal, se adună periodic artişti de renume, care expun, discută şi formează talente? Cine ar fi crezut că, pe scena căminului culutural, la bibliotecă, în mijlocul naturii sau pe uliţele satului, se recită poezie, se narează poveşti, se joacă spectacole geniale, de la piese naive, vesele, colorate, pentru copii, până la scenarii de inspiraţie biblică?

Astăzi, de 1 mai, când unii sărbătoresc „Ziua internaţională a muncii” în faţa grătarelor sau întinşi la umbră ori la soare, la Gura Ocniţei, a fost vernisată o expoziţie de pictură. Actul cultural s-a consumat în prezenţa unui auditoriu numeros, format din oameni simpli, oameni de artă, cunoscători şi necunoscători, dar cu toţii cuprinşi de vraja ideii de frumos, a împlinirii prin simbol şi culoare. Tablourile expuse sunt creaţia artistei plastice Inga Edu din Chişinău, Republica Moldova.

Cu excepţia vernisajului de pictură, restul manifestărilor ar fi trebuit să se desfăşoare pe Dealul Crucii, dar, din cauza vremii nefavorabile, totul s-a întâmplat în spaţiul căminului cultural din Gura Ocniţei. Şi a ieşit bine, chiar dacă incinta nu a fost suficientă pentru ceea ce voiau să prezinte artiştii conduşi de Victor Mihalache.

Primarul Sorin Ioniţă a vorbit despre suita de manifestări derulate la Gura Ocniţei, dedicte bucuriei Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, artei şi culturii, dar şi „Zilei internaţionale a muncii”.

„Gazda acestor manifestări nu sunt eu, ca primar, ci comuna Gura Ocniţei. Uitaţi-vă câtă bucurie, câtă tinereţe, câtă trăire există aici, câtă semnificaţie are acest eveniment pentru o localitate aflată într-o continuă efervescenţă, croită, clădită să producă viaţă”, a spus Sorin Vasile Ioniţă.

Pictoriţa Inga Edu, vizibil emoţionată, le-a spus celor de faţă că se simte bine la Gura Ocniţei. Îi place aici, simte energia lor pozitivă, de care se va umple şi pe care o va duce la Chişinău.

„Pictez atunci când sunt încărcată de energie pozitivă şi energia aceasta o împart cu voi acum, aici. Vin în România ca acasă. Simt că o parte din mine este în România. Să ştiţi că toată lumea din Moldova simte acest lucru, dar nu au posibilitatea să se exprime. Suntem împreună cu voi, chiar dacă avem graniţă. Ne unim prin cultură, prin artă, prin emoţii şi energie pozitivă”.

Artistul plastic Mihai Şerbănescu a asemănat lucrările Ingăi Edu cu nişte ferestre pe care priveşti lumea, frumosul, fiecare cu o semnificaţie aparte.

„Dumnezeu a pus culoare în tot ceea ce vedem. Şi în cele văzute şi în cele nevăzute. Bucuria de a privi cerul, chiar când plouă, este nemărginită. Bucuria de a privi un fruct. Uitaţi-vă la copiii îmbrăcaţi în aceste veşminte tradiţionale pline de culoare. Să nu uităm că Dumnezeu a pus culoare în orice. Este meritul Lui, dar este şi meritul nostru că putem avea capacitatea de a ne bucura de această creaţie infinită şi de creaţia lui Inga”.

Pictura artistei basarabene este vie, întrepătrunsă parcă de mai multe curente ale artei plastice. Abundă de culori calde, uşoare, în care pulsează viaţa, candoarea. Simetria este mai mult una a sufletului, a dorinţelor sale. Creaţiile ei sunt adieri ale spiritului, o peisagistică culeasă parcă din visele creatoarei. Aspectele surprinse – uliţă de sat, bărci trase la mal, pădure la ceas de toamnă, case tradiţionale, ba chiar şi un canal al Veneţiei – îmbracă realitatea în compoziţiile sale într-un stil propriu, îşi încarcă pânzele aşa cum singură a spus, cu energie pozitivă, încât, din pictura sa nu răzbate tristeţea, ci o stare de relaxare, de meditaţie, de liniştire, de bucurie.

Despre evenimentul cultural au mai vorbit: Carmen Ştefănescu – secretar general al Asociaţiei localităţilor şi zonelor istorice şi de artă din România, cea care a invitat-o pe Inga Edu să expună la Gura Ocniţei; artiştii plastici Ion Roiban şi Ovidiu Dumitrescu şi preoţii parohi Alin Pleşa şi Marian Mihăilă.

La final, Carmen Ştefănescu le-a oferit Ingăi Edu şi primarului Sorin Ioniţă câte o icoană a Maicii Domnului, plasată în inima României Mari, lucrări semnate de Clara Pădureanu – primul artist care a expus în Galeria „Petre Marin Constantin” de la Gura Ocniţei.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Grindina a „măturat” comunele din nord-vestul județului Dâmbovița

Publicat

pe

Sursa foto: Facebook

Un nou val de grindină deasă s-a abătut, în această după-amiază, asupra unor localități din nord-vestul județului Dâmbovița. Au fost afectate grav comunele Văleni și Cândești. Pagubele din livezile de pomi fructiferi și grădinile cu legume sunt foarte mari.

„A fost urgie. Nu am mai văzut așa ceva de foarte multă vreme. Cine a mai pomenit să bată piatra în halul ăsta în luna mai?! Astea sunt semne de la Dumnezeu. Dacă mai vine o dată, nu mai avem ce recolta la toamnă”, ne-a spus un localnic.

Sursa foto: Facebook

Primarul comunei Văleni-Dâmbovița a anunțat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență despre pagubele înregistrate, pentru că, în cel mai scurt timp, o comisie să se deplaseze la fața locului pentru a evalua stricăciunile produse grindină.

VIDEO

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ludovic Orban, declaraţii de presă de la Centrul Renault Titu

Publicat

pe

de

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!