Connect with us

ALEGERI

Tu ştii cât costă funcţionarea Parlamentului European pe cap de locuitor?

Publicat

pe

În data de 26 mai, se organizează în România alegerile pentru Parlamentul European şi sunt aşteptaţi să voteze 18.949.141 de cetăţeni. În acest sens, au fost organizate 1.269 de secţii de votare în ţară şi 441 în diaspora, cele mai multe la ambasade şi consulate (Lista aici).

De reţinut că se poate vota în orice secţie de votare, indiferent de adresa din buletin. Trebuie doar să ai la tine, după caz, buletinul sau paşaportul valabil. Votarea va începe la ora 07:00 şi se va încheia la ora 21:00. Alegatorii care se află la ora 21:00 în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.

La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greşit ştampila cu mentiunea „VOTAT”, dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial.

În cursa electorală sunt înscrise 13 partide – PSD, Alianţa 2020 USR-PLUS, Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN şi 3 candidaţi independenţi – Gregoriana Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea. Ordinea este cea de pe buletinul de vot, aşa cum a rezultat în urma tragerii la sorţi.

Parlamentul European (iulie 2014-decembrie 2018) în cifre:
– 2.134 texte adoptate în plen, dintre care 708 acte legislative
– 552 de lecturi publice organizate de comisiile PE
– 6.880 de petiții primite de la cetățeni
– 1,6 milioane de persoane au vizitat camerele plenare ale Parlamentului European.

În prezent, Parlamentul European are 751 de deputați, față de 766 câţi au fost în precedentul Parlament (2009-2014). În februarie 2018, PE a votat pentru reducerea numărului de deputați europeni de la 751 la 705, după ce Regatul Unit se retrage din Uniunea Europeană.

Costul anual de funcționare a Parlamentului European pe cap de locuitor, în legislatura 2014-2019, a fost de doar 3,5 euro – o cifră mult mai scăzută față de cele calculate pentru alte parlamente din UE sau la nivel mondial (Detalii aici). De reţinut! Bugetul PE include, de exemplu, costurile de traducere și interpretare în și din 24 de limbi și de funcționare în trei centre – Bruxelles, Strasbourg și Luxemburg, în timp ce alte parlamente nu au această dimensiune pentru munca lor!

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

PNL a câștigat alegerile parțiale organizate la Braniștea și Cojasca

Publicat

pe

Alegerile locale parțiale organizate, astăzi – 27 iunie 2021, în comunele Braniștea (pentru funcția de primar) și Cojasca (pentru Consiliul Local) au fost câștigate de PNL. Vom reveni.

Citește în continuare

ACTUALITATE

126 de sesizări în legătură cu alegerile din Braniștea și Cojasca. 97 nu s-au confirmat

Publicat

pe

În județul Dâmbovița, alegerile locale parțiale organizate în comunele Braniștea și Cojasca s-au derulat fără incidente deosebite care să afecteze desfășurarea procesului de vot – informează Inspectoratul Județean de Poliție.

Totuși, până la ora 16:00, au fost înregistrate 126 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. 97 dintre acestea nu s-au confirmat, iar celelalte 29 sunt în curs de verificare.

Exemple:

Polițiștii din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Butimanu au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 cu privire la faptul că ocupanții a două autoturisme transportă alegători la secțiile de votare și le oferă bani pentru a-i determina să voteze candidații unei organizații politice. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor, faptă prevăzută de art. 386 din Codul Penal.

De asemenea, polițiștii de la Secția nr. 3 au fost sesizați și cu privire la faptul că ocupanții unui autoturism, respectiv doi bărbați de 23 de ani, oferă bani alegătorilor pentru a-i determina să nu voteze candidații unei organizații politice. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor, faptă prevăzută de art. 386 din Codul Penal.

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Titu au fost sesizați cu privire la faptul că în localitatea Braniștea, alegătorii sunt aduși la vot cu autoturisme de diverse persoane, iar înainte de a părăsi autovehiculul le este indicat pe un buletin de vot anulat ce candidat să voteze. În urma verificărilor efectuate, până la acest moment, polițiștii au stabilit că aspectele semnalate nu se confirmă.

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats