Conectați-vă cu noi

ALEGERI

Tu ştii cât costă funcţionarea Parlamentului European pe cap de locuitor?

Publicat

pe

În data de 26 mai, se organizează în România alegerile pentru Parlamentul European şi sunt aşteptaţi să voteze 18.949.141 de cetăţeni. În acest sens, au fost organizate 1.269 de secţii de votare în ţară şi 441 în diaspora, cele mai multe la ambasade şi consulate (Lista aici).

De reţinut că se poate vota în orice secţie de votare, indiferent de adresa din buletin. Trebuie doar să ai la tine, după caz, buletinul sau paşaportul valabil. Votarea va începe la ora 07:00 şi se va încheia la ora 21:00. Alegatorii care se află la ora 21:00 în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.

La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greşit ştampila cu mentiunea „VOTAT”, dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial.

În cursa electorală sunt înscrise 13 partide – PSD, Alianţa 2020 USR-PLUS, Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN şi 3 candidaţi independenţi – Gregoriana Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea. Ordinea este cea de pe buletinul de vot, aşa cum a rezultat în urma tragerii la sorţi.

Parlamentul European (iulie 2014-decembrie 2018) în cifre:
– 2.134 texte adoptate în plen, dintre care 708 acte legislative
– 552 de lecturi publice organizate de comisiile PE
– 6.880 de petiții primite de la cetățeni
– 1,6 milioane de persoane au vizitat camerele plenare ale Parlamentului European.

În prezent, Parlamentul European are 751 de deputați, față de 766 câţi au fost în precedentul Parlament (2009-2014). În februarie 2018, PE a votat pentru reducerea numărului de deputați europeni de la 751 la 705, după ce Regatul Unit se retrage din Uniunea Europeană.

Costul anual de funcționare a Parlamentului European pe cap de locuitor, în legislatura 2014-2019, a fost de doar 3,5 euro – o cifră mult mai scăzută față de cele calculate pentru alte parlamente din UE sau la nivel mondial (Detalii aici). De reţinut! Bugetul PE include, de exemplu, costurile de traducere și interpretare în și din 24 de limbi și de funcționare în trei centre – Bruxelles, Strasbourg și Luxemburg, în timp ce alte parlamente nu au această dimensiune pentru munca lor!

ALEGERI

Vot contra sume de bani la Târgovişte?

Publicat

pe

FOTO: Inquam Photos

Organizația PRO România Dâmbovița a formulat plângere la Poliție, după ce a primit semnale că mai mulți cetăţeni şi-au fotografiat buletinele de vot la secția nr. 55 din municipiul Târgoviște.

Se pare că oamenii urmează să primească, de la persoane care stau în preajma secției, suma de 50 de lei, dacă probează că au votat PSD.

PRO România solicită dispunerea măsurilor necesare pentru verificarea situației, tragerea la răspundere a făptuitorilor și restabilirea ordinii de drept.

 

Citește în continuare

ALEGERI

România votează. Dâmbovița, locul 3 pe țară la prezență

Publicat

pe

Dâmbovița se numără printre primele trei județe din țară, ca prezență la vot. În Ilfov, până la ora 12:00, votaseră 18,23% din numărul celor înscriși pe listele electorale. În Teleorman – 18,08%, iar în Dâmbovița – 17,75%.

De remarcat faptul că, la alegerile parlamentare din 2016, la aceeași oră, votaseră doar circa 8% dintre alegători, ceea ce denotă că oamenii au ieșit la vot mânați de spiritul civic sau că aparatele partidelor aflate în competiție funcționează din plin, mobilizând susținătorii și simpatizanții.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!