Connect with us

ALEGERI

Tu ştii cât costă funcţionarea Parlamentului European pe cap de locuitor?

Publicat

pe

În data de 26 mai, se organizează în România alegerile pentru Parlamentul European şi sunt aşteptaţi să voteze 18.949.141 de cetăţeni. În acest sens, au fost organizate 1.269 de secţii de votare în ţară şi 441 în diaspora, cele mai multe la ambasade şi consulate (Lista aici).

De reţinut că se poate vota în orice secţie de votare, indiferent de adresa din buletin. Trebuie doar să ai la tine, după caz, buletinul sau paşaportul valabil. Votarea va începe la ora 07:00 şi se va încheia la ora 21:00. Alegatorii care se află la ora 21:00 în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.

La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greşit ştampila cu mentiunea „VOTAT”, dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial.

În cursa electorală sunt înscrise 13 partide – PSD, Alianţa 2020 USR-PLUS, Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN şi 3 candidaţi independenţi – Gregoriana Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea. Ordinea este cea de pe buletinul de vot, aşa cum a rezultat în urma tragerii la sorţi.

Parlamentul European (iulie 2014-decembrie 2018) în cifre:
– 2.134 texte adoptate în plen, dintre care 708 acte legislative
– 552 de lecturi publice organizate de comisiile PE
– 6.880 de petiții primite de la cetățeni
– 1,6 milioane de persoane au vizitat camerele plenare ale Parlamentului European.

În prezent, Parlamentul European are 751 de deputați, față de 766 câţi au fost în precedentul Parlament (2009-2014). În februarie 2018, PE a votat pentru reducerea numărului de deputați europeni de la 751 la 705, după ce Regatul Unit se retrage din Uniunea Europeană.

Costul anual de funcționare a Parlamentului European pe cap de locuitor, în legislatura 2014-2019, a fost de doar 3,5 euro – o cifră mult mai scăzută față de cele calculate pentru alte parlamente din UE sau la nivel mondial (Detalii aici). De reţinut! Bugetul PE include, de exemplu, costurile de traducere și interpretare în și din 24 de limbi și de funcționare în trei centre – Bruxelles, Strasbourg și Luxemburg, în timp ce alte parlamente nu au această dimensiune pentru munca lor!

ACTUALITATE

Alegeri locale parțiale pentru funcția de primar în 30 de localități din România

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a propus Ministerului Afacerilor Interne organizarea, în data de 20 iunie 2021, a alegerilor locale parțiale pentru primari în 30 de localități din țară. Lista nu este definitivă, ea putând fi actualizată până la apariția Hotărârii de Guvern.

Conform propunerii AEP, candidaturile vor putea fi depuse în perioada 21 – 31 mai 2021, iar campania electorală va începe în data de 5 iunie 2021.

Lista localităților unde se vor organiza alegeri locale parțiale

Judeţul Alba
1. Comuna Ciuruleasa
2. Comuna Meteş

Judeţul Arad
3. Comuna Zăbrani

Județul Argeș
4. Comuna Aninoasa
5. Comuna Rociu

Judeţul Bacău
6. Comuna Tamaşi

Judeţul Braşov
7. Comuna Şinca Nouă

Judeţul Caraş-Severin
8. Oraşul Bocşa

Județul Călărași
9. Comuna Cuza Vodă
10. Comuna Frumuşani

Județul Covasna
11. Comuna Mereni

Judeţul Dâmboviţa
12. Comuna Braniştea

Judeţul Dolj
13. Comuna Catane
14. Comuna Sadova
15. Comuna Terpeziţa

Judeţul Galaţi
16. Oraşul Târgu Bujor

Județul Hunedoara
17. Comuna Burjuc
18. Comuna Romos
19. Comuna Sarmizegetusa

Județul Ialomița
20. Comuna Gura Ialomiţei
21. Comuna Ion Roată

Judeţul Ilfov
22. Oraşul Bragadiru
23. Comuna Găneasa

Județul Mehedinți
24. Comuna Obârşia de Câmp

Județul Olt
25. Comuna Deveselu

Judeţul Prahova
26. Comuna Șotrile

Judeţul Sălaj
27. Oraşul Şimleu Silvaniei

Judeţul Suceava
28. Oraşul Vicovul de Sus

Judeţul Timiş
29. Comuna Voiteg

Judeţul Vâlcea
30. Comuna Scundu

Citește în continuare

ALEGERI

Cei 10 parlamentari de Dâmbovița și-au primit mandatele

Publicat

pe

Astăzi – 17 decembrie 2020, Biroul Electoral Judeţean Dâmboviţa s-a întrunit într-o ultimă ședință, pentru a înmâna mandatele celor 10 parlamentari validaţi în urma scrutinului electoral din 6 decembrie, respectiv: deputaţii Carmen Holban, Ionuţ Vulpescu, Radu Popa și Marian Ţachianu – din partea PSD, Gabriel Plăiaşu și Liviu Balint – PNL și Daniel Codruţ Blaga – USR PLUS şi senatorii Titus Corlăţean – PSD, Virgil Guran – PNL şi Dragoş Ioan Popescu – USR PLUS.

La eveniment au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean – Corneliu Ştefan, lider al PSD Dâmbovița, vicepreşedinta Luciana Cristea, prefectul Aurelian Popa și câțiva reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

A luat cuvântul senatorul Titus Corlăţean, preşedinte executiv al PSD Dâmboviţa, care a mulţumit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean pentru activitatea depusă, pentru faptul că au gestionat în conformitate cu legea întreg procesul electoral desfăşurat în judeţ, deşi situaţia a fost una complicată, generată de pandemie.

„Îi felicit pe toţi colegii deputaţi și senatori. Le urez succes tuturor. Cred că ar fi bine să strângem rândurile atunci când va fi cazul de proiecte judeţene care depăşesc interesul pur ideologic sau de partid. Este nevoie de strângerea rândurilor pentru că va urma un an foarte dificil. Este bine să încercăm împreună, într-un parteneriat cu Consiliul Judeţean, sperăm şi cu Prefectura. Este nevoie de solidaritate”, a fost mesajul adresat de senatorul social-democrat Titus Corlăţean.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT