Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Comunicare ştiinţifică despre un dâmboviţean, în programul Colocviului internaţional „Emil Cioran” 2019

Publicat

pe

Preot Gh. I Cotenescu

În perioada 10-12 mai 2019, la Răşinari, în judeţul Sibiu, se va organiza cea de-a 25-a ediţie a Colocviului internaţional „Emil Cioran”. Anul acesta, în program este inclusă şi o lucrare despre preotul Gheorghe I. Cotenescu, născut la Izvoarele, în judeţul Dâmboviţa. Gheorghe Cotenescu a fost secretarul personal al lui Nicolae Iorga timp de cinci ani şi profesorul a doi viitori patriarhi ai României, Iustin Moisescu şi Teoctist.

„Este o mare onoare faptul că voi putea prezenta la Răşinari viaţa unui voineştean, ajuns în zona Sibiului, în calitate de preot militar şi om de cultură, în anul consolidării României Mari. Este o comunicare ştiinţifică legată de prietenia dintre doi preoţi: ardeleanul (răşinăreanul) Emilian Cioran, tatăl filosofului Emil Cioran, şi regăţeanul (voineşteanul) Gheorghe I. Cotenescu, în condiţiile în care, în anul 1931, deputatul de Muscel Cotenescu va fi singurul preot din Adunarea Deputaţilor însărcinat să ţină discursul omagial la semicentenarul răşinăreanului Octavian Goga”, ne-a mărturisit cercetătorul Radu Petrescu.

Lucrarea „Centanar. Preotul Gh. Cotenescu şi protopopul Emilian Cioran, oaspeţi şi gazde la Congresul preoţesc de la Sibiu, martie 1919” va fi prezentată sâmbătă – 11 mai. În total, în program sunt incluse 17 comunicări ştiinţifice, recitaluri de poezie, spectacol de teatru pe uliţele satului, degustare de produse tradiţionale, vizită la Muzeul comunei Răşinari, excursie la Păltiniş, slujbă religioasă de comemorare a filozofului Emil Cioran, la Biserica „Sfânta Treime” din Răşinari şi moment de reculegere la mormântului familiei Cioran.

Aurel – fratele, Emilian – tatăl, Virginia – sora, Emil Mihai Cioran – viitorul scriitor şi Elvira – mama (FOTO: Arhivă personală Eleonora Cioran)

Colocviul internaţional „Emil Cioran” este organizat de Primăria Răşinari, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sibiu şi Liga Culturală „România-Franţa” din Sibiu, condusă de conf. univ. dr. Anca Sîrghie.

Emil Cioran s-a născut pe 8 aprilie 1911 la Răşinari, comună aflată la aproximativ 15 kilometri de Sibiu. Un extras din Registrul Stării Civile arată că naşterea lui Emil – „fecior, ortodox“ – este înregistrată câteva zile mai târziu, pe 15 aprilie. Părinţii lui sunt preotul Emilian Cioran şi Elvira Cioran, născută Comăniciu, originară din Veneţia de Jos, o localitate de lângă Făgăraş.

ACTUALITATE

Romsilva îţi propune un week-end cu „Dulciuri, jocuri şi poveşti de Moş Nicolae”

Publicat

pe

În acest week-end, Romsilva organizează în Bucureşti Festivalul „Dulciuri, jocuri și povești de Moș Nicolae” şi ne invită să descoperim preparate naturale aduse din diferite colțuri ale țării, dar și să ne demonstrăm măestria la atelierele creative ale zânelor şi spiriduşilor. Distracția poate începe cu o plimbare în caleașca trasă de cai.

Achiziționarea produselor de la standuri se va efectua doar în baza jetoanelor/token-urilor ce pot fi achiziționate de la punctele cu această destinație amplasate în Arena Romsilva și la recepția hotelului aflat pe strada Petricani 9A.

Intrarea este liberă și se face pe baza zâmbetelor de bucurie. Sâmbătă – 7 decembrie şi duminică – 8 decembrie, festivalul este deschis între orele 10:00 şi 22:00. Mai multe informaţii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Monitorizarea străinilor cu profil criminal care vin în România, posibilă abia din 2021!

Publicat

pe

Tragedia de la Gura Şuţii, comună din judeţul Dâmboviţa unde o copilă de 11 ani a fost răpită de pe stradă când se întorcea de la şcoală, violată şi apoi omorâtă de un pedofil venit din Olanda, a ridicat în rândul opiniei publice o întrebare: autorităţile din ţara noastră îi monitorizează sau nu pe cetăţenii străini cu profil criminal cât timp se află pe terioriul României? În acest context, senatorul PNL de Dâmboviţa Iancu Caracota s-a adresat ministrului Afacerilor Interne.

Din răspunsul formulat la demersul parlamentarului liberal, reiese clar că abia acum se fac paşi în această direcţie, în sensul că Inspectoratul General al Poliţiei Române are obligaţia, potrivit Legii 118/2019, să operaţionalizeze, până la data de 31 decembrie 2020, Registrul naţional cu privire la „persoanele care au comis in fracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, în care se va ţine şi evidenţa persoanelor născute în străinătate despre care s-au primit comunicări din partea autorităţilor competente ale altor state şi cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României. (…)

Persoana înscrisă în Registru este supusă fotografierii, înegistrării dactiloscopice, precum şi probelor biologice în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Naţional de date Genetice Judiciare, fără consimţământul acesteia”. Cât de eficient vor utiliza acest registru autorităţile din România, rămâne de văzut.

Infracţiuni pentru care se face înscrierea în Registru: trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cerşetoriei, folosirea unui minor în scop de cerşetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, folosire a prostituţiei infantile, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor în scopuri sexuale, hărţuire sexuală, folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, pornografie infantilă, ultraj contra bunelor moravuri, incest şi infracţiunile prevăzute de lit. a-q, astfel cum erau pevăzute în Legea nr. 15/1968 privind Codul Penal al României sau în legi speciale, având aceleaşi elemente constitutive.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web