Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Comunicare ştiinţifică despre un dâmboviţean, în programul Colocviului internaţional „Emil Cioran” 2019

Publicat

pe

Preot Gh. I Cotenescu

În perioada 10-12 mai 2019, la Răşinari, în judeţul Sibiu, se va organiza cea de-a 25-a ediţie a Colocviului internaţional „Emil Cioran”. Anul acesta, în program este inclusă şi o lucrare despre preotul Gheorghe I. Cotenescu, născut la Izvoarele, în judeţul Dâmboviţa. Gheorghe Cotenescu a fost secretarul personal al lui Nicolae Iorga timp de cinci ani şi profesorul a doi viitori patriarhi ai României, Iustin Moisescu şi Teoctist.

„Este o mare onoare faptul că voi putea prezenta la Răşinari viaţa unui voineştean, ajuns în zona Sibiului, în calitate de preot militar şi om de cultură, în anul consolidării României Mari. Este o comunicare ştiinţifică legată de prietenia dintre doi preoţi: ardeleanul (răşinăreanul) Emilian Cioran, tatăl filosofului Emil Cioran, şi regăţeanul (voineşteanul) Gheorghe I. Cotenescu, în condiţiile în care, în anul 1931, deputatul de Muscel Cotenescu va fi singurul preot din Adunarea Deputaţilor însărcinat să ţină discursul omagial la semicentenarul răşinăreanului Octavian Goga”, ne-a mărturisit cercetătorul Radu Petrescu.

Lucrarea „Centanar. Preotul Gh. Cotenescu şi protopopul Emilian Cioran, oaspeţi şi gazde la Congresul preoţesc de la Sibiu, martie 1919” va fi prezentată sâmbătă – 11 mai. În total, în program sunt incluse 17 comunicări ştiinţifice, recitaluri de poezie, spectacol de teatru pe uliţele satului, degustare de produse tradiţionale, vizită la Muzeul comunei Răşinari, excursie la Păltiniş, slujbă religioasă de comemorare a filozofului Emil Cioran, la Biserica „Sfânta Treime” din Răşinari şi moment de reculegere la mormântului familiei Cioran.

Aurel – fratele, Emilian – tatăl, Virginia – sora, Emil Mihai Cioran – viitorul scriitor şi Elvira – mama (FOTO: Arhivă personală Eleonora Cioran)

Colocviul internaţional „Emil Cioran” este organizat de Primăria Răşinari, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sibiu şi Liga Culturală „România-Franţa” din Sibiu, condusă de conf. univ. dr. Anca Sîrghie.

Emil Cioran s-a născut pe 8 aprilie 1911 la Răşinari, comună aflată la aproximativ 15 kilometri de Sibiu. Un extras din Registrul Stării Civile arată că naşterea lui Emil – „fecior, ortodox“ – este înregistrată câteva zile mai târziu, pe 15 aprilie. Părinţii lui sunt preotul Emilian Cioran şi Elvira Cioran, născută Comăniciu, originară din Veneţia de Jos, o localitate de lângă Făgăraş.

ACTUALITATE

Nelu Tătaru: Nu este exclusă o nouă prelungire a stării de alertă!

Publicat

pe

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, astăzi – 3 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, că nu este exclus ca starea de alertă, care expiră în data de 17 iulie, să fie prelungită. Totul din cauza faptului că, de trei săptămâni, numărul cazurilor de infectare cu coronavirus este în creștere în țara noastră.

A accentuat Nelu Tătaru că românii aproape că nu mai respectă deloc regulile de distanțare fizică și au renunțat și la portul măștii de protecție. De altfel, deja s-au conturat zone extrem de vulnerabile, precum litoralul sau Valea Prahovei. În acest context, secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne, Bogdan Despescu, a declarat că se vor organiza acțiuni de verificare cu efective mărite. Totodată, se vor opera detașări de personal, în special polițiști și jandarmi.

În ceea ce-i privește pe bolnavii asimptomatici, aceștia vor putea fi internați pentru 10 zile, după care medicul infecționist poate hotărî să-l plaseze în izolare la domiciliu. Pacienții care nu vor respecta aceasta măsură se vor alege cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Citește în continuare

ACTUALITATE

46 de prahoveni care fac dializă, infectați cu COVID-19!

Publicat

pe

Foto arhivă

Situație critică la Ploiești, în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri cu temutul coronavirus. 46 de oameni cu afecțiuni renale au fost diagnosticați cu COVID-19. Aceștia erau pacienții a două centre medicale unde făceau dializă.

De asemenea, la Spitalul de Pediatrie Prahova, aflat tot în municipiul Ploiești, cinci asistente medicale au ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus.

”Două dintre acestea au primit rezultatele la începutul săptămânii, iar celelalte trei se numără printre cei 12 contacți direcți ai primelor două cadre medicale depistate pozitiv. Direcția de Sănătate Publică și conducerea unității medicale urmează să ia o decizie privind activitatea secției unde au fost cazurile de infectare cu SARS-CoV-2“, precizează Instituția Prefectului Prahova.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!