Connect with us

ACTUALITATE

Senatorul Adrian Ţuţuianu, despre tripla semnificaţie a zilei de 9 mai

Publicat

pe

Senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PRO România, a făcut, astăzi, pe pagina sa de Facebook o scurtă istorie a momentului pe care îl sărbătorim în data de 9 mai. „Ziua Europei” nu putea fi celebrată, dacă, de-a lungul a două veacuri, românii, europenii, nu ar fi luptat, cu arma în mână, pentru drepturile lor, pentru libertate, pentru democraţie, dacă politicienii de anvergură ai vremii nu ar fi stabilit norme sociale şi economice clare, dacă nu ar fi pus umărul la consolidarea ideii de unitate, care a ţinut starea de conflic, războiul, tensiunea, departe de comunitatea statelor europene.

„Pe 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independența României a însemnat sacrificiul și jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

La 9 mai 1945, capitula cel de-al treilea Reich, luând, astfel, sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european. Victoria Coaliției Națiunilor Unite!

«Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie» – Robert Schuman.

La 9 mai 1950, ministrul de Externe al Franței propunea Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, şase state – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului. Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

Un gând de recunoștință înaintea tuturor celor care au făcut posibile aceste fapte. Curajul și viziunea lor trebuie purtate cu respect pe mai departe, aici, în România, ca parte a unei Europe coezive”, a precizat senatorul Adrian Ţuţuianu.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Nu rata evenimentul organizat de Camera de Comerț Dâmboviţa, de „Ziua Universală a Iei”!

Publicat

pe

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița organizează, marți – 24 iunie 2025, la sediul său din Târgoviște, Calea Câmpulung, Nr. 6A, în intervalul orar 11:00-13:00, un eveniment dedicat „Zilei Universale a Iei”, practic, o celebrare a patrimoniului cultural românesc, tradiției și comunității locale.

Programul include:

  • Expoziție de costume populare autentice;
  • Ateliere de cusături tradiționale;
  • Târg de produse locale și artizanale;
  • Dansuri populare și momente artistice;
  • Spații dedicate poveștilor cusute cu suflet.

Evenimentul este o oportunitate de conectare între antreprenori, meșteșugari și comunitatea locală, într-un cadru autentic – transmit organizatorii.

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Titu sărbătorește „Ziua Universală a Iei” și „Ziua Drapelului Național”

Publicat

pe

Primarul orașului Titu, Laurențiu Costache, îi invită pe localnici să participe, marți – 24 iunie și joi – 26 iunie, la evenimentele organizate de administrația publică locală cu prilejul a două sărbători importante: Ziua Universală a Iei și Ziua Drapelului Național.

„Vă aștept cu drag, să fim împreună, să ne bucurăm, să ne cinstim trecutul și să ducem mai departe simbolurile care ne unesc”, este mesajul transmis de edilul Laurențiu Costache.

24 iunie 2025 – Ziua Universală a Iei
Ora 09:00 – Parcul Orășenesc
Haideți să purtăm cu mândrie ia românească și să aducem culoare și autenticitate în inima orașului. Vom celebra împreună această frumoasă tradiție care vorbește despre rădăcini, identitate și frumusețea portului popular.

26 iunie 2025 – Ziua Drapelului Național
Ora 09:00 – în fața Primăriei
Pornim într-un marș simbolic al tricolorului până în Parcul Orășenesc, unde vom forma, din suflet, o inimă tricoloră. Vom înălța baloane în culorile drapelului și vom surprinde aceste clipe speciale cu ajutorul dronei – pentru ca amintirea să rămână vie și peste ani.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite