Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

PRO România, propunere legislativă pentru reducerea cu 70% a subvenţiilor acordate partidelor politice

Publicat

pe

PRO România, partidul condus de fostul premier Victor Ponta, a reclamat, la momentul adoptării bugetului de stat pentru anul în curs, că subvenţiile acordate partidelor politice sunt exagerat de mari, cu mult peste cele plătite la nivel european, astfel că a promovat atunci un amendament care prevedea suspendarea acestor subvenţii pentru o perioadă de timp şi apoi reducerea substanţială a acestora. Demersul a fost blocat la vot de parlamentarii PSD-ALDE.

A fost o bătălie pierdută, nu însă şi războiul, pentru că, iată, deputaţii PRO România, cărora le-a fost recunoscut grupul parlamentar după arestarea lui Liviu Dragnea, au depus un proiect de lege potrivit căruia subvenţiile pentru partidele politice, care sunt în prezent de ordinul milioanelor de euro lunar, să fie suspendate pentru anul în curs, iar din 2020 să fie cu mult mai mici. Iniţiativa legislativă de modificare şi completare a Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale a ajuns deja în Senat, iar marţi – 11 iunie va fi supusă votului.

„Am cerut suspendarea, pentru anul 2019, a subvenţiei de la bugetul de stat pentru partidele politice şi limitarea sumei alocate anual partidelor politice, încât aceasta să nu fie mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Astăzi, 0,04% se calculează la Produsul Intern Brut. Deci, ar fi o diminuare de peste 70% a subvenţiei acordate partidelor politice.

Vă reamintesc că, în România de astăzi, cu probleme majore, partidele politice parlamentare primesc 90 de milioane de euro, adică vreo 409 milioane de lei, cu titlu de subvenţie, că la această sumă se adaugă sume extrem de mari, care înseamnă decontarea cheltuielilor din campaniile electorale şi că, spre comparaţie, bugetul Academiei Române este de 334 de milioane de lei. Deci, partidele politice sunt, în actuala construcţie bugetară a PSD, cu mult mai importante decât Academia Română, cu toate instituţiile pe care le are în subordine şi patrimoniul pe care îl are de întreţinut”, a explicat senatorul Adrian Ţuţuianu – vicepreşedinte PRO România la nivel naţional.

A mai spus Adrian Ţuţuianu că reprezentantul Guvernului nu a venit, la dezbaterea de la comisii, cu un punct de vedere al Executivului, ci şi-a însuşit explicaţia Autorităţii Electorale Permanente, ceea ce nu este deloc normal.

„Este nefiresc ca un Guvern să nu vină cu un punct de vedere pe un subiect care este sensibil, mai ales în contextul rezultatelor de la alegerile europarlamentare. Ce spune punctul de vedere al AEP? Că s-a virat deja subvenţia până în luna mai, pentru toate partidele politice, şi că actul nostru normativ nu prevede ceea ce se întâmplă tranzitoriu. Ambele argumente sunt pentru necunoscători. Pentru oamenii care au învăţat principiile de drept, răspunsul este următorul: până în luna mai aplicăm legea veche, ceea ce s-a virat rămâne bun virat, iar de la data promulgării legii intră în vigoare legea nouă. Deci, se poate face acest lucru”.

Vicepreşedintele PRO România Adrian Ţuţuianu a vorbit şi despre ceea ce se întâmplă la nivel european.

„PES primeşte de la bugetul Uniunii Europene, unde contribuie 28 de state, 16 milioane de euro pe an, iar Partidul Popular European – 24 de milioane de euro. Repet, 28 de state dau aceşti bani, iar noi dăm de 4-5 ori mai mult într-o Românie care este săracă şi cu probleme foarte multe. Rămâne să vedem marţi care va fi votul în Senatul României. Sper ca până atunci să se trezească şi cei din PSD”, a punctat senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PRO România la nivel naţional.

ADMINISTRAŢIE

Preşedintele CJ Dâmboviţa, despre ceea ce va lipsi stadionului „Eugen Popescu” şi după renovare

Publicat

pe

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, cum este obiceiul acum în politica locală, a ieşit, astăzi – 22 august 2019, într-o conferinţă de presă tip „drept la replică”, pentru a demonta informaţiile lansate în spaţiul public de senatorul PRO România Adrian Ţuţuianu, cu privire la o serie de obiective de interes judeţean care ar fi întârziate sau chiar ratate.

Oprea a găsit explicaţii şi motivaţii pertinente politic pentru tot cee ce a expus, cu punct şi virgulă, Adrian Ţuţuianu. Faptic, nu ar trebui luate în consideraţie, din moment ce, în programul PSD prezentat în campaniile electorale pentru alegerile locale şi parlamentare din 2016, s-au regăsit proiectele rămase acum în coadă de peşte. Erau atunci obiective asumate! Prin urmare, să vii astăzi şi să spui că nu este treaba Consiliului Judeţean să realizeze DN 7, DN 71 sau depozitul de legume-fructe, nu sună deloc bine.

Totuşi, au existat elemente cu valoare de ştire în conferinţa de presă a preşedintelui Consiliului Judeţean. Acesta a declarat, în contextul în care a punctat că administraţia judeţeană nu renunţă la proiectul marelui stadion care va fi construit într-un viitor incert pe terenul fostei unităţi militare de la Gara Târgovişte Sud, că obiectivul ce va fi realizat prin Compania Naţională de Investiţii nici nu se compară cu ceea ce reabilitează Primăria Târgovişte cu 7 milioane de euro! Acela va avea pistă de ateletism, va fi omologat şi pentru rugby şi alte tipuri de sporturi. CNI nu are de ce să renunţe la finanţarea investiţiei promovate de CJD, sub motivaţia că renovează primăria stadionul actual.

„Obiectiv vorbind, actualul stadion nu îndeplineşte condiţiile pentru o arenă sportivă din secolul 21. Nu va avea locuri de parcare, nu va avea infrastructură conexă, pornind de la drumuri etc”, a spus Alexandru Oprea.

Consideră preşedintele CJ Dâmboviţa că stadionul care se va construi în zona de sud va fi pentru întreg judeţul, nu doar pentru municipiul Târgovişte, iar cel pe care îl reabilitează muniicpalitatea va putea fi folosit ca teren de antrenament.

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Receptarea critică a operei lui Barbu Cioculescu”, simpozion naţional organizat la Târgovişte

Publicat

pe

Societatea Scriitorilor Târgovişteni va organiza, miercuri – 28 august 2019, cu sprijinul altor entităţi culturale din oraş, cea de-a VI-a ediţie a Simpozionului Naţional „Şcoala prozatorilor târgovişteni”, cu tema „Receptarea critică a operei lui Barbu Cioculescu”. Evenimentul este găzduit de Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa şi va debuta la ora 10:30.

„Despre opera cunoscutului poet, prozator, jurnalist, traducător, critic şi istoric literar vor prezenta comunicări (eseuri) 18 istorici şi critici literari cunoscuţi, membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi ai Societăţii Scriitorilor Târgovişteni, eseuri ce vor alcătui un proceeding al Simpozionului, volum lansat cu acest prilej. Va mai fi lansat volumul de interviuri „Un veac printre cărţi. Barbu Cioculescu în dialog cu Mihai Stan”.

De asemenea, vor fi lansate cele mai recente numere ale revistelor „Litere” şi „Impact”, reviste ale Societăţii Scriitorilor Târgovişteni. În ultima parte a întâlnirii lui Barbu Cioculescu cu publicul prezent, Simpozionul va avea un caracter interactiv. Va fi vernisată expoziţia de grafică „Scriitori ai Societăţii Scriitorilor Târgovişteni” văzuţi de artistul plastic târgoviştean Alexandru Coman”, se arată într-un comunicat remis de Consiliul Director al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!