Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

PRO România, propunere legislativă pentru reducerea cu 70% a subvenţiilor acordate partidelor politice

Publicat

pe

PRO România, partidul condus de fostul premier Victor Ponta, a reclamat, la momentul adoptării bugetului de stat pentru anul în curs, că subvenţiile acordate partidelor politice sunt exagerat de mari, cu mult peste cele plătite la nivel european, astfel că a promovat atunci un amendament care prevedea suspendarea acestor subvenţii pentru o perioadă de timp şi apoi reducerea substanţială a acestora. Demersul a fost blocat la vot de parlamentarii PSD-ALDE.

A fost o bătălie pierdută, nu însă şi războiul, pentru că, iată, deputaţii PRO România, cărora le-a fost recunoscut grupul parlamentar după arestarea lui Liviu Dragnea, au depus un proiect de lege potrivit căruia subvenţiile pentru partidele politice, care sunt în prezent de ordinul milioanelor de euro lunar, să fie suspendate pentru anul în curs, iar din 2020 să fie cu mult mai mici. Iniţiativa legislativă de modificare şi completare a Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale a ajuns deja în Senat, iar marţi – 11 iunie va fi supusă votului.

„Am cerut suspendarea, pentru anul 2019, a subvenţiei de la bugetul de stat pentru partidele politice şi limitarea sumei alocate anual partidelor politice, încât aceasta să nu fie mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Astăzi, 0,04% se calculează la Produsul Intern Brut. Deci, ar fi o diminuare de peste 70% a subvenţiei acordate partidelor politice.

Vă reamintesc că, în România de astăzi, cu probleme majore, partidele politice parlamentare primesc 90 de milioane de euro, adică vreo 409 milioane de lei, cu titlu de subvenţie, că la această sumă se adaugă sume extrem de mari, care înseamnă decontarea cheltuielilor din campaniile electorale şi că, spre comparaţie, bugetul Academiei Române este de 334 de milioane de lei. Deci, partidele politice sunt, în actuala construcţie bugetară a PSD, cu mult mai importante decât Academia Română, cu toate instituţiile pe care le are în subordine şi patrimoniul pe care îl are de întreţinut”, a explicat senatorul Adrian Ţuţuianu – vicepreşedinte PRO România la nivel naţional.

A mai spus Adrian Ţuţuianu că reprezentantul Guvernului nu a venit, la dezbaterea de la comisii, cu un punct de vedere al Executivului, ci şi-a însuşit explicaţia Autorităţii Electorale Permanente, ceea ce nu este deloc normal.

„Este nefiresc ca un Guvern să nu vină cu un punct de vedere pe un subiect care este sensibil, mai ales în contextul rezultatelor de la alegerile europarlamentare. Ce spune punctul de vedere al AEP? Că s-a virat deja subvenţia până în luna mai, pentru toate partidele politice, şi că actul nostru normativ nu prevede ceea ce se întâmplă tranzitoriu. Ambele argumente sunt pentru necunoscători. Pentru oamenii care au învăţat principiile de drept, răspunsul este următorul: până în luna mai aplicăm legea veche, ceea ce s-a virat rămâne bun virat, iar de la data promulgării legii intră în vigoare legea nouă. Deci, se poate face acest lucru”.

Vicepreşedintele PRO România Adrian Ţuţuianu a vorbit şi despre ceea ce se întâmplă la nivel european.

„PES primeşte de la bugetul Uniunii Europene, unde contribuie 28 de state, 16 milioane de euro pe an, iar Partidul Popular European – 24 de milioane de euro. Repet, 28 de state dau aceşti bani, iar noi dăm de 4-5 ori mai mult într-o Românie care este săracă şi cu probleme foarte multe. Rămâne să vedem marţi care va fi votul în Senatul României. Sper ca până atunci să se trezească şi cei din PSD”, a punctat senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PRO România la nivel naţional.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

22 de copii dintr-un centru social din Găești, infectați cu COVID-19

Publicat

pe

22 de copii aflaţi în Centrul pentru Servicii Sociale Găeşti, instituţie administrată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa, au fost găsiţi pozitiv la testul pentru coronavirus.

CITEȘTE ȘI: Focar de COVID-19 la Complexul de Servicii Sociale Găești

Din câte am aflat, în cursul zilei de astăzi se încearcă transferarea lor la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte pentru a fi ţinuţi sub supraveghere medicală.

Am mai aflat și faptul că 9 angajaţi de la o firmă de materiale de construcţie din Târgovişte au fost infectaţi cu temutul virus de origine asiatică.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Trei viceprimari trădători, daţi afară din PSD Dâmboviţa

Publicat

pe

Costin Cozma - purtător de cuvânt PSD Dâmboviţa

Conducerea PSD Dâmboviţa nu-i acceptă în ruptul capului pe cei care, invocând varii motive, trec într-o altă barcă politică, după ce ani buni, au mâncat o pâine bună la PSD, ocupând diferite funcţii publice şi demnităţi locale. Este cazul a trei viceprimari social-democraţi care şi-au exprimat intenţia de a candida pentru posturile de primari în localităţile lor de baştină din partea PRO România. Îi numim aici pe viceprimarii comunelor Şelaru, Brăneşti şi Lunguleţu.

„PSD Dâmbovița a exclus trei persoane. Este vorba de viceprimarii Matei Gheorghiţă , Ionuţ Dănuţ Florin şi Popescu Gheorghe. Trebuie să spunem că, patru ani de zile, au fost în Partidul Social Democrat, ani în care efectiv s-a tras de ei, primarii celor trei localităţi au muncit şi pentru ei, pentru că aceştia nu şi-au pus semnătura pe niciun proiect important din localităţile în care au fost viceprimari. Sperăm ca, la următoarele alegeri locale, aceştia să fie taxaţi cum se cuvine de electorat”, a precizat Costin Cozma – purtătorul de cuvânt al PSD Dâmboviţa.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!