Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

100 de ani de la Marea Adunare a Romilor de la Ibaşfalău, Sibiu

Publicat

pe

La iniţiativa preşedintelui Partidei Romilor Pro Europa, Nicolae Păun, sâmbătă – 22 iunie, la Dumbrăveni (Ibaşfalău), în judeţul Sibiu, se va desfăşura manifestarea „Centenarul Romilor – 100 de ani de la Marea Adunare Naţională a Romilor, 1919-2019”.

„Celebrăm 100 de ani de la primul document politic prin care înaintaşii noştri romi au solicitat drepturile civice, sociale și politice. În «Manifestul romilor» de la 1919 către statul român, sunt expuse doleanţele romilor, dorinţa lor pentru demnitate, egalitate şi respect, mai presus de orice.

Trecuseră 60 de ani de la abolirea sclaviei, iar situația romilor devenise și mai grea, statul neasumându-și nicio responsabilitate în privinţa acestei comunităţi”, punctează Tudorică Răducanu – preşedintele Organizaţiei Dâmboviţa a Partidei Romilor Pro Europa.

În Manifestul de la Ibaşfalău, emis acum 100 de ani, romii solicitau să fie consideraţi ca cei mai supuşi şi credincioşi fii şi cetăţeni ai României Mari, fii şi cetăţeni ai Marii Naţiunii Române!

Dorinţa de integrare, de civilizaţie europeană a comunităţii de romi din România anului 1919 era una puternică şi bine exprimată public. Romii au solicitat atunci ca „în toate actele oficiale româneşti să nu se mai folosească pentru noi şi urmaşii noştri numirea, porecla ca batjocoră, de ţigan”.

În manifestul citit acum 100 de ani la Marea Adunare a Romilor de la Ibaşfalău, s-a făcut apel la Punctele 3 şi 4 al Rezoluţiei Adunării Naţionale de la Alba-Iulia, solicitându-se „să fim consideraţi întrutoate egali în drepturi şi îndatoriri cu ceilalţi români, să fim primiţi la toate oficiile de stat şi bisericeşti”.

Reprezentanţii Partidei Romilor Pro Europa consideră că, acum, la 100 de ani de la elaborarea „Manifestului” citit la Marea Adunare din 1919 de la Ibaşfalău, a rămas necunoscută sau minimalizată contribuţia romilor la formarea şi dezvoltarea României Mari.

„Necunoaşterea reciprocă a acestor lucruri conduce la cultivarea unui sentiment de nesiguranţă, ce alimentează prejudecăţile şi intoleranţa, iar în final conduc la manifestări de ură, discriminare şi rasism”, spune Tudorică Răducanu.

La evenimentul de la Dumbrăveni, unde se va desfăşura ceremonialul dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Adunare a Romilor de la Ibaşfalău, vor sosi membri din toate filialelor Partidei Romilor Pro Europa din România. Din judeţul Dâmboviţa, va participa o delegaţie de 50 de reprezentanţi, condusă de preşedintele organizaţiei – Tudorică Răducanu.

ACTUALITATE

Doi copii de 13 ani, dați dispăruți în județul Dâmbovița

Publicat

pe

de

90 de polițiști jandarmi, pompieri și voluntari derulează activități de căutare a doi copii, în vârstă de 13 ani, din Gura Ocniței, județul Dâmbovița, care au plecat voluntar de la domiciliu și nu au mai revenit. Este folosit și un elicopter.

Cetăţenii care pot oferi informaţii pentru găsirea celor doi sunt rugați să sune la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau să anunţe cea mai apropiată unitate de poliție.

PETRE MARIA are o înălțime de 1,50 m., 50 de kg., păr lung blond, ochi albaștri și era îmbrăcată cu un tricou de culoare gri. În picioare purta pantofi sport de culoare roz, iar în spate purta un rucsac.

ȘTEFAN ROBERT DAMIAN are o înălțime de 1,50 m., 45 de kilograme, păr negru tuns scurt, ochi căprui și era îmbrăcat cu un pulover de culoare roșie.

Potrivit informațiilor noastre, fata a mai fost plecată de acasă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Certificatul verde Covid-19 va impune reguli clare și simple pentru a circula în Europa

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Scopul certificatului verde Covid-19 care se dorește a fi funcțional la nivelul Uniunii Europene începând cu data de 1 iulie este de a facilita circulația în contextul pandemiei de coronavirus, în baza unor reguli clare, simple și logice – a explicat, astăzi, eurodeputatul Rareș Bogdan, potrivit DC News.

„Sunt 12 milioane de cetățeni europeni care traverseză zilnic frontiera națională pentru a merge la muncă în țara vecină, deci ei nu trebuie să sufere, ei trebuie ajutați. Acesta este scopul, nu altul! Nu va fi un pașaport, să fie limpede! Vom fi extrem de atenți ca articolele 4, 7 și 8 din Carta Drepturilor Fundamentale din UE să nu fie încălcate!

Referitor la aplicabilitatea certificatelor: nordicii cer ca acestea să fie valabile doar în Spațiul Schengen, lucru cu care, firește, nu putem fi de acord, deoarece dorim să fie valabile în întreaga Uniune Europeană. Libertatea de circulație e un subiect extrem, extrem de sensibil! …Mai ales că poziția Comisarului și a CE este că persoanele care nu vor putea demonstra că au trecut prin boală, că au fost vaccinate sau au test PCR negativ vor sta acasă până când OMS va anunța că s-a încheiat pandemia, că se vor supune restricțiilor din țara unde vor să circule.

Atenție, vor fi acceptate doar cele 4 vaccinuri aprobate de UE, exclus vaccinul rusesc sau cel chinezesc! S-a mai discutat despre gratuitatea adeverințelor (digitale sau pe hârtie), fără discriminare”, a precizat Rareș Bogdan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT