Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Departamentul Asistente Medicale al FSS, solicitări către Ministerul Sănătăţii

Publicat

pe

Departamentul Asistente Medicale din cadrul Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” (FSS) solicită Ministerului Sănătăţii ca, înainte să discute despre performanţă, să plătească asistentele medicale pentru toate atribuţiile profesionale.

Reamintim că Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a aprobat un program de proteste, mergând până la declanşarea grevei generale, pentru a-şi susţine revendicările.

Din punctul de vedere al Departamentului Asistente Medicale, trebuie îndeplinite următoarele 10 obiective:
1) Raportarea sporurilor de tură la salariul de bază actual
Această situație nefirească, ce încalcă principiile etice și juridice ale unei salarizări echitabile, trebuie să înceteze! Federația „Solidaritatea Sanitară” nu este responsabilă pentru faptul că alții au fost de acord în anul 2017 cu această măsură, noi fiind îndreptățiți să solicităm în continuare, așa cum am făcut-o constat până acum, eliminarea ei. Utilizarea unui alt nivel de referință pentru calculul sporului de tură decât salariului de bază actual reprezintă un atac la capacitatea de asigurare a continuității asistenței medicale și la dreptul salariaților de a fi despăgubiți pentru efortul suplimentar pe care-l reprezintă programul variabil de lucru și, mai ales, turele de noapte.

2) Raportarea sporului de continuitate la salariul de bază actual și garantarea acordării acestuia în procent de 100%
Conform drepturilor fundamentale ale salariaților din sănătate și angajamentului pe care ministrul Sănătății și l-a luat în fața reprezentanților Federației „Solidaritatea Sanitară” în cadrul negocierii Acordului cu Guvernul, încheiat anul trecut, sporul pentru activitatea desfășurată de salariații din sănătate în zilele libere/nelucrătoare trebuie să fie de 100%. Transpunerea acestei prevederi trebuie să fie făcută, conform înțelegerii, în mod expres în contractul colectiv de muncă la nivel de sec-tor.
De asemenea, sporul pentru activitatea desfășurată de salariații din sănătate în zilele libere/nelucrătoare trebuie să fie raportat la salariul de bază, acesta fiind un drept al salariaților.

3) Respectarea și actualizarea drepturilor de concediu de odihnă suplimentar
Contribuția salariaților din sănătate la asigurarea continuității asistenței medicale, în formele indicate la punctele I-II, constituie un efort suplimentar depus de asistentele medicale și de alte categorii de salariați din sănătate comparativ cu alte sectoare de activitate, ea atrăgând uzura accentuată a forței de muncă. Recuperarea forței de muncă solicitată suplimentar de acest program de lucru atipic se face inclusiv prin intermediul concediilor de odihnă suplimentare. În aceste codiții, considerăm de-a dreptul revoltătoare intenția Ministerului Sănătății de-a elimina aceste instrumente necesare recuperării capacității de muncă, în timp ce ele există la nivele mult mai mari în cazul unor sectoare de activitate care nu sunt caracterizate de eforturile suplimentare necesare asigurării con-tinuității.

4) Evaluarea impactului creșterilor salariale ale asistentelor medicale/asistenților medicali
Analizele desfășurate de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” (CCDSS) pe tema satisfacției salariaților din sectorul public de sănătate față de creșterile salariale au indicat date de-a dreptul îngrijorătoare privind situația asistentelor medicale:
– Cca. 60% dintre asistentele medicale sunt nemulțumite de echitatea legii salarizării.
– Cca. 38% dintre asistentele medicale sunt nemulțumite de nivelul de salarizare raportat la munca depusă.
– Doar cca. 38% dintre asistentele medicale au arătat că puterea de cumpărare a veniturilor salariale a crescut în ultimii ani.
Principala cauză care explică situația o reprezintă greșita așezare a asistentelor medicale în grila de salarizare, ea fiind urmată de pierderile de pe zona sporurilor (pentru asistentele medicale din majoritatea unităților sanitare) și de faptul că studiile superioare ale asistentelor medicale nu se bucură de recunoaștere în legea salarizării

5) Reașezarea asistentelor medicale/asistenților medicali în grila de salarizare
Corectarea unui set de nemulțumiri majore ale asistentelor medicale este posibilă doar prin creșterea coeficienților corespunzători fiecărei funcții/trepte profesionale cel puțin începând cu anul 2022, corespunzător solicitărilor pe care Federația „Solidaritatea Sanitară” le-a susținut încă de la începutul anului 2017 (din faza de proiect a legii salarizării). În absența acestei modificări legale asistentele medicale vor rămâne în continuare la o distanță mult prea mare față de medici în ierarhia salarizării, această inechitate observându-se și în distanța foarte mică față de funcțiile infirmieră și îngrijitoare în ierarhia coeficienților grilei de salarizare.

6) Rezolvarea problemelor determinate de transferul (informal) de atribuții
Soluții avute în vedere de Departamentul Asistente Medicale al Federației „Solidaritatea Sanitară” pentru rezolvarea transferului de atribuții, a căror aplicare o cerem:
a) Metodologia de rezolvarea a disputelor/problemelor
• Se poate face doar prin modificarea expresă a Fișei postului și doar în legătură cu atribuțiile ce pot face obiectul exercitării de asistentele medicale.
• Conflictele dintre salariații aparținând diferitelor categorii profesionale se soluționează de către organismele profesionale. Câteva exemple:
– În situația în care unei asistente medicale i se solicită efectuarea unor gesturi profesionale care nu intră în atribuțiile sale, ci ale medicului, acea asistentă medicală se va adresa organismului profesional al asistentelor medicale, acesta având obligația să rezolve problema printr-o decizie comună cu organismul profesional al medicilor, care se comunică în formă scrisă unității, asistentei medicale și tuturor părților implicate.
– Dacă se ivesc situații în care o persoană aparținând altei categorii profesionale nu-și exercită atribuțiile de serviciu (ex.: un medic de gardă refuză să se prezinte la caz) sau are un comportament profesional care riscă să genereze daune și asistentelor medicale, acestea din urmă se adresează organismului profesional propriu solicitând rezolvarea problemei (prin relația cu unitatea și cu organismul profesional căreia îi aparține cel vizat de încălcarea prevederilor legale aplicabile)
• Pentru profesiile pentru care nu există organisme profesionale (spre exemplu, în cazul infirmierelor) situația se rezolvă de organismul profesional corespunzător categoriei profesionale de la care sunt transferate atribuții.
b) Modificarea traseului de carieră prin oficializarea transferului informal de atribuții
Exercitarea de către asistenta medicală a competențelor/atribuțiilor specifice altor profesii (în condiții de pregătire adecvată în acest sens) trebuie inclusă în traseul de carieră al asistentei medicale. Acest demers este posibil pe fondul creșterii traseului profesional specific acestei categorii de specialiști.
c) Aplicarea principiului banul urmărește atribuțiile
Atribuțiile exercitate informal până acum de asistentele medicale trebuie recunoscute și plătite suplimentar. O soluție pe care o propunem o constituie defalcarea plăților pe atribuțiile exercitate, transferul unor atribuții fiind însoțit automat și de transferul sumelor corespunzătoare de la cei care le dețineau inițial la cei care le exercită efectiv. Această soluție are în vedere aplicarea principiului banul urmărește atribuțiile, fiind o transpunere la nivelul profesioniștilor din sănătate a principiului banul urmărește pacientul ce guvernează finanțarea unităților sanitare.
Considerăm că înainte de a discuta despre evaluarea performanței Ministerul Sănătății trebuie să asigure implementarea principiului banul urmărește atribuțiile.

7) Dezvoltarea suplimentară a traseului de carieră al asistentelor medicale/asistenților medicali
Solicitarea Departamentului Asistente Medicale al Federației „Solidaritatea Sanitară” are în vedere adăugarea unor trepte de carieră specifice asistentelor medicale prin:
• Adăugarea unor noi atribuții/competențe profesionale
• Oficializarea transferului informal de atribuții.
Modificarea traseului de carieră trebuie însoțită de apariția a noi nivele profesionale, respectiv a salarizării suplimentare corespunzătoare acestor nivele.

8) Continuarea demersurilor pentru implementarea echivalării competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală
Departamentul Asistente Medicale al FSSR constată cu tristețe că interesul actualei echipe a Ministerului Sănătății față de problema echivalării competențelor asistentelor medicale este sub nivelul echipei anterioare, tinzând către nivelul de implicare și interes al organismului profesional care are atribuții în rezolvarea acestei probleme (adică 0).
Faptul că Federația „Solidaritatea Sanitară” a reușit modificarea legii 1/2011, în sensul deschiderii posibilității legale de echivalare a competențelor, împotriva tuturor celor care au responsabilități în acest domeniu se vede acum în rezistența pe care o dovedesc aceste instituții și organizații împotriva transpunerii prevederilor legale.
Solicităm Ministerului Sănătății să renunțe la politica de neimplicare, acceptând pentru început Procedura pentru Implementarea Echivalării Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceală, propusă de Federația „Solidaritatea Sanitară” în cadrul Contractului colectiv de muncă la nivel de sector.

9) Formarea profesională continuă trebuie să fie gratuită pentru asistentele medicale
Solicităm ca finanțarea formării profesionale continue să fie asigurată din cele trei surse prevăzute în propunerea FSRR la CCM sector (și aplicarea întocmai a acestei proceduri): a) de organismul profesional b) de angajator și c) de furnizorii de medicamente și materiale sanitare.

10) Introducerea procedurii de stabilire a turelor, așa cum este solicitată de Federația „Solidaritatea Sanitară”
Precizăm că aplicarea acestei proceduri, exact așa cum a fost solicitată de FSSR în cadrul negocierii CCM, ar rezolva o serie întreagă de probleme ce vizează echitatea distribuirii sarcinilor de serviciu și a repartizării pe programul de lucru, făcând parte tot odată din măsurile menite să diminueze dimensiunea neo-feudală a sistemului public de sănătate.

ACTUALITATE

Ţuţuianu: Proiectele pentru Padina-Peştera n-au fost depuse la Ministerul Turismului

Publicat

pe

Senatorul PRO România Adrian Ţuţuianu i-a adresat, ieri – 18 septembrie 2019, în şedinţa de plen, mai multe întrebări punctuale ministrului Turismului – Bogdan Trif, în încercarea de a afla care sunt pârghiile reale de a sprijini dezvoltarea Staţiunii Padina-Peştera.

„Din răspunsul ministrului, rezultă două lucruri:
– județul Dâmbovița nu a depus niciun proiect;
– Ministerul a finanțat proiecte importante de gen, inclusiv proiecte pentru pârtii de schi.

Urmează să mă adresez cu o nouă interpelare pentru a obține în scris informații concrete”, a scris Adrian Ţuţuianu pe pagina sa de Facebook.

CITEŞTE ŞI: Staţiunea turistică Padina-Peştera din Munţii Bucegi riscă să devină… kitsch!

De asemenea, vicepreşedintele PRO România a readus în atenţia şefului peste turismul românesc scrisoarea pe care i-au transmis-o, în urmă cu trei luni, 19 asociaţii şi federaţii cu activitate în acest domeniu, cu scopul de a reglementa unele aspecte din legislaţie.

„Personal, cred că punctul de vedere exprimat de oamenii care lucrează în turism este corect. Vi s-a cerut să redefiniţi organismul de managementul de destinaţie şi să introduceţi în lege anumite recomandări ale OECD. Mi se par solicitări legitime”, a explicat Adrian Ţuţuianu.

VIDEO

Citește în continuare

ACTUALITATE

Problemele de zi cu zi ale tinerilor din judeţul Dâmboviţa, în atenţia bisericii

Publicat

pe

Arhiepiscopia Târgoviştei organizează, în această perioadă, conferinţele administrative cu preoţii, în cadrul cărora este dezbătută o temă de actualitate: „Tinerii în parohie și în școală. Colaborare, misiune și perspective”.

Cu acest prilej, au fost împărtăşite experienţele avute în relaţia duhovnicească cu tinerii şi, plecând de aici, s-au căutat soluţii la problemele cu care se confruntă aceştia, respectiv: drogurile, prostituția, violența, depresia, lipsa de dialog, dependența de internet, exodul lor sau al părinților, suicidul etc.

De asemenea, a fost abordată colaborarea dintre preot şi profesorul de religie, care trebuie să aibă un impact concret în sufletele tinerilor, de la proiecte catehetice parohie-școală, până la excursii-pelerinaje și daruri sau activități periodice comune.

„Biserica îi cheamă pe tineri să acorde o atenție deosebită înnoirii vieții spirituale, să apere inocența, să cultive sinceritatea, creativitatea, curajul, iubirea, adevărul și toate valorile acestei vârste binecuvântate de Dumnezeu, pentru binele societății.

De aceea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a venit în sprijinul acestui deziderat prin impulsionarea înființării de comitete parohiale de tineret, prin tipărirea de broșuri misionare destinate tinerilor, înființarea fondului pentru sprijinirea orei de religie şi organizarea pelerinajului tinerilor care adună peste 3.000 de copii de diferite vârste etc.”, se arată într-un comunicat remis de Arhiepiscopia Târgoviştei.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!