Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Bacşişul se va regăsi obligatoriu pe bonul fiscal şi va fi impozitat!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (https://www.sfin.ro)

Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică un proiect de lege prin care se stabilesc regulile fiscale şi contabile de înregistrare a bacşişului. Măsura a fost cerută de industria de profil.

Proiectul de act normativ cuprinde următoarele reglementări:
– definirea bacșișului în vederea evidențierii acestor sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestora de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populație și asigurării fiscalizării bacșișului potrivit Codului fiscal;
– instituirea obligației de evidențiere pe bonul fiscal a bacșișului încasat de la clienți, în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activități de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia (card/numerar/substitute de numerar);
– evidențierea bacșișului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu;
– se interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului;
– se instituie obligația operatorului economic de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plată va conține rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului pe care acesta dorește să îl ofere. Nivelul bacșișului oferit de client poate varia între 0% și 15%;
– se instituie obligația operatorului economic de a distribui sumele provenite din încasarea bacșișului, integral salariaților, potrivit unui regulament intern și de a le înregistra în contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct;
– în situația în care plata contravalorii consumației se face prin ordin de plată și se emite factură, bacșișul se evidențiază distinct pe aceasta;
– se lasă la opțiunea operatorului economic, posibilitatea marcării bacșișului pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate sau pe un bon fiscal distinct, în funcție de situația de fapt, respectiv de momentul în care valoarea bacșișului este cunoscută de către emitentul bonului fiscal;
– bacșișul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacșiș”.

Pentru salariat, sumele provenite din bacșiș sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin reținere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri. Astfel, veniturile nu se cuprind în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.

ACTUALITATE

Trebuie să ne pregătim pentru o eventuală pandemie de coronavirus! Semnal dinspre Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Publicat

pe

Sursa foto: https://i.insider.com/

Coranovirusul care face ravagii în China a început să-i sperie şi pe români. De frica unor eventuale măsuri de carantină care ar face să dispară de pe piaţă mărfurile de strictă necesitate, cetăţenii îşi fac deja provizii de alimente – zahăr, ulei, conserve de tot felul, paste făinoase, în special produse cu termen de valabilitate extins.

Alţii au dat buzna în farmacii pentru a-şi face rezerve de medicamente, întăritoare ale sistemului imunitar, vitamine etc. Afluxul de cumpărători a fost rapid sesizat de reprezentanţii supemaketurilor.

Situaţia este deosebit de gravă. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a vorbit astăzi la Geneva despre virusul care îngrozeşte omenirea. Mai mult, Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că lumea trebuie să se pregătescă pentru o eventuală pandemie.

Infecţia cu noul coronavirus, cum se manifestă şi cum poate fi prevenită

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Romania anunta ca pneumonia produsa de noul coronavirus (2019-nCoV) este o boala respiratorie acuta, al carei spectru clinic nu este, deocamdata, cunoscut pe deplin. Autoritatile din tara noastra, ca si expertii ECDC sustin ca, pana in acest moment, pacientii cu acest tip de pneumonie prezinta urmatoarele simptome:

  • Febra (minimum 38 grade Celsius)
  • Tuse
  • Dificultate la respiratie – in cazurile mai severe

In ceea ce priveste perioada de incubatie a bolii, adica timpul de la momentul infectarii si pana la aparitia primelor semne si simptome de boala, aceasta nu a depasit 14 zile.

Obiceiurile sănătoase limitează răspândirea infecţiilor!

Recomandarile standard ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru a reduce expunerea si transmiterea bolilor respiratorii includ igiena mainilor si a cailor respiratorii si practicile alimentare sigure:

1.Spalati-va des pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde. In cazul in care nu aveti la indemana apa sau sapun, folositi o solutie pe baza de alcool. Este recomandat sa va spalati pe maini:

Dupa ce ati tusit sau stranut
Cand ingrijiti o persoana bolnava
Inainte, in timpul si dupa prepararea alimentelor
Inainte de masa
Inainte si dupa folosirea toaletei
Dupa ce ati atins sau mangaiat un animal
Dupa ce ati dus gunoiul
2. Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel de unica folosinta cand tusiti si stranutati. Aruncati servetel dupa fiecare utilizare si spalati-va pe maini. In cazul in care nu aveti la indemana un servetel, tusiti sau stranutati in pliul cotului.

3. Evitati pe cat posibil contactul strans cu persoanele care au febra si tusesc. Mergeti la medic daca aveti febra, tusiti si aveti dificultati de respiratie.

Cum, cel mai probabil, sursa principala a infectiei este de origine animala sunt recomandate si urmatoarele masuri de preventie:

Gatiti bine carnea si ouale, inainte de a le consuma. Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animala. Carnea cruda, laptele sau organele de origine animala trebuie manipulate cu grija, pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimentele negatite, conform bunelor practici de siguranta a alimentelor.

Daca vizitati pietele din zonele in care exista cazuri confirmate de coronavirus, evitati contactul direct neprotejat cu animalele vii

Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun dupa ce ati atins un animal sau produse care provin de la animale. Nu duceti mana la ochi, nas sau gura dupa ce ati intrat in contact cu un animal.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Diriginţii de şantier se plâng de birocraţie excesivă şi lipsa forţei de muncă în construcţii

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: wall-street.ro)

Zeci de diriginți de șantier au vorbit, sâmbătă – 22 februarie 2020, în cadrul adunării anuale a Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier, despre principalele probleme cu care se confruntă sectorul construcțiilor. Cu acest prilej, au fost identificate trei mari probleme majore: lipsa forâei de muncă în sectorul construcţiilor, birocraţia excesivă şi existenţa unor „aşa-zise fabrici de ştampile care nu mai funcționează în condițiile legii, adică să meargă pe șantier să vadă lucrările și să le avizeze doar dacă sunt bine”.

„Cu peste 4 milioane de români plecați dincolo de granițe nu mai avem acum cu cine să lucrăm. Companiile de construcții au început să aducă muncitori din țările asiatice dar aceasta este doar o soluție de compromis și utilă celor mai mari. Și aici apar multe probleme cu privire la calificarea lor, condițiile ce trebuie să le îndeplinească executantul, apar costuri suplimentare care în cele din urmă duc la scumpirea construcțiilor”, a declarat Cezar Petre președintele Colegiului Tehnic al Diriginţilor de Şantier.

La rândul său, vicepreşedintele Marius Lulea a explicat în ce constă birocraţia: formulare tipizate, hârtii printate şi cozi la ghişee.

“Nu înțelegem de ce nu se informatizează totul așa cum este în țările europene. Calculatorul trebuie să fie interfața cu autoritatea publică și nu ghișeul. Mai mult decât atât, nu există la moment o situație centralizată cu privire la domeniul construcțiilor, iar în ceea ce privește legiferarea aceasta nu se face de către specialiști ci de politicieni în interesul lor personal”.

Cu peste 1500 de membri, Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier este singura organizație profesională care reunește specialiștii autorizați cu rol în urmărirea și asigurarea executării unor lucrări de calitate în domeniul construcțiilor și instalațiilor aferente.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT