Connect with us

ACTUALITATE

„Argonautas”, viziuni şi esenţă dramatică pe scena Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte!

Publicat

pe

Regizorul Mc Ranin este, pe bună dreptate, cel care a readus arta dramatică profesionistă în Târgovişte, a lansat concepţii regizorale, scenografice şi a format şi un public pe măsură. Teatrul-experiment pe care l-a înrădăcinat pe scena de la „Tony Bulandra” Târgovişte nu mai este privit ca o inovaţie, ci reprezintă chintesenţa instituţiei. Teatrul târgoviştean este astăzi printre puţinele centre dramatice din România unde experimentul este la el acasă. Publicul format aşteaptă meru ineditul, noile viziuni, noile concepţii, montări care pun în valoare sublimbul, sufletul jocului actoricesc.

Orice piesă urmăreşti, vezi profunzimea textului dramatic evidenţiată prin jocul liber al actorului, transparent, prin muzică şi prin elemente simple, transformate în scenografii sugestive, chiar virtuale, dar bine plantate în spaţiul scenic.

Mc Ranin şi colaboratorii săi, care concep în laboratoarele teatrale de la Târgovişte, extrag din textele dramatice elixirul, ceea ce trebuie văzut, simţit, trăit, aprofundat, aruncând balastul numit dialog plictisitor, anchilozat şi decor de tip conservator la care să te uiţi ca la o fotografie pe un perete îngălbenit.

„Argonautas” este tot un experiment teatral reuşit. Poate fi acum produs în serie, multiplicat pe marile scene ale lumii. O coproducţie româno-portugheză a teatrelor „Tony Bulandra” din Târgovişte şi „Comuna Teatro de Pesquisa” din Lisabona. Un spectacol care a demonstrat că arta teatrală are un limbaj unic pe întreg mapomondul, indiferent de limba pe care o vorbesc actorii, protagoniştii.

Mc Ranin a adus la un numitor comun actorii români şi pe cei portughezi. Limbile, jocul actoricesc, decorul simplu, dar graţios şi măreţ, plin de exprimări fantastice, au creat o operă înţeleasă vizual şi decodificată cu emoţie de publicul din sală. Nisipul a fost adus pe scenă ca element primordial al derulării intrigii. Locul unde se consumă tragedia. Ţărmul care ne mărgineşte existenţa, timpul. Insula pe care sunt căutate speranţele, visurile, iluziile…

Apoi, ploaia pe scenă. În câte teatre se mai poate vedea aşa ceva? Picuri de apă adevărată, nu efecte într-un spaţiu închis, pentru a spori amploarea acestui spectacol, măreţia viziunii regizorale, pentru a servi publicului sugestii şi interpretări.

Marea nesfârşită, personificată de lumini de un albastru intens. Adâncul, abisul, nemărginirea, misterul, făcute vizibile de regizor printr-o proiecţie pe măsură. Dialogurile dintre personaje, în română şi în portugheză, geniale ca idee şi reprezentare. Înţelegerea vine parcă pe undele telepatice.

Epopeea celor 50 de argonauţi care l-au însoţit pe eroul Iason în aventura căutării celebrei „Lâni de aur”, o temă genială, antică, de legendă, transpusă în prezent. Zbuciumul actual al umanităţii, evidenţiat prin această odiseee.

Mc Ranin nu a prezentat aseară doar o piesă de teatru, ci un spectacol complex, unicat, o îmbinare a interpretării artistice, a mişcării şi gestului, toate întărite printr-o coregrafie de excepţie, ca punte de legătură între scenele dramei, elaborată punctual de Hugo Wolff.

Muzica acestui spectacol a fost aleasă din întreg folclorul balcanic, din zonele mărginite de Mediterană. Piesele, alese pentru a invoca şi evoca cu tărire, cu ton, cu ritm, ritualul, pentru a consolida jocul actoricesc, pentru a marca bucuria, tristeţea, chinul existenţial, eşecul etc. Chiar şi balada românească şi-a găsit locul în această producţie.

Nu a existat nicio clipă de respiro pe scenă, totul s-a consumat la nivel de zbucium, de agitaţie, de trăire supremă. Iason, interpreatat cu talent de actorul portughez Hugo Franco, a trecut printr-o multitudine de stări, de trăiri, de poziţii. Un personaj prins între mai multe lumi, cea a iubirii de sine, a dragostei incerte pentru Medeea şi a foamei de putere care l-a şi pierdut. Jocul actorului care a interpretat acest personaj a fost deosebit de complex. Replici, gest, mişcare ritualică şi dans care să exprime concis trăirile sale.

Actorii români şi cei portughezi au conlucrat excepţional. Au brodat împreună un tablou excelent, folosind din plin culorile esenţiale ale artei teatrale: cuvânt, mimică, gest, mişcare.

Spectacolul „Argonautas” by Mc Ranin va fi pus în scenă, în următoarele două săptămâni, în Portugalia.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Au început „Zilele Municipiului Giurgiu”. Concerte seară de seară până pe 23 aprilie

Publicat

pe

Astăzi – 19 aprilie 2024, au debutat „Zilele Municipiul Giurgiu” – cinci la număr, adică până la Sf. Gheorghe – patronul spiritual al orașului. Activitățile pregătite de autoritățile includ evenimente cultural-artistice și de recreere, precum și concerte în aer liber, susținute de artiști consacrați începând cu ora 19:30. Locul de desfășurare: Parcul Tineretului, adiacent Steaua Dunării.

  • În această seară, vor urca pe scenă soliștii de muzică populară Constantin Bahrin, Elena Mândrescu și Ștefan Enășel.
  • Sâmbătă – 20 aprilie 2024, va fi un concert susținut de Adriana Gavrilă, Emilian și Bibi.
  • Duminică – 21 aprilie 2024, urmează Cristina Ene, Cabron și Lora.
  • Luni – 22 aprilie 2024: Dan Cernăvodeanu, Iuliana Zlatov, Shondy și Jean de la Craiova.
  • Marți – 23 aprilie 2024, concertul va fi susținut de Daniel Sima, Selena Mărgean, Iulian Urlea, Mihaela Băbaru, Ioana Lărgeanu, Reta Baltag, Georgeta Vasile Măsură, Mariana Simion, Adelina Găujdeanu, Adina Roșca și Cătălin Doinaș.

Pentru desfășurarea acestor evenimente în condiții de siguranță, jandarmii le recomandă participanților să respecte indicațiile organizatorilor și forțelor de ordine, să nu se implice în acțiuni ce ar putea conduce la tulburarea ordinii publice, să evite consumul de alcool, iar în situații care presupun intervenția forțelor de ordine să solicite sprijin în mod direct sau prin 112.

De asemenea, este strict interzisă folosirea aeronavelor fără pilot la bord (drone) deasupra zonelor dens populate sau a adunărilor de oameni organizate în aer liber la o înălțime mai mică de 300 de metri față de orice obstacol fix situat pe o rază de 600 de metri de la aeronavă, sancțiunea fiind cuprinsă între 25.000 și 50.000 lei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Atenție! Casele de marcat devin obligatorii și la automatele comerciale

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale – informează ANAF.

Toți cei care nu se conformează, vor fi sancționați cu amendă de la 8.000 la 10.000 de lei, începând cu data de 1 octombrie 2024. De asemenea, se va dispune confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite