Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

„Argonautas”, viziuni şi esenţă dramatică pe scena Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte!

Publicat

pe

Regizorul Mc Ranin este, pe bună dreptate, cel care a readus arta dramatică profesionistă în Târgovişte, a lansat concepţii regizorale, scenografice şi a format şi un public pe măsură. Teatrul-experiment pe care l-a înrădăcinat pe scena de la „Tony Bulandra” Târgovişte nu mai este privit ca o inovaţie, ci reprezintă chintesenţa instituţiei. Teatrul târgoviştean este astăzi printre puţinele centre dramatice din România unde experimentul este la el acasă. Publicul format aşteaptă meru ineditul, noile viziuni, noile concepţii, montări care pun în valoare sublimbul, sufletul jocului actoricesc.

Orice piesă urmăreşti, vezi profunzimea textului dramatic evidenţiată prin jocul liber al actorului, transparent, prin muzică şi prin elemente simple, transformate în scenografii sugestive, chiar virtuale, dar bine plantate în spaţiul scenic.

Mc Ranin şi colaboratorii săi, care concep în laboratoarele teatrale de la Târgovişte, extrag din textele dramatice elixirul, ceea ce trebuie văzut, simţit, trăit, aprofundat, aruncând balastul numit dialog plictisitor, anchilozat şi decor de tip conservator la care să te uiţi ca la o fotografie pe un perete îngălbenit.

„Argonautas” este tot un experiment teatral reuşit. Poate fi acum produs în serie, multiplicat pe marile scene ale lumii. O coproducţie româno-portugheză a teatrelor „Tony Bulandra” din Târgovişte şi „Comuna Teatro de Pesquisa” din Lisabona. Un spectacol care a demonstrat că arta teatrală are un limbaj unic pe întreg mapomondul, indiferent de limba pe care o vorbesc actorii, protagoniştii.

Mc Ranin a adus la un numitor comun actorii români şi pe cei portughezi. Limbile, jocul actoricesc, decorul simplu, dar graţios şi măreţ, plin de exprimări fantastice, au creat o operă înţeleasă vizual şi decodificată cu emoţie de publicul din sală. Nisipul a fost adus pe scenă ca element primordial al derulării intrigii. Locul unde se consumă tragedia. Ţărmul care ne mărgineşte existenţa, timpul. Insula pe care sunt căutate speranţele, visurile, iluziile…

Apoi, ploaia pe scenă. În câte teatre se mai poate vedea aşa ceva? Picuri de apă adevărată, nu efecte într-un spaţiu închis, pentru a spori amploarea acestui spectacol, măreţia viziunii regizorale, pentru a servi publicului sugestii şi interpretări.

Marea nesfârşită, personificată de lumini de un albastru intens. Adâncul, abisul, nemărginirea, misterul, făcute vizibile de regizor printr-o proiecţie pe măsură. Dialogurile dintre personaje, în română şi în portugheză, geniale ca idee şi reprezentare. Înţelegerea vine parcă pe undele telepatice.

Epopeea celor 50 de argonauţi care l-au însoţit pe eroul Iason în aventura căutării celebrei „Lâni de aur”, o temă genială, antică, de legendă, transpusă în prezent. Zbuciumul actual al umanităţii, evidenţiat prin această odiseee.

Mc Ranin nu a prezentat aseară doar o piesă de teatru, ci un spectacol complex, unicat, o îmbinare a interpretării artistice, a mişcării şi gestului, toate întărite printr-o coregrafie de excepţie, ca punte de legătură între scenele dramei, elaborată punctual de Hugo Wolff.

Muzica acestui spectacol a fost aleasă din întreg folclorul balcanic, din zonele mărginite de Mediterană. Piesele, alese pentru a invoca şi evoca cu tărire, cu ton, cu ritm, ritualul, pentru a consolida jocul actoricesc, pentru a marca bucuria, tristeţea, chinul existenţial, eşecul etc. Chiar şi balada românească şi-a găsit locul în această producţie.

Nu a existat nicio clipă de respiro pe scenă, totul s-a consumat la nivel de zbucium, de agitaţie, de trăire supremă. Iason, interpreatat cu talent de actorul portughez Hugo Franco, a trecut printr-o multitudine de stări, de trăiri, de poziţii. Un personaj prins între mai multe lumi, cea a iubirii de sine, a dragostei incerte pentru Medeea şi a foamei de putere care l-a şi pierdut. Jocul actorului care a interpretat acest personaj a fost deosebit de complex. Replici, gest, mişcare ritualică şi dans care să exprime concis trăirile sale.

Actorii români şi cei portughezi au conlucrat excepţional. Au brodat împreună un tablou excelent, folosind din plin culorile esenţiale ale artei teatrale: cuvânt, mimică, gest, mişcare.

Spectacolul „Argonautas” by Mc Ranin va fi pus în scenă, în următoarele două săptămâni, în Portugalia.

ACTUALITATE

Crucea Roșie, simbolul slujirii aproapelui. La mulți ani!

Publicat

pe

Preotul vicar eparhial Ionuț Ghibanu, în calitatea sa de președinte al Filialei de Cruce Roșie Dâmbovița, a transmis, astăzi – 4 iulie, cu ocazia împlinirii a 144 de ani de la înființarea Crucii Roșii, cea mai cunoscută instituție umanitară din lume, un mesaj de încredere, speranță și mulțumire pentru tot ceea ce a întreprins în slujba oamenilor de-a lungul timpului. De remarcat că, de când este liderul Filialei Dâmboviţa de Cruce Roșie, părintele Ionuț Ghibanu a militat pentru sprijinirea semenilor aflați în lipsuri și suferință, pentru ajutorarea comunităților sărace. Reprezentanții Crucii Roșii Dâmbovița au fost tot timpul racordați la problemele actuale, mereu în alarmă și pregătiți să intervină în caz de nevoie.

„După aproape un secol și jumătate, în timp de război, de pace sau de calamitate, Crucea Roșie rămâne simbolul slujirii aproapelui, al solidarității umane, indiferent de rasă, gen, religie, vârstă, ori stare socială, împărtășind, în România și în lume, frumoasele, generoasele și trainicele sale principii:
– Umanitate, fiindcă toți suntem frați și surori și ceea ce ne leagă, întotdeauna este mai important decât ceea ce ne desparte;
– Imparțialitate, căci partizanatele nu-și au rostul atunci când este nevoie de ajutor concret, rapid și necesar;
– Neutralitate față de orice doctrină social-politică și economică, religioasă sau filozofică;
– Independență, căci este liberă de orice obediență politică, statală sau ideologică;
– Voluntariat, deoarece valorizează disponibilitatea de a sluji omul, cu nevoile și problemele lui urgente;
– Unitate, pentru că distincțiile și separațiile nu rezistă în fața suferinței și a provocărilor vieții;
– Universalitate, deoarece ea se adresează tuturor, dincolo de orice specificitate locală sau națională.

Crucea Roșie este astăzi una din instituțiile cele mai respectate și căutate atunci când sunt probleme umanitare, când speranța își pierde din strălucire, ori când umanitatea este pe cale de a fi înfrântă. De ce? Pentru că oameni dedicați angajamentului lor voluntar au decis să ajute, să pună în centrul preocupărilor lor omul, cu toate problemele și nevoile lui și să ajute, atunci când greul pare uriaș și de neînvins. Este o realitate evidentă faptul că peste tot în lume Crucea Roșie este dinamică și activă, implicându-se în ajutorarea refugiaților de război, a migranților, a bolnavilor, a celor afectați de calamități și conflicte și, în general, a omului care suferă. De aceea, ca președinte al filialei județene de Cruce Roșie Dâmbovița, afirm cu tărie: suferința voastră este datoria noastră, să o alinăm și să vă ajutăm să depășiți orice rău vă încearcă, pentru că ne pasă de voi, pentru că sunteți aproapele nostru, pentru că sunteți cei care au nevoie de noi, de ajutor, de Crucea Roșie! Iată de ce mulți voluntari își dedică timp și energie pentru semenii noștri, cel mai adesea neștiuți, necunoscuți, dar foarte angajați și dedicați muncii lor.

În această zi de sărbătoare doresc să mulțumesc tuturor ostenitorilor Crucii Roșii, voluntarilor, sponsorilor și nu în ultimul rând conducerii executive a filialei Dâmbovița, condusă de domnul Raul Pavelescu. Nu pot uita nici de domnul Gheorghe Popescu, fostul director al filialei, căruia îi datorăm recunoștință pentru tot ceea ce a reușit să realizeze la nivelul județului, precum și la nivel național și internațional. La mulți ani, Crucea Roșie!”, este mesajul președintelui Crucii Roșii Dâmbovița – preot vicar eparhial Ionuț Ghibanu.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Nu luați în derâdere COVID-19! Apelul managerului Spitalului Județean din Târgoviște

Publicat

pe

Managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, dr. Claudiu Dumitrescu, a intuit cu ceva vreme în urmă pericolul aglomerării compartimentelor spitalicești destinate bolnavilor de COVID-19, văzând că numărul cazurilor de persoane infectate cu coronavirus crește în județul Dâmbovița, pe fondul nerespectării măsurilor de distanțare fizică și renunțarea la măștile de protecție, în special în spațiile publice, drept pentru care începuse să facă deja diligențele pentru transferul unor bolnavi aflați în stare gravă către alte unități medicale. Măsură a fost una bună, în condițiile în care Secția de Terapie Intensivă pentru persoanele bolnave de COVID-19 a rămas fără locuri.

Ieri – 3 iulie, Departamentul pentru Situații de Urgență a hotărât ca trei pacienți cu coronavirus, intubați și ventilați, să fie transferați la spitalele destinate bolnavilor infectați cu coronavirus din Galați și Medgidia. Transportul, efectuat în condiții speciale și cu supraveghere medicală, a fost asigurat de un elicopter aparținând Ministerului Afacerilor Interne. Managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, dr. Claudiu Dumitrescu, face apel la dâmbovițeni pentru respectarea întocmai a măsurilor de protecție, de evitare a expunerii fără mască de protecție în zonele aglomerate.

„Situația actuală nu este deloc una îmbucurătoare. S-au înmulțit cazurile de infectări cu coronavirus. Au apărut focare în diferite instituții, nu mai vorbim de faptul că asistăm în momentul de față la o răspândire comunitară a coronavirusului. Facem tot ceea trebuie pentru a-i trata pe toți pacienții care ne sosesc la spital, pentru a le salva viața celor afectați puternic de COVID-19, dar trebuie să avem mai multă grijă de noi, să fim mai responsabili, să nu luăm în derâdere această boală extrem de periculoasă și să respectăm principalele măsuri de protecție. Ar fi grav ca sistemul nostru medical să nu mai poată face față afluxului de persoane contaminate. De noi depinde totul, sănătatea noastră și a celor din jur”, ne-a precizat dr. Claudiu Dumitrescu.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!