Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

„Astronomie pentru tineret”, eveniment naţional organizat în judeţul Dâmboviţa

Publicat

pe

În perioada 1-5 noiembrie 2019, se desfăşoară în judeţul Dâmboviţa, cea de-a IX-a ediţie a Conferinţei naţionale a asociaţiilor de astronomie din România. Proiectul vizează facilitarea accesului tinerilor la acțiuni și proiecte în domeniul educației non-formale prin astronomiei și fundamentarea de oferte educaționale prin crearea unui calendar național de activități pentru anul 2020.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Dâmbovița și se desfășoară în parteneriat cu Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu Dâmbovița din Târgoviște și Asociația Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc.

Prima parte a conferinţei se desfăşoară, astăzi – 1 noiembrie, la Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” din Târgovişte. Este vorba despre loc o sesiune de prezentări privind activități, proiecte și programe de astronomie și educație prin astronomie. De asemenea, va fi expusă o amplă expoziție de astrofotografie și vor avea loc lansări de carte.

Partea a doua a conferinței se va desfășura la Runcu Stone în localitatea dâmbovițeană Runcu în perioada 1-5 noiembrie. Aici vor avea loc ateliere de lucru privind fundamentarea de oferte educaționale, programe și proiecte, urmând a se realiza un calendar național de activități aferente anului 2020. De asemenea, vor avea loc sesiuni de observații astronomice și tehnici observaționale, precum și o gală de cosmopoezie.

„În cadrul lucrărilor conferinței vor avea intervenții de la distanță dr. Mirel Bîrlan, astronom profesionist la Observatorul Astronomic din Paris – Institutul de Mecanica Cerească și Calcul de Efemeride, președinte al Comitetului Național Român de Astronomie și dr. Ovidiu Văduvescu, astronom profesionist la Institutul Isaac Newton din Insulele Canare”, precizează Valentin Grigore – preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Dr. Vasi Rădulescu: 10 pași de urmat într-o criză de epilepsie

Publicat

pe

Vasi Rădulescu este unul dintre puținii doctori din România care fac, gratuit, educație medicală – pe Facebook, YouTube, Instagram, TikTok, dar și prin intermediul unui site dedicat pe care l-a creat: leapșa de sănătate. A scris, totodată, și mai multe cărți în care medicina este „tradusă” pe înțelesul tuturor și care pot fi achiziționate la un preț foarte mic.

Ne-am oprit, astăzi, la materialul legat de epilepsie, afecțiune neurologică în care anumite zone din creier descarcă haotic impulsuri și se pierde starea de conștiență. Tu știi cum să ajuți o persoană care trece printr-o criză de epilepsie? Dr. Vasi Rădulescu ne prezintă 10 pași de urmat:

1. Păstrați-vă calmul. Criza poate fi severă, cu spasme ample, cu expectorații, cu căzătură puternică. Respirați adânc și interveniți prompt.

2. Dacă observați că persoana tinde să cadă, prindeți-o și lăsați-o ușor pe jos, să nu se lovească. O poziție laterală poate fi deosebit de utilă, pentru a nu aspira conținut din stomac, în caz de vărsătură.

3. Persoana în criză trebuie lăsată într-o poziție lejeră. Nu blocați spasmele cu brațele, ci lăsați criza să se desfășoare natural.

4. Asigurați-vă că persoana nu are ceva strâns pe gât sau torace și poate respira bine.

5. Nu-i introduceți nimic în gură! Cu atât mai puțin degetele. Limba nu și-o poate înghiți nimeni. În schimb, o contracție puternică a mandibulei poate cauza o mușcătură severă.

6. Uitați-vă la un ceas și vedeți câte minute ține criza. La peste 5, sunați imediat la 112. Veți suna și dacă există sufocare, cianoză (tendință de albăstrire a țesuturilor periferice) sau dacă persoana s-a lovit și sângerează.

7. În cazuri izolate, o criză severă poate genera stop cardiorespirator. Veți verifica respirația, eventual și pulsul la carotide, iar în caz de lipsă a acestor elemente veți începe imediat masajul cardiac extern și altcineva va anunța serviciul 112.

8. De cele mai multe ori, persoana își revine spontan. Stați aproape, calmați-o, oferiți-i apă, asigurați-vă că respiră bine.

9. Dacă persoana sau anturajul nu știe nimic de diagnosticul de epilepsie, recomandați prezentarea la un spital de neurologie, fără întârziere.

10. Crizele pot fi variate. La cele minore, doar cu absențe, fiți aproape și rămâneți vigilenți.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Autobuzele Mercedes-Benz cumpărate de Primăria Târgoviște intră în circulație de mâine

Publicat

pe

Marți – 13 aprilie 2021, la ora 05:00, vor intra în circulație cele 28 de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid achiziționate de Primăria Târgoviște în cadrul unui proiect care vizează modernizarea transportului public local – a anunțat, pe pagina sa de Facebook, edilul Daniel Cristian Stan.

A mai precizat primarul că, astăzi, a fost semnat un nou contract de furnizare de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid.

„Astfel, încă 12 autobuze noi, plătite din fonduri europene, vor fi livrate municipiului Târgoviște până la finalul acestui an, acestea urmând a se adauga celor 28 de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid deja existente în parcul nostru de mijloace de transport în comun”.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT