Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Rotary Club şi peste 100 de voluntari au plantat 3.000 de puieţi de arbori în comuna Şotânga

Publicat

pe

La sfârşitul săptămânii trecute, s-a consumat în comuna şotânga, judeţul Dâmboviţa, încă un eveniment „Rotary Club Târgovişte”, organizat cu scopul de a capacita societatea civilă, comunităţile locale, copiii şi tinerii în acţiuni de voluntariat.

Sub egida „Rotary plantează acum”, sâmbătă – 16 noiembrie, a fost materializat proiectul de împădurire a unor terenuri degradate aflate pe teritoriul localităţii Şotânga. Cei peste 3.000 de puieţi din diferite specii de arbori au fost achiziţionaţi şi donaţi de „Rotary Club Târgovişte”.

Sub îndrumarea silvicultoriilor de la Direcţia Silvică Dâmboviţa şi ai angajaţilor Ocolil Silvic Sturzeni, peste 100 de copii de la şcolile din Şotânga, profesori şi membri ai cluburilor Rotary, Rotarct şi Interact din Târgovişte au participat la acţiunea de împădurire. A fost prezent şi primarul localităţi, Constantin Stroe. Şantierele de împădurire au fost deschise în incinta şcolilor, în zona terenurilor de sport şi pe islazul comunal. S-au plantat copaci din speciile salcâm, tei, frasin, plop alb, platan şi brad.

Inginerul silvic Adrian George Bîlcan, preşedintele Rotary Club Târgovişte, s-a arătat mulţumit de această acţiune de amploare, menită să atragă atenţia asupra rolului pe care îl avem fiecare în parte în lupta de salvare a pădurii, a mediului ambiant, a opririi efectelor nocive ale fenomenului de încălzire globală.

„Misiunea noastră este să implicăm opinia publică, societatea civilă, autorităţile, mass-media şi alte organizaţii de voluntariat în activităţi de protejare şi dezvoltare a pădurii. Aerul pe care îl respirăm este produs de păduri. Nu putem rămâne impasibili, ştiind că, în vara anului trecut, Terra a intrat oficial în deficit de oxigen. Noi, oamenii avem datoria, nu numai morală, de a contribui la regenerarea pădurilor, la asigurarea unui viitor sigur şi sănătos planetei noastre, copiilor noştri, celor care vor moşteni pământul”, ne-a declarat inginerul Adrian George Bîlcan – preşedintele Rotary Club Târgovişte.

ACTUALITATE

Expoziția itinerantă în memoria preotului Gheorghe I. Cotenescu a ajuns și în Vâlcea

Publicat

pe

Sursa foto: arhiepiscopiaramnicului.ro

Expoziția itinerantă foto-documentară „Preotul Gheorghe Cotenescu (1886-1965), apărător al idealurilor naționale și mărturisitor în temnițele comuniste” a ajuns, săptămâna trecută, la Râmnicu Vâlcea, cu sprijinul Arhiepiscopiei și al Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din localitate. Proiectul, menit să aducă în atenția opiniei publice oameni și fapte care lipsesc din manualele de istorie, a fost inițiat de nepotul preotului Cotenescu, publicistul Radu Petrescu Muscel, la jumătatea anului trecut.

În cuvântul său de binecuvântare, arhiepiscopul Râmnicului, IPS Varsanufie, a punctat că preotul Gheorghe I. Cotenescu a fost un „adevărat apostol”, „mărturisitor al celor sfinte”, care și-a închinat viața „slujirii lui Dumnezeu și oamenilor” și a parcurs-o „cu o demnitate aparte”.

„Nici nu ar fi putut fi altfel, de vreme ce tradițiile muscelene și credința statornică mărturisită de toți cei ai locului reprezentau pentru Părintele Gheorghe Cotenescu veșnicia neamului, moștenirea istorică dar și zestrea spirituală, de care se împărtășea necontenit el, un popă de sat, cum adeseori se prezenta cu mândria omului legat de locuri, dar și cu o fină autoironie”.

Sursa foto: arhiepiscopiaramnicului.ro

Despre preotul Gheorghe I. Cotenescu, născut la Izvoarele, în județul Dâmbovița, trebuie reținut că a fost prieten apropiat și secretar personal al marelui Nicolae Iorga, dar și profesor pentru doi dintre patriarhii României – Iustin Moisescu și Teoctist Arăpaşu, că a luat parte la întreaga campanie militară (1916-1919) din Primul Război Mondial, fiind decorat cu ordinul „Coroana României”, precum și că a sprijinit mișcarea de rezistență anticomunistă – motiv pentru care a ajuns în închisoare, fiind persecutat chiar și după eliberare.

Publicistul Radu Petrescu Muscel, nepotul preotului Gheorghe Cotenescu, a prezentat celor prezenți la vernisajul expoziției contextul în care au fost realizate fotografiile, relatând aspecte inedite din viața și activitatea bunicului său, inclusiv din campania militară pe care a susținut-o în Primul Război Mondial, alături de răniţii spitalelor de evacuare. Urmare demersurilor întreprinse de Radu Petrescu Muscel, preotul Gheorghe I. Cotenescu a primit titlul de cetățean de onoare post-mortem în patru localități din trei județe: Câmpulung și Stoenești (Argeș), Beiuș (Bihor) și Iași (Iași).

Până acum, expoziția itinerantă „Preotul Gheorghe Cotenescu (1886-1965), apărător al idealurilor naționale și mărturisitor în temnițele comuniste” a fost vernisată în Câmpulung Muscel, Curtea de Argeș, Pitești, București, Iași, Oradea și, luna aceasta, la Râmnicu Vâlcea. Radu Petrescu Muscel își dorește să obțină sprijinul autorităților pentru a putea să o aducă și în Dâmbovița, județul natal al bunicului său.

Citește în continuare

ACTUALITATE

2.500 de apeluri telefonice către Jandarmeria Argeș, pe parcursul anului 2020

Publicat

pe

Comandantul Jandarmeriei Argeș, col. dr. Lupescu Gheorghe, a prezentat, astăzi – 19 ianuarie, într-un cadru restrâns, bilanțul aferent anului 2020. De reținut că au fost executate 21.000 de misiuni specifice și au acționat în sistemul integrat de ordine și siguranță publică, organizând 17.429 de patrule, unele dintre acestea în cooperare cu Poliția.

Cu acest prilej, au fost constatate 337 de infracțiuni, fiind identificați 340 de autori. Totodată, jandarmii din Argeș au aplicat 5.400 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 2,3 milioane de lei, și au pus în aplicare 440 de mandate de aducere emise de instanțele de judecată și organele judiciare.

„La apelurile primite prin sistemul național de urgență 112 sau telefonic, la dispeceratul inspectoratului, jandarmii argeșeni au intervenit în mai mult de 2.500 de cazuri, cu luarea măsurilor legale care s-au impus față de cei care au încălcat prevederile legale.

Totodată, pe parcursul anului trecut, au fost desfăşurate peste 120 activităţi de prevenire a violenţei în cadrul unor programe pe această temă în instituţiile de învăţământ preuniversitar, cu ocazia adunărilor publice, dar şi pe timpul desfăşurării jocurilor şi competiţiilor sportive”, se precizează într-un comunicat remis de IJJ Argeș.

La ședința de evaluare a activității Jandarmeriei Argeș, care s-a desfășurat la sediul unității, a fost prezent prefectul județului – Emanuel Soare.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!