Cristian Daniel Stan nu a putut să lase să treacă neobservate, fără să ia poziţie publică, afirmaţiile pe care le-au lansat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Târgovişte – Aurelian Cotinescu şi consilierul local liberal Adrian Bercu.
Edilul municipiului Târgovişte a despicat în patru cazul „Casa d’Italia”, monument istoric de patrimoniu pe care administraţia publică doreşte să-l cumpere de la Ambasada Italiană, cu scopul de a-l renova şi moderniza, urmând să fie transformat într-un centru de promovare multiculturală.
Intenţia autorităţilor s-a materializat într-un proiect de hotărâre care, din păcate, nu a trecut la vot, fiindcă aleşii PNL s-au opus acestei achiziţii care, spune primarul Cristian Daniel Stan, ar fi contribuit la salvarea unui monument şi la sporirea elementelor de patrimoniu cultural şi spiritual din Târgovişte.
Edilul consideră că cei doi liberali au denaturat lucrurile şi au întors informaţiile după cum au vrut, încercând să acrediteze în spaţiul public ideea că administraţia municipiului cheltuie banii pe lucruri netrebuincioase comunităţii.
Cristian Daniel Stan a venit cu argumente care să arate că demersul iniţiat de Executiv a fost unul corect, util, departe de orice interes personal sau de grup, şi a urmărit doar salvarea şi păstrarea valorilor culturale locale şi stimularea altor activităţi pe aceiaşi linie.
A precizat primarul că 47.000 de euro pentru cumpărarea unei suprafeţe de 600 mp în mijlocul oraşului, plus 300 mp clădiri, înseamnă o valoare absolut reală şi decentă. În Târgovişte, la aceşti bani, se poate cumpăra un apartament nu tocmai de lux.
Conform legii, vânzătorul, fiind vorba de un monument istoric, trebuia mai întâi să se adresese, în vederea înstrăinării, instituţilor aflate în subordinea Ministerului Culturii şi administraţiei publice locale.
„Toată această discuție legată de «Casa d’Italia» a fost generată artificial de consilierii Partidului Național Liberal, consecinţa fiind blocarea intrării în patrimoniul municipiului Târgoviște, la un preț modic, raportat la ce este acolo, de 47.000 de euro, a unui monument istoric care, probabil, se va degrada în continuare într-un ritm accelerat”, a precizat Cristian Daniel Stan.
Fiindcă la conferinţa liberalilor administraţia târgovişteană a fost criticată şi pentru neimplicarea în organizarea festivităţilor prilejuite de Ziua Naţională a României, care s-au ţinut la Mănăstirea Dealu, Cristian Daniel Stan a avut un răspuns şi la aceste acuze. A precizat primarul că de ceremonialele dedicate zilei de 1 Decembrie s-a ocupat Guvernul Orban, prin Instituţia Prefectului Dâmboviţa, nu Primăria Târgovişte. Mai mult, activităţile cuturale s-au consumat pe teritoriul altei localităţi, respectiv comuna Aninoasa.

S-au adus acuze administraţiei şi pentru faptul că se încearcă vânzarea unor foste puncte termice de cartier către anumiţi apropiaţi ai Primăriei. Cristian Daniel Stan dezminte aceste informaţii, spunând că fostele centrale termice, rămase de ani şi ani în părăsire, devenite acum adevărate focare de infecţie, pete hâde pentru municipiu, sunt transformate în aşezăminte socio-culturale şi de educaţie, de un real folos comunităţii.
Pentru unele s-au găsit soluţii viabile, pentru altele se caută în continuare utilitatea. Aşa a apărut în micro 6, pe scheletul unui punct termic, un modern club pentru pensionari şi se lucrează, tot pe un asemenea schele, la o cantină a creşelor din oraş, tot în micro VI, şi la un centru pentru copiii cu autism şi sindrom Down (micro XI). De asemenea, alte două centrale au fost transmise către Crucea Roşie Dâmboviţa şi Direcţia de Salubritate a Primăriei, iar un fost punct termic din micro IV va fi demolat, în locul lui urmând să se amenajeze o parcare.
Fiindcă administraţia locală nu are bani să investească în toate aceste moşteniri ale trecutului, s-a găsit şi soluţia organizării unor licitaţii de vânzare către agenţii economici interesaţi să le cumpere şi să le transforme în obiective vizibile, estetice şi care, prin ceea ce se va întreprinde acolo, să aducă plus valoare municipiului.