Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

USR Dâmboviţa îşi pregăteşte candidaţii pentru alegerile locale

Publicat

pe

Doi lideri importanţi ai USR, europarlamentarul Cristian Ghinea şi deputatul Cristian Seidler, au participat, astăzi – 1 februarie 2020, la conferinţa judeţeană extraordinară a organizaţiei USR Dâmboviţa, ocazie cu care au fost discutate aspecte esenţiale pentru reuşita în alegerile locale din acest an.

De asemenea, a fost relansat apelul către români, în cazul de faţă către dâmboviţeni, de a se alătura proiectului USR, fiindcă numai prin implicarea fiecărui cetăţean lucrurile se pot schimba în bine. Dacă vom continua să fim spectatori şi îi vom lăsa pe alţii să ne conducă după bunul lor plac, situaţia ţării va merge din rău în mai rău. Acelora care se tem de repercusiuni, USR le va asigura reprezentare juridică.

„Este inadmisibil ca, la 30 de ani de la revoluţia din decembrie 89, să se mai impună, în acţiunile politice şi administrative, un curent politic prin frică. Avem jurişti care s-au oferit să reprezinte orice cetăţean care are de suferit din cauza exprimării politice”, a declarat deputatul Cristian Seidler.

Parlamentarul le-a vorbit participanţilor la întâlnire – membrii biroului judeţean USR, ai birourilor locale ale filialelor USR din judeţ, delegaţii stabiliţi prin vot secret şi reprezentanţilor înscrişi în cursa electorală internă pentru desemnarea candidaţilor la alegerilor locale – despre schimbările survenite în legislaţia electorală şi despre ipocrizia PSD cu privire la acest subiect.

Interesul PSD este să păstreze cât mai multă putere

„În iulie 2019, s-au exprimat prin vot în Parlament pentru modificarea legislaţiei electorale cu mai puţin de şase luni înainte de alegerile prezidenţiale. S-a permis diasporei să voteze timp de trei zile. Atunci era constituţional să fie modificată legea cu patru luni înainte. Acum, au brusc această problemă. Asta este ipocrizie în formă continuată. Modificarea legii pentru alegeri în două tururi, astăzi, este aplicabilă. Este timp suficient. Şi Comisia de la Veneţia spune că pot fi acceptate excepţii. Vorbim despre o lărgire a drepturilor electorale, nu despre o îngrădire!

Problema celor din PSD este că sunt conştienţi că ar pierde din primari, fiindcă nu mai ţine cu manipularea. Sunt sigur că vor face tot ce depinde de ei ca să blocheze alegerile din două tururi de scrutin. Este interesul lor să păstreze cât mai multă putere”, a explicat Cristian Seidler.

Prin urmare, deputatul le-a cerut USR-iştilor din Dâmboviţa să se pregătească pentru ambele scenarii, respectiv alegerea primarilor din două tururi de scrutin, dar şi dintr-un singur tur. Cât priveşte desemnarea preşedintelui de Consiliu Judeţean, USR este pentru vot direct, uninominal, din două tururi.

Cristian Seidler – deputat USR

„Preşedintele României este ales direct, din două tururi. Aşa se stipulează în Constituţie. Făcând o paralelă, nu este, oare, preşedintele Consiliului Judeţean preşedintele judeţului? Nu este, oare, primarul preşedintele comunei, oraşului, municipiului? Dacă pentru funcţia cea mai înaltă din România avem două tururi de scrutin, de ce să nu avem două tururi şi pentru funcţia cea mai înaltă din judeţ, de ce să nu avem două tururi şi pentru funcţia cea mai înaltă din comună, oraş sau municipiu? Pentru că nu le-a ieşit domnilor de la PSD manipularea?”.

Obiectivul USR este ca România să devină „o ţară ca afară”, prin urmare în cadrul întâlnirii s-a vorbit şi despre accesarea fondurilor europene. Sarcina de a le furniza reprezentanţilor USR principalele soluţii în această direcţie i-a revenit europarlamentarului dâmboviţean Cristian Ghinea – fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Dacian Cioloş.

USR propune proiectul „O ţară ca afară”

„În prezent, în România, se face dezvoltare locală la plesneală, adică ce mai auzi tu, mai te rogi de un domn ministru să-ţi dea un proiect, mai te trezeşti cu un consultant care nu ştie clar dacă aia este nevoia ta locală, dar îţi propune un proiect fiindcă există o oportunitate. Şi ne trezim cu comunităţi care n-au niciun fel de drum…, că s-au făcut fotovoltaice. Ok, nu ai drum, dar nu ai nici măcar legătură la reţeaua electrică. Aşa au apărut foarte multe proiecte aberante, care nu au nicio legătură cu comunitatea locală în care sunt implementate. Noi îi învăţăm pe reprezentanţii USR să aibă o logică diferită de abordare a oportunităţilor cu fonduri europene.

Fondurile europene nu sunt aşa o chestie ca-n biblie. Fondurile europene sunt făcute în nişte birouri la Bucureşti, de către nişte oameni. Dacă nimeni nu pune presiune pe oamenii ăştia, ei vor face ceea ce le este lor mai uşor. Ca să-i obligi să facă proiecte chiar în comunitate, la firul ierbii, atunci, cineva trebuie să ceară asta. Ideea ar fi să fim cât mai mulţi, mai ales cei care veţi fi, în viitor, aleşi locali, care putem, când se pune în consultare publică un ghid, să mergem peste ei şi să spunem vrem invers să se întâmple, pentru că la noi în comunitate nu merge asta sau nu merge asta…

Este o cauză structurală pentru care fondurile europene au fost prost cheltuite în România. Pentru că nimeni din partea civilă nu s-a interesat… Ne trezim cu nişte ghiduri şi, după aceia, încercăm să schingiuim realitatea, să o adaptăm la ghidurile respective. Dacă ne dăm interesul, este foarte uşor să reparăm chestia asta. Este parte din implicarea civic-politică pe care USR o aduce ca logică de acţiune, prin existenţa noastră ca partid.

Consiliul Judeţean este în poziţia de a umple un gol. Primăriile din România, sunt câteva cazuri celebre, care au aplicat această logică au o dezvoltare coerentă a localităţii. Secretul este că acolo au oameni profesionişti care se ocupă de atragerea de fonduri europene şi gândirea acestor strategii. Ar trebui să existe o unitate la Consiliul Judeţean, care să asiste primăriile la dezvoltarea acestui departament de atragere fonduri europene. iată o idee pe care ar trebui să o punem în programele noastre pentru Consiliu Judeţean peste tot în România şi eu încerc să-i conving pe colegii mei să adopte această logică de intervenţie”, a explicat Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea – europarlamentar USR PLUS

Cu referire directă la judeţul Dâmboviţa, europarlamentarul Cristian Ghinea a declarat că proiectul privind modernizarea sistemului de apă şi canalizare este mult întârziat, iar în ceea ce priveşte proiectul care vizează colectarea selectivă a deşeurilor menajere nu s-a făcut aproape nimic.

„În general, autorităţile noastre sunt foarte slabe la a dezvolta proiecte. Dacă mă uit la cât a consumat judeţul Dâmboviţa până acum din bugetul actual pe partea de gropi de gunoi, pe partea de apă, de canalizare, performanţa este slabă. Consiliul Judeţean se laudă cu performanţe în atragerea de fonduri europene, dar, ştiţi cum este, depinde cum te uiţi. Ei se laudă că sunt campioni la un singur program, pe regiunea de dezvoltare din care face parte judeţul Dâmboviţa, ceea ce nu înseamnă că eşti campion.

Cel mai mare program operaţional – POIM, care este cea mai mare sursă de fonduri europene din România, dacă ne uităm, judeţul Dâmboviţa a atras numai 67 de milioane de lei, nu de euro. Sunt două proiecte pe apă, din păcate, al doilea este doar de pregătire a documentaţiei şi încă este în derulare. Dacă în 2020, încă se mai lucrează la documentaţie, nu vor avea timp până în 2023, care este limita maximă, să şi termine lucrările de apă pentru judeţul Dâmboviţa. Pe partea de gunoi, din câte ştiu eu, nu s-a făcut aproape nimic. Dâmboviţa se bazează tot pe gropile vechi, de la Aninoasa şi de la Titu. Cine trece pe acolo înţelege problema după miros”, a precizat europarlamentarul Cristian Ghinea.

USR Dâmboviţa şi-a prezentat primii candidaţi pentru alegerile locale

Despre implicare publică şi transparenţă în cheltuirea resurselor bugetare ale comunităţii, fie că vorbim despre taxe şi impozite, despre fonduri guvernamentale sau europene, a vorbit şi deputatul Dumitru Lupescu – preşedintele USR Dâmboviţa, la invitaţia căruia s-au aflat în judeţ cei doi oaspeţi de la Bucureşti. Liderul USR Dâmboviţa a invitat la cuvânt şi cinci dintre candidaţii care s-au înscris în cursa electorală internă pentru alegerile locale 2020.

Ce-şi doresc aceştia pentru comunităţile din care fac parte şi pentru judeţul Dâmboviţa? Transparentizarea banului public, eliminarea clientelismului, lucrări de bună calitate, viziune de dezvoltare pe termen lung, care să includă valorizarea identităţii cultural-istorice.

Deputatul Dumitru Lupescu a spus că Alianţa USR PLUS va merge în alegeri cu liste comune, însă foarte probabil vor exista şi localităţi doar cu candidaţi din partea unuia dintre cele două partide – ori USR, ori PLUS, având în vedere că niciuna dintre aceste formaţiuni politice nu a reuşit să constituie filiale în toate cele 89 de unităţi administrativ-teritoriale din Dâmboviţa. Până în prezent, USR Dâmboviţa are candidaţi pentru 24 de localităţi, cărora li se vor adăuga propunerile PLUS. Se va merge în Alianţă doar acolo unde există liste din partea ambelor partide.

Deputat Dumitru Lupescu – preşedinte USR Dâmboviţa

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Unanimitate de voturi la aprobarea bugetului CJ Dâmbovița

Publicat

pe

Şedinţa de astăzi a Consiliului Județean Dâmboviţa a fost una prolifică. Toate proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi au fost aprobate, chiar dacă au existat și abțineri la vot din partea aleșilor PNL și PRO România.

Interesant şi demn de superlativ al momentului este faptul că proiectul de buget pentru 2021 a fost aprobat, pentru prima dată în istoria ultimilor ani, cu unanimitate de voturi şi fără prea multe discuţii în contradictoriu între PNL, ca partid de opoziţie în CJ Dâmboviţa, şi PSD, ca partid majoritar şi conducător al unităţii administrativ-teritoriale.

Liberalii, prin portavocea Gabriel Grozavu, au mai avut intenţii de tachinare, prin ridicarea unor probleme aşa, de dragul opoziţiei, al dialogului, dar neconsisente şi nedocumentate suficient, ceva adunat de prin lanţul aminitirilor.

Un pic de tensiune a mai existat la începutul şedinţei la discuţiile privind alocarea de fonduri de către CJ pentru şoseaua de centură a municipiului, respectiv inelul 1.

După prezentarea făcută de primarul Cristian Daniel Stan, care a argumentat şi susţinut necesitatea finanţării, liberalii au avut plăcerea de a-l băga un pic în corzi pe edil şi să arunce asupra acestuia o serie de reproşuri care, fie vorba între noi, nu trebuie să le suporte Cristian Daniel Stan, fiindcă a preluat din mers un proiect pornit cu mulţi ani în urmă şi care s-a derulat în circumstanţe ciudate, multe cauze ale întârzierii şi cheltuielilor apărute ulterior fiind din vina constructorilor, care nu s-au achitat întocmai de obligaţii.

Liberalilor se pare că le-a plăcut că l-au prins pe edilul municipiului într-un loc unde ei sunt mai mulţi, fiindcă se ştie în Consiliul Local Târgovişte nu prea au cum să îi facă faţă.

Cristian Daniel Stan, pe bună dreptate, s-a aprins un pic. E bine că, până la urmă, lucrurile s-au terminat în linişte, preşedintele Corneliu Ştefan intervenind la un moment dat pentru a detensiona situţia. Proiectul a trecut cu votul liberalilor și fără cel al aleșilor PRO România, care s-au abținut.

A mai existat un schimb de replici sau ceva de genul „să punem beţişoare în roți”, la intervenţia mangerului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, Claudiu Dumitrescu. După ce şi-a prezentat materialul şi necesitatea aprobării unor cheltuieli, a fost interpelat de consiliera liberală Cristina Sima, fostă colegă a managerului de la Spitalul Judeţean. Ei, cu puţin umor şi calm, s-a depăşit şi această situaţie!

Citește în continuare

Dâmboviţa

S-a dat cu mașina peste cap în mijlocul Târgoviştei!

Publicat

pe

Coliziune violentă între două autoturisme pe Calea Câmpulung din Târgoviște, în zona Camerei de Comerț. Conducătorul unuia dintre mașinile implicate, un bărbat de 34 de ani, a fost grav rănit.

Pompierii de la Detașamentul din Târgoviște au intervenit cu un ASAS, un echipaj pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

Polițiștii efectuează cercetări la fața locului pentru a stabili cauzele care au dus la producerea acestui eveniment rutier.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT