Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Judeţul Dâmboviţa va avea opt staţii de lansare rachete antigrindină funcţionale în 2022

Publicat

pe

Veste foarte bună pentru pomicultorii din judeţul Dâmboviţa şi nu doar pentru ei! Judeţul a fost inclis în programul de acoperire cu puncte de lansare a rachetelor antigrindină pentru a proteja culturile. În ţară sunt, la acest moment, patru centre funcţionale, care acoperă zonele viticole.

Cele opt puncte de lansare vor fi construite după cum urmează: patru pe Valea Dâmboviţei, unul la Glodeni, unul la Vulcana Pandele, unul la Comişani şi unul la Ulmi.

„Suprafaţa estimată a fi protejată este de 150.000 de hectare. Punctele de lansare vor fi funcţionale în 2022. Anul acesta şi în 2021 se lucreată în teren şi pentru aprovizionarea cu echipamente. Din datele pe care le-am primit, judeţele Dâmboviţa şi Argeş (nota redacţiei: şi în Argeş vor fi construite tot opt puncte de lansare rachete antigrindină) vor aparţine de Centrul de combatere Prahova.

ing. Viorel Cigăran – director Direcţia Agricolă Dâmboviţa

Nu se reuşeşte să se acopere acum tot judeţul, dar este un început. Finanţarea este doar pentru aceste opt puncte de lansare. Se acoperă cam 1/3 din suprafaţa judeţului. Programul va fi continuat. Ideea este ca, în câţiva ani, să fie acoperită toată suprafaţa judeţului.

S-a plecat de la culturile cu valoare ridicată. Centrele de lansare sunt amplasate cu preponderenţă în zonele pomicole. Ţinta este suprafaţa pomicolă a judeţului, cu acoperire şi către zona legumicolă Băleni.

Este o veste bună şi v-aş da în acest sens doar două informaţii semnificative. Pagubele produse de grindină, în perioada 2013-2019, s-au ridicat în judeţul Dâmboviţa la 19 milioane de lei. Şi al doilea exemplu, conform calculelor efectuate de cei de la Centrul de combatere, la 1 milion de euro investiţi în sisteme antigrindină, se protejează 14 milioane de euro”, a explicat ing. Viorel Cigăran – director Direcţia Agricolă Dâmboviţa.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

SC Stones Business Development, anunț public parcurgere etapă de încadrare

Publicat

pe

de

SC STONES BUSINESS DEVELOPMENT SRL, cu sediul in municipiul Bucuresti, sectorul 1, str. Căderea Bastiliei, nr. 41, titular al planului / programului”Realizare lac pentru agrement prin exploatarea agregatelor minerale, stație de sortare și concasare agregate minerale”, în amplasamentul din comuna Salcioara, județul Dâmbovița, anunţă publicul interesat asupra parcurgerii etapei de încadrare în cadrul ședinței Comitetului Special Constituit din data de 12.04.2021, urmând ca planul / programul propus să fie supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

Comentarii privind decizia etapei de încadrare se primesc în scris la sediul APM DÂMBOVIȚA, str. Calea Ialomiței, nr.1, județul Dâmbovița, în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anunțului.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Dr. Vasi Rădulescu: 10 pași de urmat într-o criză de epilepsie

Publicat

pe

Vasi Rădulescu este unul dintre puținii doctori din România care fac, gratuit, educație medicală – pe Facebook, YouTube, Instagram, TikTok, dar și prin intermediul unui site dedicat pe care l-a creat: leapșa de sănătate. A scris, totodată, și mai multe cărți în care medicina este „tradusă” pe înțelesul tuturor și care pot fi achiziționate la un preț foarte mic.

Ne-am oprit, astăzi, la materialul legat de epilepsie, afecțiune neurologică în care anumite zone din creier descarcă haotic impulsuri și se pierde starea de conștiență. Tu știi cum să ajuți o persoană care trece printr-o criză de epilepsie? Dr. Vasi Rădulescu ne prezintă 10 pași de urmat:

1. Păstrați-vă calmul. Criza poate fi severă, cu spasme ample, cu expectorații, cu căzătură puternică. Respirați adânc și interveniți prompt.

2. Dacă observați că persoana tinde să cadă, prindeți-o și lăsați-o ușor pe jos, să nu se lovească. O poziție laterală poate fi deosebit de utilă, pentru a nu aspira conținut din stomac, în caz de vărsătură.

3. Persoana în criză trebuie lăsată într-o poziție lejeră. Nu blocați spasmele cu brațele, ci lăsați criza să se desfășoare natural.

4. Asigurați-vă că persoana nu are ceva strâns pe gât sau torace și poate respira bine.

5. Nu-i introduceți nimic în gură! Cu atât mai puțin degetele. Limba nu și-o poate înghiți nimeni. În schimb, o contracție puternică a mandibulei poate cauza o mușcătură severă.

6. Uitați-vă la un ceas și vedeți câte minute ține criza. La peste 5, sunați imediat la 112. Veți suna și dacă există sufocare, cianoză (tendință de albăstrire a țesuturilor periferice) sau dacă persoana s-a lovit și sângerează.

7. În cazuri izolate, o criză severă poate genera stop cardiorespirator. Veți verifica respirația, eventual și pulsul la carotide, iar în caz de lipsă a acestor elemente veți începe imediat masajul cardiac extern și altcineva va anunța serviciul 112.

8. De cele mai multe ori, persoana își revine spontan. Stați aproape, calmați-o, oferiți-i apă, asigurați-vă că respiră bine.

9. Dacă persoana sau anturajul nu știe nimic de diagnosticul de epilepsie, recomandați prezentarea la un spital de neurologie, fără întârziere.

10. Crizele pot fi variate. La cele minore, doar cu absențe, fiți aproape și rămâneți vigilenți.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT