Connect with us

Dâmboviţa

Ţuţuianu, senator: Suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis ar fi o greşeală!

Publicat

pe

Guvernul PNL Ludovic Orban a fost demis prin moţiune de cenzură. Ce urmează după acest moment? Pe cine va nominaliza preşedintele Klaus Iohannis ca viitor premier al României? Va ţine şeful statului cont de propunerea majorităţii parlamentare? Se va adânci criza politică în România sau, dimpotrivă, se vor linişti lucrurile?

Din punctul de vedere al senatorului Adrian Ţuţuianu, liderul PRO România Dâmboviţa şi vicepreşedinte al partidului la nivel naţional, este foarte probabil ca, în această seară, premierul desemnat al României să fie tot Ludovic Orban, care va veni în faţa Parlamentului, cel mai probabil luni – 10 februarie 2020, cu aceeaşi echipă de miniştri, cu aceeaşi structură a Guvernului, cu acelaşi program. De altfel, Orban s-a şi exprimat în această direcţie.

În această situaţie, spune Adrian Ţuţuianu, partidele care au reuşit să formeze o majoritate parlamentară şi care susţin nominalizarea lui Remus Pricopie drept viitor premier ar trebui să nu asigure cvorumul de şedinţă, ca replică la atitudinea neconstituţională a preşedintelui Klaus Iohannis. Apoi, conflictul instituţional Parlament – Preşedinţie trebuie reclamat la Curtea Constituţională, singurul for în măsură să ia o decizie.

Potrivit Constituţiei, obligaţia preşedintelui statului, în situaţia căderii Guvernului, este să cheme partidele la consultări şi să desemneze premier persoana propusă de partidul care a câştigat alegerile parlamentare (nu este cazul acum, fiindcă nicio formaţiune politică nu a obţinut 50% plus unu din voturi la alegerile parlamentare din 2016) sau de partidele care dovedesc că reuşesc să asigure majoritatea parlamentară. Cu alte cuvinte, prim-ministru desemnat ar trebui să fie Remus Pricopie, pentru care au semnat 233 de deputaţi şi senatori, adică există o majoritate.

„Este un candidat care poate fi acceptat de preşedintele Klaus Iohannis. Are experienţă guvernamentală. Recent, chiar a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis pentru servicii aduse ţării. În România, nu avem o criză politică reală, fiindcă există soluţii de revolvare. Avem o criză politică indusă de PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis”, a precizat senatorul Adrian Ţuţuianu.

Reclama

Vicepreşedintele PRO România spune că partidul pe care-l reprezintă nu va vota învestirea unui Guvern Ludovic Orban, la fel cum nu a făcut-o nici în toamnă. De asemenea, PRO România nu va susţine niciun fel de guvern format în jurul PNL. Va rămâne partid de opoziţie.

A mai declarat Adrian Ţuţuianu că nu trebuie, în niciun caz, luată în calcul suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis dacă va ignora propunerile de premier din partea majorităţii parlamentare. Ar fi o greşeală – spune senatorul PRO România, chiar dacă este o posibilitate de sancţionare prevăzută de Constituţie. Odată pornită, procedura de suspendare nu mai poate fi oprită, ceea ce înseamnă că trebuie să se organizeze referenduum. Asta ar genera efecte negative asupra economiei româneşti şi, implicit, ar duce la o criză socială – a explicat Adrian Ţuţuianu.

ACTUALITATE

Dâmbovița: Trei note de 10 la concursul de titularizare în învățământ

Publicat

pe

În județul Dâmbovița, doar 43,71% din cei 620 de candidați care au participat la concursul de titularizare în învățământ au reușit să obțină notă peste 7 – ne informează Inspectoratul Școlar. Reamintim că s-au înscris 766 de viitori profesori, dintre care 92 nu s-au mai prezentat să susțină proba scrisă, 53 s-au retras după ce au primit subiectele, iar o lucrare a fost anulată în centrul de evaluare.

Numărul notelor peste 7 obținute anul acesta în județul Dâmbovița sunt mai puține decât în 2023, cu un procent de 6,2%. În același timp, procentul notelor între 5 și 6,99 este de 39,35%, în creștere cu 7,01%, comparativ cu anul 2023 (32,34%).

„Trei candidați au obținut nota 10 (zece) – 1 candidat la specializarea Educatoare, 1 candidat la specializarea Limba rromani maternă și 1 candidat la specializarea Asistență medicală generală (maiștri instructori) – 108 candidați (17,42%) au obținute note între 7.00 și 7.99, 107 candidați (17,26%), între 8.00 și 8.99, 53 de candidați (8,55%), între 9.00 și 9,99.

Rata notelor peste 5.00 (cinci) obținute de candidații din județul Dâmbovița care au susținut proba scrisă este de 83,06%, în creștere cu 0,82% comparativ cu anul 2023 (82,24 %)”, ne informează Inspectoratul Școlar.

Contestațiile pot fi depuse astăzi la sediile inspectoratelor școlare județene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar) până la ora 21:00, respectiv miercuri, 24 iulie 2024, până la ora 12:00. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 31 iulie 2024.

Reclama

„Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice organizate de inspectoratele şcolare în perioada 1 – 2 august 2024”, mai precizează ISJ Dâmbovița.

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Admitere 2024: Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare din cadrul Universității Valahia din Târgoviște

Publicat

pe

De

Ești pasionat de limbi străine, de literatură sau de comunicare? Visezi să ai o carieră în jurnalism sau să te implici în proiecte de interculturalitate și comunicare instituțională?

Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște te invită să să aplici pentru concursul de admitere la programe de studiu care te vor pregăti pentru o carieră de succes în domeniile tale de interes.

Programe de studii de licență (durata de studiu: 3 ani):

  • Limba și literatură română – limbă și literatură modernă (engleză/franceză);
  • Jurnalism.

Programe de studii de master (durata de studiu: 2 ani):

  • Multilingvism și interculturalitate în context european;
  • Comunicare instituțională.

Înscrierile pentru concursul de admitere se pot face atât online, pe site-ul oficial al Universității „Valahia” din Târgoviște, cât și la sediul facultății.

Pentru informații suplimentare despre înscriere și admitere, vă invităm să vizitați site-ul www.admitere.valahia.ro.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Reclama
Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite