Connect with us

ACTUALITATE

Zorba Grecul, montare inedită pe scena Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte

Publicat

pe

Pe scena Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte, în curând, va erupe plăcut, zgomotos, împrăştiind fiori dramatici, încă un experiment regizoral unic, marca Mc Ranin. Maestrul a stat şi s-a gândit un pic şi, în lipsa marelui spectacol de public „Gaiţele”, a găsit un înlocuitor pe măsură: „Zorba Grecul”. Să nu credeţi că a fost vorba de o înlocuire uşoară, fără probleme, fără durerile facerii artistice!

Zorba Grecul, pe care îl ştim doar din celebrul film interpretat de regretatul Anthony Quinn, nu a mai fost transpus niciodată scenic. Doar cei care au mai mers pe la CluJ şi iubesc baletul, l-au putut vedea într-un spectacol de acest gen.

Acum se lucrează. Ore, zile întregi de repetiţii. Momente în care se şlefuieşte, se improvizează, se caută soluţia cea mai bună, se interacţionează, se munceşte cu sufletul, cu instinctul, cu harul într-un peisaj compoziţional alb-negru, cum a spus Mc Ranin, pentru a fi respectată genialitatea şi celebritatea renumitului film.

Personajele principale ale adaptării scenice, Zorba Grecul şi Bubulina, vor fi interpretate de Toma Cuzin, cunoscut pentru rolul Firicel din „Las Fierbinţi” şi de artista lirică Daniela Vlădulescu. Pentru ambii actori rolurile reprezintă o mare provocare, o căutare a propriilor valenţe interpretative, a ceea ce au în suflet, în structura lor, poate neexploatat până acum.

Mc Ranin este mulţmumit de interacţiunea cu cei doi interpreţi, de modul cum relaţionează şi se modelează conform percepterelor sale regizorale.

Reclama

Zorba Grecul, în concepţia regizorală a lui Ranin, respectă scheletul de bază al scenariului, cel petrecut pe însorita Cretă. O poveste de viaţă, de dragoste, un omagiu deplin adus filmului, ca izvor al acestei intrigi vizuale.

Ranin ne invită să vedem piesa, să trăim în acelaşi ritm cu personajele. Nu este vorba de o copiere a filmului. Vom vedea pe scena de la Tony Bulandra, ne promite producătorul, un Zorba Grecul diferit, o altă viaţă, un alt dinamism, umor amestecat cu dramă. O compoziţie proprie. Un remember în alb şi negru. O fotografie veche, vie, caldă…

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Dâmbovița: Trei note de 10 la concursul de titularizare în învățământ

Publicat

pe

În județul Dâmbovița, doar 43,71% din cei 620 de candidați care au participat la concursul de titularizare în învățământ au reușit să obțină notă peste 7 – ne informează Inspectoratul Școlar. Reamintim că s-au înscris 766 de viitori profesori, dintre care 92 nu s-au mai prezentat să susțină proba scrisă, 53 s-au retras după ce au primit subiectele, iar o lucrare a fost anulată în centrul de evaluare.

Numărul notelor peste 7 obținute anul acesta în județul Dâmbovița sunt mai puține decât în 2023, cu un procent de 6,2%. În același timp, procentul notelor între 5 și 6,99 este de 39,35%, în creștere cu 7,01%, comparativ cu anul 2023 (32,34%).

„Trei candidați au obținut nota 10 (zece) – 1 candidat la specializarea Educatoare, 1 candidat la specializarea Limba rromani maternă și 1 candidat la specializarea Asistență medicală generală (maiștri instructori) – 108 candidați (17,42%) au obținute note între 7.00 și 7.99, 107 candidați (17,26%), între 8.00 și 8.99, 53 de candidați (8,55%), între 9.00 și 9,99.

Rata notelor peste 5.00 (cinci) obținute de candidații din județul Dâmbovița care au susținut proba scrisă este de 83,06%, în creștere cu 0,82% comparativ cu anul 2023 (82,24 %)”, ne informează Inspectoratul Școlar.

Contestațiile pot fi depuse astăzi la sediile inspectoratelor școlare județene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar) până la ora 21:00, respectiv miercuri, 24 iulie 2024, până la ora 12:00. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 31 iulie 2024.

Reclama

„Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice organizate de inspectoratele şcolare în perioada 1 – 2 august 2024”, mai precizează ISJ Dâmbovița.

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Admitere 2024: Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare din cadrul Universității Valahia din Târgoviște

Publicat

pe

De

Ești pasionat de limbi străine, de literatură sau de comunicare? Visezi să ai o carieră în jurnalism sau să te implici în proiecte de interculturalitate și comunicare instituțională?

Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște te invită să să aplici pentru concursul de admitere la programe de studiu care te vor pregăti pentru o carieră de succes în domeniile tale de interes.

Programe de studii de licență (durata de studiu: 3 ani):

  • Limba și literatură română – limbă și literatură modernă (engleză/franceză);
  • Jurnalism.

Programe de studii de master (durata de studiu: 2 ani):

  • Multilingvism și interculturalitate în context european;
  • Comunicare instituțională.

Înscrierile pentru concursul de admitere se pot face atât online, pe site-ul oficial al Universității „Valahia” din Târgoviște, cât și la sediul facultății.

Pentru informații suplimentare despre înscriere și admitere, vă invităm să vizitați site-ul www.admitere.valahia.ro.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Reclama
Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite