Connect with us

ACTUALITATE

Postul ne ajută să înțelegem care este autentica noastră relație cu Dumnezeu și cu aproapele

Publicat

pe

De ieri, ne aflăm în Sfântul şi Marele Post ce ne pregăteşte, sufleteşte şi trupeşte, pentru sărbătoarea de căpătâi a creştinismului, esenţa credinţei şi a încrederii noastre: Învierea Domnului.

Părintele Ionuţ Ghibanu, vicar al Arhiepiscopiei Târgoviştei, a scris un text de suflet, o prelegere simplă, caldă, sinceră, despre ceea ce reprezintă şi despre ceea ce ar trebui să reprezinte pentru noi toţi, credincioşii ortodocşi, aceste zile premergătoare Sfântului Paşte, aceste zile de curăţenie, de echilibru, de meditaţie şi înţelepciune.

„Este un timp plin de speranță și curaj de la care așteptăm să ne apropiem mai mult de Dumnezeu prin aproapele nostru, să ne înțelegem mai bine rostul pe această lume și să ne purtăm mai frumos și mai adecvat chemării noastre spirituale.

Postul este o perioadă de abținere de la mâncare, atât cantitativ, cât și în ceea ce privește felul mâncării, pentru că trebuie să vedem, dincolo de foamea trupească, acea nobilă foame de Dumnezeu. Altfel spus, trebuie să transformăm foamea de mâncare în foame de rost, de sens, de Dumnezeu, de propria desăvârșire.

Postul are apoi și perspectiva sa spirituală, în care aprofundăm rugăciunea, meditația și faptele bune, ajutorarea aproapelui, mai cu seamă atunci când acesta se află în situații limită.

Dacă privim postul așa, cu siguranță, nu este ușor, dar este folositor și frumos, fiindcă este vorba despre o luptă spirituală cu propriile limitări, patimi și alunecări, este o încercare de autodepășire, de intrare pe făgașul normal al propriei vieți.

Mai presus de toate însă, postul ne ajută să înțelegem care este autentica noastră relație cu Dumnezeu și cu aproapele, care este sensul a tot ceea ce Domnul a făcut pentru noi și pentru mântuirea noastră, învățătura, minunile, exemplul, pătimirea, moartea și învierea Sa. Toate acestea nu le putem înțelege decât numai printr-un efort ascetic, în cadrul căruia postul este ajutorul necesar fără de care nu ne putem împlini acest obiectiv sfânt.

Fiecare zi de post poate deveni o zi în care suntem mai prezenți în realitate, suntem mai buni, mai aproape de noi, de cei de lângă noi și de Dumnezeu, mai aproape de chemarea noastră spirituală.

Sunt convins că mulți vor încerca să pornească cu bucurie și speranță, cu reînnoit curaj și multe așteptări acest itinerar al Postului Mare, împreună cu Dumnezeu, cu mijlocirea Maicii Domnului și a sfinților Săi. Ca la orice plecare, este bine să oferim iertare celor ce ne-au greșit, pentru a nu duce în sufletele noastre această povară, pentru a ne elibera de orice limitare impusă și pentru că atunci când iertăm suntem la fel ca Domnul pe care-L urmăm.

Cu bucuria prezenței lui Dumnezeu, cu certitudinile credinței, cu încrederea speranței și cu puterea binelui, a luminii și a frumosului ce vin de la Dumnezeu, vom parcurge acest itinerar sacru și tainic, pentru a ne înțelege și a ne înnoi spiritual. Cu Dumnezeu înainte, spre bucuria sărbătorii Învierii!”.

ACTUALITATE

Carmen Holban, deputat, mesaj cu prilejul „Zilei internaționale a femeilor din mediul rural’

Publicat

pe

În data de 15 octombrie, se sărbătorește „Ziua internaţională a femeilor din mediul rural”. Celebrarea a fost decisă de Organizația Națiunilor Unite printr-o rezoluție dată în 18 decembrie 2007. S-a avut în vedere rolul pe care îl au femeile de la sate în bunăstarea familiilor și în dezvoltarea economiilor din mediul rural.

„Femeile din satele și comunele noastre sunt inima familiilor și a gospodăriilor lor. Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, pe care astăzi o sărbătorim, le este dedicată lor, celor care prin munca lor, plătită sau neplătită, își hrănesc familiile. De multe ori, munca și efortul acestora nu sunt mai prejos de cele ale partenerilor lor de viață. Meritele lor nu pot fi puse la îndoială, iar pentru acest lucru trebuie să le fim alături și să le mulțumim, zi de zi”, este mesajul transmis de deputata Carmen Holban.

Citește în continuare

ACTUALITATE

S-a mai dus un om bun… Arhitectul Grigore Eftimescu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Publicat

pe

A plecat dintre noi arhitectul Grigore (Gogu) Eftimescu. Un om blajin, cald, cu un caracter adevărat, cum tot mai puține găsești în zilele acestea pline de zbucium.

Eram prieteni. Ne-am cunoscut cu peste douăzeci de ani în urmă, pe când amândoi prestam cu pasiune la trustul de presă Artpress. Eu ca reporter de investigație, dumnealui realiza la Radio D o excelentă emisiune de anticipație – „Cronica bizarului”. Era absorbit de paranormal, proza SF, de viața extraterestră. De multe ori, când aveam răgaz, ne prindeam în discuții. Era o enciclopedie. Îmi făcea o plăcere deosebită să-l ascult.

Anii au trecut. Fiecare pe drumul lui. Ne întâlneam rareori prin zona Caraiman din Târgoviște. Ne salutam reciproc și mai schimbam, din păcate, din fugă, câteva vorbe. Am aflat că a urcat la ceruri, locul spre care știu că îi plăcea mereu să privească. E trist. S-a mai dus un om bun… Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT