Connect with us

ACTUALITATE

Hidrofor sau pompă submersibilă: care este cea mai bună alegere?

Publicat

pe

Atunci când alimentarea cu apă nu se face de la rețeaua națională, singura variantă pe care o ai la dispoziție pentru locuința ta este aceea de a utiliza apa din pânza freatică. Situația se complică puțin doar atunci când trebuie să selectezi metoda prin care o vei extrage: vei folosi o pompă submersibilă de adâncime sau un hidrofor?

Înainte să alegi între cele două variante ar fi bine, însă, să știi caracteristicile și avantajele fiecăreia dintre ele.

Hidrofor: caracteristici și avantaje

Pe lângă faptul că are un preț accesibil, în raport cu calitatea componentelor din care este realizat și a eficienței de care dă dovadă, un hidrofor este foarte potrivit pentru alimentarea cu apă potabilă din fântâni și puțuri. Spre deosebire de o pompă submersibilă, acesta are o rezistență foarte mare la coroziune și, în plus, poate fi instalat cu ușurință.

Orice tip de astfel de dispozitiv, chiar și un model de hidrofor clasic de la Gardenpedia, poate alimenta întreaga locuință cu apă potabilă, ba chiar și un apartament, dacă vorbim de unul aflat într-o zonă în care presiunea apei de la rețeaua națională este foarte redusă.

Dacă vorbim despre caracteristici și specificații tehnice, atunci trebuie să știi că pe piață găsești hidrofoare cu ejector și modele complet echipate, diferența dintre ele fiind eficiența cu care extrag apa. Mai precis, unul cu ejector poate scoate apă de la o adâncime mai mare de opt metri, în timp ce modelul complet echipat va extrage apa doar de la adâncimi mai mici de opt metri.

De asemenea, hidroforul se instalează exclusiv la suprafață, în timp ce pompa submersibilă va fi scufundată, evident, pe fundul acesteia, pentru a putea împinge apa din pânza freatică spre suprafață și de acolo fie spre locuința ta, fie spre culturile pe care vrei să le irigi.

Pompă submersibilă: caracteristici și avantaje

În funcție de destinația utilizării, pompele submersibile sunt fie de adâncime, fie de suprafață. Ceea ce le deosebește, în acest caz specific, este motorul: motorul unei pompe pentru suprafață va avea o putere de pompare mai mică, în timp ce dispozitivele destinate extragerii apei de la mari adâncimi au, evident, motoare cu putere mai mare.
Asta înseamnă că, înainte să pornești la cumpărături, ar trebui să știi foarte bine care este adâncimea fântânii sau a puțului din care vei extrage apa: dacă adâncimea este mare, atunci ar fi indicat să alegi o pompă de adâncime.

Unul dintre avantajele acestui dispozitiv, comparativ cu hidroforul, ține și de siguranța pe care o oferă: motorul este închis ermetic și izolat în lichidul de pompare. Prin urmare, dispozitivul este ferit de eventualele situații în care poate apărea un scurt-circuit.

Un alt avantaj al pompei submersibile este acela că nu are nevoie de un cămin propriu așa cum se întâmplă în cazul hidrofoarelor, pentru că ele sunt plasate chiar în sursa de apă. Mai mult decât atât, motorul lor este ceva mai silențios.

Important! Este bine să știi că pe piață vei găsi pompe submersibile mono-etajate, destinate apelor reziduale, precum și modele multietajate, destinate alimentării locuințelor cu apă curată, precum și irigațiilor spațiilor din jurul acestora.

Cum alegi cea mai bună variantă?

După cum ai văzut mai sus, ambele variante au avantaje, prin urmare hotărârea ta ar trebui să se bazeze pe analiza unor factori decisivi precum: frecvența consumului de apă, adâncimea de la care o vei extrage, precum și numărul de utilizatori din gospodăria ta.

În principiu, dacă plănuiești să extragi apă de la o adâncime mică, atunci poți alege cu încredere un hidrofor complet echipat. Mai poți merge pe varianta primului dispozitiv menționat și în cazul în care vrei să extragi apă dintr-o fântână sau dintr-un iaz aflat în apropierea locuinței tale.

În cazul în care nevoia de alimentare este mai mare și adâncimea fântânii sau a iazului depășește 10 metri, atunci cel mai bine ar fi să optezi pentru o pompă submersibilă. Presiunea unei pompe va fi întotdeauna mai mare decât cea a unui hidrofor și, în plus, consumul de energie va fi mai mic. Nu în ultimul rând, pompa este mult mai autonomă.

În concluzie, diferențele dintre cele două variante nu sunt neapărat foarte mari. Ambele pot alimenta eficient cu apă potabilă, deci decide exclusiv pe baza nevoilor tale și în funcție de caracteristicile mediului din care vei extrage apa. Dacă ai nevoie de ajutor, îți recomandăm să intri în legătură cu unul dintre consultanții Gardenpedia, companie care comercializează o gamă largă de echipamente pentru casă și grădină și care, grație vastei sale experiențe pe piață, îți poate oferi toate informațiile necesare unei alegeri pertinente. (P)

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Sărbătorim astăzi materializarea unui vis, a unei speranțe

Publicat

pe

de

Am fost și suntem dintotdeauna în Europa. Rezonăm cu valorile culturale ale bătrânului continent. Am fost, poate, despărțiți vremelnic, din cauza unor conjuncturi istorice, de această familie, dar niciodată nu am uitat de Europa, de democrație, de economia, cultura, tradițiile și civilizația care au contribuit pe deplin la schimbarea globală a societății, a aprecierii depline a omului, a drepturilor sale.

Astăzi – 9 Mai, sărbătorim Marea Europă, cel mai elocvent și puternic exemplu al unității întru binele cetățeanului, al colaborării al prosperității, al prieteniei și dorinței de mai bine. Sărbătorim materializarea unui vis, a unei speranțe. Trăim cu toții într-un spațiu mai democratic, mai liber, mai liniștit ca niciodată. Ceea ce s-a realizat pentru Europa Unită din 1950 încoace este un rezultat al diplomației, al consecvenței și al dorinței de unitate economică, socială și culturală.

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

Marian Ţachianu,
Deputat PSD de Dâmbovița

Citește în continuare

ACTUALITATE

Adrian Țuțuianu: 9 Mai – 1877, 1945, 1950 – O zi cât o istorie

Publicat

pe

de

1877, 1945, 1950 – o zi cât o istorie. Îmi doresc să reținem aceste momente determinante și să învățăm din ele. Demnitatea, curajul și viziunea au trasat istoria unei țări, unui continent și unei lumi. România este parte a acestei lumi, cu identitate și destin proprii.

📌 „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” (Kogălniceanu) / Pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independența României a însemnat sacrificiul și jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

📌 La 9 mai 1945, capitula cel de-al treilea Reich, luând, astfel, sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european. Victoria Coaliției Națiunilor Unite!

📌 „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie” (Robert Schuman).

La 9 mai 1950, ministrul de Externe al Franței propunea Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, şase state – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului. Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

La mulți ani, români! La mulți ani, Europa! La mulți ani, familie europeană!

Adrian Țuțuianu,
Vicepreședinte PRO România
Președinte PRO România Dâmboviţa
Fost ministru al Apărării

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT