Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Viaţa, în vremuri de coronavirus…

Publicat

pe

O liniște aparentă. Apăsătoare. Mirajul indiferenței încă mai bântuie pe străzile Targovistei. Oamenii se fac că nu înţeleg, că nu pricep ceea ce se întâmplă. Au aflat despre pericol, dar nu le vină să creadă. Nu vor să iasă din obișnuitul cotidian. Nu vor să-şi părăsească tabieturile. E un pic de soare. Primavara ne amăgeşte. Ne oferă un pic de speranță, încercând să ascundă față hâdă a coronavirusul.

Prin fața blocurilor oamenii, în special bătrânii, au ieșit la taifas. Au în buzunar câte o sticluță de spirt sau dezinfectant, luate de prin magazine. Din când în când, într-un gest reflex, toarnă câte un pic în palme, apoi se freacă. Le dă un pic de încredere. Subiectul zilei – temutul virus. Nu se mai vorbește de pericolul pe care îl reprezintă. Se spun bancuri pe seama situației…

Mai încolo, un grup de muncitori căţăraţi pe o schelă. Cântă şi, uneori, râd în hohote. Plachează un bloc. Pentru iarna viitoare… O bătrânică trage agale de un cărucior. Merge la piață. Suflă greu. Un tinerel o întreabă vesel: „Mamaie, de ce nu stai în casă? Te agăță virusul”! Femeia îi răspunde calm, nepanicată: „Ori că mor azi, ori mâine, nicio problemă. Trebuie să îmi vină rândul de acum încolo”. Replica este uzitată de cei mai mulți bătrâni, care refuză să priceapă că ne confruntăm cu un fenomen periculos.

Mai jos, două lucrătoare de la Salubritate cântă. O melodie veselă. Le acompaniază hârjîitul măturilor. Din când în când, își trag pe față un soi de fular. Ca măsură de protecție. Pas cu pas, ne-am apropiat de piață. Lume multă. Discuții. Parcă ceva mai distanţate. Oamenii nu mai dau mâna. Se cumpără la greu cartofi. Covrigii, pe tarabă. Afară. Așa cum au fost întotdeauna. Chiar și cozonac, undeva alături! Virusul, se vede treaba, nu sperie. Încă! Se dă o luptă pentru păstrarea obiceiurilor, a rutinei zilnice.
În farmacie, aglomerație. O lucrătoare îi dojeneste pe cei intrati: „Nu mai stați lipiți unul de altul. Mai așteptați afară, vă rog. Ce naiba, vreți să ne îmbolnăvi toți”? Se cumpără paracetamol și aspirină. Parcă dintr-un reflex de apărare. Doi pensionari au rețete compensate. „Mi-a dat doctoriţa mai devreme rețeta. Mi-a spus să fiu prevăzător, să am în casă medicamentele de inimă și diabet, că nu se știe”.


Încet-încet, m-am apropiat supermarket. Acolo s-au dat, în ultimele zile, cele mai mari lupte pentru supraviețuire. Aici şi-a spus pe deplin cuvântul panica! Oamenii vin de peste tot. Dacă faci o statistică, la prima vedere, cei mai panicaţi sunt cetățenii de la țară. Ei cumpără la greu. Orice. Vor să-şi faca provizii: „Am auzit eu, la televizor, că se prea poate să ne izoleze la domiciliu. Să nu mai plecăm din sat. Ce să facem în atare condiții, să mâncăm numai boabe fierte”? Incursiune prin magazine. Lupta contra cronometru pentru golirea lor. Angajatii tot aduc și încearcă, dar nu reușesc să umple golurile. Bătaie pe zahăr, făină şi mălai. La mare căutare sunt acum şi pastele de orice fel. S-au vândut în draci conservele de pește, de carne de porc, de fasole şi pateul de ficat. Hârtia igienică este un fel de regină a cumpărăturilor. A depășit la importanță trista epocă Ceaușescu. Spirtul nu mai există. Am auzit că, la un alt magazin, nici nu au apucat angajații să planteze paletul cu sticlute de alcool sanitar în spaţiul de cumparare, că au tăbărât pe el nebunește. În câteva minute, era gol.

Trăim vremuri ciudate. Nemaiîntâlnite în ultimii 80 de ani. O nouă provocare pentru multe generații. O necunoscută pentru toți. Coronavirusul scoate din oameni și multe lucruri bune, dar și multe alte tare. Dorința de supraviețuire cu orice preț este greu de controlat. Ne distruge umanitatea, dramul de înțelepciune. Parcă devenim un fel de zombi. Uităm de cel de lângă noi instantaneu. S-a semnat decretul pentru starea de urgență. Nici un bai. Deocamdată. Se comentează în fel şi chip. Un pic de apă la moară pentru politicienii opoziției, care spun, timid, că vor urmări cu mare atenție cum se aplică legea. Cică nu vor abuzuri. Ce ar putea să se mai întâmple mai mult de atât?

Coronavirusul ne-a abuzat enorm existența de zi cu zi, ne-a întors pe dos toate principiile şi valorile. Ne-a mai rămas doar credința în Dumnezeu. Din păcate, mulți, antrenați de această situație limită, oscilează. Filozofează prea mult. Încearcă să afle unde este Dumnezeu acum. E simplu. Mereu a fost lângă noi. Acum, cu siguranță, caută să găsească, prin noi, soluții. Ne dă încredere și putere. Se apropie Sfintele Sărbători de Paște. Cum vom fi atunci? Cum vom primi Lumina Sfântă? Vom fi uniți, cu încredere în Dumnezeu? Sigur, așa am fost mereu, indiferent de urgiile care au răscolit trupul nației…

ACTUALITATE

Lista unităților de învățământ din Dâmbovița care funcționează după scenariul roșu

Publicat

pe

Foto arhivă

35 de unități de învățământ din județul Dâmbovița funcționează, de astăzi – 19 octombrie 2029, în scenariul roșu (online). De asemenea, 106 sunt incluse în scenariul galben (jumătate la școală, jumătate online).

VEZI LISTA ȘCOLILOR AICI

În scenariul verde, au mai rămas doar 38 de unități de învățământ din Dâmbovița. Și anul școlar nu a început decât de o lună!

Citește în continuare

ACTUALITATE

Spitalul Județean de Urgență Târgovişte a cumpărat șase containere pentru tratament în pandemie

Publicat

pe

Deși trece printr-o perioadă dură în ceea ce privește activitatea, considerată pe bună dreptate de managerul unității, dr. Claudiu Dumitrescu, a fi una asemănătoare unei stări de război, când se lucrează la capacitate maximă, cu nervii încordați, cu mult stres și responsabilitate, Spitalul Județean de Urgență Târgovişte a reușit să facă față presiunii existente, numărului mare de cazuri, complexității și situației de neprevăzut cauzate de noul coronavirus, care a instalat teama și panica pe întreg mapamondul.

Rezultatele obținute, câștigarea unor bătălii din acest mare război cu nevăzutul virus poartă clar și amprenta manageriatului performant și dăruirii de care dau dovadă cadrele medicale și personalul auxiliar, toți cei angrenați în această luptă. Managerul Claudiu Dumitrescu este conectat în permanență la problematica de minut a Spitalului Județean de Urgență Târgovişte. Totul se schimbă din mers. Nu există nicio rezervă, atunci când se vorbește de oameni, de salvarea de vieți.


Pentru a face față afluxului de pacienți și pentru ca actul medical să se desfășoare în condiții normale, conducerea spitalului a decis să renunțe la o parte din corturile de triaj amplasate în imediata apropiere a spațiilor de tratament și cazare a bolnavilor și să instaleze containere moderne, compartimentate corespunzător, confortabile atât pentru pacienți cât și pentru cadrele medicale.

„Sunt elemente indispensabile, spun eu, în situația în care ne aflăm și care corespund, din toate punctele de vedere, desfășurării unui act medical de calitate. Am intrat în sezonul rece, condițiile trebuie să fie altele pentru pacienții noștri, pentru cadre. Containerele dispun de instalație de încălzire și de sistem de alimentare cu energie electrică. Trebuie să precizez că aceste spații nu sunt destinate așteptării, ci trierii pacienților și asigurării tratamentelor”, ne-a declarat dr. Claudiu Dumitrescu – managerul Spitalului Județean de Urgență Târgovişte.

Unitatea medicală a reușit să procure șase astfel de module mobile. Două au fost amplasate în fața corpului central al Spitalului, în apropierea Departamentului Primiri Urgențe, și urmează al treilea. Un alt container a fost instalat în zona Secției Oncologie, unul în curtea Secției de Boli Infecțioase de la Dealu Mare și altul va ajunge la Compartimentul Primiri Urgențe de la Titu. Fiecare astfel de corp dispune de câte două locuri destinate tratării bolnavilor.

Managerul Spitalului ne-a mai spus că, în funcție de evoluția lucrurilor, modulele pot fi folosite și pentru izolarea persoanelor suspecte de coronavirus. Corturile militare vor fi folosite în continuare ca zonă de așteptare pentru pacienți. Două dintre ele vor fi mutate în perimetrul Policlinicii, pentru a spori capacitatea de așteptare în condiții decente și în concordanță cu normele privind protecția împotriva coronavirusului.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!