Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Viaţa, în vremuri de coronavirus…

Publicat

pe

O liniște aparentă. Apăsătoare. Mirajul indiferenței încă mai bântuie pe străzile Targovistei. Oamenii se fac că nu înţeleg, că nu pricep ceea ce se întâmplă. Au aflat despre pericol, dar nu le vină să creadă. Nu vor să iasă din obișnuitul cotidian. Nu vor să-şi părăsească tabieturile. E un pic de soare. Primavara ne amăgeşte. Ne oferă un pic de speranță, încercând să ascundă față hâdă a coronavirusul.

Prin fața blocurilor oamenii, în special bătrânii, au ieșit la taifas. Au în buzunar câte o sticluță de spirt sau dezinfectant, luate de prin magazine. Din când în când, într-un gest reflex, toarnă câte un pic în palme, apoi se freacă. Le dă un pic de încredere. Subiectul zilei – temutul virus. Nu se mai vorbește de pericolul pe care îl reprezintă. Se spun bancuri pe seama situației…

Mai încolo, un grup de muncitori căţăraţi pe o schelă. Cântă şi, uneori, râd în hohote. Plachează un bloc. Pentru iarna viitoare… O bătrânică trage agale de un cărucior. Merge la piață. Suflă greu. Un tinerel o întreabă vesel: „Mamaie, de ce nu stai în casă? Te agăță virusul”! Femeia îi răspunde calm, nepanicată: „Ori că mor azi, ori mâine, nicio problemă. Trebuie să îmi vină rândul de acum încolo”. Replica este uzitată de cei mai mulți bătrâni, care refuză să priceapă că ne confruntăm cu un fenomen periculos.

Mai jos, două lucrătoare de la Salubritate cântă. O melodie veselă. Le acompaniază hârjîitul măturilor. Din când în când, își trag pe față un soi de fular. Ca măsură de protecție. Pas cu pas, ne-am apropiat de piață. Lume multă. Discuții. Parcă ceva mai distanţate. Oamenii nu mai dau mâna. Se cumpără la greu cartofi. Covrigii, pe tarabă. Afară. Așa cum au fost întotdeauna. Chiar și cozonac, undeva alături! Virusul, se vede treaba, nu sperie. Încă! Se dă o luptă pentru păstrarea obiceiurilor, a rutinei zilnice.
În farmacie, aglomerație. O lucrătoare îi dojeneste pe cei intrati: „Nu mai stați lipiți unul de altul. Mai așteptați afară, vă rog. Ce naiba, vreți să ne îmbolnăvi toți”? Se cumpără paracetamol și aspirină. Parcă dintr-un reflex de apărare. Doi pensionari au rețete compensate. „Mi-a dat doctoriţa mai devreme rețeta. Mi-a spus să fiu prevăzător, să am în casă medicamentele de inimă și diabet, că nu se știe”.


Încet-încet, m-am apropiat supermarket. Acolo s-au dat, în ultimele zile, cele mai mari lupte pentru supraviețuire. Aici şi-a spus pe deplin cuvântul panica! Oamenii vin de peste tot. Dacă faci o statistică, la prima vedere, cei mai panicaţi sunt cetățenii de la țară. Ei cumpără la greu. Orice. Vor să-şi faca provizii: „Am auzit eu, la televizor, că se prea poate să ne izoleze la domiciliu. Să nu mai plecăm din sat. Ce să facem în atare condiții, să mâncăm numai boabe fierte”? Incursiune prin magazine. Lupta contra cronometru pentru golirea lor. Angajatii tot aduc și încearcă, dar nu reușesc să umple golurile. Bătaie pe zahăr, făină şi mălai. La mare căutare sunt acum şi pastele de orice fel. S-au vândut în draci conservele de pește, de carne de porc, de fasole şi pateul de ficat. Hârtia igienică este un fel de regină a cumpărăturilor. A depășit la importanță trista epocă Ceaușescu. Spirtul nu mai există. Am auzit că, la un alt magazin, nici nu au apucat angajații să planteze paletul cu sticlute de alcool sanitar în spaţiul de cumparare, că au tăbărât pe el nebunește. În câteva minute, era gol.

Trăim vremuri ciudate. Nemaiîntâlnite în ultimii 80 de ani. O nouă provocare pentru multe generații. O necunoscută pentru toți. Coronavirusul scoate din oameni și multe lucruri bune, dar și multe alte tare. Dorința de supraviețuire cu orice preț este greu de controlat. Ne distruge umanitatea, dramul de înțelepciune. Parcă devenim un fel de zombi. Uităm de cel de lângă noi instantaneu. S-a semnat decretul pentru starea de urgență. Nici un bai. Deocamdată. Se comentează în fel şi chip. Un pic de apă la moară pentru politicienii opoziției, care spun, timid, că vor urmări cu mare atenție cum se aplică legea. Cică nu vor abuzuri. Ce ar putea să se mai întâmple mai mult de atât?

Coronavirusul ne-a abuzat enorm existența de zi cu zi, ne-a întors pe dos toate principiile şi valorile. Ne-a mai rămas doar credința în Dumnezeu. Din păcate, mulți, antrenați de această situație limită, oscilează. Filozofează prea mult. Încearcă să afle unde este Dumnezeu acum. E simplu. Mereu a fost lângă noi. Acum, cu siguranță, caută să găsească, prin noi, soluții. Ne dă încredere și putere. Se apropie Sfintele Sărbători de Paște. Cum vom fi atunci? Cum vom primi Lumina Sfântă? Vom fi uniți, cu încredere în Dumnezeu? Sigur, așa am fost mereu, indiferent de urgiile care au răscolit trupul nației…

ACTUALITATE

PERPLEX. Slujbă de Înviere cu… repetiție!

Publicat

pe

Pandemia, se vede treaba, ne atacă până și sistemele de valori, tradițiile păstrate nealterate sute de ani, în ciuda urgiilor care au trecut peste acest pământ. Gestul Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, de a oficia Sfânta Slujbă de Înviere în această noapte, a fost privit cu reticență de credincioși. Ideea a fost chiar bulversatoare pentru cei care știu că Paștele se cinstește într-o anume zi, bine stabilită, și care nu poate fi clonată așa cum ni se năzare.

Uite că prelatul Teodosie a putut și ne spune și ne dovedește că totul se poate recupera. Numai că hotărârea sa nu a fost primită cu ochii buni de mai marii Patriarhiei Române care s-au dezis de inițiativa arhiepiscopului Teodosie. Noi, credincioșii de rând, ce să mai înțelegem din toată această mistică aiuristică?

„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local.

Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși.

Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor și să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului plin de iubire față de aproapele și față de Biserică!”, precizează Patriarhul Română într-un comunicat de presă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ministrul Educației și-a dovedit incompetența și ar trebui să-și dea demisia!

Publicat

pe

Sistemul de învățământ românesc traversează, de două luni de zile, cea mai haotică perioadă din istorie, caracterizată prin bâlbâieli, decizii fără argumente, declarații contradictorii și lipsă de viziune – spune deputata PRO România Oana Vlăducă. Pur și simplu, ministrul Educației, Monica Anisie, și-a dovedit incompetența și ar trebui să-și dea demisia!

Parlamentara de Dâmbovița a punctat și câteva dintre erorile care au dus la compromiterea dreptului la educație în perioada crizei provocate de noul coronavirus:
– Nu au fost comunicate în timp util scenariile și măsurile avute în vedere de minister, în contextul pandemiei de coronavirus;
– Nu au fost comunicate nici măcar acum variantele de metodologii pentru examenele din anii terminali;
– Nu au fost comunicate în timp util procedurile pentru concursurile de titularizare și definitivat;
– Nu au fost comunicate graficul și modalitatea în care se vor da probele de aptitudini pentru admiterea în unitățile de învățământ vocațional;
– Nu au fost comunicate posibile scenarii pentru încheierea anului școlar;
– Nu a fost elaborată o procedură de lucru la domiciliu pentru cadrele didactice, pentru personalul didactic auxiliar, pentru directori, inspectori școlari și pentru personalul nedidactic.
– Nu a fost implementat și actualizat programul Euro 200, astfel încât toți elevii să aibă la dispoziție un computer, laptop sau tabletă pentru continuarea studiilor.
– Nu a existat niciun fel de coerență cu privire la stabilirea unui calendar pentru începutul de an școlar, nici pentru grădinițe și nici pentru școli.

„Pentru toate aceste și pentru multe altele, decența ar obliga la demisie sau demitere. Dacă ar mai fi vreo urmă de decență prin Palatul Victoria…”, a concluzionat Oana Vlăducă – deputat PRO România de Dâmbovița.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!