Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Viaţa, în vremuri de coronavirus…

Publicat

pe

O liniște aparentă. Apăsătoare. Mirajul indiferenței încă mai bântuie pe străzile Targovistei. Oamenii se fac că nu înţeleg, că nu pricep ceea ce se întâmplă. Au aflat despre pericol, dar nu le vină să creadă. Nu vor să iasă din obișnuitul cotidian. Nu vor să-şi părăsească tabieturile. E un pic de soare. Primavara ne amăgeşte. Ne oferă un pic de speranță, încercând să ascundă față hâdă a coronavirusul.

Prin fața blocurilor oamenii, în special bătrânii, au ieșit la taifas. Au în buzunar câte o sticluță de spirt sau dezinfectant, luate de prin magazine. Din când în când, într-un gest reflex, toarnă câte un pic în palme, apoi se freacă. Le dă un pic de încredere. Subiectul zilei – temutul virus. Nu se mai vorbește de pericolul pe care îl reprezintă. Se spun bancuri pe seama situației…

Mai încolo, un grup de muncitori căţăraţi pe o schelă. Cântă şi, uneori, râd în hohote. Plachează un bloc. Pentru iarna viitoare… O bătrânică trage agale de un cărucior. Merge la piață. Suflă greu. Un tinerel o întreabă vesel: „Mamaie, de ce nu stai în casă? Te agăță virusul”! Femeia îi răspunde calm, nepanicată: „Ori că mor azi, ori mâine, nicio problemă. Trebuie să îmi vină rândul de acum încolo”. Replica este uzitată de cei mai mulți bătrâni, care refuză să priceapă că ne confruntăm cu un fenomen periculos.

Mai jos, două lucrătoare de la Salubritate cântă. O melodie veselă. Le acompaniază hârjîitul măturilor. Din când în când, își trag pe față un soi de fular. Ca măsură de protecție. Pas cu pas, ne-am apropiat de piață. Lume multă. Discuții. Parcă ceva mai distanţate. Oamenii nu mai dau mâna. Se cumpără la greu cartofi. Covrigii, pe tarabă. Afară. Așa cum au fost întotdeauna. Chiar și cozonac, undeva alături! Virusul, se vede treaba, nu sperie. Încă! Se dă o luptă pentru păstrarea obiceiurilor, a rutinei zilnice.
În farmacie, aglomerație. O lucrătoare îi dojeneste pe cei intrati: „Nu mai stați lipiți unul de altul. Mai așteptați afară, vă rog. Ce naiba, vreți să ne îmbolnăvi toți”? Se cumpără paracetamol și aspirină. Parcă dintr-un reflex de apărare. Doi pensionari au rețete compensate. „Mi-a dat doctoriţa mai devreme rețeta. Mi-a spus să fiu prevăzător, să am în casă medicamentele de inimă și diabet, că nu se știe”.


Încet-încet, m-am apropiat supermarket. Acolo s-au dat, în ultimele zile, cele mai mari lupte pentru supraviețuire. Aici şi-a spus pe deplin cuvântul panica! Oamenii vin de peste tot. Dacă faci o statistică, la prima vedere, cei mai panicaţi sunt cetățenii de la țară. Ei cumpără la greu. Orice. Vor să-şi faca provizii: „Am auzit eu, la televizor, că se prea poate să ne izoleze la domiciliu. Să nu mai plecăm din sat. Ce să facem în atare condiții, să mâncăm numai boabe fierte”? Incursiune prin magazine. Lupta contra cronometru pentru golirea lor. Angajatii tot aduc și încearcă, dar nu reușesc să umple golurile. Bătaie pe zahăr, făină şi mălai. La mare căutare sunt acum şi pastele de orice fel. S-au vândut în draci conservele de pește, de carne de porc, de fasole şi pateul de ficat. Hârtia igienică este un fel de regină a cumpărăturilor. A depășit la importanță trista epocă Ceaușescu. Spirtul nu mai există. Am auzit că, la un alt magazin, nici nu au apucat angajații să planteze paletul cu sticlute de alcool sanitar în spaţiul de cumparare, că au tăbărât pe el nebunește. În câteva minute, era gol.

Trăim vremuri ciudate. Nemaiîntâlnite în ultimii 80 de ani. O nouă provocare pentru multe generații. O necunoscută pentru toți. Coronavirusul scoate din oameni și multe lucruri bune, dar și multe alte tare. Dorința de supraviețuire cu orice preț este greu de controlat. Ne distruge umanitatea, dramul de înțelepciune. Parcă devenim un fel de zombi. Uităm de cel de lângă noi instantaneu. S-a semnat decretul pentru starea de urgență. Nici un bai. Deocamdată. Se comentează în fel şi chip. Un pic de apă la moară pentru politicienii opoziției, care spun, timid, că vor urmări cu mare atenție cum se aplică legea. Cică nu vor abuzuri. Ce ar putea să se mai întâmple mai mult de atât?

Coronavirusul ne-a abuzat enorm existența de zi cu zi, ne-a întors pe dos toate principiile şi valorile. Ne-a mai rămas doar credința în Dumnezeu. Din păcate, mulți, antrenați de această situație limită, oscilează. Filozofează prea mult. Încearcă să afle unde este Dumnezeu acum. E simplu. Mereu a fost lângă noi. Acum, cu siguranță, caută să găsească, prin noi, soluții. Ne dă încredere și putere. Se apropie Sfintele Sărbători de Paște. Cum vom fi atunci? Cum vom primi Lumina Sfântă? Vom fi uniți, cu încredere în Dumnezeu? Sigur, așa am fost mereu, indiferent de urgiile care au răscolit trupul nației…

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Seară pustie de primăvară…

Publicat

pe

Sâmbătă după-amiază. În miezul primăverii. Un raid la pas prin oraș. Perfect legal. Cu adeverinţa şi declarația în buzunar, iar la gât cu aparatul foto. Pustiu. Ciudat. Trist. Oamenii s-au conformat cerințelor impuse de starea de urgență. Doamne, și cât este de dificil!

Afară pomii sunt încă înfloriți, pasărelele ciripesc vesel, iar tu, ființă umană, care stăpânești lumea asta de mii de ani, stai închis între patru pereți, speriat de un virus, o mașinărie microscopică ce îți poate aduce moartea.

Până mai ieri ne speriam de bombe atomice, nucleare, de cine știe ce arme sofisticate. Când colo, întreaga planetă a fost pusă la respect de ceva nedefinit, apărut din neant și care lovește parcă după un anume calcul. Urmează anumite principii ale selecției, ceea ce nu pare a fi chiar așa de întâmplător.

Çâțiva târgovișteni își plimbau câinii prin parc. Animăluțele – zglobii, vesele, jucăușe. Stăpânii, triști, amărîți… Se aude o sirenă în depărtare. Din apartamente mai răzbate afară câte un râset cald de copil. Alții ascultă muzică. Se aude și televizorul. Dat pe știri.

E prea multă linişte. După, în general vin… furtuni.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Info trafic. Rute ocolitoare pentru Ţăndărei, oraş băgat în carantină

Publicat

pe

de

Sursa foto: IPJ Ialomiţa

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, având în vedere prevederile Ordonanței Militare nr. 7 privind măsuri de prevenire a Covid-19, referitor la instituirea pe perioada stării de urgență a măsurii de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița, rutele ocolitoare sunt următoarele:

• București – DN2 – Urziceni – DN2A – Slobozia – DN21 – Drajna – DN3A – Fetești – DN3B – Hârșova – Constanța;
• București – DN2 – Urziceni – DN2A – Slobozia – DN21 – Drajna – A2 București-Constanța;
• Buzău – DN2C – Slobozia – DN21 – Dragalina – DN3A – Fetești – DN3B – Hârșova – Constanța;
• Buzău – DN2C – Slobozia – DN21 – Drajna – A2 București-Constanța;
• Brăila – DN21 – Viziru – DJ221 – Gura Ialomiței – DN2A – Hârșova – Constanța;
• Brăila – DN21 – Slobozia – DN21 – Drajna – DN3A – Fetești – DN3B – Hârșova – Constanța;
• Brăila – DN21 – Slobozia – DN21 – Drajna – A2 București-Constanța.

Menționăm că în orașul Țăndărei sunt permise intrarea, respectiv ieșirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionarea populației.

De asemenea, este permis accesul persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Recomandăm conducătorilor auto care nu pot rămâne acasă în această perioadă să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare. Vă rugăm să respectați regulile de circulație impuse de autorități. În plus, țineți cont cu strictețe de regulile de igienă personală, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră, cât și pe cei apropiați.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT