Connect with us

ACTUALITATE

Semnal. Cât de uşor poate fi băgat în carantină un întreg spital şi cum putem evita această situaţie dramatică!

Publicat

pe

Municipiul Târgovişte şi judeţul Dâmboviţa răsuflă liniştite deocamdată. Încă nu a fost înregistrat, oficial, niciun caz de îmbolnăvire cu coronavirus. De acest răgaz, care sperăm să dureze cât mai mult, încearcă să profite autorităţile judeţului şi personalul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă, care se află într-o continuă pregătire a stabilimentelor şi a dotărilor necesare primirii şi tratării persoanelor infectate cu COVID-19.

Secţia Boli Infecţioase, situată în zona Dealu Mare din Târgovişte, a fost pregătită special pentru internarea bolnavilor cu coronavirus. Necazul pleacă din altă parte şi a fost bine sesizat şi analizat de doctorul Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Şeful celei mai mari unităţi din Dâmboviţa de tratare a pacienţilor cu diferite afecţiuni, altele decât coronavirus, atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru cetăţenii judeţului posibilitatea ca spitalul să intre total în carantină sau să fie dezafectat din cauza unui pacient cu coronavirus.

„Vreau să vă dau un exemplu simplu, destul de dur, zguduitor, care trebuie să ne pună pe gânduri şi să ne determine să acţionăm cu luciditate pentru interesul tuturor dâmboviţenilor. Dacă un cetăţean infectat cu coronavirus care s-ar afla la Boli Infecţioase, secţia dedicată pentru tratarea acestei grave afecţiuni, ar prezenta subit o urgenţă chirurgicală, să zicem o simplă apendicită şi ar trebui operat, evident, trebuie transportat în blocul operator al Spitalului Judeţean, apoi în Secţia Terapie Intensivă. Vă daţi seama în ce situaţie ne-am afla? Ar fi un risc iminent de contaminare a întregului personal al secţiilor respective, al pacienţilor, al întregii unităţi! Situaţia ar genera un colaps medical. Un pericol pentru întreg judeţul Dâmboviţa cauzat de închiderea totală a spitalului”, ne-a spus Claudiu Dumitrescu.

Managerul instituţiei medicale târgoviştene are şi o soluţie pentru evitarea unei asemenea situaţii dramatice. Aşa cum a precizat, este singura variantă viabilă la nivelul unui judeţ care va trece printr-o criză generată de o maladie declanşată de un virus ucigător. Soluţia dată de Claudiu Dumitrescu a fost propusă şi la nivel naţional unde este studiată cu atenţie de factorii responsabili.

„Consider că, la acest moment, pentru a evita o catastrofă, ar trebui ca un spital orăşenesc sau municipal de la nivelul fiecărui judeţ, să aibă o destinaţie strictă pentru coronavirus, în aşa fel încât să nu se producă un amestec al pacienţilor în aceiaşi unitate medicală. Este, într-adevăr, un lucru dificil de pus în practică, dar, după părerea mea, este singura soluţie, cu cele mai puţine riscuri pentru pacienţii care nu sunt infectaţi cu coronavirus.

Pacienţii cu coronavirus fără patologii asociate şi într-o stare medie sau severă ar fi îngrijiţi în Secţia Infecţioase a Spitalului Judeţean, iar în cazul în care apar alte patologii asociate ar fi transferaţi în spitalul cu destinaţie unică, care s-ar ocupa de pacient în continuare. Este singura soluţie concretă, care poate să ne ducă la un rezultat favorabil pentru starea de sănătate a populaţiei judeţului Dâmboviţa „, a precizat medicul Claudiu Dumitrescu.

Propunerea managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte ar trebui să fie rapid îmbrăţişată de mai marii judeţului! Claudiu Dumitrescu are perfectă dreptate. Spitalul Judeţean, în cazul în care un bolnav de coronavirus are nevoie de o intervenţie pentru o altă afecţiune, poate fi decimat, scos din uz, băgat în carantină! Ar fi o adevărată nenorocire pentru cetăţenii judeţului Dâmboviţa. Avem ca exemple Spitalul Ministerului de Interne din Bucureşti şi Secţia UPU a Spitalul din Filiaşi, închisă după ce a fost contaminată de un pacient bolnav de coronavirus.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CODUL ROȘU de CANICULĂ a fost prelungit și pentru luni și marți, 15 și 16 iulie 2024

Publicat

pe

Valul de căldură va continua să se intensifice în România. Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă și pentru zilele de luni și marți, 15 și 16 iulie 2024 – conform hărții de mai sus.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Atenție! Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Reamintim că este în vigoare un cod roșu de caniculă și pentru astăzi și mâine, 13 și 14 iulie, conform hărții de mai jos.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea! – este mesajul transmis de ISU Dâmbovița.

✅️ Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
✅️ Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
✅️ Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
✅️ Consumați fructe și legume proaspete!
✅️ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
✅️ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!

Consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie și aflați mai multe despre codurile emise https://www.meteoromania.ro/avertizari/

Informații despre modul de comportare pe timp de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

– înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;

– atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;

– evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;

– în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;

– păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;

– încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

În cod roșu de caniculă se întrerup activitățile fizice ale angajaților, atenționează Inspecția Muncii

Publicat

pe

Suntem sub cod roșu de caniculă. În aceste condiții, intervin de drept norme care trebuie respectate cu maximă responsabilitat, mai ales de către angajatori. De urmărirea îndeplinirii acestor obligații se ocupă inspectorii ITM.

Conform dispozițiilor transmise de Inspecția Muncii, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme. Practic, se reduce ritmul activităților fizice și se asigură doi-patru litri de apă.

Iată care sunt măsurile pe care sunt obligați să le ia angajatorii pentru ameliorarea condiţiilor de muncă și pentru asigurarea stării de sănătate a salariaților:

– reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru;eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4.

Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite