Connect with us

ACTUALITATE

Partida Romilor Pro-Europa îşi oferă ajutorul pentru aplicarea măsurilor COVID-19

Publicat

pe

Nicolae Păun - preşedinte Partida Romilor şi Tudorică Răducanu - preşedinte Partida Romilor Dâmboviţa

Nicolae Păun, preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa, şi deputatul Vasile Daniel, reprezentant al minorităţii rome în Parlamentul României, au trimis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban şi ministrului de Interne, Marcel Vela, în care vorbesc despre situaţia critică în care se află România din cauza pandemiei de coronavirus. Liderii Asociaţiei îi înştiinţează pe mai marii ţării că Partida Romilor Pro Europa se mobilizează în toate judeţele, în toate localităţile unde există comunităţi de romi, pentru a răspunde cu promtitudine şi responsabilitate la apelurile lansate de instituţiile statului implicate în gestionarea acestei situaţii de criză.

„România se confrunta, astăzi, cu un real razboi epidemiologic, cu o criză sanitară majoră. Ţara noastră travesează o ameniţare fără precedent. Cetăţenii români, fără deosebire de etnie, se confruntă cu un un inamic puternic, invizibil şi silenţios.

Efectele flagelului se resimt şi în comunitătile de romi. Suntem nevoiţi să răspundem acestor provocări prin mijloacele specifice si prin intermediul resurselor si al structurilor judetene, locale de care dispune Asociatia Partida Romilor Pro-Europa.

Mai mult ca niciodata, organizatia nationala a romilor, Asociatia Partida Romilor Pro-Europa, se mobilizeaza, la nivelul structurilor nationale, judetene si locale, in vederea gestionarii situatiei de criza sanitara majora. Suntem obligati sa actionam prompt si, totodata, responsabil, prin campanii de informare, constientizare si responsabilizare la nivelul comunitatilor de romi, avand in vedere problemele specifice cu care ne confruntam.

Un numar foarte mare de romi s-a reintors in tara, existand o reactie adversa, in raport cu aceste persoane, atat in randul comunitatii de romi, cat si in relatia cu institutiile publice competente sa gestioneze astfel de situatii. Pe de alta parte, atrag atentia asupra conditiilor improprii de locuit in care persoanele izolate la domiciliu petrec cele 14 zile de izolare (spatii supra-aglomerate, inadecvate pentru a asigura izolarea medicala).

Pana la aceasta data, am gestionat si am intervenit, prin intermediul structurilor Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa, structuri judetene si locale, in vederea aplanarii situatiilor conflictuale, insa, data fiind situatia exceptionala, prin declararea starii de urgenta, este nevoie de efort comun si sustinut al tuturor factorilor responsabili.

Va atrag atentia ca sunt foarte multe cazuri de stiri false, sunt multe abuzuri care produc reactii in comunitatile de romi si in relatiile comunitatii cu institutiile de stat. Astfel de situatii, structurile locale, judetene ale Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa, le-au gestionat, pana in prezent.

In cadrul dialogului cu Presedintele Romaniei, am subliniat cateva aspecte, aspecte impartasite de Excelenta Sa. Mai mult, ni s-a sugerat sa va aducem la cunostiinta urmatoarele:

– Pandemia nu are etnie si nu trebuie sa etnicizam criza sanitara majora,
– Combatem stirile false si sustinem dreptul cetatenilor, fara deosebire de etnie, la o corecta si responsabila informare,
– Actionam, prin colaborare si coordonare cu institutiile nationale, judetene si locale, in vederea unei informari corecte a cetatenilor,
– Sprijinim, prin intermediul structurilor locale si judetene ale Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa, actiunile si implementarea masurilor in vederea eradicarii pandemiei in comunitatile de romi,

In acest sens, am propus infiintarea la nivel judetean a unui Grup de Lucru Mixt, format din reprezentanti ai institutiilor deconcentrate, la nivel judetean, si reprezentanti ai societatii civile. Grupul de Lucru Mixt are cu caracter consultativ, in cadrul caruia reprezentantii Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa sprijina initiativele, masurile de informare si combatere a epidemiei in randul comunitatilor de romi.

Astfel, va aduc, la cunostiinta, disponibilitatea totala a Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa de a pune la dispozitia institutiilor abilitate resursele umane si infrasctructura nationala, in scopul coordonarii actiunilor de combatere a starii medicale de urgenta in comunitatile de romi.

Acum, mai mult ca niciodata, putem actiona impreuna si eficient. Este nevoie de un efort comun si sustinut, coordonat eficient in combaterea pandemiei. Nu, in ultimul rand, vrem sa multumim tuturor celor care lupta in prima linie: medici, asistente, personal medical, ordine si asistenta publica.

Asociatia Partida Romilor Pro-Europa asteapta un raspuns la acest apel public, subliniind, totodata, ca intreaga responsabilitate revine autoritatilor si institutiilor publice abilitate in gestionarea pandemiei, si exprimȃnd, totodata, sprijinul, suportul neconditionat si voluntar, la nivel national, in implementarea de masurilor de combatere a pandemiei in comunitatile de romi.

In acelasi timp, lansam un apel catre cetatenii romani de etrnie roma: Dati dovada de responsabilitate, calm si toleranta! Noi, romii, stim cum sa supravietuim, stim cum sa ne mentinem credinta, stim sa depasim momentele grele! Nu ne panicam si ascultam sfaturile specialistilor, stam acasa, mentinem igiena si iesim din casa, doar cand este nevoie”.

Tudorică Răducanu, preşedintele Partidei Romilor ProEuropa Dâmboviţa, încă de acum câteva zile, a lansat un apel către membrii comunităţilor de romi din judeţ, sfătuindu-i să respecte cu stricteţe reglementările medicale, măsurile instituite ca urmare a instalării stării de urgenţă. Totodată, a precizat că este pregătit să colaboreze cu autorităţile judeţului, cu reprezentanţii structurii care coordonează toate activităţile pe linie de situaţie de urgenţă şi să intervină acolo unde apar probleme de comunicare sau de neînţelegere a unor măsuri.

ACTUALITATE

Jandarmeria Dâmbovița, misiune îndeplinită cu o schemă de personal încadrată parțial. VIDEO

Publicat

pe

Jandarmeria Dâmbovița și-a îndeplinit cu succes misiunile încredințate pe parcursul anului 2023, chiar dacă schema de personal este acoperită doar în proporție de 77,64% – ceea ce înseamnă mai mult de 120 de posturi neîncadrate. Este concluzia la care am ajuns după ce inspectorul șef al unității – col. Mihai Matei ne-a prezentat, astăzi – 28 martie 2024, bilanțul activităților derulate pe parcursul anului trecut. De altfel, col. Matei a recunoscut că deficitul de personal constituie principala greutate cu care se confruntă și în prezent Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmboviţa.

„Din punct de vedere al misiunilor din competența Jandarmeriei, principala caracteristică a anului trecut a reprezentat-o creșterea exponențială a numărului de persoane participante la diverse manifestări și evenimente desfășurate în spațiul public, atât manifestări cultural-artistice, sportive, dar și promoționale și cu caracter religios”, a explicat inspectorul șef al IJJ Dâmboviţa.

În 2023, Jandarmeria Dâmbovița și-a asumat următoarele obiective generale:
– Eficiența misiunilor de ordine și siguranță publică;
– Modernizarea pazei obiectivelor și transporturilor de produse cu caracter special, bunuri și valori;
– Creșterea performanței structurilor operative;
– Asigurarea suportului operațional și decizional;
– Consolidarea mecanismelor de comunicare publică.

„Pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul unității, am desfășurat mai multe acțiuni, dintre care amintim:
– achiziția unui container de lucru dotat cu toate facilitățile, în vederea amenajării unor spații de birouri;
– demararea lucrărilor de obținere a finanțării din fonduri europene în cadrul Programului – cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei pentru construirea unui parc de panouri fotovoltaice care să asigure consumul de energie electrică la nivelul unității;
– demararea procedurii de construire a unei săli de sport cu tribună de 102 locuri, finanțată prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.
– desfășurarea de activități într-un proiect cu Banca Mondială pentru executarea de lucrări de consolidare și modernizare a două clădiri cu destinația spații de birouri.
De asemenea, a fost realizată dotarea cu mijloace de transport specifice tipurilor de misiuni executate (de exemplu, au fost dotate posturile de jandarmi montane cu două autospeciale 4×4 cu dotări moderne, un autovehicul Jeep Wrangler pentru Postul de Jandarmi Montan Peștera și un autovehicul Ssangyong Musso Grand pentru Postul de Jandarmi Montan Zănoaga), precum și dotarea cu mijloace specifice de protecție individuală pentru personalul care execută misiuni de ordine publică și intervenție (căști și veste antiglonț, veste antiînjunghiere și altele)”, a precizat col. Mihai Matei.

De reținut că Jandarmeria Dâmbovița a derulat, în patrule mixte – împreună cu Poliția și independente, 7.328 de misiuni de menținere a ordinii publice. Au fost constatate 1.151 de fapte de natură contravențională, dintre care 665 au fost sancționate cu amenzi în valoare de 434.000 lei, și 112 fapte de natură penală. De asemenea, jandarmii din Dâmbovița au executat pe parcursul anului trecut 14 mă știu i de salvare / evacuare și au acordat sprijin unui număr de 32 de turiști.

„Și anul 2024 se anunță un an destul de încărcat pentru misiunile Jandarmeriei dâmbovițene. Pe lângă evenimentele publice care implică aglomerări mari de persoane cu care suntem obișnuiți anual, care sunt deja tradiționale la nivelul județului (putem exemplifica aici manifestări religioase cu aproximativ 20.000 de persoane, manifestări cultural-artistice cu peste 15.000 de participanți, manifestări sportive cu aproximativ 8000 de spectatori, etc.), fiind un an electoral, cu siguranță vor fi destule provocări în planul ordinii publice”, a concluzionat col. Mihai Matei – inspector șef IJJ Dâmboviţa.

VIDEO

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

România este țara UE cu cel mai mare număr de câini și pisici cu stăpân, raportat la populație

Publicat

pe

România este țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deţinute pe cap de locuitor, mai precis 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar – ne informează Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA). În 43% dintre locuințe există cel puțin un câine și în 48% cel puțin o pisică – se mai precizează în comunicatul de presă transmis către mass-media.

„Aşadar, este evident că cel puțin pentru jumătate din populația țării nu este admisibilă și aprobabilă strategia inumană și imorală de gestionare a câinilor prin ucidere. Într-o societate în care în jumătate din case sunt animale de companie, câini și pisici, este surprinzător că, de 20 de ani, autorităţile din România derulează programe de eutanasiere și că există atâtea imagini crude ale comportamentului unor indivizi față de aceste animale”, spune Carmen Arsene – preşedinta FNPA.

Precizăm că, potrivit unui raport FEDIAF (Federația Europeană a Industriei Produselor Alimentare pentru Animale de Companie), Germania deține cea mai mare populație de câini (peste 10 milioane) și pisici (peste 15 milioane) din Europa. Același studiu arată că, față de anul 2010, la nivel european, numărul de câini în casele oamenilor a crescut cu aproximativ 32 de milioane, iar numărul pisicilor – cu aproximativ 42 de milioane.

„Considerăm că această creștere semnificativă în Europa se datorează inclusiv adoptării de animale fără stăpân din țări precum România, de către țări precum Germania, Austria, Marea Britanie etc, în scopul salvării de la maltratare și eutanasiere. Desigur, situația cruntă din România a determinat inclusiv românii să adopte animale de pe străzi și din adăposturi, contribuind, de asemenea, cu un procent semnificativ la creşterea numărului de câini în locuințele din România.

Din ce în ce mai mulți oameni se apropie de animale prin empatie, iubire și bucuria de a avea în casa lor cel puțin un animal de companie și de a vedea beneficiile unei vieți în comuniune cu acestea. Ca societate, ne îndreptăm în această direcție. Însă, prin lipsa de etică şi corectitudine în aplicarea legilor şi strategiilor, legiuitorii, autoritățile responsabile și operatorii adăposturilor publice mai au de acceptat că, într-o societate empatică și morală, businessul generat din uciderea animalelor nu trebuie să primeze”, se precizează într-un comunicat al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite