Connect with us

ACTUALITATE

Partida Romilor Pro-Europa îşi oferă ajutorul pentru aplicarea măsurilor COVID-19

Publicat

pe

Nicolae Păun - preşedinte Partida Romilor şi Tudorică Răducanu - preşedinte Partida Romilor Dâmboviţa

Nicolae Păun, preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa, şi deputatul Vasile Daniel, reprezentant al minorităţii rome în Parlamentul României, au trimis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban şi ministrului de Interne, Marcel Vela, în care vorbesc despre situaţia critică în care se află România din cauza pandemiei de coronavirus. Liderii Asociaţiei îi înştiinţează pe mai marii ţării că Partida Romilor Pro Europa se mobilizează în toate judeţele, în toate localităţile unde există comunităţi de romi, pentru a răspunde cu promtitudine şi responsabilitate la apelurile lansate de instituţiile statului implicate în gestionarea acestei situaţii de criză.

„România se confrunta, astăzi, cu un real razboi epidemiologic, cu o criză sanitară majoră. Ţara noastră travesează o ameniţare fără precedent. Cetăţenii români, fără deosebire de etnie, se confruntă cu un un inamic puternic, invizibil şi silenţios.

Efectele flagelului se resimt şi în comunitătile de romi. Suntem nevoiţi să răspundem acestor provocări prin mijloacele specifice si prin intermediul resurselor si al structurilor judetene, locale de care dispune Asociatia Partida Romilor Pro-Europa.

Mai mult ca niciodata, organizatia nationala a romilor, Asociatia Partida Romilor Pro-Europa, se mobilizeaza, la nivelul structurilor nationale, judetene si locale, in vederea gestionarii situatiei de criza sanitara majora. Suntem obligati sa actionam prompt si, totodata, responsabil, prin campanii de informare, constientizare si responsabilizare la nivelul comunitatilor de romi, avand in vedere problemele specifice cu care ne confruntam.

Un numar foarte mare de romi s-a reintors in tara, existand o reactie adversa, in raport cu aceste persoane, atat in randul comunitatii de romi, cat si in relatia cu institutiile publice competente sa gestioneze astfel de situatii. Pe de alta parte, atrag atentia asupra conditiilor improprii de locuit in care persoanele izolate la domiciliu petrec cele 14 zile de izolare (spatii supra-aglomerate, inadecvate pentru a asigura izolarea medicala).

Pana la aceasta data, am gestionat si am intervenit, prin intermediul structurilor Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa, structuri judetene si locale, in vederea aplanarii situatiilor conflictuale, insa, data fiind situatia exceptionala, prin declararea starii de urgenta, este nevoie de efort comun si sustinut al tuturor factorilor responsabili.

Va atrag atentia ca sunt foarte multe cazuri de stiri false, sunt multe abuzuri care produc reactii in comunitatile de romi si in relatiile comunitatii cu institutiile de stat. Astfel de situatii, structurile locale, judetene ale Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa, le-au gestionat, pana in prezent.

In cadrul dialogului cu Presedintele Romaniei, am subliniat cateva aspecte, aspecte impartasite de Excelenta Sa. Mai mult, ni s-a sugerat sa va aducem la cunostiinta urmatoarele:

– Pandemia nu are etnie si nu trebuie sa etnicizam criza sanitara majora,
– Combatem stirile false si sustinem dreptul cetatenilor, fara deosebire de etnie, la o corecta si responsabila informare,
– Actionam, prin colaborare si coordonare cu institutiile nationale, judetene si locale, in vederea unei informari corecte a cetatenilor,
– Sprijinim, prin intermediul structurilor locale si judetene ale Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa, actiunile si implementarea masurilor in vederea eradicarii pandemiei in comunitatile de romi,

In acest sens, am propus infiintarea la nivel judetean a unui Grup de Lucru Mixt, format din reprezentanti ai institutiilor deconcentrate, la nivel judetean, si reprezentanti ai societatii civile. Grupul de Lucru Mixt are cu caracter consultativ, in cadrul caruia reprezentantii Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa sprijina initiativele, masurile de informare si combatere a epidemiei in randul comunitatilor de romi.

Astfel, va aduc, la cunostiinta, disponibilitatea totala a Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa de a pune la dispozitia institutiilor abilitate resursele umane si infrasctructura nationala, in scopul coordonarii actiunilor de combatere a starii medicale de urgenta in comunitatile de romi.

Acum, mai mult ca niciodata, putem actiona impreuna si eficient. Este nevoie de un efort comun si sustinut, coordonat eficient in combaterea pandemiei. Nu, in ultimul rand, vrem sa multumim tuturor celor care lupta in prima linie: medici, asistente, personal medical, ordine si asistenta publica.

Asociatia Partida Romilor Pro-Europa asteapta un raspuns la acest apel public, subliniind, totodata, ca intreaga responsabilitate revine autoritatilor si institutiilor publice abilitate in gestionarea pandemiei, si exprimȃnd, totodata, sprijinul, suportul neconditionat si voluntar, la nivel national, in implementarea de masurilor de combatere a pandemiei in comunitatile de romi.

In acelasi timp, lansam un apel catre cetatenii romani de etrnie roma: Dati dovada de responsabilitate, calm si toleranta! Noi, romii, stim cum sa supravietuim, stim cum sa ne mentinem credinta, stim sa depasim momentele grele! Nu ne panicam si ascultam sfaturile specialistilor, stam acasa, mentinem igiena si iesim din casa, doar cand este nevoie”.

Tudorică Răducanu, preşedintele Partidei Romilor ProEuropa Dâmboviţa, încă de acum câteva zile, a lansat un apel către membrii comunităţilor de romi din judeţ, sfătuindu-i să respecte cu stricteţe reglementările medicale, măsurile instituite ca urmare a instalării stării de urgenţă. Totodată, a precizat că este pregătit să colaboreze cu autorităţile judeţului, cu reprezentanţii structurii care coordonează toate activităţile pe linie de situaţie de urgenţă şi să intervină acolo unde apar probleme de comunicare sau de neînţelegere a unor măsuri.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Centrală nucleară în județul Dâmbovița, pe amplasamentul fostei Termocentrale Doicești!

Publicat

pe

Județul Dâmbovița va intra pe harta centrelor nucleare din Europa. Ministerul Energiei a anunțat, printr-un comunicat transmis în această după-amiază, că la Doicești, în județul Dâmbovița, va fi amplasată prima centrală nucleară de mici dimensiuni din România. A fost aleasă ca locație pentru materializarea acestui proiect nuclear fosta incintă a Termocentralei Doicești. Ministrul Virgil Popescu a vorbit despre acest proiect care a lăsat perplex opinia publică din județul Dâmbovița în cadrul unei conferințe de presă la care au mai participat secretarul adjunct american al Departamentului pentru Energie, David Turk, şi însărcinatul cu afaceri al SUA, David Muniz.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu realizat cu o finanțare în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici.

„Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate. Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obţinerii independenţei energetice, precum şi pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare. Acesta este un alt pas important după anunţul făcut de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de John Kerry, trimisul prezidenţial special pentru climă al administraţiei Biden, la Conferinţa COP26, cu privire la intenţia celor două ţări de a construi în România o centrală cu reactoare modulare de mici dimensiuni. Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică şi de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată, fără emisii.

În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunităţii pe care o deserveşte şi va genera prosperitate continuă pentru industria şi economia regională. Le mulţumesc partenerilor noştri americani pentru că au sprijinit şi au susţinut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980. Sunt mândru că experienţa de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută şi confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele ţări care implementează tehnologia inovatoare şi sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că preşedintele României, Klaus Iohannis, prim – ministrul Nicolae Ciucă şi Guvernul României susţin acest proiect care va aduce numeroase beneficii ţării noastre”, a precizat Virgil Popescu.

Șeful Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a spus că amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obţinut toate calificările necesare în ceea ce priveşte securitatea.

„În urma studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate pentru această primă centrală nucleară de mici dimensiuni. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea, fiind considerat adecvat în această fază conform criteriilor de proiectare şi principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale”, a spus Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

John Hopkins, preşedinte şi CEO NuScale, a declarat că acest moment reprezintă un pas important în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România şi pentru a susţine atingerea ţintelor climatice, beneficiind în acelaşi timp de creştere economică.

Se mai amintește în comunicatul Ministerului Energiei faptul că Doiceștiul va dispune de beneficii multiple,”în timp ce NuScale şi Nuclearelectrica fac paşi spre implementarea în România, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an”.

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Caravana educației” derulată de tinerii din PSD a poposit la Titu și Aninoasa

Publicat

pe

Organizația de Tineret a Partidului Social Democrat a gândit și pus în practică, acum, în preajma marilor examene, a pregătirii drumului către viitor al copiilor noștri, o idee deosebită, menită să îi consilieze, să îi sprijine pe elevi în procesul de pregătire educațională și profesională. Așa s-a născut „Caravana Educației”, care a pornit prin țară în rostul deosebit de a fi alături de adolescenți în această fază dificilă a orientării către ziua de mâine.

La solicitarea președintelui PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și a liderului interimar al TSD Dâmbovița, Andrei Tudora, autobuzul educației a sosit și în județul nostru. Stațiile acestei „școli pe roți” s-au făcut în orașul Titu și în comuna Aninoasa. De precizat că, la acest inedit eveniment derulat de TSD în parcul orășenesc din Titu, au fost prezenți Corneliu Ștefan, președintele social-democraților dâmbovițeni, Andrei Tudora – șeful TSD Dâmbovița, Laurențiu Costache – liderul organizației PSD Titu, Andreea Iohana Ancuța – șefa tineretului social-democrat din Titu și, bineînțeles, reprezentanți ai TSD – organizația centrală, precum și 30 de tineri social-democrați din Titu.

Cu acordul părinților, au participat la aceste lecții desfășurate în incinta autobuzului „Caravana Educației” amenajat exact ca o sală de cursuri 50 de elevi de la Școala „Nicolae Grigorescu” din Titu. Sub titulatura „Activitate remedială pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”, doi profesori de la unitatea de învățământ din Titu, unul de matematică și celălalt de limba română, au ținut cursuri suplimentare, au discutat cu elevii și i-au consiliat pe diferite teme educaționale. Pe același format, s-a desfășurat și acțiunea de la Aninoasa.

„Caravana Educației, o idee extraordinară a tineretului social-democrat! Orele suplimentare de matematică și limba română la care cei 70 de elevi din Titu și Aninoasa au participat astăzi, în autocarul-clasă pus la dispoziție de organizația națională a TSD, sunt parte a unui proiect la care trebuie să adere cât mai mulți tineri și profesori.

Dâmbovița are nevoie de tineri bine pregătiți, iar viitorul lor este treaba noastră, a tuturor. Felicit TSD Dâmbovița pentru că se implică în viața comunităților locale și pentru că a arătat, încă o dată, că tinerii social-democrați sunt pregătiți să vină în sprijinul celor care au nevoie de ei”, a precizat Corneliu Ștefan – președintele PSD Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT