Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Cozi, cozi, cozi… Și sacoșe! Multe. Pline. Uneori, absurde!

Publicat

pe

România. 30 martie 2020. Ora 18:00. 47 de oameni au fost răpuși de coronavirus până la momentul când înșir aceste rânduri… Cei mai mulți bătrâni. Dar sunt și tineri. Culmea! Unii nu au suferit de nicio afecțiune, cum spun specialiștii, preexistentă. Așa, ca un spirit de glumă, poate macabru, unii au aflat „dincolo” că au fost infectați cu COVID 19. Sună românește, nu?

Din nou, pe stradă. La observație de comportament, de stări, de responsabilitate, de multe. Am constatat că, la noi, cu cât crește pericolul, cu atât mai mult ies oamenii în stradă! Cu cât cresc amenzile, cam în același ritm sporește și nepăsarea! Cozi la medicii de famile, cozi la ATM-uri, cozi la farmacie. Cozi, cozi, cozi… Și sacoșe. Multe. Pline. Uneori, absurde.

Îmi aduc aminte de un film creat prin anii 90. Bun. Actori de excepție. S-au cam dus și ei. Am reținut o replică celebră din acea peliculă. „Fir-ați ai dracu, cu sacoșile voastre”. Ce să mai zicem… Unora le place statul la cozi. Şi să care sacoșe! Se simt mai împliniți, mai în siguranță. Parcă ăsta e rostul vieții acum, sub zodia coronavirusului, să cărăm cât mai mult.

Îl doare în cot pe năstrușnicul și nevăzutul coronavirus de concepțiile noastre. Stai, că încă nu a căzut nimeni pe stradă călare pe sacoșe, dar nu e timpul trecut. Virusul se pare că se joacă cu noi.

Aglomerație la plătit facturi. La bănci. E vremea de cheltuială. Rate. Chestia cu amânatul ratelor la credite pentru 9 luni e vrăjeală. Te păsuiesc de un leu și vei constata, la sfârșitul crizei, că vei avea de dat înapoi 5. Curat sprijin!

În Piața 1 Mai, unii au vrut să-și întindă tarabele. Se tot agită. Am vrut să îi trag în poză. Un piețar: Stai cuminte. Sar ăștia la bătaie!

Vești de la Corbii Mari. Sunt triste. 15 oameni contaminați și 275 de săteni izolați în gospodării. Noroc că nu stau la bloc! Acum, primăvara, au ce face în curte. Pun brazde de ceapă, de usturoi, mai tund pomii… Trece altfel timpul. La oraș, între patru pereți sau chiar mai mulți, e ciudat.

Un caz și pe la Lungulețu. Pe bune. Aud vești despre un testat din Nucet, un altul din Dragomirești. Din fericire, rezultatul a ieşit negativ. Un prieten: „Am început să mă cert cu nevastă-mea. Ne luăm din orice. Parcă nu o mai suport când trece pe lângă mine”.

Mă întorc acasă. Deschid televizorul. Știri. Au mai murit doi români. De unde sunt, nu mai contează. Nu îi știm, dar ne doare.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Autoritățile române au jucat timp de 19 ore alba-neagra cu soarta românilor aflați în Spania

Publicat

pe

de

Mii de români aflați în Spania au aflat, cu neplăcută surprindere, că reprezentanții Guvernului Ludovic Orban se joacă cu viața lor, folosindu-i parcă drept cobai în ciudatele și generoasele experiențe sociale cauzate de criza creată de pandemia de coronavirus. Au aflat românii aflați la muncă în Spania, cei plecați în Peninsula Iberică în scurte vacanțe sau în vizite la rude ori prieteni, cei care voiau să vină acasă în concedii, că reprezentanții Comitetului pentru Combaterea Bolilor Transmisibile a hotărât, fără să argumenteze clar necesitatea unei astfel de decizii, fără să îi anunțe pe români despre ceea ce li se poate năzări, să introducă Spania în zona galbenă de contaminare.

Informația a fost transmisă ieri, în jurul irei 09:00, la prima mână, de presa cu acces direct la informațiile guvernamentale. Ceea ce la început părea un zvon incredibil s-a dovedit peste puțină vreme a fi o știre veridică. Spania se afla pe lista ilustrului Comitet în zona galbenă.

Vestea a fost ca un șoc pentru mii de românii plecați în vacanță în Spania, la rude și prieteni, cu mici treburi sau afaceri, unii chiar pentru diferite tratamente medicale. Liniile telefonice s-au încins brusc. S-a instalat panica. S-a trecut la înjurat guvernanții, alții chiar voiau să pună la cale proteste. Situația a devenit și mai insultătoare pentru români, jignitoare, disprețuitoare, când companiile aeriene care operează pe ruta România-Spania au dat de înțeles că, pe fondul trecerii Spaniei din zona verde în zona galbenă, își pot anula cursele. Clienții care contractaseră bilete de călătorie au primit texte în care, pe de o parte li se spunea să nu-și facă probleme, că avioanele vor decola la timp, că nu sunt probleme, dar până la final dădeau de înțeles că se vor supune normelor instituite de autorități. Și au apărut din nou știrile despre anularea zborurilor pe ruta România-Spania. Și panică cât cuprinde.

„Eu nu înțeleg ce fac acești guvernanți, chiar își bat joc de noi, ne cred cobai, animale pe care să le manipuleze după bunul lor plac? De ce nu au pregătit din timp o asemenea hotărâre? Să ne-o fi spus, bă proștilor, stați acasă, nu mai plecați în Spania, că noi pregătim asta și asta. Cum să iei peste noapte o asemenea decizie? La oamenii care au apucat să plece, bine mersi, cu încredere în reprezentanții acestui stat, nu te-ai gândit? Să îi lași pe acolo de parcă ar fi ultimii oameni”, a tunat împotriva celor care conduc țara un cetățean român prins în Spania de această decizie subită.

Fiindcă tensiunea creștea de la oră de oră și Guvernul de la Madrid s-a revoltat împotriva deciziei autorităților române, Executivul Orban a hotărât să scoată Spania din zona galbenă a Europei.

Cum să introduci Spania în zona galbenă când aici s-au luat în permanență măsuri de prevenție și de combatere a pandemiei de coronavirus? Numărul de îmbolnăviri a scăzut considerabil. Legea este respectată. Pe stradă, în toate locurile publice, se poartă masca de protecție. Pe surse am aflat că Ministerul Afacerilor Externe din Spania ar fi cerut lămuriri omologilor români despre această situație, ba chiar s-au supărat. Concluzia: câteva ore mai târziu, Spania este scoasă de pe tabelul galben. Românii răsuflă ușurați, dar deciși să nu ierte faptul că statul lor se cam joacă cu ei…

Citește în continuare

ACTUALITATE

Polițiștii din Dâmbovița au împușcat, în legitimă apărare, doi bărbați din Văcărești

Publicat

pe

Echipajul de poliție care a răspuns unui apel la 112, prin care un bărbat din Văcărești, județul Dâmbovița, a sesizat, în această noapte, că are un conflict cu vecinii, a fost nevoit să facă uz de armă, după ce oamenii legii s-au trezit ameninţaţi cu un obiect ascuțit.

Întrucât agresorul nu a respectat somația, unul dintre polițiști a executat foc de arma în urma căruia agresorul a fost vătămat in membrul inferior. În sprijinul bărbatului a venit fratele acestuia, care a sărit asupra politistii cu același obiect ascutit. Și de această dată, a fost utilizat armamentul din dotare, dâmbovițeanul fiind împușcat în zona abdomenului.

În urma evenimentului, cei doi bărbați și agenții de poliție au fost transportați la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Sub coordonarea procurorului de caz, polițiștii continuă cercetarea la fața locului, urmând să se stabilească cu exactitate toate împrejurările producerii evenimentului.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!