Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Cozi, cozi, cozi… Și sacoșe! Multe. Pline. Uneori, absurde!

Publicat

pe

România. 30 martie 2020. Ora 18:00. 47 de oameni au fost răpuși de coronavirus până la momentul când înșir aceste rânduri… Cei mai mulți bătrâni. Dar sunt și tineri. Culmea! Unii nu au suferit de nicio afecțiune, cum spun specialiștii, preexistentă. Așa, ca un spirit de glumă, poate macabru, unii au aflat „dincolo” că au fost infectați cu COVID 19. Sună românește, nu?

Din nou, pe stradă. La observație de comportament, de stări, de responsabilitate, de multe. Am constatat că, la noi, cu cât crește pericolul, cu atât mai mult ies oamenii în stradă! Cu cât cresc amenzile, cam în același ritm sporește și nepăsarea! Cozi la medicii de famile, cozi la ATM-uri, cozi la farmacie. Cozi, cozi, cozi… Și sacoșe. Multe. Pline. Uneori, absurde.

Îmi aduc aminte de un film creat prin anii 90. Bun. Actori de excepție. S-au cam dus și ei. Am reținut o replică celebră din acea peliculă. „Fir-ați ai dracu, cu sacoșile voastre”. Ce să mai zicem… Unora le place statul la cozi. Şi să care sacoșe! Se simt mai împliniți, mai în siguranță. Parcă ăsta e rostul vieții acum, sub zodia coronavirusului, să cărăm cât mai mult.

Îl doare în cot pe năstrușnicul și nevăzutul coronavirus de concepțiile noastre. Stai, că încă nu a căzut nimeni pe stradă călare pe sacoșe, dar nu e timpul trecut. Virusul se pare că se joacă cu noi.

Aglomerație la plătit facturi. La bănci. E vremea de cheltuială. Rate. Chestia cu amânatul ratelor la credite pentru 9 luni e vrăjeală. Te păsuiesc de un leu și vei constata, la sfârșitul crizei, că vei avea de dat înapoi 5. Curat sprijin!

În Piața 1 Mai, unii au vrut să-și întindă tarabele. Se tot agită. Am vrut să îi trag în poză. Un piețar: Stai cuminte. Sar ăștia la bătaie!

Vești de la Corbii Mari. Sunt triste. 15 oameni contaminați și 275 de săteni izolați în gospodării. Noroc că nu stau la bloc! Acum, primăvara, au ce face în curte. Pun brazde de ceapă, de usturoi, mai tund pomii… Trece altfel timpul. La oraș, între patru pereți sau chiar mai mulți, e ciudat.

Un caz și pe la Lungulețu. Pe bune. Aud vești despre un testat din Nucet, un altul din Dragomirești. Din fericire, rezultatul a ieşit negativ. Un prieten: „Am început să mă cert cu nevastă-mea. Ne luăm din orice. Parcă nu o mai suport când trece pe lângă mine”.

Mă întorc acasă. Deschid televizorul. Știri. Au mai murit doi români. De unde sunt, nu mai contează. Nu îi știm, dar ne doare.

ACTUALITATE

Lista unităților de învățământ din Dâmbovița care funcționează după scenariul roșu

Publicat

pe

Foto arhivă

35 de unități de învățământ din județul Dâmbovița funcționează, de astăzi – 19 octombrie 2029, în scenariul roșu (online). De asemenea, 106 sunt incluse în scenariul galben (jumătate la școală, jumătate online).

VEZI LISTA ȘCOLILOR AICI

În scenariul verde, au mai rămas doar 38 de unități de învățământ din Dâmbovița. Și anul școlar nu a început decât de o lună!

Citește în continuare

ACTUALITATE

Spitalul Județean de Urgență Târgovişte a cumpărat șase containere pentru tratament în pandemie

Publicat

pe

Deși trece printr-o perioadă dură în ceea ce privește activitatea, considerată pe bună dreptate de managerul unității, dr. Claudiu Dumitrescu, a fi una asemănătoare unei stări de război, când se lucrează la capacitate maximă, cu nervii încordați, cu mult stres și responsabilitate, Spitalul Județean de Urgență Târgovişte a reușit să facă față presiunii existente, numărului mare de cazuri, complexității și situației de neprevăzut cauzate de noul coronavirus, care a instalat teama și panica pe întreg mapamondul.

Rezultatele obținute, câștigarea unor bătălii din acest mare război cu nevăzutul virus poartă clar și amprenta manageriatului performant și dăruirii de care dau dovadă cadrele medicale și personalul auxiliar, toți cei angrenați în această luptă. Managerul Claudiu Dumitrescu este conectat în permanență la problematica de minut a Spitalului Județean de Urgență Târgovişte. Totul se schimbă din mers. Nu există nicio rezervă, atunci când se vorbește de oameni, de salvarea de vieți.


Pentru a face față afluxului de pacienți și pentru ca actul medical să se desfășoare în condiții normale, conducerea spitalului a decis să renunțe la o parte din corturile de triaj amplasate în imediata apropiere a spațiilor de tratament și cazare a bolnavilor și să instaleze containere moderne, compartimentate corespunzător, confortabile atât pentru pacienți cât și pentru cadrele medicale.

„Sunt elemente indispensabile, spun eu, în situația în care ne aflăm și care corespund, din toate punctele de vedere, desfășurării unui act medical de calitate. Am intrat în sezonul rece, condițiile trebuie să fie altele pentru pacienții noștri, pentru cadre. Containerele dispun de instalație de încălzire și de sistem de alimentare cu energie electrică. Trebuie să precizez că aceste spații nu sunt destinate așteptării, ci trierii pacienților și asigurării tratamentelor”, ne-a declarat dr. Claudiu Dumitrescu – managerul Spitalului Județean de Urgență Târgovişte.

Unitatea medicală a reușit să procure șase astfel de module mobile. Două au fost amplasate în fața corpului central al Spitalului, în apropierea Departamentului Primiri Urgențe, și urmează al treilea. Un alt container a fost instalat în zona Secției Oncologie, unul în curtea Secției de Boli Infecțioase de la Dealu Mare și altul va ajunge la Compartimentul Primiri Urgențe de la Titu. Fiecare astfel de corp dispune de câte două locuri destinate tratării bolnavilor.

Managerul Spitalului ne-a mai spus că, în funcție de evoluția lucrurilor, modulele pot fi folosite și pentru izolarea persoanelor suspecte de coronavirus. Corturile militare vor fi folosite în continuare ca zonă de așteptare pentru pacienți. Două dintre ele vor fi mutate în perimetrul Policlinicii, pentru a spori capacitatea de așteptare în condiții decente și în concordanță cu normele privind protecția împotriva coronavirusului.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!