Connect with us

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Staţi în case! Nu este de glumit!

Publicat

pe

Groaznic! Târgoviştea şi-a revenit! La nesupunere civică! În plină stare de urgenţă! În timp ce Suceava a devenit un municipiu închis, iar pericolul carantinării totale pândeşte şi alte oraşe, la Târgovişte e voioşie. Ai zice, dacă nu ai vedea atâtea măşti pe faţă şi mânuşi în mâini, că suntem într-o zi normală. Ce coronavirus1 Ce izolare! Străzile sunt pline ochi de oameni aflaţi în rutina obişnuită…

Statul în casă, măsurile luate de autorităţi au devenit facultative. Campioni la acest capital rămân în continuare bătrânii. Ies. Stau la taifas. Se odihnesc pe bănci. Circulă prin magazine liniştiţi. Ştirile alarmiste de la televizor, de pe net, parcă nu îi mai neliniştesc. Sutele de morţi înregistrate în Spania, Franţa, Marea Britanie nu par să îi înspăimânte pe dâmboviţeni. Ferească Dumnezeu să vină urgia şi peste noi! Şi sigur vine! Nu are cum să ne ocolească cu ditamai mormanul de iresponsabilitate peste noi.

În piaţă, încet-încet, se înjghebă din nou tarabele. Chiar şi alea de flori. Au apărut covrigii vânduţi la stradă. Până şi peştele se vinde la aer. De ce se mai cere, oare, pâine preambalată? O bătrână târăşte după ea două sacoşe grele. De fapt, doi saci în care adună tot felul de resuri. Nu are treabă cu legea, nici măcar cu coronavirusul. Umblă din tomberon în tomberon. Răscoleşte în gunoaie. La liber!

Zilele trecute, am auzit megafonul de pe maşina Poliţiei Locale îndemnându-ne dur „staţi în casă”. Azi, nimic. Niciun sunet. Nicio reacţie. Toleranţă pe toată linia. Situaţia este una critică în întreaga Europă. Numai la Târgovişte nu se resimte. Oamenii îşi văd de ale lor. Mă întreb ce s-o întâmpla în zilele premergătoare Paştelui. Cine o mai putea să controleze valul de dâmboviţeni care or să vrea să se pregătească de sărbători la izolare? Virusul, urlă specialiştii pe toate drumurile, are acum răspândire comunitară. Trebuie să ne ferim cât mai mult. Nici nu mai ştii cine este purtător, simptomatic sau nu.

Un tânăr şugubăţ, în zona Pieţei 1 Mai, se adresează relativ politicos unei bătrâne care, după ce şi-a cumpărat două plăcinte, s-a oprit liniştită să le înfulece. „Mamie, du-te acasă de le mănâncă! Nu sta aici în stradă, că e pericol2! Femeia răspunde între două înghiţituri. „Mi-e foame maică! Nu mai pot răbda până ajung acasă”. Tinerelul continuă mai apăsat, cu nerv: „Când te-o pune coronavirusul jos şi ajungi la spital cu masca de oxigen pe faţă, ce o să mai spui”? Bătrâna tace.

Ora 13:00. 19 cazuri de coronavirus confirmate oficial în Dâmboviţa. Ieri, aveam 16… Primarul de la Corbii Mari spune că numai la el în comună ar fi vreo 20. Pe unde e adevărul? Pe aproape… Am înregistrat şi primul deces de coronavirus la Secţia Boli Infecţioase din Târgovişte. Un bărbat de 56 de ani, tot din Corbii Mari…

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Speranța a fost generată prin muzică la Spitalul Județean din Târgoviște

Publicat

pe

Concertul desfășurat în curtea Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, sub titulatura sinceră „Onoare și Recunoștință”, este unic deocamdată în peisajul socio-cultural românesc.

Inițiativa președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a fost izvorâtă din nevoia revenirii la normalitate după această perioadă lungă, tristă, tragică, încărcată de tensiune, de neînțelesuri și încălcări ale firescului existențial.

S-a vrut, prin acest sublim concert de muzică clasică, să se aducă un cald omagiu, o mulțumire din inimă pentru cadrele Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște – medici, asistenți, infirmiere, brancardieri, pentru personalul Serviciului de Ambulanță și de la SMURD, adevărați eroi ai acestei negre perioade de pandemie.

Spectacolul montat în fața pavilionului central a fost, de fapt, prin esență, vibrație și ecouri, o plecăciune solemnă în fața tuturor cadrelor medicale din România, aflate în prima linie în bătălia cu virusul ucigaș.

A fost o seară blândă. Parcă și vântul primăvăratic s-a oprit pentru a sorbi sunetele melodioase emanate, în acel spațiu, de obicei, trepidant, trist, de instrumentiștii Orchestrei Simfonice Muntenia a Centrului Județean de Cultură Dâmbovița.

Publicul a fost alcătuit din personalul Spitalului venit special de acasă pentru acest eveniment și cei aflați în tură, care, în clipele mai libere, au ieșit la geamuri, au aplaudat și au filmat concertul cu telefoanele. Pacienții, de asemenea, chiar dacă nu foarte mulți, au ieșit și ei la ferestre sau au venit în curtea Spitalului, de unde au urmărit, mai retrași și îngândurați, spectacolul muzical. Privindu-i, în ochi puteai remarca plăcuta surprindere că în incinta Spitalului se produce un astfel de moment de bucurie, că cenușiul care este atotstăpânitor într-o astfel de instituție a fost risipit măcar pentru 75 de minute.

Dirijorul Daniel Jinga a fost la înălțime, controlând, cu gestul și armonia neînțeleasă a baghetei sale, întreaga orchestră. Au încântat cu vocile lor publicul avid de sensibilitate și candoare muzicală sopranele Daniela Vlădescu, Stephanie Radu și Irina Baianț, baritonul Alexandru Constantin și tenorii Florin Georgescu și Alin Stoica. Spectacolul a fost prezentat de Adriana Ion – șef serviciu în cadrul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița.

Au fost prezenți alături de cadrele medicale ale Spitalului Județean de Urgență, de președintele CJ Dâmboviţa – Corneliu Ștefan și de managerul Claudiu Dumirescu, primarul Daniel Cristian Stan  și parlamentarii social-democrați Carmen Holban, Titus Corlățean și Radu Popa. A venit special pentru acest concert inedit și cunoscutul om de afaceri Ovidiu Tender.

„Am organizat acest spectacol împreună cu colegii mei în semn de recunoștință pentru toate cadrele medicale, pentru cei care au fost în prima linie în ultimul an și jumătate, în semn de prețuire pentru oamenii care au salvat vieți, pentru cei care luptă zi de zi pentru viețile dâmbovițenilor. A fost un spectacol de suflet, un spectacol pe care l-am dorit organizat în curtea Spitalului Județean de Urgență Târgovişte. A fost un spectacol la înălțime. Le ulțumesc pe această cale membrilor Orchestrei Simfonice Muntenia și artiștilor care au venit astăzi la Târgoviște pentru a încânta inimile cadrelor medicale, pacienților de la Spitalului Județean de Urgență, nouă, tuturor celor care am fost prezenți aici”, a declarat, la finalul concertului, președintele CJ Dâmboviţa – Corneliu Ștefan.

Managerul unității spitalicești târgoviștene, dr. Claudiu Dumitrescu, cel care a supravegheat discret acest super concert al bucuriei, a mulțumit președintelui Corneliu Ștefan pentru această inițiativă inedită și artiștilor care s-au lăsat antrenați într-un eveniment al speranței generate prin muzică.

„Dacă aș face un clasament, dacă îmi permiteți, aș pune pe locul 3-4 acest eveniment și vă explic de ce. În primul rând, îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne aflăm astăzi aici, pentru că suntem sănătoși și pentru că suntem pe un trend descendent al pandemiei. În al doilea rând, îi mulțumesc domnului președinte Corneliu Ștefan pentru această inițiativă și, în al treilea rând, sunt fericit să conduc acest colectiv cu care am obținut rezultate deosebite, chiar dacă ne-au fost adresate și nemulțumiri, în contextul în care unele familii au pierdut pe cei dragi. Cuvintele sunt de prisos. A fost un concert de-o înaltă ținută artistică. O recompensă binemeritată pentru cadrele Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște”, ne-a precizat Claudiu Dumirescu.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Atenție! Sens unic pe drumul județean dintre Gura Ocniței și Răzvad!

Publicat

pe

Foto arhivă

De săptămână viitoare, se va introduce sens unic de circulație pe tronsonul drumului județean care leagă comuna Gura Ocniței de Răzvad, cunoscut drept strada Luncă.

Practic, la intersecția mare din Răzvad, cea unde există cel mai mare semn de circulație stop, șoferii nu vor mai putea vira spre Gura Ocniței și Moreni, fiind nevoiți să meargă până la intersecția cu Nisipuri, unde se vor putea încadra spre Gura Ocniței-Moreni.

Măsura va fi instituită pentru următoarele două-trei luni, cât timp se execută lucrări de reabilitare și modernizare pe drumul județean Nisipuri-Matraca, iar circulația a fost deviată prin Răzvad – ne-a precizat Emanuel Spătaru, primarul comunei Răzvad. În acest moment, la intersecția mare din Răzvad se crează blocaje, în special după-amiaza, din cauza mașinilor care virează către Gura Ocniței-Moreni.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT