Connect with us

Dâmboviţa

Adrian Ţuţuianu, senator: Este o exagerare să scoţi Armata în stradă cu tehnica de luptă!

Publicat

pe

Senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele PRO România Dâmboviţa, a încercat astăzi marea cu degetul. Adică a ieşit în prima sa conferinţă de presă organizată online, prin intermediul platformei Zoom. Demnitarul a spus că nu este adeptul unor asemenea întâlniri în mediul virtual, dar, dacă situaţia o impune, trebuie să ne conformăm, că ne place sau nu. Orice formă de comunicare, până la urmă, este un câştig pentru democraţie!

Senatorul PRO România a vrut astăzi să vorbească, în primul rând, despre consecinţele nefaste asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti care izvorăsc din Decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis, privind declararea stării de urgenţă. Practic, din cauza acestui coronavirus care răvăşeşte întreg mapamondul, în România, vrem, nu vrem, s-a instalat un puiuţ de dictatură cu faţă umană.

Decretul de instituire a stării de urgenţă este parţial nelegal!

Reprezentanţii partidelor politice, a remarcat senatorul Ţuţuianu, fin analist a aceea a ceea ce se întâmplă sau nu pe scena politică românească, nu prea au comentat pe seama decretului privind instituirea stării de urgenţă, asupra a ceea ce vine în valuri din cauza acestui act normativ. Ca un fapt care ar trebui să ne pună pe gânduri: România este printre puţinele ţări care a notificat CEDO cu privire la restrângerea exerciţiului unor drepturi fundamentale!

A precizat vicepreşedintele PRO România că este pentru prima dată în istoria post decembristă când România se confruntă cu o aemenea situaţie. Un loc la superlativ l-a obţinut şi preşedintele Klaus Iohannis, care este primul şef al statului care semnează un asemenea decret. De asemenea, Parlamentul României a exercitat, tot în premieră, atribuţiile de aprobare a decretului privind instituirea Stării de urgenţă.

„Condiţiile în care a fost dat acest vot le cunoaşteţi. Un Guvern investit cu numai o zi înainte de o parte a opoziţiei şi în special de PSD. Liberalii au stat acasă, sub pretextul contaminării cu COVID 19”.

Concluzia ar fi că Decretul 195/2020 şi starea de urgenţă fac bine la sănătatea trupească, dar aduc atingeri grave libertăţii şi democraţiei din România, care, în cei 30 de ani, de bine, de rău, au funcţionat în limitele normalităţii. Acum, constatăm că, de 30 de zile, o serie de instituţii fundamentale ale statului, indicatori ai normalităţii, ai libertăţii şi democraţiei, şi-au cam încetat activitatea, nu mai au niciun rol pe scena socio-politică. Ţara este condusă prin ordonanţe militare!

„După părerea mea, Decretul 195 păcătuieşte prin faptul că nu este un act de punere în aplicare a unei situaţii excepţionale şi este un act care a interferat puternic în ceea ce înseamnă atribuţiile Parlamentului şi ale puterii judecătoreşti. Din această perspectivă, acest decret este nelegal, încalcă norme constituţionale exprese, cum ar fi art 61.al.1 şi art 115 din Constituţia României, conform cărora singurele autorităţi care au competenţa să adopte reglementări primare a relaţiilor sociale sunt Parlamentul, respectiv Guvernul în temeiul delegării legislative”, a spus Adrian Ţuţuianu.

VIDEO

Măsurile stabilite sunt disproporţionate, prin raportare la Constituţie

Decretul, care are menirea să ne apere de coronavirus prin exercitarea unor măsuri coercitive, restrânge drepturi fundamentale. Le-am simţit şi le simţim cu toţii. Dreptul la proprietate privată, dreptul la libera circulaţie, dreptul la învăţătură, dreptul la libertatea întrunirilor, la viaţă intimă şi privată a familiilor.

Afirmă senatorul PRO România că preşedintele ţării nu are atribuţii de a restrânge drepturile fundamentale ale cetăţeanului. Mai mult, măsurile stabilite prin decret sunt disproporţionate, prin raportare la art 53 din Constituţie, care spune că restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale trebuie să fie proporţionale, nediscriminatorii şi fără a aduce atingere existenţei drepturilor şi libertăţii.

„Respectarea strictă a legalităţii în situaţii de criză este esenţială pentru prezervarea acestor valori, lucru care nu s-a întâmplat prin decretul emis de preşedintele României”.

Decreteul cu pricina, apărut în vreme de coronavirus, nu are nicio treabă cu libertăţile fundamentale ale cetăţeanului şi nici atât cu politica democratică. Rostul şi rolul unor instituţii fundamentale ale statului au fost anihilate sau marginalizate.

„Parlamentul a fost uzurpat de rolul său constituţional de putere legiuitoare. Controlul parlamentar asupra Guvernului este inexistent. Nu mai avem răspunsuri la întrebări, la interpelări. Sunt suspendate normele juridice care privesc transparenţa activităţii administraţiei publice centrale şi locale. Guvernul este şi legiuitor şi executiv, încălcând principiul separaţiei puterilor în stat”, a mai precizat preşedintele PRO România Dâmboviţa.

Mai susţine Adrian Ţuţuianu că administraţiile publice locale au fost ştirbite în ceea ce înseamnă competenţele lor legale. A exemplificat. Poliţiile locale sunt acum subordonate operativ Ministrerului Afacerilor Interne. Spitalele sunt acum coordonate de Ministerul Sănătăţii, deşi resursele financiare şi materiale sunt asigurate de unităţile administraţiei judeţene sau locale.

Românii, amendaţi fără discernământ!

Senatorul Ţuţuianu nu a fost de acord nici cu faptul că Armata, a cărei menire este alta în statul român, a fost angrenată în gestionarea unor aspecte privind starea de urgenţă. Rolul Ministerului Apărării este acela de a asigura securitatea naţională, a precizat Ţuţuianu, de a veghea şi apăra democraţia constituţională. Spune liderul PRO România că trupele Ministerului de Interne – Poliţie, Jandamerie, ISU, cărora li s-au mai adăugat Poliţiile Locale, erau suficiente pentru asigurarea măsurilor impuse de starea de urgenţă. A fost o exagerare să scoţi armata în stradă cU tehnica de luptă.

Adrian Ţuianu a adus critici şi reprezentanţilor instiituţilor de forţă angrenate în acţiunile ce privesc respectarea măsurilor impuse prin ordonanţe militare. Demnitarul consideră că este de neacceptat sancţionarea fără discernământ a cetăţenilor care sunt prinşi pe străzi. Au fost aplicate amenzi de 2, 3, 4 mii de lei pentru simplul fapt că au mers oamenii în vizită la un vecin sau că a fost nevoie să ajungă să-şi păzească mama grav bolnavă.

„Oameni care au mers la muncă, la câmp, au fost sancţionaţi pentru că nu aveau trecut pe declaraţie orele sau intervalul orar în cadrul cărora executau aceste lucrări”.

Senatorul s-a arătat uimit de faptul că, în numai 3 săptâmâni, statul, prin instuituţiile de forţă, a aplicat cetăţenilor români amenzi de 5 milioane de lei.

„Este o situaţie inacceptabilă. Cei mai mulţi care au fost sancţionaţi sunt oameni simpli, oameni care trăiesc din salariul minim pe economie, din ajutoare sociale sau ajutor de şomaj”.

Nu a fost pe placul preşedintrelui PRO România Dâmboviţa nici descinderea organelor într-o comună dâmboviţeană. A spus că a văzut 12 maşini cu poliţişti şi jandarmi intrând în sat.

„Nu ştiu ce situaţie excepţională era acolo. Era suficient să intre un personal minim pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice. Asemenea desfăşurări de forţe sunt inacceptabile după părerea mea, nu au nicio legătură cu democraţia”.

ALEGERI

Campania electorală, o prelungire a muncii de zi cu zi a președintelui Corneliu Ștefan pentru județul Dâmbovița

Publicat

pe

Liderul PSD Dâmbovița și președinte al Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, se află în aceste zile într-un adevărat maraton electoral prin comunele și orașele din județ. Campania premergătoare alegerilor locale din data de 9 iunie 2024 este încă o motivație pentru șeful administrației publice județene să meargă, așa cum a făcut-o și până acum, în mijlocul oamenilor, pentru a discuta cu ei despre problemele trecutului, despre cum arată prezentul și, mai ales, despre ceea ce trebuie făcut în viitor pentru ca viața tuturor dâmbovițenilor să devină mai bună, mai prosperă, mai ferită de griji, așa cum se întâmplă în toate regiunile civilizate ale Europei.

Corneliu Ștefan, considerat de majoritatea cetățenilor unul dintre cei mai comunicativi, receptivi și devotați comunităților locale președinte de Consiliu Județean de până acum, a dovedit în mandatul de 4 ani care, iată, s-a scurs că își duce la îndeplinire dezideratele propuse, că ceea ce a promis s-a înfăptuit și se înfăptuiește.

O serie de proiecte de anvergură menite să contribuie din plin la dezvoltarea socio-economică a județului, care se aflau în diferite faze de implementare sau care au fost mereu date la o parte de anumite guvernări pasagere și miniștri dezinteresați, au fost reactivate și pornite în forță. Vorbim de lucrările de reabilitare și modernizare la patru benzi a tronsonului de drum DN 7, Bâldana – Titu, cerut a fi îmbunătățit încă de acum peste 15 ani de francezii de la Renault și de alte structuri economice puternice, repunerea pe tapetul investițional a proiectului de reabilitare și modernizare la patru benzi a DN 71, Bâldana – Târgoviște – Sinaia, dat de colo până colo timp de peste 20 de ani, acum, prin implicarea fermă a președintelui Corneliu Ștefan, a parlamentarilor social-democrați, a reprezentanților PSD din Guvernul României, a intrat în sfârșit în ceea ce se cheamă linie dreaptă, iar lucrările, cu toată opoziția perfidă manifestată încă de unii nimeriți prin politică, vor demara curând.

Să mai punem la socoteală marele proiect în care sunt angrenate peste 50 de unități administrativ-teritoriale din Dâmbovița în vederea conectării la rețelele de apă și canalizare? Investiție de sute de milioane de euro coordonată de Consiliul Județean Dâmbovița prin Compania de Apă Târgoviște – Dâmbovița? Să menționăm de alte drumuri județene aflate în plin proces de modernizare care vor conecta facil, civilizat, nordul de sudul județului, implicit cu celelalte zone de sud ale țării?

Cartea investițiilor încheiate sau aflate în diferite stadii de implementare, pusă sub tiparul concretului în cei patru ani de mandat a administrației județene condusă de Corneliu Ștefan este densă. Cu o paginație la superlativ. Fiecare capitol a fost tratat cu interes și seriozitate maximă. Se vorbește acolo de viitorul județului, de ceea ce rămâne în urmă pentru generațiile care vin, o carte de vizită a unui județ binecuvântat de Dumnezeu.

Întâlnirile președintelui Corneliu Ștefan cu oamenii, cu cetățenii acestui județ, le-am urmărit cu maximă atenție. Nu sunt dări de seamă, acțiuni mașinale înscrise în poate banalul context electoral. Nu. Am văzut că se poartă dialoguri sincere, cinstite, cum zice românul, cu subiect și predicat, cu mult verb, despre ceea ce este și ce urmează a se înfăptui. De fapt, Corneliu Ștefan și oamenii din echipa sa de campanie, primarii PSD, sunt în același ton și ritm de muncă, de comunicare, de relaționare cu cetățenii ca și în cei patru ani care tocmai se vor încheia. Campania electorală este doar o prelungire a ceea ce fac mereu, zi de zi.

Ieri, liderul PSD Dâmbovița Corneliu Ștefan, însoțit așa cum se cade într-un moment de companie electorală, de parlamentarii PSD, de reprezentanți ai administrației publice județene și locale, membri social-democrați, de primari, consilieri locali și județeni, a luat la picicior comunele Gura Ocniței, Ocnița, Finta, Iedera, Cornești și Butimanu.

Oamenii știu ce este PSD, ce au realizat reprezentanții acestui partid pentru județ, pentru comunitățile din care fac parte, pentru ca viața lor să intre în firescul normalității europene, dar orice întâlnire, orice dialog, orice strângere de mână vine ca un dar de împrospătare a ceea ce înseama îndatorire de ales și de cetățean alegător.

„Împreună cu echipa PSD Dâmbovița, am început ziua la Iedera, alături de colegul nostru, Cristian Zegheru, candidat la funcția de primar al comunei. Tot ieri am discutat cu locuitorii comunelor Ocnița și Gura Ocniței despre proiectele primarilor lor, Eduard Barcău și Ioniță Sorin Vasile, nu puține la număr. Cei doi vor continua, cu siguranță, la conducerea acelor comune.

Așa cum le-am promis dâmbovițenilor, în ultimii 4 ani, am susținut fiecare localitate în parte, iar cetățenii din Iedera, Ocnița și Gura Ocniței au avut tot sprijinul meu în proiectele dedicate comunității locale.

Am spus de la bun început că politica se face pentru oameni, iar acest lucru s-a văzut clar și de locuitorii comunelor Cornești, Finta și Butimanu.

La fel voi proceda și în viitorul mandat de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița pentru care candidez la alegerile locale din 9 iunie. Sunt ferm convins că la Finta locuitorii comunei îl vor susține pentru funcția de primar pe Toader Constantin.

De asemenea, împreună cu Stancu Radu primar la Cornești și Dragnea Gabriel la Butimanu, vom continua toate lucrurile bune începute împreună, și nu sunt puține!

Pe 9 iunie, dâmbovițenii vor confirma că echipele PSD Dâmbovița din fiecare localitate au propus cele mai bune și de folos proiecte de dezvoltare, pentru bunăstarea comunităților. Eu, ca președinte la Consiliul Județean Dâmbovița, le voi susține pe toate”, a fost mesajul transmis de Corneliu Ștefan – președintele CJ Dâmbovița și, cu siguranță, prin votul dâmbovițenilor, viitorul șef al administrației județene.

Material realizat de SC Incomod Media SRL, la comanda PSD Dâmboviţa. CMF: 21240002

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Comuna Gura Ocniței se dezvoltă frumos între tradiție și contemporaneitate

Publicat

pe

Dacă vrei să vezi cum se poate trăi în armonie cu administrația, cum se completează reciproc aceste concepte care fac parte din existența noastră, amândouă alimentând necesitatea, mergi în comuna Gura Ocniței, județul Dâmbovița. Edilul de aici, Sorin Vasile Ioniță, iubitor și cunoscător de artă, protector al culturii și tradițiilor românești, dar și un dibaci și haric gospodar a transformat incinta Primăriei într-o adevărată galerie de artă. Tablouri ale unor pictori locali și de renume național, sculpturi ale unor plasticieni cu talent, icoane învăluite în aburii timpului, obiecte casnice, aparate de radio, cărți și alte mărunțișuri cu valoare, toate cu o poveste în spate, sunt etalate aici ca într-o galerie de artă.

Sorin Vasile Ioniță este îndrăgostit de artă, dar și mai mult iubește localitatea natală. Lucrul ăsta îl vezi, îl simți la tot pasul. Elementele noului, ale confortului și civilizației sunt vizibile și prinse în rostul comunității. Câte așezări rurale se pot lăuda cu biblioteci publice care să funcționeze aproape în fiecare sat, coordonate de profesioniști și dotate impecabil? Cu cămine culturale unde mișcarea artistică, prin grija primarului Sorin Vasile Ioniță și a unor pasionați ai tradițiilor populare, au îmbobocit și înflorit prin formațiile artistice care s-au înființat și performează artistic? Copiii trăiesc conectați la trecut și prezent prin acest emoționant și sensibil canal care se cheamă folclor. Câte localități rurale se pot lăuda cu grădinițe și școli moderne, în ton cu suflul european?

Comuna Gura Ocniței, prin buna colaborare existentă între administrația locală și conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, prin atenția sporită acordată tutoror oportunităților de finanțare internă și externă pentru implementarea unor proiecte de interes comunitar, se dezvoltă într-un ritm susținut. Infrastructura de utilități, ceea ce aduce confort în gospodăriile cetățenilor – vorbim de rețelele de apă și canalizare, de drumuri, locuri de joacă și de recreere, terenuri de sport, a fost pusă la punct, iar procesul de modernizare nu se oprește aici.

„Trăiesc satisfacții depline când văd că, prin tot ceea ce am realizat împreună cu echipa pe care o coordoneaz la Primărie, cu spriijinul reprezentanților de la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița, respectiv președintele Corneliu Ștefan, am adus plus valoare localității noastre, culoare, prospețime, confort și civilizație.

Bunăstarea cetățenilor, viața lor trăită mai blând, mai liniștit, în vremurile acestea dure pe care le traversează umanitatea a fost și este prioritatea mea de bază. Știu care este rostul meu aici, știu de ce m-au ales și de ce mă aleg oamenii, să îi reprezint așa cum se cuvine, să răspund nevoilor și problemelor cu care aceștia se confruntă, să înfloresc această comunitate.

Nu înșir ceea ce am făcut. Consider că administrația cu dăruire nu se face inventariind obiectivele și punând lista pe perete. Ele se văd, fie materializate total, fie aflate în diferite stadii de implementare. Și, nu ne oprim aici. Știm ce avem de făcut și mergem mai departe”, ne-a precizat primarul comunei Gura Ocniței – Sorin Vasile Ioniță.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite