Connect with us

Dâmboviţa

Adrian Ţuţuianu, senator: Este o exagerare să scoţi Armata în stradă cu tehnica de luptă!

Publicat

pe

Senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele PRO România Dâmboviţa, a încercat astăzi marea cu degetul. Adică a ieşit în prima sa conferinţă de presă organizată online, prin intermediul platformei Zoom. Demnitarul a spus că nu este adeptul unor asemenea întâlniri în mediul virtual, dar, dacă situaţia o impune, trebuie să ne conformăm, că ne place sau nu. Orice formă de comunicare, până la urmă, este un câştig pentru democraţie!

Senatorul PRO România a vrut astăzi să vorbească, în primul rând, despre consecinţele nefaste asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti care izvorăsc din Decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis, privind declararea stării de urgenţă. Practic, din cauza acestui coronavirus care răvăşeşte întreg mapamondul, în România, vrem, nu vrem, s-a instalat un puiuţ de dictatură cu faţă umană.

Decretul de instituire a stării de urgenţă este parţial nelegal!

Reprezentanţii partidelor politice, a remarcat senatorul Ţuţuianu, fin analist a aceea a ceea ce se întâmplă sau nu pe scena politică românească, nu prea au comentat pe seama decretului privind instituirea stării de urgenţă, asupra a ceea ce vine în valuri din cauza acestui act normativ. Ca un fapt care ar trebui să ne pună pe gânduri: România este printre puţinele ţări care a notificat CEDO cu privire la restrângerea exerciţiului unor drepturi fundamentale!

A precizat vicepreşedintele PRO România că este pentru prima dată în istoria post decembristă când România se confruntă cu o aemenea situaţie. Un loc la superlativ l-a obţinut şi preşedintele Klaus Iohannis, care este primul şef al statului care semnează un asemenea decret. De asemenea, Parlamentul României a exercitat, tot în premieră, atribuţiile de aprobare a decretului privind instituirea Stării de urgenţă.

„Condiţiile în care a fost dat acest vot le cunoaşteţi. Un Guvern investit cu numai o zi înainte de o parte a opoziţiei şi în special de PSD. Liberalii au stat acasă, sub pretextul contaminării cu COVID 19”.

Concluzia ar fi că Decretul 195/2020 şi starea de urgenţă fac bine la sănătatea trupească, dar aduc atingeri grave libertăţii şi democraţiei din România, care, în cei 30 de ani, de bine, de rău, au funcţionat în limitele normalităţii. Acum, constatăm că, de 30 de zile, o serie de instituţii fundamentale ale statului, indicatori ai normalităţii, ai libertăţii şi democraţiei, şi-au cam încetat activitatea, nu mai au niciun rol pe scena socio-politică. Ţara este condusă prin ordonanţe militare!

„După părerea mea, Decretul 195 păcătuieşte prin faptul că nu este un act de punere în aplicare a unei situaţii excepţionale şi este un act care a interferat puternic în ceea ce înseamnă atribuţiile Parlamentului şi ale puterii judecătoreşti. Din această perspectivă, acest decret este nelegal, încalcă norme constituţionale exprese, cum ar fi art 61.al.1 şi art 115 din Constituţia României, conform cărora singurele autorităţi care au competenţa să adopte reglementări primare a relaţiilor sociale sunt Parlamentul, respectiv Guvernul în temeiul delegării legislative”, a spus Adrian Ţuţuianu.

VIDEO

Măsurile stabilite sunt disproporţionate, prin raportare la Constituţie

Decretul, care are menirea să ne apere de coronavirus prin exercitarea unor măsuri coercitive, restrânge drepturi fundamentale. Le-am simţit şi le simţim cu toţii. Dreptul la proprietate privată, dreptul la libera circulaţie, dreptul la învăţătură, dreptul la libertatea întrunirilor, la viaţă intimă şi privată a familiilor.

Afirmă senatorul PRO România că preşedintele ţării nu are atribuţii de a restrânge drepturile fundamentale ale cetăţeanului. Mai mult, măsurile stabilite prin decret sunt disproporţionate, prin raportare la art 53 din Constituţie, care spune că restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale trebuie să fie proporţionale, nediscriminatorii şi fără a aduce atingere existenţei drepturilor şi libertăţii.

„Respectarea strictă a legalităţii în situaţii de criză este esenţială pentru prezervarea acestor valori, lucru care nu s-a întâmplat prin decretul emis de preşedintele României”.

Decreteul cu pricina, apărut în vreme de coronavirus, nu are nicio treabă cu libertăţile fundamentale ale cetăţeanului şi nici atât cu politica democratică. Rostul şi rolul unor instituţii fundamentale ale statului au fost anihilate sau marginalizate.

„Parlamentul a fost uzurpat de rolul său constituţional de putere legiuitoare. Controlul parlamentar asupra Guvernului este inexistent. Nu mai avem răspunsuri la întrebări, la interpelări. Sunt suspendate normele juridice care privesc transparenţa activităţii administraţiei publice centrale şi locale. Guvernul este şi legiuitor şi executiv, încălcând principiul separaţiei puterilor în stat”, a mai precizat preşedintele PRO România Dâmboviţa.

Mai susţine Adrian Ţuţuianu că administraţiile publice locale au fost ştirbite în ceea ce înseamnă competenţele lor legale. A exemplificat. Poliţiile locale sunt acum subordonate operativ Ministrerului Afacerilor Interne. Spitalele sunt acum coordonate de Ministerul Sănătăţii, deşi resursele financiare şi materiale sunt asigurate de unităţile administraţiei judeţene sau locale.

Românii, amendaţi fără discernământ!

Senatorul Ţuţuianu nu a fost de acord nici cu faptul că Armata, a cărei menire este alta în statul român, a fost angrenată în gestionarea unor aspecte privind starea de urgenţă. Rolul Ministerului Apărării este acela de a asigura securitatea naţională, a precizat Ţuţuianu, de a veghea şi apăra democraţia constituţională. Spune liderul PRO România că trupele Ministerului de Interne – Poliţie, Jandamerie, ISU, cărora li s-au mai adăugat Poliţiile Locale, erau suficiente pentru asigurarea măsurilor impuse de starea de urgenţă. A fost o exagerare să scoţi armata în stradă cU tehnica de luptă.

Adrian Ţuianu a adus critici şi reprezentanţilor instiituţilor de forţă angrenate în acţiunile ce privesc respectarea măsurilor impuse prin ordonanţe militare. Demnitarul consideră că este de neacceptat sancţionarea fără discernământ a cetăţenilor care sunt prinşi pe străzi. Au fost aplicate amenzi de 2, 3, 4 mii de lei pentru simplul fapt că au mers oamenii în vizită la un vecin sau că a fost nevoie să ajungă să-şi păzească mama grav bolnavă.

„Oameni care au mers la muncă, la câmp, au fost sancţionaţi pentru că nu aveau trecut pe declaraţie orele sau intervalul orar în cadrul cărora executau aceste lucrări”.

Senatorul s-a arătat uimit de faptul că, în numai 3 săptâmâni, statul, prin instuituţiile de forţă, a aplicat cetăţenilor români amenzi de 5 milioane de lei.

„Este o situaţie inacceptabilă. Cei mai mulţi care au fost sancţionaţi sunt oameni simpli, oameni care trăiesc din salariul minim pe economie, din ajutoare sociale sau ajutor de şomaj”.

Nu a fost pe placul preşedintrelui PRO România Dâmboviţa nici descinderea organelor într-o comună dâmboviţeană. A spus că a văzut 12 maşini cu poliţişti şi jandarmi intrând în sat.

„Nu ştiu ce situaţie excepţională era acolo. Era suficient să intre un personal minim pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice. Asemenea desfăşurări de forţe sunt inacceptabile după părerea mea, nu au nicio legătură cu democraţia”.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Schimbare de gardă la Potlogi și flash mob la Târgoviște, de Ziua Europei

Publicat

pe

Astăzi – 9 mai 2021, autoritățile județului Dâmbovița au reușit să organizeze un eveniment complet, în care să aibă reprezentare, recunoștință și prețuire trei evenimente istorice care au marcat destinul țării noastre și al bătrânului continent: Ziua Independenței – declarată în anul 1877 de ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu; Ziua Victoriei – când, la 9 mai 1945, puterile aliate înfrâng armata hitleristă, având loc capitularea celui de-al treilea Reich, și Ziua Europei – cunoscută sub numele de Ziua lui Schuman, ministrul francez de Externe care, la 9 mai 1950, prin discursul avut la Paris și prin propunerile sale, pune piatra de temelie a Europei Unite.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a fost inițiatorul acestor evenimente de factură cultural-artistică care, prin amploare și diversitate, au dezmorțit spațiul social dâmbovițean bulversat și abrutizat de această stare de pandemie care a zădărnicit la extremis comunicarea interpersonală, relațiile interumane, manifestările de tip colectiv. Șeful administrației județene, cinstind această zi încărcată de simboluri, a spart gheață, a rupt zăgazul izolării și a creat un culoar benefic revenirii la normalitate.

A fost o sărbătoare consumată cald, logic, urmând parcă cronologia istorică. Manifestările dedicate zilei de 9 Mai au erupt frenetic în curtea majestoasă a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi. A fost pentru prima dată după reabilitarea și redarea acestui complex muzeal în circuitul turismului istoric când, ca într-un ritual sacru, s-a desfășurat un ceremonial de schimbare a gărzii. Punerea în scenă a acestui moment retrezitor al spiritului marelui domnitor martir Constantin Brâncoveanu a aparținut strajerilor din Cetatea Făgăraș. Aceștia au încercat, folosindu-se de recuzita militară, de armele specifice epocii, să refacă parțial secvența schimbării gărzii la Palatul Domnesc. Și apoi, ușor-ușor, prin intermediul muzicii ce contopește și ne poate purta rapid prin vremuri, am ajuns la celelalte două celebrări importante începute la Potlogi și încheiate în Piața Tricolorului din Târgoviște.

 

Alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița s-au aflat: vicepreședintele Antonel Jîjie, parlamentarii PSD de Dâmbovița Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa și Marian Țachianu. Surprinzător, fiindcă până acum nu le-am simțit respirația, au venit și reprezentanți ai PNL. Au fost prezenți la Potlogi deputatul Gabriel Plăiașu și vicepreședintele PNL Dâmbovița Gabriel Grozavu. Au trăit emoția unică a schimbului de gardă și numeroși turiști, dar și cetățeni ai localității.

Seria scurtă a discursurilor a fost deschisă de Ovidiu Cîrstina – directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească. Le-a vorbit celor prezenți despre cum s-a plămădit acest proiect de reînsuflețire a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi.

„Ideea acestui eveniment s-a născut chiar aici, la Potlogi, în urmă cu două săptămâni, și îi aparține președintelui Consiliului Județean Dâmboviţa, Corneliu Ștefan. (…) Îl salut și pe domnul Gheorghe Ana, care este acum alături de noi. În mandatul său de președinte al Consiliului Județean, s-a făcut un pas important pentru salvarea acestui monument istoric deosebit, și anume am început un proces lung și greoi cu Primăria Generală a Capitalei pentru ca acest obiectiv să revină în administrarea județului Dâmbovița. Iată că acum, grație restaurării efectuată cu fonduri europene, astăzi, ne putem bucura de această bijuterie a arhitecturii brâncovenești”, a spus Ovidiu Cîrstina.

Președintele Corneliu Ștefan a rostit o alocuțiune în care a amintit despre tripla semnificație a zilei de 9 mai, trei evenimente care au contribuit pe deplin la făurirea statului român, la consolidarea democrației și la unitatea Europei.

„Nu întâmplător am vrut să fim în Palatul Brâncovenesc din comuna Potlogi, unde avem dovada vie că fondurile europene au fost atrase și vor fi atrase în județul Dâmbovița. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea acest eveniment. Vă asigur că, în calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Dâmboviţa, voi fi alături de cultură, de turism și de tot ceea ce ține de dezvoltarea județului nostru. La mulți ani, Europa! La mulți ani, Dâmboviţa! La mulți ani, România”, a fost mesajul președintelui CJ Dâmboviţa.

Primarul comunei Potlogi, Nicolae Catrina, i-a invitat pe cei prezenți ca, săptămâna viitoare, să vină din nou la Potlogi, de data aceasta în satul Pitaru unde se va sărbători un alt eveniment de însemnătate pentru localitate, județ și țară.

„Pe 15 mai 2021, se împlinesc 163 de ani de la nașterea marelui pictor Nicolae Grigorescu. Cu mândrie o spun că este născut în satul Pitaru, sat component al comunei Potlogi, și tot cu mândrie o spun, după ce vizitați acest frumos monument istoric, să mergeți la Pitaru, unde avem Memorialul Nicolae Grigorescu. Este o casă construită după o pictură a marelui artist”.

 

După-amiaza, la Târgoviște, după mult, mult timp, pe Platoul Prefecturii, cum numesc târgoviștenii Piața Tricolorului, s-a dezlănțuit un adevărat zumzet de primăvară. Acorduri muzicale românești, piese de referință ale marilor compozitori Ciprian Porumbescu și George Enescu interpretate de instrumentiștii Orchestrei Simfonice Muntenia au răsunat în întreaga piață. Copii și adolescenți îmbrăcați în tricouri albe, inscripționate cu mesajul „Dâmbovița în Europa”, au realimentat cu energie spațiul.

De la evocarea istorică a Brâncovenilor de la Potlogi am ajuns în contemporaneitate, în vremurile în care românii, europenii, trăiesc cu toții sub măsura libertății și a democrației. Europa Unită a dat startul către dezvoltare, prosperitate și echilibru. Un deziderat conturat în 1950 a dus la înfăptuirea statutului de cetățean european. Elevii târgovișteni adunați pe platou au adus, prin flash-mobul organizat, un omagiu României și Europei Unite.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Se fac înscrieri pentru clasa de baschet-volei de la Liceul Voievodul Mircea Târgovişte

Publicat

pe

de

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT