Conectați-vă cu noi

Ialomiţa

Poliţiştii din Slobozia, misiune umanitară îndeplinită cu succes

Publicat

pe

Poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Slobozia, judeţul Ialomiţa, ca şi colegii lor din Dâmboviţa, au dus la îndeplinire cu succes, astăzi, în ajunul Sfintelor Sărbători de Paşte, misiunea umanitară pe care şi-au asumat-o benevol.

Oamenii legii au mers cu alimente, haine şi jucării la mai multe familii din Misleanu, Perieţi, Stejaru şi Bucu, oameni greu încercaţi de soartă.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița vă urează tuturor un Paște fericit!

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

„Explorator în Bărăgan”, primul ghid turistic online pentru această regiune

Publicat

pe

de

Proiectul Itinerama – „Explorator în Bărăgan” vă invită în săptămâna 9-13 noiembrie 2020 să descoperiți bogățiile patrimoniului material și imaterial din zona Bărăganului, odată cu lansarea primului ghid turistic online destinat exclusiv regiunii din sud-estul României.

Ghidul, accesibil pe site-ul itinerama.ro/baragan, va include în primă fază prezentarea a 60 de obiective turistice – multe dintre ele descoperite de echipa proiectului în aproape trei luni de cercetare a regiunii – însoțite de fotografii realizate de Adriana Lucaciu și Răzvan Voiculescu. Imaginea pitorescului Bărăgan este completată de o serie de filmări aeriene.

„Explorator în Bărăgan” include și patru tururi recomandate prezentate sub forma primului ghid audio al regiunii:
• Bărăganul de sud (include cele mai importante obiective din Călărași și Ialomița)
• Bărăganul de sud la Nord, pe Dunăre (include obiective din Călărași, Ialomița și Brăila)
• Turul conacelor din Bărăgan
• Turul lăcașurilor de cult din Bărăgan

„Într-unul dintre cele mai recente ghiduri turistice dedicate României, orașul Brăila este prezentat din punct de vedere cultural în mai puțin de o pagină, iar mențiuni despre județele Ialomița și Călărași lipsesc cu desăvârșire. Prin Explorator în Bărăgan aducem în fața publicului o regiune cu un patrimoniu cultural și natural bogat și unic în România și în Europa”, spune Cristian Curus, inițiatorul și coordonatorul proiectului.

Primul muzeu 3D al Bărăganului și tururi virtuale

Vase de cult și figurine vechi de peste 6000 de ani, tablouri de la începutul secolului al XIX-lea, dar și un pelican creț (specie strict protejată) sunt doar câteva dintre obiectele ce vor fi prezentate în format 3D pe platforma itinerama.ro/baragan.

În total, într-o primă fază vor fi prezentate 40 de obiecte, selectate din patrimoniul a patru muzee partenere – Muzeul Județean Ialomița din Slobozia, Muzeul Dunării De Jos din Călărași, Muzeul Carol I Brăila și al Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Oltenița. Muzeul 3D se va lansa vineri, 13 noiembrie, în cadrul conferinței Re:Start Bărăgan.

Tururi virtuale dedicate dirijorului Ionel Perlea și sculptorul Nicăpetre

Născut pe 13 December 1900 în comuna Ograda din județul Ialomița, Ionel Perlea a fost un emblematic dirijor și compozitor român, care în timpul carierei sale artistice a condus prestigioasa orchestră a Metropolitan Opera din New York, dar și numeroase spectacole de operă în Viena, Paris, Buenos Aires și Florența.

Pentru a marca aniversarea a 120 de ani de la nașterea artistului, Itinerama – „Explorator în Bărăgan” vă oferă ocazia de a vizita Casa Memorială Ionel Perlea de la Ograda, online, cu ajutorul singurului tur virtual al obiectivului de patrimoniu.

În 2021 se vor aniversa 85 de ani de la nașterea unui alt artist al Bărăganului, de data asta un sculptor – Nicăpetre (pe numele lui civil Petre Bălănică), născut pe 27 ianuarie 1936 la Brăila. Deși foarte puțin cunoscut publicului larg românesc, Nicăpetre este un artist apreciat la nivel mondial pentru varietatea tehnicilor și prin complexitatea operei sale, prezentată în galerii, muzee de referință sau instalată în parcuri culturale şi spaţii publice în Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia, Grecia, Germania, Austria și altele.

Pe platforma itinerama.ro/baragan va fi disponibil și un tur al Centrul Cultural Nicapetre din Brăila, înfiinţat în anul 2001, pentru a pune în valoare opera sculptorului Nicăpetre, donată Muzeului Brăilei „Carol I”. Ambele tururi virtuale se vor lansa joi, 12 noiembrie, în cadrul conferinței Re:Start Bărăgan.

Re:Start Bărăgan, conferință online în perioada 9-13 noiembrie

Conferința online Re:Start Bărăgan cuprinde o serie de evenimente online dedicate patrimoniului material și imaterial al zonei, dar și posibilităților de dezvoltare turistică pe care le are aceasta.

Fie că vorbim despre reflectarea Bărăganului în literatură de către scriitorii locului – Ştefan Bănulescu (Ialomița), Alexandru Sahia (Călărași), Mihail Sebastian și Fănuș Neagu (Brăila) și, cel mai celebru exemplu, Panait Istrati -, despre monumente arhitecturale ce trebuie salvate – Conacul Orezeanu (comuna Traian, jud. Brăila), ansamblul Conacului Bolomey (jud. Ialomița), Biserica Măgureni (comuna Sărulești, jud. Călărași) sau Moara Violattos (Brăila) – sau despre potențialul enorm pe care îl are această zonă, seria de evenimente online își dorește să ofere o privire de ansamblu asupra Bărăganului și a comorilor sale.

Evenimentele vor avea ca invitați reprezentanți ai muzeelor din regiunea Bărăganului, specialiști din industria turismului cultural și experți din domeniul cultural.
Toate dezbaterile vor fi transmise pe pagina facebook.com/itinerama, iar programul sesiunilor este următorul:
• Marti, 10 noiembrie – ora 18:00-19:00 – Scriitorii Bărăganului
• Miercuri, 11 noiembrie – ora 18:00-19:00 – Ruinele turistice ale Bărăganului
• Joi, 12 noiembrie – ora 18:00-19:00 – Ionel Perlea – 120 de ani de la naștere
• Vineri, 13 noiembrie – ora 14:00-15:30 – Potențialul turistic cultural al Bărăganului
• Vineri, 13 noiembrie – ora 18:00-19:00 – Instantanee din Bărăgan – vernisaj expoziție foto Adriana Lucaciu și Răzvan Voiculescu

Proiectul Itinerama – „Explorator în Bărăgan” este un proiect cultural organizat de agenția de turism Triptago, cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului, Muzeului Județean Ialomița din Slobozia, Muzeului Dunării De Jos din Călărași, Muzeului Municipal Călărași, Muzeului Carol I Brăila, Centrului Cultural Ionel Perlea din Slobozia, Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa din Oltenița și al Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia.

Citește în continuare

Ialomiţa

Explozie într-un bloc din municipiul Slobozia

Publicat

pe

Sursa foto: ISU Ialomița

A fost panică, astăzi, într-un bloc din zona străzii Feroviarului din municipiul Slobozia, județul Ialomița, că urmare a unei explozii ce s-a produs într-un apartament de la primul etaj. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje ISU, precum și reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții și de la Primărie. La sosirea forțelor de intervenție, ușile de intrare în toate apartamentele din scara respectivă erau deteriorate, plus geamurile din locuința unde a avut loc explozia. Pompierii au evacuat 20 de persoane care locuiau în apartamentele situate în scara de bloc.

„Din apartamentul în care s-a produs evenimentul, s-au autoevacuat trei persoane: două adulte și o minoră. Victimele au primit îngrijiri medicale de la echipajele SMURD și SAJ , ulterior o victimă de sex feminin în vâstă de aproximativ 72 de ani, care prezenta arsuri la membrele superioare și la nivelul feței, a fost preluată de un echipaj SAJ și transportată la Spitalul Județean de Urgență Slobozia. Celelalte două victime, au suferit atacuri de panică și după acordarea primului ajutor medical au refuzat transportul la spital. Echipajele medicale au mai acordat primul ajutor unei persoane, cu un traumatism la membrul superior drept, care se afla pe casa scării în momentul producerii exploziei, ulterior fiind transportată de echipajul SMURD la spital”, se arată într-un comunicat remis de ISU Ialomița.

Cauza probabilă de producere a exploziei: scăpări de gaze de la instalația de alimentare cu combustibil gazos a aparatelor de uz casnic, care au condus la acumulări în bucătăria locuinței.

Sursa foto: ISU Ialomița

Citește în continuare

Promovare electorală

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!