Connect with us

ACTUALITATE

Dalai Lama, sfaturi înţelepte pentru vremuri de pandemie

Publicat

pe

Sursa foto: time.com

Liderul spiritual al Tibetului, laureat al premiului Nobel pentru Pace, în 1989, cunoscut pentru profunzimea gândurilor sale, pentru sfaturile date întregii omeniri, pentru lupta pentru binele umanităţii, a publicat în renumita revistă nord-americană „TIME” o scrisoare deschisă în care vorbeşte oamenilor despre perioada dură pe care o traversăm, despre cum putem ieşi din acest impas în care ne-a băgat pandemia de coronavirus. Scrisoarea a apărut într-un număr pe care prestigioasa revistă a dedicat-o speranţei.

„De câteva ori, prietenii îmi cer să ajut cu o problemă din lume, folosind unele „puteri magice”. Le spun mereu că Dalai Lama nu are puteri magice. Dacă aș face, nu aș simți durere în picioare sau dureri în gât. Toți suntem la fel ca ființele umane și experimentăm aceleași temeri, aceleași speranțe, aceleași incertitudini.

Din perspectiva budistă, fiecare ființă simțitoare cunoaște suferința și adevărurile bolii, bătrâneții și morții. Dar, ca ființe umane, avem capacitatea de a ne folosi mintea pentru a cuceri furia și panica și lăcomia. În ultimii ani am subliniat „dezarmarea emoțională”: să încerc să văd lucrurile în mod realist și clar, fără confuzia de teamă sau furie. Dacă o problemă are o soluție, trebuie să lucrăm pentru a o găsi; dacă nu, nu trebuie să pierdem timpul să ne gândim la asta.

Noi budiștii credem că întreaga lume este interdependentă. De aceea, vorbesc adesea despre responsabilitatea universală. Izbucnirea acestui teribil coronavirus a arătat că ceea ce i se întâmplă unei persoane poate afecta în curând orice altă ființă. Dar, de asemenea, ne amintește că un act plin de compasiune sau constructiv – indiferent dacă lucrează în spitale sau doar observă distanțarea socială – are potențialul de a ajuta mulți.

De când au apărut vești despre coronavirusul din Wuhan , mă rog pentru frații și surorile mele din China și de oriunde altundeva. Acum putem vedea că nimeni nu este imun la acest virus. Cu toții suntem îngrijorați atât de cei dragi, cât și de viitor, atât a economiei globale, cât și a caselor noastre individuale. Rugăciunea nu este însă suficientă.

Această criză arată că toți trebuie să ne asumăm responsabilitatea acolo unde putem. Trebuie să combinăm curajul pe care medicii și asistentele îl arată cu știința empirică pentru a începe să transformăm această situație și să ne protejăm viitorul de mai multe astfel de amenințări.

În această perioadă de mare frică, este important să ne gândim la provocările pe termen lung – și la posibilitățile – ale întregului glob. Fotografiile lumii noastre din spațiu arată clar că nu există granițe reale pe planeta noastră albastră. Prin urmare, toți trebuie să avem grijă de ea și să lucrăm pentru a preveni schimbările climatice și alte forțe distructive. Această pandemie servește ca un avertisment că numai printr-o reacție globală coordonată, vom întâlni amploarea fără precedent a provocărilor cu care ne confruntăm.

Trebuie să ne amintim, de asemenea, că nimeni nu este liber de suferință și să ne întindem mâinile și celorlalți care nu au case, resurse sau familie pentru a-i proteja. Această criză ne arată că nu suntem separați unul de altul – chiar și atunci când trăim în afară. Prin urmare, cu toții avem responsabilitatea de a exercita compasiune și ajutor.

Ca budist, cred în principiul impermanenței. În cele din urmă, acest virus va trece, așa cum am văzut războaie și alte amenințări teribile în viața mea și vom avea ocazia să ne reconstruim comunitatea globală așa cum am făcut-o de multe ori înainte. Sper sincer că toată lumea poate sta în siguranță și să rămână calmă. În acest moment al incertitudinii, este important să nu pierdem speranța și încrederea în eforturile constructive pe care mulți le depun”.

ACTUALITATE

Primele probe la instalația de nocturnă de la stadionul „Eugen Popescu” Târgoviște

Publicat

pe

În această seară, 14 mai 2021, s-au efectuat primele probe la instalația de nocturnă a stadionului „Eugen Popescu” din Târgoviște, aflat într-un amplu program de reabilitare și modernizare. Chiar dacă, din cauza resurselor financiare insuficiente, lucrările s-au execut mai greu decât au anticipat edilii, la finalizarea proiectului, municipiul Târgoviște va avea un stadion de Liga 1.

„Nocturna este de o calitate foarte bună, peste standardul pe care-l avem în prima ligă din România în acest moment. Sunt 160 de corpuri de iluminat, 40 pe fiecare stâlp. Despre celelalte intervenții la stadion… Se lucrează la fosta tribună 1, de asemenea, și la tribuna metalică. Mai sunt câțiva stâlpi care nu sunt ridicați în acest moment. În planul de sus, va fi montată și copertina.

De asemenea, pe zona din față a stadionului, se lucrează la stâlpii de susținere, iar intenția noastră este ca, în această vară, să finalizăm tribuna veche care a rămas în picioare și să determinăm Federația Română de Fotbal să avem o omologare provizorie a stadionului, astfel încât echipa să poată să joace cât mai rapid aici.

Gazonul este gata, inclusiv cu instalația de degivrare, aspersie.  De asemenea, urmează să achiziționăm și câteva containere unde să aibă loc conferințelede presă s.a.m.d. Intenția noastră este să putem să găzduim meciuri cât mai rapid”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

ACTUALITATE

6.000 de elevi din Târgoviște se încadrează să primească burse școlare

Publicat

pe

Dan Alexandru Tică, inspector școlar și consilier municipal PNL, a declarat astăzi că Guvernul Cîțu a alocat Primăriei Târgovişte 3.967 de mii de lei pentru plata burselor școlare.

A explicat alesul liberal că suma nu acoperă decât 40% din necesar, iar diferența ar fi trebuit să o acopere Primăria, potrivit Legii bugetului de stat.

„În bugetul Primăriei Târgovişte pentru 2021, a fost alocată doar această sumă de 3.967 de mii de lei primită din TVA, chiar dacă primăriile trebuie să aloce, conform legii, pe lângă această sumă, și sume din bugetele lor locale. La Târgoviște, nu s-a alocat niciun leu în plus”.

De reținut că, printr-o Hotărâre de Guvern din 2020, s-a stabilit un cuantum minim al burselor școlare de 100 lei lunar. Potrivit inspectorului școlar Dan Alexandru Tică, aproximativ 6.000 de elevi din Târgoviște se încadrează să primească burse, indiferent că vorbim de una din cele patru categorii stabilite prin lege, respectiv: burse de performanță, burse de merit, burse de studii și burse sociale.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT