Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

La mulți ani, Uniunea Europeană! La mulți ani, cetățenilor Uniunii Europene!

Publicat

pe

Se împlinesc 70 de ani de când șeful diplomației franceze de la acea vreme, Robert Schuman, dădea citire Declarației care îi poartă numele – moment prin a cărui semnificație istorică pentru Uniunea Europeană de astăzi ziua de 9 mai este sărbătorită în fiecare an ca Ziua Europei.

La o distanță în timp de șapte decenii, nevoia de solidaritate evocată în textul Declarației Schuman, atunci când întregul continent încerca să se redreseze după război, este la fel de actuală acum, când societatea și economiile europene se preocupă să revină cât mai rapid la normalitate după criza fără precedent generată de pandemia de coronavirus.

Și, cu exact un an în urmă, liderii europeni reuniți la Sibiu, în primul mandat al României la președinția Consiliului Uniunii Europene, au transmis un mesaj ferm de unitate și dorință de consolidare a proiectului european. «Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți», este unul din cele 10 angajamente făcute la Sibiu de liderii europeni.

Nimeni nu bănuia atunci cât de curând avea să vină o perioadă în care nevoia de solidaritate să fie atât de acută cum este acum. Putem depăși criza pandemică cu care ne confruntăm de câteva săptămâni dacă și toate celelalte țări o vor depăși. Sprijinul reciproc și acțiunile comune sunt esențiale pentru a opri răspândirea coronavirusului și pentru a limita consecințele socio-economice ale perioadei actuale.

Solidaritatea europeană a dovedit că funcționează. Am văzut acțiuni coordonate de repatriere a cetățenilor altor state membre, pacienți preluați din țări mai grav afectate pentru a fi tratați, transporturi de materiale sanitare de primă necesitate sau echipe de medici care și-au ajutat colegii din alte țări să salveze vieți. România s-a implicat și ea în astfel de eforturi și ne bucură aprecierea manifestată la vârful instituțiilor europene față de gesturile de solidaritate ale statelor membre.

Crearea unei rezerve strategice europene de materiale medicale prin mecanismul de protecție civilă rescEU, planul de ajutor economic aprobat la nivelul UE în beneficiul statelor membre, extinderea Fondului de Solidaritate al Uniunii și pentru situații de criză sanitară sunt deopotrivă dovezi ale unității europene. Suntem încrezători că vor urma și alte mecanisme pentru consolidarea sistemelor de sănătate odată cu redresarea economiilor europene și că următorul cadru financiar al Uniunii Europene va reflecta noile priorități.

Puternic atașată, în continuare, destinului său european, România susține orice efort în direcția dezvoltării coezive și a solidarității europene, iar după ce vom depăși toți perioada critică să revenim la normalitate mai uniți, într-o Europă mai aproape de cetățeni.

La mulți ani, Uniunea Europeană! La mulți ani, cetățenilor Uniunii Europene!

Ludovic Orban,
Prim-ministru al României

ACTUALITATE

A trecut la cele veșnice Ștefan Pîrvu, fost protopop al Protoieriei Titu

Publicat

pe

de

Vineri – 4 decembrie 2020, a trecut la cele veşnice Părintele Ștefan Pîrvu, fost Protopop al Protoieriei Titu și slujitor la Parohia Titu Nou. Părintele s-a născut în ziua de 20 martie 1946, în Satul Tomșani, comuna Costești Vale, ca cel de al treilea din cei patru copii ai unor buni creştini, Vasile și Maria Pîrvu. A urmat cursurile școlii generale din comună, iar între anii 1961-1966, pe cele ale Seminarului Teologic din București. Între anii 1966-1970, a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București. S-a căsătorit, în anul 1970, cu tânara Rada, profesor de Matematică, cu care are doi fii: Aurelian Pîrvu, Preot la Parohia Titu Nou, și Cristian Ștefan Pîrvu, inginer.

A fost hirotonit preot, pe seama Parohiei Titu Nou, în anul 1970. S-a remarcat prin grija deosebită pe care a avut-o pentru reabilitarea, repictarea, înfrumusețarea și dotarea cu mobilier nou a bisericii parohiale, dar și a bisericii, pe atunci filie a parohiei sale, de la Codreanu. A ridicat capela cimitirului din Parohia Titu Nou. Între anii 1978-1982 a fost contabilul Protoieriei Titu, iar între anii 1982-2005 a fost protopop al acestei protoierii. Iubit și respectat, deopotrivă, de preoți și de credincioși, s-a remarcat prin prestanța, noblețea, generozitatea și dăruirea cu care și-a îndeplinit misiunea sa pastorală. Împreună cu preoții din zonă a cumpărat un necesar sediu pentru protoierie.

Slujba de înmormântare va fi săvârşită în biserica Parohiei Titu Nou, duminică, 6 decembrie 2020, după săvârșirea Sfintei Liturghii. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

Citește în continuare

ACTUALITATE

Voluntariatul manifestă acel bine existent în adâncul omului

Publicat

pe

de

Astăzi – 5 decembrie, când se sărbătorește Ziua Internațională a Voluntariatului, președintele Crucii Roșii Dâmboviţa, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, îi îndeamnă pe toții membrii comunității să se implice, fiecare după putere, pentru rezolvarea unor nevoi concrete, pentru a da o mărturie reală, vie și dinamică de solidaritate, umanitate și filantropie!

„Ca președinte al Societății Naționale de Cruce Roșie, filiala Dâmbovița – organizație care apreciază voluntariatul și se bazează foarte mult pe el, am avut ocazia să cunosc multe persoane dedicate slujirii semenilor, gata de a veni în ajutorul lor și de a contribui la rezolvarea diferitelor provocări, cu deosebită responsabilitate, generozitate și dedicare.

Programele, proiectele și activitățile Crucii Roșii se fundamentează pe voluntariat, pe acea dorință de a te pune în slujba aproapelui și de a-l ajuta, de a-ți aduce o contribuție vie, concretă și necesară la dezvoltarea durabilă a comunității noastre.

Voluntariatul manifestă acel bine existent în adâncul omului, acea nevoie concretă de manifestare a iubirii față de cei de lângă noi și de implicare în problemele comunității, fiind expresia specificului social sau comunitar al ființei umane.

Fapte extraordinare și numeroase lucruri bune s-au întâmplat de-a lungul timpului prin înțeleapta valorificare a voluntariatului, iar aici amintesc pe foarte numeroșii noștri semeni implicați, pe câmpurile de bătălie sau în vremuri de pace, atunci când s-au întâmplat cataclisme, dezastre naturale sau provocate de om, în alinarea suferințelor, ajutorarea concretă cu cele necesare vieții ori rezolvarea unor probleme urgente din anumite timpuri și locuri.

Expresie socială certă a acelei iubiri față de aproapele, propovăduită de Creștinism de două milenii, voluntariatul manifestă o nevoie profundă a sufletului uman și anume aceea de a fi mereu alături de semeni, de a-i ajuta, de a le susține nevoile și lipsurile și de a fi solidari cu ei, mai cu seamă în momentele grele. Altfel spus, este vorba despre a manifesta acea necesară solidaritate umană dincolo de orice limitare sau discriminare, dincolo de orice ideologie, etnie sau gen, de a fi alături de cel de lângă tine și de a nu uita că, înainte de orice, trebuie să fii om în toate momentele vieții, fiindcă încercările existențiale sunt aceleași pentru toți, însă unii le traversează mai ușor, alții mai greu sau chiar sunt înfrânți de ele.

De aceea, avem nevoie unii de alții, avem nevoie de cel de lângă noi, pentru că omul este resursa și comoara cea mai prețioasă a lumii și a vieților noastre, este cu adevărat centrul universului și nu avem voie absolut niciodată să fim nepăsători față de încercările celor de lângă noi.

Adresez, în această zi specială, alese aprecieri și felicitări voluntarilor Crucii Roșii, de oriunde ar fi ei, ca de altfel tuturor voluntarilor implicați necondiționat în situații concrete de ajutorare a semenilor, dorindu-le tuturor mulți ani cu sănătate și împliniri pe măsura dăruirii lor”, a scris părintele vicar pe blogul său.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!