Connect with us

ADMINISTRAŢIE

S-a recepţionat aducţiunea de apă pentru oraşul Pucioasa şi comunele din jur

Publicat

pe

Problema apei potabile sau nepotabile dăinuie de mai mulţi ani la Pucioasa. În afară de disputele politice, de nemulţumiri din partea cetăţenilor, de teamă şi panică, a generat şi numeroase campanii de presă direcţionate, în primul rând, împotriva furnizorilor serviciilor de apă.

Iată că, acum, după eforturi conjugate, la care s-au înhămat edilii locali şi conducerea Consililui Judeţean Dâmboviţa de azi, de ieri şi de alaltăeri, locuitorii oraşului Pucioasa, dar şi cei ai comunelor învecinate – Vulcana Băi, Vulcana Pandele, Brăneşti şi Glodeni – dispun acum de apă potabilă sigură, proaspătă şi fără să mai implice riscuri la consum.

Astăzi – 18 mai 2020, primarul Constantin Ana, cel care s-a înhămat la acest efort colosal de a asigura apă bună de băut cetăţenilor din Pucioasa, a recepţionat sistemul de aducţiune. Fiindcă pandemia de coronavirus a dat multe planuri peste cap şi a îngreunat activitatea unor instituţii, concentrate acum pe prevenirea şi combaterea COVID 19, procedurile de autorizare a instalaţiei de către Direcţia de Sănătate Publică, spune Constantin Ana, se vor realiza în luna iunie, urmând ca, în cel mai scurt timp, apa să ajungă la robinetele din casele oamenilor.

Fiind vorba de o etapă unică în istoria oraşului de sub poala Patranei, edilul Constantin Ana şi-ar fi dorit ca acest eveniment să se consume într-un cadru mai larg. Nu s-a putut, din cauza restricţiilor impuse de starea de alertă. Aşa că, la recepţia aducţiunii, au participat, alături de primar, deputatul Corneliu Ştefan – preşedintele PSD Dâmboviţa şi unul dintre cei care a promovat şi susţinut acest proiect deosebit de important.

„Urmează predarea instalației către Compania de Apă și finalizarea demersurilor pentru obținerea autorizației de la Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița. Au verificat deja aducţiunea, am fost pe traseul surselor de apă care intră în această conductă care ajunge la Pucioasa. Din punctul nostru de vedere, nu va mai dura mult până când vom avea apa pe care am promis-o la robinet.

Noi ne-am setat ca și obiectiv de finalizare a aceastei rețele data de 1 iunie. Am zis să avem timp și să realizăm o acțiune de promovare a acestei investiţii, pentru că la Pucioasa locuitorii încă au o fobie pe ceea ce înseamnă apa de la robinet. Aceasta există doar pentru duș. Nimeni nu mai vrea să bea apă de la robinet. Va fi un pic mai dificil să-i convingem să se adapteze și să folosească din nou apa pentru consum”, a precizat Constantin Ana.

Edilul Pucioasei a trecut în revistă fazele de derulare ale acestui proiect început în 2016 şi care, la un moment dat, se împotmolise.

„Ne-am oprit din cauza faptului că nu am avut susținerea proprietarilor terenurilor pe unde a trecut conducta. Am realizat că este prea importantă lucrarea și investiția ca să o lăsăm la voia întâmplării.

Am luat o decizie unitară, anume exproprierea de utilitate publică. Această conductă cu o lungime de 3,1 kilometri trece prin 52 de proprietăți private, pe lângă domeniul public și proprietatea Apelor Române.

Am efectuat foarte multe buletine de analiză, le-am repetat și tot repetat, în așa fel încât să fim conștienți că nu facem o investiție în zadar. Ideea este că, în momentul de față, e incredibilă diferența, sunt markeri și de o mie de ori mai mici la această sursă decât în apa din baraj. Clorul pe care va trebui să-l introducă Compania de Apă în procesul de tratare va fi la limita minimă permisă de lege.

Este unul dintre cele mai importante proiecte ale orașului Pucioasa. Din acest moment, nu doar cetățenii orașului vor fi fericiți, ci și locuitorii celorlalte comune care vor beneficia de apă de la noi. Vulcana Băi, Vulcana Pandele, Brănești, Glodeni și, cât de curând, Bezdead, vor avea apă din sursa noastră nouă. Putem spune că apa, sursa vieții, este o problemă rezolvată pentru Pucioasa și celelalte comune limitrofe”, a mai adăugat primarul oraşului.

Debitul apei este de 120 litri pe secundă. Instalaţia funcționează lejer la acest debit.

„În cea mai călduroasă zi, când se uda și în grădini, nu am avut un consum mai mare de 100 litri pe secundă. Această conductă are o rezervă de apă, dacă ajungem într-o situație nefericită, la o secetă extremă. Avem în această conductă, care are 2,2 metri în diametru, o rezervă de apă de consum pentru mai bine de 30 de zile”, a mai spus Constantin Ana.

De remarcat gestul edilului de la Pucioasa de a mulţumi tututor şefilor Consiliului Judeţean Dâmboviţa care s-au implicat şi au contribuit la implementarea acestui proiect. Îi numim aici pe Adrian Ţuţuianu, Alexandru Oprea şi Daniel Comănescu.

Despre această investiţie ultranecesară pentru cei peste 40.000 de locuitori din zona Pucioasei a vorbit, în cadrul videoconferinţei de presă realizată cu ocazia recepţiei lucrării, şi deputatul Corneliu Ştefan.

„Asistăm la un moment istoric pentru Pucioasa și localitățile din jurul acestui oraș. Este un moment pe care toți locuitorii din zona de nord a județului îl așteaptă de foarte multă vreme. Vreau să vă aduc aminte că, în anul 2016, promiteam pentru orașul Pucioasa și pentru comunele Vulcana Pandele, Vulcana Băi, Brănești, Doicești și, mai nou, comuna Bezdead, apă curată, potabilă.

Astăzi, am asistat la recepția acestei lucrări, o investiţie începută în anul 2016, un proiect demarat atunci când eram vicepreședinte al Consiliului Județean Dâmbovița, atunci când, împreună cu colegii din PSD și cu primarul din Pucioasa, am pornit această lucrare, iar astăzi locuitorii oraşului și cei din localitățile limitrofe se bucură de o investiție care a fost finanțată de Primăria Pucioasa în asociere cu CJD. În 2016 a fost primul obiectiv pe care l-am promis în această zonă, iar astăzi, iată, am arătat că ne-am ținut de cuvânt și am dus la bun sfârșit rețeaua de apă potabilizată.

Mulțumesc domnului primar Constantin Ana că a finalizat încă un obiectiv pe care și l-a asumat în fața locuitorilor orașului Pucioasa. Mulțumesc Consiliului Județean Dâmbovița pentru sprijinul financiar și, nu în ultimul rând, mulțumesc locuitorilor orașului Pucioasa şi locuitorilor comunelor limitrofe, pentru răbdarea pe care au avut-o în toată această perioadă”, a declarat deputatul Corneliu Ștefan – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

ADMINISTRAŢIE

Primăria Ploiești demarează rezilierea contractului cu operatorul de salubritate Rosal SA

Publicat

pe

Scandalul gunoaielor de la Ploiești continuă. La propunerea primarului Andrei Volosevici, a fost inițiat un proiect de hotărâre privind demararea procedurii de reziliere a contractului cu firma Rosal. Se motivează în hotărâre că societatea care trebuia să se ocupe de ridicarea deșeurilor menajere și-a îndeplinit obligațiile contractuale în proporție de sub 50%.

La votul pe acest proiect s-au înregistrat o abţinere și o neparticipare, ceilalți consilieri votând pentru rezilierea contractului.

Directorul Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploieşti, Zoia Staicu, a precizat că Rosal şi-a îndeplinit sub 50% obligaţiile contractuale privind activităţile de măturat manual şi mecanizat, situaţia fiind aceeaşi anii trecuţi, dar şi în ultimele luni. Contractul încheiat între Primăria Ploiești şi Rosal expiră în aprilie 2022.

Consiliul Local l-a împuternicit pe primarul Andrei Volosevici să voteze pentru rezilierea contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de colectare, transport şi transfer a deşeurilor municipale în zonele 2 – Boldeşti-Scăeni şi 6 – Valea Doftanei, în care este inclus şi municipiul Ploieşti, încheiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova” cu SC Rosal Grup SA, ca urmare a solicitării formulată de comuna Blejoi.

De precizat că angajaţii operatorului de salubritate Rosal s-au aflat la sfârşitul lunii aprilie, timp de mai multe zile, în grevă fiindcă nu și-au primit salariile. Deșeurile menajere au rămas neridicate în acea perioadă în toate cele 84 de localităţi în care operatorul deține contracte.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Consilierul municipal Aurelian Cotinescu vorbește despre concedieri la Primăria Târgoviște

Publicat

pe

Liderul PNL Târgovişte, Aurelian Cotinescu, a tras astăzi, 14 mai 2021, un semnal de alarmă, în cadrul unei conferințe de presă, cu privire la funcționarea Primăriei Târgoviște și a societăților și direcțiilor subordonate administrației publice locale cu un buget cu mult sub cel al anului trecut.

Reamintim faptul că primarul Daniel Cristian Stan și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu problemele ce vor fi generate de resursele financiare insuficiente, încă de la începutul anului, atunci când cifrele bugetului de stat erau cunoscute opiniei publice doar pe surse.

Realitatea este clară, așadar. Primăria Târgoviște are la dispoziție anul acesta fonduri cu mult mai mici, raportat la necesități. Prin urmare, vor exista consecințe, în sensul că programul investițional va fi diminuat și foarte probabil se vor efectua reduceri de personal. De altfel, sunt foarte multe administrații publice din țară care au anunțat astfel de măsuri după ce le-au fost repartizate sumele de la bugetul de stat, cu mult sub așteptări.

Cum spuneam, și consilierul local Aurelian Cotinescu, liderul PNL Târgovişte, și edilul Daniel Cristian Stan afirmă că bugetul municipalității pentru anul în curs nu acoperă nici pe departe nevoile orașului. Divergențele de opinie între cei doi derivă de la cauzele care au adus Primăria Târgoviște în această situație delicată. Cotinescu îl acuză pe Daniel Cristian Stan că gestionează prost treburile obștei, iar edilul spune că s-a ajuns aici din cauza Guvernului PNL, care a ignorat solicitările primite dinspre Târgoviște. Mai mult, nici parlamentarii care reprezintă actuala putere în Dâmbovița, trei de la PNL și doi de la USR PLUS, nu au susținut proiectele județului Dâmbovița și ale municipiului Târgoviște promovate prin amendamente la Legea bugetului de stat, toate fiind respinse.

„Parcurgând bugetul municipiului Târgoviște pentru 2021, mi-am pus numeroase întrebări și, vă spun sincer, nu înțeleg cum poate funcționa în acest an administrația locală cu o finanțare cu mult sub bugetul anului trecut. La nivelul salarizării, în buget sunt prinși mai puțini bani decât anul trecut. De fapt, banii ajung doar pentru primele 8 luni. Ne punem întrebarea firească dacă vor fi tăieri de salarii în Primăria Târgoviște sau dacă vor fi disponibilizări. Și ajungem la Municipal Security, o companie a Primăriei, unde deja 50 de oameni au primit hârtiile pentru disponibilizare. Lucrurile sunt simple: nu le-au mai fost prelungite contractele pe perioadă determinată și și-au pierdut locurile de muncă.

În fapt, toate companiile Primăriei sunt într-o situație îngrijorătoare, ca să folosesc un termen ușor. Totul se datorează, în principal, faptului că Primăria nu plătește la timp facturile pentru funcționare sau pentru serviciile prestate. Din această cauză, companiile Primăriei acumulează datorii către furnizori și către bugetul de stat, bineînțeles achitând apoi penalități și dobânzi. La nivelul bugetului de stat, înțeleg că, de la începutul anului, majoritatea companiilor Primăriei Târgovişte au cerut reeșalonarea datoriilor, dar asta nu înseamnă că nu vor plăti dobânzi pentru acei bani, din taxele și impozitele noastre, ca rezultat al proastei administrații locale sau al proastei administrații a acestor companii.

Municipal Construct are de încasat de la Primăria Târgoviște șapte milioane de lei, două sunt facturate, cinci milioane de lei încă nu sunt facturate. De ce? Pentru că Primăria nu vrea să acumuleze datorii mai vechi de 90 de zile și atunci facturile rămân în așteptare. EcoSal are de încasat de la Primărie peste 5,5 milioane de lei. Compania de Apă – aproximativ 10 milioane de lei.

Direcția de Asistență Socială a primit anul acesta, în buget, pentru funcționare 3,9 milioane de lei, ținând cont că anul trecut aveau un buget de 4,3 milioane de lei. Pe de altă parte, înregistrează datorii, încă din anul trecut, de peste 1 milion de lei, iar în momentul de față a cheltuit deja din bugetul alocat 1,6 milioane de lei. Ne întrebăm, pentru următoarele 7 luni, cum va funcționa DAS Târgovişte?

Ni s-a tot spus în spațiul public, de luni de zile, că Guvernul este de vină pentru toate problemele administrative de la nivelul municipiului Târgoviște. Guvernul este vinovat că nu terminăm stadionul, deși nu are nicio treabă. Guvernul este vinovat că nu se termină lucrările la centură, deși nu are nicio treabă, dimpotrivă, a ajutat. Guvernul este vinovat că sare asfaltul la trei luni de zile… Și probabil că toată această mutare a atenției publice de la problemele Primăriei către Guvern reprezintă doar o dorință de a scăpa, de fapt, de probleme. Noi am venit aici să demontăm toate aceste lucruri și să arătăm cum stau exact treburile.

În fapt, pentru acest an, în bugetul local sunt prinși 38 de milioane de lei din cote defalcate din TVA. Pe de altă parte, încă 48 de milioane de lei vin de la nivelul bugetului de stat ca subvenții prin programul PNDL, adică grădinițe, creșe, anvelopări termice etc. În acest moment, singurele proiecte funcționale, viabile, la nivelul Primăriei Târgovişte sunt aceste construcții, reabilitări, renovări de creșe și grădinițe, care sunt făcute cu bani guvernamentali. Primăria are doar o cotă de 2% în aceste investiții. Bugetul de stat a alocat 10 milioane de lei pentru funcționarea unităților de învățământ, Primăria alocând sub 10% din această sumă totală. Pentru bursele elevilor, Guvernul a alocat 4 milioane de lei, Primăria Târgovişte a alocat zero lei”, a declarat Aurelian Cotinescu.

Contactat de incomod-media.ro, primarul Daniel Cristian Stan ne-a declarat că liberalii pot spune ce vor, însă adevărul este unul singur: orașul Târgovişte nu a primit nicio rectificare bugetară pozitivă de la Guvern într-un an și jumătate, ba dimpotrivă, i-au fost luați peste 200.000 din buget.

„Toți parlamentarii PNL de Dâmbovița, fără excepție, au votat, când s-a pus în discuție Legea bugetului național, împotriva finanțării lucrărilor la stadion, împotriva finanțării reabilitării Școlii Radu cel Mare și împotriva finanțării a două proiecte de reabilitare a unor străzi din Târgoviște.

În rest, ce fac ei acum se înscrie în retorica unei ipocrizii cunoscute foarte bine de către târgovișteni, care au taxat-o dur la ultimele alegeri locale, PNL obținând în Târgoviște cel mai slab scor din istorie, pentru un partid aflat la guvernare”, a punctat primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT