Connect with us

ADMINISTRAŢIE

S-a recepţionat aducţiunea de apă pentru oraşul Pucioasa şi comunele din jur

Publicat

pe

Problema apei potabile sau nepotabile dăinuie de mai mulţi ani la Pucioasa. În afară de disputele politice, de nemulţumiri din partea cetăţenilor, de teamă şi panică, a generat şi numeroase campanii de presă direcţionate, în primul rând, împotriva furnizorilor serviciilor de apă.

Iată că, acum, după eforturi conjugate, la care s-au înhămat edilii locali şi conducerea Consililui Judeţean Dâmboviţa de azi, de ieri şi de alaltăeri, locuitorii oraşului Pucioasa, dar şi cei ai comunelor învecinate – Vulcana Băi, Vulcana Pandele, Brăneşti şi Glodeni – dispun acum de apă potabilă sigură, proaspătă şi fără să mai implice riscuri la consum.

Astăzi – 18 mai 2020, primarul Constantin Ana, cel care s-a înhămat la acest efort colosal de a asigura apă bună de băut cetăţenilor din Pucioasa, a recepţionat sistemul de aducţiune. Fiindcă pandemia de coronavirus a dat multe planuri peste cap şi a îngreunat activitatea unor instituţii, concentrate acum pe prevenirea şi combaterea COVID 19, procedurile de autorizare a instalaţiei de către Direcţia de Sănătate Publică, spune Constantin Ana, se vor realiza în luna iunie, urmând ca, în cel mai scurt timp, apa să ajungă la robinetele din casele oamenilor.

Fiind vorba de o etapă unică în istoria oraşului de sub poala Patranei, edilul Constantin Ana şi-ar fi dorit ca acest eveniment să se consume într-un cadru mai larg. Nu s-a putut, din cauza restricţiilor impuse de starea de alertă. Aşa că, la recepţia aducţiunii, au participat, alături de primar, deputatul Corneliu Ştefan – preşedintele PSD Dâmboviţa şi unul dintre cei care a promovat şi susţinut acest proiect deosebit de important.

„Urmează predarea instalației către Compania de Apă și finalizarea demersurilor pentru obținerea autorizației de la Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița. Au verificat deja aducţiunea, am fost pe traseul surselor de apă care intră în această conductă care ajunge la Pucioasa. Din punctul nostru de vedere, nu va mai dura mult până când vom avea apa pe care am promis-o la robinet.

Noi ne-am setat ca și obiectiv de finalizare a aceastei rețele data de 1 iunie. Am zis să avem timp și să realizăm o acțiune de promovare a acestei investiţii, pentru că la Pucioasa locuitorii încă au o fobie pe ceea ce înseamnă apa de la robinet. Aceasta există doar pentru duș. Nimeni nu mai vrea să bea apă de la robinet. Va fi un pic mai dificil să-i convingem să se adapteze și să folosească din nou apa pentru consum”, a precizat Constantin Ana.

Edilul Pucioasei a trecut în revistă fazele de derulare ale acestui proiect început în 2016 şi care, la un moment dat, se împotmolise.

„Ne-am oprit din cauza faptului că nu am avut susținerea proprietarilor terenurilor pe unde a trecut conducta. Am realizat că este prea importantă lucrarea și investiția ca să o lăsăm la voia întâmplării.

Am luat o decizie unitară, anume exproprierea de utilitate publică. Această conductă cu o lungime de 3,1 kilometri trece prin 52 de proprietăți private, pe lângă domeniul public și proprietatea Apelor Române.

Am efectuat foarte multe buletine de analiză, le-am repetat și tot repetat, în așa fel încât să fim conștienți că nu facem o investiție în zadar. Ideea este că, în momentul de față, e incredibilă diferența, sunt markeri și de o mie de ori mai mici la această sursă decât în apa din baraj. Clorul pe care va trebui să-l introducă Compania de Apă în procesul de tratare va fi la limita minimă permisă de lege.

Este unul dintre cele mai importante proiecte ale orașului Pucioasa. Din acest moment, nu doar cetățenii orașului vor fi fericiți, ci și locuitorii celorlalte comune care vor beneficia de apă de la noi. Vulcana Băi, Vulcana Pandele, Brănești, Glodeni și, cât de curând, Bezdead, vor avea apă din sursa noastră nouă. Putem spune că apa, sursa vieții, este o problemă rezolvată pentru Pucioasa și celelalte comune limitrofe”, a mai adăugat primarul oraşului.

Debitul apei este de 120 litri pe secundă. Instalaţia funcționează lejer la acest debit.

„În cea mai călduroasă zi, când se uda și în grădini, nu am avut un consum mai mare de 100 litri pe secundă. Această conductă are o rezervă de apă, dacă ajungem într-o situație nefericită, la o secetă extremă. Avem în această conductă, care are 2,2 metri în diametru, o rezervă de apă de consum pentru mai bine de 30 de zile”, a mai spus Constantin Ana.

De remarcat gestul edilului de la Pucioasa de a mulţumi tututor şefilor Consiliului Judeţean Dâmboviţa care s-au implicat şi au contribuit la implementarea acestui proiect. Îi numim aici pe Adrian Ţuţuianu, Alexandru Oprea şi Daniel Comănescu.

Despre această investiţie ultranecesară pentru cei peste 40.000 de locuitori din zona Pucioasei a vorbit, în cadrul videoconferinţei de presă realizată cu ocazia recepţiei lucrării, şi deputatul Corneliu Ştefan.

„Asistăm la un moment istoric pentru Pucioasa și localitățile din jurul acestui oraș. Este un moment pe care toți locuitorii din zona de nord a județului îl așteaptă de foarte multă vreme. Vreau să vă aduc aminte că, în anul 2016, promiteam pentru orașul Pucioasa și pentru comunele Vulcana Pandele, Vulcana Băi, Brănești, Doicești și, mai nou, comuna Bezdead, apă curată, potabilă.

Astăzi, am asistat la recepția acestei lucrări, o investiţie începută în anul 2016, un proiect demarat atunci când eram vicepreședinte al Consiliului Județean Dâmbovița, atunci când, împreună cu colegii din PSD și cu primarul din Pucioasa, am pornit această lucrare, iar astăzi locuitorii oraşului și cei din localitățile limitrofe se bucură de o investiție care a fost finanțată de Primăria Pucioasa în asociere cu CJD. În 2016 a fost primul obiectiv pe care l-am promis în această zonă, iar astăzi, iată, am arătat că ne-am ținut de cuvânt și am dus la bun sfârșit rețeaua de apă potabilizată.

Mulțumesc domnului primar Constantin Ana că a finalizat încă un obiectiv pe care și l-a asumat în fața locuitorilor orașului Pucioasa. Mulțumesc Consiliului Județean Dâmbovița pentru sprijinul financiar și, nu în ultimul rând, mulțumesc locuitorilor orașului Pucioasa şi locuitorilor comunelor limitrofe, pentru răbdarea pe care au avut-o în toată această perioadă”, a declarat deputatul Corneliu Ștefan – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Comuna Gura Ocniței se dezvoltă frumos între tradiție și contemporaneitate

Publicat

pe

Dacă vrei să vezi cum se poate trăi în armonie cu administrația, cum se completează reciproc aceste concepte care fac parte din existența noastră, amândouă alimentând necesitatea, mergi în comuna Gura Ocniței, județul Dâmbovița. Edilul de aici, Sorin Vasile Ioniță, iubitor și cunoscător de artă, protector al culturii și tradițiilor românești, dar și un dibaci și haric gospodar a transformat incinta Primăriei într-o adevărată galerie de artă. Tablouri ale unor pictori locali și de renume național, sculpturi ale unor plasticieni cu talent, icoane învăluite în aburii timpului, obiecte casnice, aparate de radio, cărți și alte mărunțișuri cu valoare, toate cu o poveste în spate, sunt etalate aici ca într-o galerie de artă.

Sorin Vasile Ioniță este îndrăgostit de artă, dar și mai mult iubește localitatea natală. Lucrul ăsta îl vezi, îl simți la tot pasul. Elementele noului, ale confortului și civilizației sunt vizibile și prinse în rostul comunității. Câte așezări rurale se pot lăuda cu biblioteci publice care să funcționeze aproape în fiecare sat, coordonate de profesioniști și dotate impecabil? Cu cămine culturale unde mișcarea artistică, prin grija primarului Sorin Vasile Ioniță și a unor pasionați ai tradițiilor populare, au îmbobocit și înflorit prin formațiile artistice care s-au înființat și performează artistic? Copiii trăiesc conectați la trecut și prezent prin acest emoționant și sensibil canal care se cheamă folclor. Câte localități rurale se pot lăuda cu grădinițe și școli moderne, în ton cu suflul european?

Comuna Gura Ocniței, prin buna colaborare existentă între administrația locală și conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, prin atenția sporită acordată tutoror oportunităților de finanțare internă și externă pentru implementarea unor proiecte de interes comunitar, se dezvoltă într-un ritm susținut. Infrastructura de utilități, ceea ce aduce confort în gospodăriile cetățenilor – vorbim de rețelele de apă și canalizare, de drumuri, locuri de joacă și de recreere, terenuri de sport, a fost pusă la punct, iar procesul de modernizare nu se oprește aici.

„Trăiesc satisfacții depline când văd că, prin tot ceea ce am realizat împreună cu echipa pe care o coordoneaz la Primărie, cu spriijinul reprezentanților de la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița, respectiv președintele Corneliu Ștefan, am adus plus valoare localității noastre, culoare, prospețime, confort și civilizație.

Bunăstarea cetățenilor, viața lor trăită mai blând, mai liniștit, în vremurile acestea dure pe care le traversează umanitatea a fost și este prioritatea mea de bază. Știu care este rostul meu aici, știu de ce m-au ales și de ce mă aleg oamenii, să îi reprezint așa cum se cuvine, să răspund nevoilor și problemelor cu care aceștia se confruntă, să înfloresc această comunitate.

Nu înșir ceea ce am făcut. Consider că administrația cu dăruire nu se face inventariind obiectivele și punând lista pe perete. Ele se văd, fie materializate total, fie aflate în diferite stadii de implementare. Și, nu ne oprim aici. Știm ce avem de făcut și mergem mai departe”, ne-a precizat primarul comunei Gura Ocniței – Sorin Vasile Ioniță.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Sălcioara: Lucrările la Căminul cultural din Ghinești au intrat în linie dreaptă

Publicat

pe

Lucrările la noul Cămin cultural din satul Ghinești, comuna Sălcioara, au intrat în linie dreaptă. Ne-a informat primarul Valentin Pârvu că proiectul, în valoare de 2,8 milioane de lei, este finanțat prin Compania Națională de Investiții. Imobilul va fi echipat cu tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea unor activități culturale diverse, care să contribuie la punerea în valoare a tradițiilor locale.

Reamintim că au fost reluate anul acesta și lucrările la școala de centru, întrerupte nu din vina administrației publice locale, ci din cauza unor probleme întâmpinate de constructor. Unitatea de învățământ va avea 17 săli de clasă și laboratoare, toate dotate modern. Totodată, va fi edificată și o sală de sport, în conexiune cu clădirea școlii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite