Dâmboviţa
Uniţi pentru Dâmboviţa, apelul PSD pentru susţinerea oamenilor şi economiei judeţului

Președintele PSD Dâmbovița, deputatul Corneliu Ștefan, a lansat, astăzi – 18 mai 2020, către dâmboviţeni un apel la unitate. Tânărul politician este ferm convins că șansa acestui județ, șansa țării de a ieși din această criză în care ne-a afundat coronavirusul, la care s-a mai asociat și o guvernare liberală instabilă, contraproductivă, o reprezintă conlucrarea, unitatea și aplecarea rapidă asupra problemele din economie, viața socială, educație și cultură.
„«Uniți pentru Dâmbovița» nu este doar un slogan care să ne strângă la un loc pe toţi cei care dorim binele județului nostru! «Uniţi pentru Dâmboviţa» este apelul nostru pentru susținerea proiectelor deja începute de #PSD #Dâmbovița pentru oamenii şi economia acestui judeţ!
Eficientizarea administraţiei dâmboviţeane, investiţiile în infrastructură, în sănătate şi în tehnologii noi sunt paşi obligatorii, pe care Dâmboviţa trebuie să-i facă. Tocmai de aceea, am hotărât ca, începând de astăzi, să merg în teritoriu, în fiecare comună, pentru a discuta cu primarii dâmbovițeni, pentru a pune la punct o strategie menită să dezvolte #Dâmbovița. Lucrurile bune se fac doar în echipă!
«Uniți pentru Dâmbovița» este și o chemare către toţi cetăţenii, pentru a întreprinde tot ceea ce este bun, util, pentru a elimina COVID-19. Depinde doar de noi să împiedicăm răspândirea acestui virus. Actualii guvernanţi ne-au lăsat singuri în lupta cu noul coronavirus.
Slaba pregătire a membrilor Cabinetului Orban şi măsurile contradictorii ale acestora ne afectează pe toţi, ne îmbolnăvesc părinţii şi bunicii, închid firmele şi bagă în şomaj mii de oameni. Şi care este răspunsul guvernanţilor? Cu ce ne sprijină pe noi, dâmboviţenii, Guvernul Orban şi PNL?
Luna trecută, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, instituţie care are cheltuieli imense pe frontul războiului împotriva COVID-19, a primit 0 lei! Primăriile dâmboviţene, toate la un loc, au primit puţin peste 2,6 milioane de lei! Sumele sunt derizoriii, mai ales că unităţile administrative-teritoriale s-au ocupat de dezinfectarea străzilor, a blocurilor – unde a fost cazul, au asigurat măşti şi mănuşi de protecţie pentru cetăţeni.
Din bugetul lor, primăriile au suportat cheltuielile cu cazarea medicilor, au asigurat hrana celor care s-au întors din străinătate şi au fost carantinaţi în hoteluri. Şi ce le-a dat Guvernul administraţiilor locale? NIMIC.
Mai grav, Primăriei #Târgovişte i-au luat guvernanţii liberali 200.000 de lei din conturi! Aşa luptă Ludovic Orban cu noul coronavirus în judeţul Dâmboviţa? Lasă administraţiile locale singure şi fără bani?
Mii de dâmboviţeni au rămas fără locuri de muncă, sute de afaceri s-au închis, iar Guvernul României, într-un mod supid, fals, se laudă cu o creştere economică mincinoasă! Unde este această creştere economică? Cine o resimte? Nu cumva această creştere economică se vede doar în conturile băncilor care percep românilor afectaţi de coronavirus dobândă la dobândă? Nu cumva această “creştere economică” are efecte pozitive doar în buzunarele prietenilor celor de la Putere, cu afaceri multiple în industria farmaceutică?
De luni de zile, PSD a solicitat plafonarea preţurilor. Ce a făcut Guvernul pentru IMM-urile dâmboviţene? Nimic!
La nivel naţional, doar 12 IMM-uri din 97.000 au primit credite garantate de stat. Adică 0,002% din total. Pe undeva pe lângă zero! Guvernul incompetent Orban şi PNL-ul au dat cea mai grea lovitură firmelor românești și capitalului autohton.
Nici firmele străine nu stau mai bine. Pentru prima dată în istorie, investițiile străine directe sunt negative! Nici reprezentanţii transnaţionalelor nu mai au încredere în economia românească.
În premieră absolută, investițiile străine directe au scăzut în primul trimestru al anului cu 551 de milioane de euro! Unde este buna guvernare pe care o tot aclamă liberalii?
Iluziile și aiurelile PNL sunt contrazise şi de trei instituții independente, care anunță, trist, prăbușirea economiei românești până la finalul anului: FMI estimează -5%, Comisia Europeană -6% , iar Consiliul Fiscal (condus chiar de un apropiat al liberalilor) estimează -9%. Este jale!
În #Dâmboviţa, sunt sute de copii care nu au cum să-şi desfăşoare cursurile on-line! Ce a întreprins Guvernul Orban pentru ei şi pentru părinţii lor? De ce premierul liberal nu a prevăzut şi gestionat cum trebuie această situaţie? Răspunsul este simplu: pentru că sunt incapabili să prevadă şi lucrurile simple. Au lansat în spaţiul public doar afirmaţii de genul: vom face, vom analiza, vom propune! Până atunci însă, românii au de suferit!
PNL, sub paravanul pandemiei, a făcut angajări şi concedieri în funcție de interesele politice. Au angajat fără concurs peste 12.000 de politruci! Fără nicio competenţă, fără niciun concurs!
Acesta este liberalismul din România! Ceea ce vedem acum sunt efectele directe ale Guvernului Orban.
Numai alături de dâmbovițeni vom reuși noi, toţi cetăţenii acestui judeţ, să reparăm răul produs în doar 7 luni de guvernare liberală!
Dacă de la București nu se ține cont de ceea ce vor oamenii, de ceea ce este nevoie, util, indispensabil, e timpul ca vocea noastră, a dâmbovițenilor, să se facă auzită! Iar acest lucru îl putem face doar împreună!”, a scris Corneliu ştefan pe pagina sa de Facebook.
ACTUALITATE
Săptămâna dramaturgiei românești la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște

Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște sărbătorește „Ziua Mondială a Teatrului” (27 martie) printr-o săptămână a dramaturgiei românești – se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.
„Timp de șapte zile, începând cu luni, 24 martie 2025, în fiecare seară de la ora 19:00, se vor juca spectacole puse în scenă după piesele dramaturgilor români Tudor Mușatescu, Victor Ion Popa, Alexandru Kirițescu, Mihail Sebastian și Teodor Mazilu”.
Săptămâna Dramaturgiei Românești s-a deschis cu „Visul unei nopți de iarnă” (24 martie) și se încheie cu „Sosesc deseară” (30 martie), ambele texte scrise de Tudor Mușatescu (1903 – 1970), considerat de critici un continuator fidel, în perioada interbelică, al comediei caragialiene de moravuri, prin tipologiile personajelor, prin situații și dialoguri spirituale.
„Marți – 25 martie 2025, se joacă spectacolul „Tache, Ianke și Cadâr” de Victor Ion Popa (1895 – 1946), un om de teatru și litere, care a contribuit semnificativ la evoluția teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale. Piesa „Tache, Ianke și Cadâr” a fost jucată pentru prima dată tot într-o zi de 25 martie, în anul 1932, la Teatrul „Maria Ventura“ din București, chiar în regia autorului său.
În mijlocul Săptămânii Dramaturgiei Românești de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște tronează nimeni altele decât mult îndrăgitele „gaițe” – piesa „Gaițele” –, aduse la viață de condeiul satiric al dramaturgului Alexandru Kirițescu (1888 – 1961).
Pe data de 27 martie, când se sărbătorește efectiv Ziua Mondială a Teatrului, se va juca „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian (1907 – 1945). O piesă de teatru cu personaje pline de candoare, scrisă de un autor idealist, romantic, fragil. Această atitudine curioasă și idealistă ne dorim să ne ghideze mereu în relație cu arta cuceritoare și efemeră care este Teatrul. El rămâne mereu tânăr! Și noi prin el la fel!
Zilele de vineri, 28 martie, și sâmbătă, 29 martie, sunt dedicate succesiv celor două spectacole pe texte de Teodor Mazilu (1930 – 1980) din repertoriul teatrului târgoviștean: „Frumos e în septembrie la Veneția” și „Proștii sub clar de lună”. Comicul mazilian se bazează preponderent pe discrepanța dintre aparență și esență, dintre părerea despre sine și realitatea obiectivă.
Așa cum am menționat, spectacolul „Sosesc deseară” încheie săptămâna dedicată artei teatrului și dramaturgiei românești tocmai printr-un joc al așteptării și revenirilor, pe care simpaticul și descurcărețul personaj Puiu îl propune celorlalte personajele, dându-le lumea peste cap.
Mai multe cuvinte nu este necesar a spune decât: La mulți ani Teatrului și tuturor celor care i s-au dedicat și i se dedică în continuare!”, se precizează în comunicatul transmis către mass-media.
ACTUALITATE
Stațiunea de cercetare de la Voinești, coloana vertebrală a dezvoltării pomiculturii pe Valea Dâmboviței

Coloana vertebrală a dezvoltării socio-economice, a prosperității și civilizației de tip european în localitățile de pe Valea Dâmboviței a fost și este Stațiunea de Cercetare Pomicolă Voinești. De aici, a pornit totul, prin 1950. De atunci încoace, oamenii, pământul și tradiția s-au aflat într-o continuă resetare la nou, la calitate, la siguranța de a merge mai departe. Soiurile de pomi fructiferi obținute aici în decursul zecilor de ani, prin efortul bine conjugat al cercetătorilor care și-au desfășurat activitatea în Stațiunea de la Voinești, au reprezentat baza de aur a dezvoltării pomiculturii pe Valea Dâmboviței, dar și în întreaga zonă de sud a țării. Așa după cum ne-a precizat directorul, dr. ing. Daniel Comănescu, în existența stațiunii de la Voinești au existat și perioade dificile, dar au fost depășite. Portaltoiului profesionalismului și dăruirii a rămas și încă va mai dăinui.
Din 2020 încoace, ne-a spus șeful acestei unități de cercetare, lucrurile s-au întors la matcă. Stațiunea și-a regăsit menirea și sprijină construirea viitorului pomiculturii românești. Cercetătorii sunt retribuiți la adevărata lor valoare, nu mai există deasupra capului acea sabie care stătea să cadă dacă cercetarea nu era în ton cu producția pomicolă ce trebuia valorificată. Acum, ne-a spus Daniel Comănescu, există echilibru, cercetarea a intrat în rostul său firesc. Finanțarea nu mai reprezintă o problemă nici pentru componenta salarizare, nici pentru activitatea de cercetare. Stațiunea Pomicolă Voinești administrează o suprafață de 91,95 hectare de teren acoperit de plantații de pomi fructiferi, loturi experimentale sau suprafețe cu soiuri aflate pe producție. Plantații în care se testează diferite forme de coroane. Ce este foarte important! Cele aproape 92 de hectare sunt în proprietatea stațiunii, nu mai pot fi atinse de alte interese obscure. Unitatea de cercetare este deservită de 23 de angajați, certătători și personalul auxiliar. Ne-a mărturisit directorul Daniel Comănescu că ar mai fi nevoie de oameni pentru diferite activități de sezon în ferma pomicolă, dar nu ai de unde să îi mai ei. Nu poți nici să aduci în stațiune mână de lucru necalificată, fiindcă în livezi se desfășoară activități specifice la care ai nevoie de personal calificat, de angajați care să știe să efectueze tăieri și alte lucrări de întreținere meticuloase.
O problemă o reprezintă și ordonanța Guvernului care prevede retragerea pensionarilor din câmpul muncii. La Stațiunea de la Voinești se lucrează cu certătători ieșiți deja la pensie. Plecarea lor din activitate ar însemna un dezastru pentru stațiunea pomicolă, fiindcă nu există rezervă de cadre pentru sectorul de cercetare. Specialiștii tineri preferă să meargă la unități pomicole private, unde sunt mult mai bine retribuiți.
„Suntem convinși că lucrurile se vor rezolva și la acest capitol. Cercetarea nu va dispărea. Se vor găsi soluții. Stațiunea Pomicolă de la Voinești este esențială în acest proces continuu de dezvoltare economică a localităților de pe Valea Dâmboviței, a păstrării unei tradiții care ne caracterizează și pe care o transmitem din tată-n fiu”, ne-a precizat inginerul Daniel Comănescu.
Activitatea de cercetare de la Stațiunea Pomicolă Voinești este canalizată pe speciile măr și păr. Certătătorii caută să obțină soiuri productive, cu rezistență la boli și dăunători, la condițiile de mediu care vedem că se află într-o continuă schimbare.
„Am creat aici o mulțime de soiuri de măr și păr. Suntem promotorii în România a soiurilor rezistente genetic, rezistente la boli. Avem în derulare un plan pentru mai mulți ani. În fiecare an, avem la omologat noi soiuri de pomi fructiferi.
La Voinești există colecția națională de soiuri la măr, 700 la număr, colecție pe care am încercat să o dezvoltăm. Cred că am mai adăugat vreo 60- 70 de soiuri la aceast tezaur. Am adus soiuri și din afară.
Acum, avem patru soiuri noi la omologare pentru anul viitor, două la măr și două la păr. Discutăm încă pe denumirea lor. Deocamdată, sunt codificate. Activitatea de cercetare, în general, se desfășoară codificat. De asemenea, producem anual undeva la 30-40 de mii de puieți de pomi fructiferi în pepeniera noastră. Îi valorificăm pe toți. Nu facem față tuturor solicitărilor primite. Suntem printre puținele stațiuni din țară care producem material certificat cu eticheta albastră, pașaport fitosanitar sigur”, ne-a informat directorul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Voinești.
Așa cum am spus, Stațiunea de la Voinești este coloana vertebrală a dezvoltării pomiculturii pe Valea Dâmboviței. Fermierii țin legătura cu specialiștii instituției, solicită sprijin, sfaturi, asistență de specialitate atunci când este cazul, participă la dezbaterile, schimburile de idei și diferitele simpozioane cu tematică de specialitate.
„Pomicultorii de pe Valea Dâmboviței se interesează de noile soiuri, de lucrări specifice, tratamente, solicită informații. Nu se mai poate face pomicultura la voia întâmplării. Trebuie folosite soiurile care se pretează, în funcție de sol, de climă, de alte considerente specifice”, ne-a spus Daniel Comănescu.
Fondurile europene au reprezentat o bulă de aer deosebit de importantă pentru pomicultura de pe Valea Dâmboviței. În lipsa unui sprijin concret, masiv și bine canalizat, exista riscul ca fermierii să clacheze, să nu mai poată ține ritmul cu noul, cu evoluția productivității și cu oscilațiile piețelor comercializării fructelor. Prin diferite proiecte europene, pomiculturii dâmbovițeni au reușit să înființeze plantații noi, să își procure echipamente moderne pentru udat și aplicarea tratamentelor fitosanitare, utilaje de lucrat solul, s-au edificat depozite cu atmosferă controlată, unii au achiziționat instalații pentru producerea sucului de mere. Totul este valorificat acum în condiții deosebite și în același ritm cu cerințele de pe piață.
În această perioadă de primăvară, când natura se retrezește la viață iar prin grădini și livezi începe forfota Stațiunea de Cercetare Pomicolă Voinești, prin pepiniera unității, pune la dispoziția celor care vor să-și înființeze livezi sau să planteze diferite specii de pomi fructiferi în gospodării puieți de meri, peri și pruni certificați din punct de vedere fitosanitar. Pentru relații și programări le stă la dispoziție inginerul Gabriel Iancu – șeful bazei experimentale a Stațiunii de Cercetări Pomicole. Telefon: 0721.442.760.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică
-
Giurgiuacum o săptămână
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
ADMINISTRAŢIEacum 2 zile
Corbii Mari, model de transformare din temelii a unei comunități când ambiția merge mână în mână cu profesionalismul și dăruirea
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Atenție! Se trece la radierea din oficiu a mașinilor cu ITP expirat. Detalii aici!
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Târgoviște. Nu a fost jaf la firma de creditare. Un bărbat a vrut să se răzbune pe iubită, fiindcă l-a părăsit
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Clarvăzătoarea Georgeta Florea spune că trebuie să ne pregătim pentru 3 zile de întuneric! VIDEO
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Forajul problemă de la Doicești, județul Dâmbovița, după 4 luni. S-a reluat circulația trenurilor de marfă