Connect with us

ACTUALITATE

Primăria Gura Ocniței a sărbătorit-o pe tanti Ioana Stoica, la împlinirea vârstei de 100 de ani

Publicat

pe

În aceste vremuri de pandemie, când omul se confruntă cu un dușman nevăzut care parcă dorește să ne altereze tot ce are mai de preț umanitatea, cele mai importante elemente care ne definesc, și anume sensibilitatea, forța creativă, comunicarea, libertatea, ba chiar și tradițiile, mai există totuși insule de speranță și încredere. Comuna Gura Ocniței, din județul Dâmbovița, este una dintre ele. Aici, primarul Sorin Vasile Ioniță se zbate și chiar reușește să mențină un echilibru al firescului, să nu renunțe la lucrurilor bune, la ceea ce ne definește ca nație, ca trăire, făcând parcă în ciudă acestui coronavirus care pare că vrea musai să ne schimbe sistemul de valori.

La Gura Ocniței, în aceste luni, s-a muncit și s-a trăit totuși românește. Au lipsit din viața oamenilor manifestările cultural-artistice, devenite un fel de hrană spirituală, dar nu s-a renunțat la obiceiul curat de a-i cinsti cum de cuvinte pe cei care reprezintă rădăcina acestei comunități. Bătrâna Ioana Stoica, din satul Săcuieni, reprezintă un astfel de model, o carte vie de istorie. Astăzi a împlinit 100 de ani! Edilul Sorin Vasile Ioniță nu putea trece cu vederea un astfel de eveniment, care demonstrează fără tăgadă forța acestei nații, un simbol al împlinirii totale prin viață, și, de ce nu, un imbold și o rază de încredere pentru cei mai tineri, pentru care viitorul nu răzbate mai departe de mâine.

Și, uite așa, cu sufletul plin de emoție și cu brațele pline de flori, edilul de la Gura Ocniței a mers, însoțit de mai mulți colegi din Primărie, a bătut la poarta venerabilei consătence pentru a-i ura de bine și sănătate. Nu a lipsit nici tortul de ciocolată, pe care era scris cu litere dulci „La mulți ani! 100 de ani”. În semn de prețuire, administrația publică locală i-a mai oferit lui tanti Ioana și un premiu de 1.000 de lei.

„Tot ce vedem azi în comuna Gura Ocniței poartă și amprenta dumneavoastră, iar educația pe care ați transmis-o urmașilor este garanția existenței acestei localități. Ne bucurăm că sunteți alături de noi și că, prin prizma dumneavoastră, alte generații s-au născut și au crescut în comuna noastră. Cu respect și prețuire, vă doresc ca bunul Dumnezeu să vă dea multă sănătate și putere! La mulți ani binecuvântați!”, a spus primarul Sorin Ioniţă.

ACTUALITATE

Program furnizare apă potabilă în comuna Bezdead, 20-23 septembrie 2021

Publicat

pe

de

FOTO ARHIVĂ

În vederea refacerii stocului din bazine, furnizarea apei în comuna Bezdead se face după următorul program:

– în zilele de 20, 22.09.2021- între orele 12:00-21:00, se furnizează apa pe tronsonul cuprins între sat Magura și Primărie;
– în zilele de 21, 23.09.2021 – între orele 12:00-21:00, se furnizează apa pe tronsonul cuprins între Primărie și sat Costisata.

„Se recomandă ca la reluarea furnizării apei în zona de aprovizionare afectată și emiterea rezultatelor monitorizării calității apei potabile, să nu se folosească apa pentru consumul uman, decât după limpezirea și fierberea apei timp de 10 minute.

Rezultatele analizelor de laborator vor fi afișate pe site-ul Companiei de Apă Targoviște Dâmbovița, la adresa: catd.ro/index.php/comunicare/opriri-apa/arhiva-opriri-apa”, se precizează într-un comunicat remis de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Expoziție comemorativă preot Gheorghe I. Cotenescu în satul Izvoarele, comuna Voinești

Publicat

pe

La Căminul Cultural Izvoarele, comuna Voinești, a fost vernisată, în acest weekend, expoziția itinerantă de fotografie documentară „135 de ani de la nașterea preotului profesor dâmbovițeano-muscelean Gheorghe Cotenescu”. Evenimentul a fost organizat de nepotul celui dispărut – Radu Petrescu Muscel, cu sprijinul Arhiepiscopiei Târgoviște. Manifestările comemorative au debutat cu săvârșirea slujbei parastasului, în biserica parohială din sat.

Publicistul Radu Petrescu-Muscel a demarat acest proiect anul trecut, în plină pandemie de coronavirus, și până acum expoziția a fost vernisată la Câmpulung Muscel, Curtea de Argeș, Pitești, București, Iași, Oradea și Râmnicu Vâlcea.

„Preotul Gheorghe Cotenescu s-a născut și și-a petrecut prima treime a vieții sale în județul Dâmbovița, desfășurând o activitate intensă pe plan cultural, ca student, la îndemnul și alături de Nicolae Iorga, în Liga Culturală și ca militant politic (co-fondator al Partidului acestuia, în 1910), apoi în asociatiile studentesti, ca jurnalist (secretar de redacție al revistei „Cultura”, organul de presa al Asociatiei Cântăreților Bisericești din România), ori ca animator cultural în cadrul renumitelor Societăți Corale „Carmen” (D. G. KIRIAC) și „Hora” (Juarez Movila), precum și Societatea culturală „Miron Costin”, ca elev preferat al marilor profesori universitari I. Popescu-Pasărea, Ioan Mihălcescu (viitorul Mitropolit Irineu al Moldovei) și George Stephanescu (fondatorul Operei Române).

Preotul Gheorghe I. Cotenescu a luat parte la întreaga campanie militară (1916–1919) și a fost decorat cu ordinul militar „Coroana României”.

În peste 20 de ani de profesorat la şcolile din Stoeneşti şi la seminariile din Câmpulung-Muscel, Curtea de Argeş şi Cernica-Ilfov, a fost dascălul unor personalități de seamă: Patriarhii Teoctist Arăpaşu şi Iustin Moisescu, Episcopii Gherasim Cristea, Eftimie Luca şi Roman Stanciu, arhimandriţii Sofian Boghiu, Roman Braga, Felix Dubneac, Grigorie Băbuş, Ioasaf Popa, Ioasaf Ganea, Atanasie Gladcovschi, Tănase Petroniu, Iustin Pârvu, profesorii universitari Ioan Pulpea-Rămureanu şi Anton Uncu. După preluarea puterii de către regimul comunist a fost arestat în primul lot de muşceleni, fiind condamnat după 14 luni de anchetă îngrozitoare”, se precizează într-un comunicat remis de Arhiepiscopia Târgoviștei.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT