Connect with us

ACTUALITATE

Suntem ca la pușcărie! Vrem libertate! Mărturii ale pacienților COVID-19 internați de 5 săptămâni la Pucioasa

Publicat

pe

Într-o situaţie de coşmar se află opt oameni care, de cinci săptămâni, sunt internaţi, spun ei, de fapt, închişi, în spitalul suport COVID-19 din Pucioasa, județul Dâmbovița. Vorbim despre ultimii pacienți din lotul de la Artic Găeşti. Dâmboviţenii au ieşit pozitiv la testul pentru coronavirus, drept pentru care au fost aduşi pentru izolare şi tratament în unitatea medicală de sub Dealul Patranei.

Am discutat, evident telefonic, cu câteva persoane internate acolo. Am sesizat rapid în vocile lor disperare, amestecată cu durere, nelinişte, teamă şi, cel mai mult, dor de casă, de familie, de copii. Ne-au spus că li s-au făcut teste, dar li se comunică foarte greu rezultatul, ba li s-a mai zis și că unele s-au pierdut.

Sunt izolate la Pucioasa mame care nu şi-au mai văzut copiii de atâta amar de vreme, iar cei de la spital nu au dat de înţeles că ar părăsi unitatea prea curând. Ne-a spus o femeie, aproape plângând, că îi vine să se urce pe pereţi, că nu mai poate rezista să stea închisă ca la puşcărie într-un salon care are acces pe un hol, şi acesta izolat cu încuietori de restul lumii.

Altcineva ne-a mărturisit că nici personalul unităţii medicale nu are faţă de ei, care sunt cu psihicul la pământ, un comportament tocmai adecvat şi că, de multe ori, sunt respinşi, li se vorbeşte dur, rece, fără nici un fel de compasiune. Nu pot identifica cine sunt persoanele care îi tratează respingător, fiindcă sunt bine camuflate sub măşti şi combinezoane.

„Când ne-am plâns de situaţia noastră, n-au spus să stăm liniştiţi în salon. Să dormim dacă vrem să ne iasă testele negative, să nu se mai zbată virusul în noi”, ne-a povestit o persoană infectată cu COVID-19, internată în Spitalul din Pucioasa.

Alt pacient ne-a precizat că, de aproape cinci săptămâni, de când sunt închiși acolo, nu au avut niciun fel de simptom. Tratmentul administrat este compus din controloc, silimarină şi paracetamol, plus medicamente pentru liniștire – la cerere.

„Când întrebăm ce se aude, cum sunt testele, se supără şi ne zic să-i lăsăm, ce întrebăm într-una de parcă le-am da bună ziua”.

Mai în glumă mai în serios, pacienții COVID-19 le-au spus cadrelor medicale că le vine să fugă din spital, iar răspunsul a venit la modul ironic.

„Nu aveţi decât să plecați. Vă aduce poliţia înapoi cu izoleta”.

Ne-a mai relatat o angajată de la Arctic internată la Pucioasa că într-o zi a văzut o infirmieră care, probabil pentru a-şi menţine tonusul, dansa cu un mop pe holul secţiei.

„Supuneţi-le că vrem libertate! Nu mai dorim să stăm aici. Ni s-a luat. Nu mai rezistăm! Ne-a ajuns! Când voi ajunge acasă, voi pupa tot pământul din curte”.

Despre situaţia angajaţilor de la Arctic internaţi în Spitalul Puicioasa, am discutat şi cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa, dr.Sorin Stoica. Acesta ne-a precizat că responsabilitatea aparține medicului infecţionist. Şi cum la Pucioasa nu există un asemena specialist, spitalul este desevit de un doctor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, care are datoria profesională de a urmări evoluţia boli, starea pacienţilor şi să aplice tratamentul aferent. Tot medicul infecţionist stabilieşte şi dacă se impune prelungirea spitalizării sau dacă pacienţii pot fi externaţi.

Perioada de izolare spitalicească dură se încheie în momentul în care două teste consecutive ies negative.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CJAS Dâmbovița, agenda de contractare aprilie 2023

Publicat

pe

de

Citește în continuare

ACTUALITATE

La Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște sunt în derulare cele mai mari investiții de după 1989

Publicat

pe

Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, în frunte cu președintele Corneliu Ștefan, s-a aflat, astăzi – 27 martie 2023, la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, unde se află în plină derulare cel mai important proiect investițional de după 1989. Practic, este vorba despre trei mari obiective, respectiv: extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe (UPU), execuția Ambulatoriului de Specialitate, extinderea și modernizarea Secției de Cardiologie, cărora li se adaugă cea mai mare campanie de achiziție de aparatură medicală și mobilier pentru toate saloanele și compartimentele de specialitate ale unității sanitare dâmbovițene.

Astfel, pentru pentru Secția de Radiologie, au fost achiziționate 4 aparate mobile de specialitate, valoarea acestora fiind de 3.500.000 lei. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene. Tot pentru Spitalul Județean s-au mai cumpărat 700 de noptiere. Acest tip de mobilier nu a mai fost schimbat de peste 25 de ani. Investiția se ridică la aproape 580.000 de lei.

Tot cu finanțare europeană se derulează un contract pentru furnizarea de echipamente medicale în valoare de aproximativ 13.300.000 de lei. După cum ne-a precizat președintele Corneliu Ștefan, au fost efectuate deja achiziții de 10.200.000 de lei. Spitalul Județean dispune acum de echipamente noi la terapie intensivă, radiologie și imagistică medicală, tărgi și paturi pentru ATI. Urmează să mai sosească la Târgoviște încă un lot de aparatura de laborator de peste 2.000.000 de lei.

Un alt contract atribuit, cu o valoare de 13.400.000 de lei, prevede achiziția de echipamente de protecție pentru cadrele medicale. Până acum, au fost deja cumpărate materiale de 6.500.000 de lei. Și lucrurile nu se opresc aici. Mai sunt în derulare, în diferite faze, procedurile de achiziție publică în valoare de aproximativ 16.000.000 de lei pentru aparatură medicală și echipamente de laborator, dezinfectanți și reactivi.

„A fost deschisă licitația și pentru aparatul angiograf, necesar Secției de Cardiologie. Valoarea estimată a acestuia este de 10.500.000 de lei. Mai avem în derulare, în diferite faze, proceduri de achiziții publice, în valoare de aproximativ 16.000.000 pentru aparatură medicală și echipamente de laborator, dezinfectanți și reactivi. Un total al investițiilor în echipamente și aparatură medicală se ridică, în acest moment, la aproximativ 56.000.000 de lei, adică 11.500.000 de euro.

Adăugând și lucrările la Ambulatoriul de Specialitate, de 3.400.000 de euro, Unitatea de Primiri Urgențe – 1.700.000 de euro și Secția Cardiologie – 2.000.000 de euro, investițiile noastre pentru sănătatea dâmbovițenilor se ridică, în prezent, la 18.500.000 de euro. Este cel mai mare plan investițional din istoria Spitalului Județean Târgoviște”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

La vizita de astăzi de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, Corneliu Ștefan a fost însoțit de vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, de secretarul general al CJ Dâmbovița – Dan Popa și de managerul unității sanitare – dr. Claudiu Dumitrescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats