Connect with us

ACTUALITATE

Suntem ca la pușcărie! Vrem libertate! Mărturii ale pacienților COVID-19 internați de 5 săptămâni la Pucioasa

Publicat

pe

Într-o situaţie de coşmar se află opt oameni care, de cinci săptămâni, sunt internaţi, spun ei, de fapt, închişi, în spitalul suport COVID-19 din Pucioasa, județul Dâmbovița. Vorbim despre ultimii pacienți din lotul de la Artic Găeşti. Dâmboviţenii au ieşit pozitiv la testul pentru coronavirus, drept pentru care au fost aduşi pentru izolare şi tratament în unitatea medicală de sub Dealul Patranei.

Am discutat, evident telefonic, cu câteva persoane internate acolo. Am sesizat rapid în vocile lor disperare, amestecată cu durere, nelinişte, teamă şi, cel mai mult, dor de casă, de familie, de copii. Ne-au spus că li s-au făcut teste, dar li se comunică foarte greu rezultatul, ba li s-a mai zis și că unele s-au pierdut.

Sunt izolate la Pucioasa mame care nu şi-au mai văzut copiii de atâta amar de vreme, iar cei de la spital nu au dat de înţeles că ar părăsi unitatea prea curând. Ne-a spus o femeie, aproape plângând, că îi vine să se urce pe pereţi, că nu mai poate rezista să stea închisă ca la puşcărie într-un salon care are acces pe un hol, şi acesta izolat cu încuietori de restul lumii.

Altcineva ne-a mărturisit că nici personalul unităţii medicale nu are faţă de ei, care sunt cu psihicul la pământ, un comportament tocmai adecvat şi că, de multe ori, sunt respinşi, li se vorbeşte dur, rece, fără nici un fel de compasiune. Nu pot identifica cine sunt persoanele care îi tratează respingător, fiindcă sunt bine camuflate sub măşti şi combinezoane.

„Când ne-am plâns de situaţia noastră, n-au spus să stăm liniştiţi în salon. Să dormim dacă vrem să ne iasă testele negative, să nu se mai zbată virusul în noi”, ne-a povestit o persoană infectată cu COVID-19, internată în Spitalul din Pucioasa.

Alt pacient ne-a precizat că, de aproape cinci săptămâni, de când sunt închiși acolo, nu au avut niciun fel de simptom. Tratmentul administrat este compus din controloc, silimarină şi paracetamol, plus medicamente pentru liniștire – la cerere.

„Când întrebăm ce se aude, cum sunt testele, se supără şi ne zic să-i lăsăm, ce întrebăm într-una de parcă le-am da bună ziua”.

Mai în glumă mai în serios, pacienții COVID-19 le-au spus cadrelor medicale că le vine să fugă din spital, iar răspunsul a venit la modul ironic.

„Nu aveţi decât să plecați. Vă aduce poliţia înapoi cu izoleta”.

Ne-a mai relatat o angajată de la Arctic internată la Pucioasa că într-o zi a văzut o infirmieră care, probabil pentru a-şi menţine tonusul, dansa cu un mop pe holul secţiei.

„Supuneţi-le că vrem libertate! Nu mai dorim să stăm aici. Ni s-a luat. Nu mai rezistăm! Ne-a ajuns! Când voi ajunge acasă, voi pupa tot pământul din curte”.

Despre situaţia angajaţilor de la Arctic internaţi în Spitalul Puicioasa, am discutat şi cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa, dr.Sorin Stoica. Acesta ne-a precizat că responsabilitatea aparține medicului infecţionist. Şi cum la Pucioasa nu există un asemena specialist, spitalul este desevit de un doctor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, care are datoria profesională de a urmări evoluţia boli, starea pacienţilor şi să aplice tratamentul aferent. Tot medicul infecţionist stabilieşte şi dacă se impune prelungirea spitalizării sau dacă pacienţii pot fi externaţi.

Perioada de izolare spitalicească dură se încheie în momentul în care două teste consecutive ies negative.

ACTUALITATE

Primele probe la instalația de nocturnă de la stadionul „Eugen Popescu” Târgoviște

Publicat

pe

În această seară, 14 mai 2021, s-au efectuat primele probe la instalația de nocturnă a stadionului „Eugen Popescu” din Târgoviște, aflat într-un amplu program de reabilitare și modernizare. Chiar dacă, din cauza resurselor financiare insuficiente, lucrările s-au execut mai greu decât au anticipat edilii, la finalizarea proiectului, municipiul Târgoviște va avea un stadion de Liga 1.

„Nocturna este de o calitate foarte bună, peste standardul pe care-l avem în prima ligă din România în acest moment. Sunt 160 de corpuri de iluminat, 40 pe fiecare stâlp. Despre celelalte intervenții la stadion… Se lucrează la fosta tribună 1, de asemenea, și la tribuna metalică. Mai sunt câțiva stâlpi care nu sunt ridicați în acest moment. În planul de sus, va fi montată și copertina.

De asemenea, pe zona din față a stadionului, se lucrează la stâlpii de susținere, iar intenția noastră este ca, în această vară, să finalizăm tribuna veche care a rămas în picioare și să determinăm Federația Română de Fotbal să avem o omologare provizorie a stadionului, astfel încât echipa să poată să joace cât mai rapid aici.

Gazonul este gata, inclusiv cu instalația de degivrare, aspersie.  De asemenea, urmează să achiziționăm și câteva containere unde să aibă loc conferințelede presă s.a.m.d. Intenția noastră este să putem să găzduim meciuri cât mai rapid”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

ACTUALITATE

6.000 de elevi din Târgoviște se încadrează să primească burse școlare

Publicat

pe

Dan Alexandru Tică, inspector școlar și consilier municipal PNL, a declarat astăzi că Guvernul Cîțu a alocat Primăriei Târgovişte 3.967 de mii de lei pentru plata burselor școlare.

A explicat alesul liberal că suma nu acoperă decât 40% din necesar, iar diferența ar fi trebuit să o acopere Primăria, potrivit Legii bugetului de stat.

„În bugetul Primăriei Târgovişte pentru 2021, a fost alocată doar această sumă de 3.967 de mii de lei primită din TVA, chiar dacă primăriile trebuie să aloce, conform legii, pe lângă această sumă, și sume din bugetele lor locale. La Târgoviște, nu s-a alocat niciun leu în plus”.

De reținut că, printr-o Hotărâre de Guvern din 2020, s-a stabilit un cuantum minim al burselor școlare de 100 lei lunar. Potrivit inspectorului școlar Dan Alexandru Tică, aproximativ 6.000 de elevi din Târgoviște se încadrează să primească burse, indiferent că vorbim de una din cele patru categorii stabilite prin lege, respectiv: burse de performanță, burse de merit, burse de studii și burse sociale.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT