Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Vot pozitiv pentru proiectul PRO România de modificare a Legii privind combaterea violenței domestice

Publicat

pe

Proiectul privind modificarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, inițiat de deputatele PRO România Oana Vlăducă, Mihaela Huncă și Gabriela Podașcă, a primit, săptămâna aceasta, vot pozitiv în Senat.

Propunerea legislativă a celor trei parlamentare vizează creșterea pedepsei aplicate agresorilor care încalcă ordinul de protecție (6 luni – 5 ani, față de 1 lună – 1 an cât este în prezent) și instituirea asistenţei juridice obligatorii a persoanei care solicită emiterea ordinului de protecţie.

„Astăzi, în forma actuală a legii, se creează o situație de discriminare între victimă și agresor, câtă vreme se prevede posibilitatea acordării asistenței juridice victimei, la cerere, iar pentru agresor asistența juridică este obligatorie. Există posibilitatea ca victima să ajungă în fața instanței fără un avocat, devenind parte într-un litigiu în care partea adversă, agresorul, are reprezentate interesele de la început, de către un avocat din oficiu”, a explicat Oana Vlăducă – deputat PRO România de Dâmbovița.

Cât privește creșterea pedepselor, se preconizează că, în felul acesta, agresorii vor fi descurajați să încalce ordinele de protecție și astfel vor fi mai puțini cei care vor recidiva.

Proiectul de modificare a legii privind combaterea violenței domestice are la bază o statistică îngrijorătoare, respectiv dublarea numărului de victime față de aceeași perioadă a anului trecut într-un context în care, măsurile generate de pandemie au determinat, practic, în multe cazuri, izolarea acestora în același spațiu cu agresorul.

„Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, în anul 2019 au fost 26.398 victime ale violenței în familie, dintre care aproape 80% femei. REPET: 80% femei. De asemenea, au fost 25.968 cazuri de loviri sau alte violențe în familie, dintre care 21.716 comise la domiciliu și 4.252 comise în spațiul public. În luna martie 2020, prima luna de pandemie, cu stare de urgență, numărul cazurilor de violență domestică a crescut cu 2,3% comparativ cu aceeași lună a anului trecut”, spune deputata Oana Vlăducă.

ACTUALITATE

Nu rata o interesantă incursiune în vremurile Universității Populare de Vară!

Publicat

pe

Muzeul Memorial „Nicolae Iorgaˮ din Vălenii de Munte, județul Prahova, vernisează, vineri – 7 august 2020, la ora 11:00, expoziția temporară „Universitatea Populară de Vară – trecut și prezentˮ. Evenimentul va fi transmis on-line pe paginile de facebook: https://www.facebook.com/Muzeul-Memorial-Nicolae-Iorga; https://www.facebook.com/Muzeul-Judetean-de-Istorie-si-Arheologie-Prahova, precum și pe site-ul şi canalul de youtube ale Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

„Pentru a rămâne în spiritul înălțător al Cursurilor de Vară, care se țineau în jurul datei de 15 august, vă propunem o scurtă incursiune prin momentele importante din timpul profesorului Nicolae Iorga și până în zilele noastre, prin intermediul exponatelor din patrimoniul propriu.

Vă așteptăm la Muzeul Memorial „Nicolae Iorgaˮ în perioada 7 – 31 august 2020 să rememorăm o filă importantă din istoria culturii naționale și să omagiem cea mai de seamă ctitorie a savantului român prin acestă expoziţie, care valorifică fotografii inedite cu Nicolae Iorga în mijlocul cursanților, documente originale emise de Universitatea de Vară, alături de publicații recente și plachete omagiale”, se arată într-un comunicat remis către mass-media.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Consultare publică pentru punerea în practică a Pactului verde european

Publicat

pe

Kadri Simson - comisar european pentru energie (Foto: OLIVIER HOSLET | Sursă: EPA-EFE

Comisia Europeană îi invită pe cetățeni să-și prezinte, până în data de 21 septembrie, observațiile în procesul de revizuire a Directivei privind energia din surse regenerabile și a Directivei privind eficiența energetică.

„Pentru a atinge obiectivele ambițioase ale Pactului verde european, am început să evaluăm impactul unor obiective mai ambițioase privind clima pentru 2030, precum și diferitele scenarii pentru a ajunge acolo. Este clar că fiecare cale către neutralitatea climatică necesită extinderea și accelerarea producției de energie din surse regenerabile, precum și consolidarea acțiunilor noastre în materie de eficiență energetică. Trebuie să luăm în considerare toate instrumentele de care dispunem pentru a ne atinge scopul. Aceste foi de parcurs sunt începutul unui proces care va orienta viitoarele noastre acțiuni stabilite pentru iunie 2021″, a declarat Kadri Simson – comisarul european pentru energie.

Următoarea etapă a revizuirii directivelor va fi o consultare publică deschisă, mai târziu în cursul acestui an.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!