Connect with us

ACTUALITATE

Avem nevoie de lideri, nu de șefi!

Publicat

pe

Părintele vicar eparhial Ionuț Ghibanu continuă seria de scrieri cu profund caracter moralizator, având ca țintă comportamentul omului actual, al celor care ajung să se cocoațe într-o anume funcție și uită care le este, de fapt, rolul și sarcinile în societate. Aceștia uită, de cele mai multe ori, că, în politică, în toate organizațiile care au ca rol principal binele comun, propășirea neamului, avem nevoie de conducători adevărați, nu de șefi aroganți și disprețuitori, implicați doar pentru satisfacerea propriilor orgolii și interese. Ca de obicei, cuvântul meșterit ingenios de părintele Ionuț Ghibanu pornește de la pildele calde, simple, dar de o limpezime de neegalat, care se regăsesc din abundență în cartea de căpătâi a creștinismului care este Sfânta Evanghelie.

„Una din cele mai frumoase pagini ale Evangheliei ne evocă vindecarea slugii unui comandant militar de către Iisus. Este vorba despre un sutaș roman din Capernaum, adică un conducător peste 100 de soldați ai Imperiului roman, forță de ocupație în vechiul Israel. Până aici, nimic neobișnuit! Dar iată că acest comandant dovedește un umanism ieșit din comun, căci el lasă comoditatea și probabil obișnuința de a da ordine și se duce unde auzise că a venit Iisus Mântuitorul, pentru că una din slugile lui era grav bolnavă și se chinuia cumplit, iar asta îl impresionase.

A plâns probabil, căci da, oamenii plâng și își manifestă uneori neputința și disperarea, însă comandantul avea convingerea că Iisus îi va vindeca slujbașul, ceea ce s-a și întâmplat. Mântuitorul a fost uimit de atitudinea comandantului militar, și a ținut să mărturisească faptul că nici în Israel nu a văzut atâta credință!

Da, un mare șef, cum am spune astăzi, se dovedește a fi smerit, milostiv și cu mare credință în Dumnezeu. Însă, tocmai aici intervine diferența dintre un șef și un lider, căci acest comandant militar s-a dovedit a fi un lider, deoarece a dorit să meargă personal pentru a-și vindeca sluga, pe când dacă ar fi avut manifestările unui șef, ar fi dat ordin ca sluga sa să fie tratată.

Ei, da, așa da lider, nu șef, nu mic dictator isteric, nu arogant și distant, ci uman, profund uman, căci până și pe Mântuitorul L-a surprins. Ei, de aceștia avem nevoie și noi astăzi! Ne-am săturat de aroganțe și de distanțe, de nepăsare și dezinteres! Cu cât distanța dintre oameni e mai mare, cu atât dispare umanitatea, bunătatea și binele comun, prevalând numai interesul. Și de ce nu ai fi bun? De ce dacă ai fi învestit cu autoritate nu ai putea să iubești și să fii bun? Ce pierzi, ce te costă, ce te încurcă?

Vedem peste tot numai șefi, care mai de care mai vocali și mai departe de aspirațiile omului concret. Avem nevoie disperată de lideri, de oameni interesați de cei pe care-i coordonează pentru ca lucrurile să meargă bine și să prevaleze frățeitatea și binele comunității, nu ifose, frustrări și neputințe! Avem nevoie de lideri și nu de șefi!

Timpul șefilor a trecut, deși mai vedem dintre aceștia cu apucături din alte vremuri. Dar, depinde de noi să ne alegem lideri care să fie alături de nevoile, problemele și aspirațiile noastre”.

ACTUALITATE

Descoperă orașul Ploiești prin intermediul desenelor și machetelor realizate de elevi

Publicat

pe

Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploiești vernisează, marți – 11 mai 2021, la ora 12:00, expoziția temporară itinerantă „Ploieşti – oraşul meu”, organizată în colaborare cu profesorii îndrumători şi elevii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Ploieşti.

„Tema expoziţiei a pornit de la proiectul educaţional „Ploieştiul de altădată”, proiect iniţiat ca o călătorie în timp prin intermediul cărţilor poştale ilustrate.

Proiectul expoziţional vă provoacă să descoperiţi oraşul Ploieşti prin intermediul desenelor şi machetelor realizate de elevii claselor a V-a B, a V-a D, a VI-a A, a VI-a B, a VI-a C, a VII-a B, a VII-a C şi a VIII-a A, profesori coordonatori: Nicoleta Camelia Bucurică, Eugenia Dârmon şi Luminiţa Tonsciuc.

Prin acest proiect expoziţional încercăm să evidenţiem cum o activitate extraşcolară poate fi transformată într-o expoziţie reuşită, ce poate fi admirată de publicul larg”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Muzeul Judetean de Istorie și Arheologie Prahova.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Burse pentru studii despre efectele consumului moderat de bere asupra sănătății

Publicat

pe

de

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție a lansat un nou program de burse de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere în raport cu sănătatea. Înscrierile se desfășoară în perioada 4 mai – 1 decembrie 2021, iar valoarea totală a fondurilor va fi de 100.000 de lei.

Programul este adresat în principal studenților aflați în an terminal la specializări de natură științifică (medicină, biologie, chimie), dar și la specializări conexe, precum nutriție, educație fizică sau științe sociale, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi din centre de învățământ superior sau centre de cercetare din România.

De asemenea, în program se pot înscrie și cadrele medicale cu specializările diabet, nutriție, boli metabolice și cardiologie, dar și cadre didactice din învățământul universitar și post-universitar, care își pot coordona studenții pentru realizarea unui astfel de studiu.

Pentru a aplica, cei interesați pot descărca rapid formularul de înscriere doar accesând pagina https://www.beresanatatenutritie.ro/burse-de-cercetare/ sau pot solicita un formular la adresa de email centru@beresanatatenutritie.ro. Formularul completat trebuie transmis la aceeași adresă de email până la data de 1 decembrie 2021.

Pentru a fi eligibili, studenții aplicanți vor avea nevoie de un coordonator de proiect dintr-o instituție de învățământ superior sau centru de cercetare din România și care să fie cel puțin asistent universitar sau cercetător științific. Cadrele medicale ce doresc să aplice pot depune proiectul în nume propriu sau ca parte a unei echipe de medici, fără a fi necesar un coordonator de proiect.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT