Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

Primul contract de execuție în cadrul celui mai mare proiect de infrastructură rutieră din Dâmbovița

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a anunțat că, în data de 27 iulie 2020, va fi semnat primul contract de execuție de lucrări în cadrul proiectului cu finanțare europeană care vizează modernizarea DJ 720, DJ 720B, DJ 711 și DJ 101B, pe traseul limită Județ Prahova – Moreni – Gura Ocniței – Răzvad – Ulmi – Târgoviște – Comișani – Bucșani – Băleni – Dobra – Finta – Bilciurești – Cojasca – Cornești – Butimanu – Niculești – limită Județ Ilfov”.

Având în vedere lungimea traseului (62,161 km) și valoarea lucrărilor (211.822.388,29 lei), proiectul a fost împărțit în patru loturi, după cum urmează:
– lotul I: DJ 702B Ulmi – Gura Ocniței și DJ 720 Gura Ocniței – Moreni – limită județ Prahova, în lungime totală de 13,169 km;
– lotul II: DJ 711 Ulmi – Comișani – Băleni, în lungime de 16 km;
– lotul III: DJ 711 Băleni (pod peste Racoviță) – Dobra – Bilciurești – Cojasca, în lungime de 19,350 km;
– lotul IV: DJ 711 Cojasca (pod peste canal) – Bujoreanca și DJ 101B Lucianca – Niculești – limită județ Ilfov, în lungime de 13,642 km.

În data de 27 iulie, va fi semnat contractul de execuție pentru lotul III, pentru care s-a primit, ieri – 16 iulie, avizul de conformitate pentru controlul de calitate și regularitate privind propunerea financiară și a conformității acesteia. Valoare: 41.662.323,97 lei. Licitațiile pentru celelalte trei loturi sunt în derulare.

ADMINISTRAŢIE

Premieră Naţională în Dâmboviţa. CJ a lansat un Program Judeţean de Dezvoltare Locală

Publicat

pe

Corneliu Ştefan, preşedintele CJ Dâmboviţa, şi-a început în forţă mandatul de şef al administraţiei publice judeţene. Şi nu putea intra în această misiune pe care şi-a asmat-o şi pentru care a fost creditat cu votul a peste 100.000 de dâmboviţeni, decât cu un proiect pe măsură, cu un program, cel puţin la momentul de faţă, unic în România.

Dacă la nivel naţional PSD a dezvoltat şi implementat cu succes un Program Naţional de Dezvoltare Locală, Cornel Ştefan s-a gândit că ar putea pune în aplicare şi la nivel judeţean un asemenea program. Evident, finanţările să fie asigurate prin pârghiile create de administraţia judeţeană şi de cea locală. Zis şi făcut. Programul Judeţean de Dezvoltare Locală este gata şi pregătit de implementare.

Anul 2021, a promis preşedintele Corneliu Ştefan, va debuta cu acest Program Judeţean de Dezvoltare Locală. Urmează ca totul să fie votat în cadrul Consilului Judeţean, pentru demararea acestui proiect în premieră, iar Primăriile şi Consilile Locale din judeţ să aibă pregătite proiectele şi să înceapă treaba.

„Dezvoltarea unitară a localităţilor din judeţul nostru este principalul motiv pentru care am decis înfiinţarea acestui program, dar şi nevoia creării utilităţilor, a tuturor investiţiilor din unităţile administrativ-teritoriale. Bineînţeles, UAT-urile vor fi sprijinite financiar de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa în materializarea investiţiilor pe care le au în vedere în următorii patru ani.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa crează astăzi instrumentul prin care alocă resursele financiare necesare implementării proiectelor care vizează investiţii noi în infrastructura de drumuri, de apă şi canal, de mediu, sport, educaţie, sănătate, cultură, situaţii de urgenţă şi alte domenii de dezvoltare din fiecare comunitate locală”, a precizat Corneliu Ştefan.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa îi sfătuieşte pe primari, pe reprezentanţii echipelor de elaborare, ca, atunci când vor scrie proiectele, să ia în calcul toate aspectele care ţin de eligibilitatea acestui program judeţean.

„De finanţări vor beneficia toate localităţile, indiferent de rangul acestora, fie că vorbim de comune, de oraşe sau de municipii. Toate pot depune cereri de finanţare”.

Un alt aspect pe care a vrut să-l facă cunoscut Corneliu Ştefan despre Programul Judeţean de Dezvoltare Locală ţine de modul de finanţare al proiectelor de investiţii. Consiliul Judeţean Dâmboviţa va susţine maxim 50% din valoarea proiectului solicitat. Celălat procent de 50%, trebuie suportat de către Consiliul Local care elaborează şi înaintează proiectul în vederea obţinerii finanţării.

„În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru acest program, sumele necesare vor fi cuprinse în bugetele anuale ale Consiliului Judeţean şi cele ale unităţilor administrativ-teritoriale, care sunt aprobate prin Hotărâri de Consiliu.

De asemenea, sumele alocate şi aprobate prin bugetele iniţiale se pot rectifica în funcţie de nivelul solicitărilor şi posibilităţile financiare ale Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Valoarea maximă eligibilă a finanţărilor şi obiectivelor de investiţii într-un an bugetar vor fi stabilite în funcţie de hotărârea Consiliului Judeţean, de aprobare a bugetului anual sau de rectificarea acestuia în care sunt incluse sumele destinate finanţării acestui program”, a precizat Corneliu Ştefan.

Obiectivul principal al acestui Program Judeţean de Dezvoltare Locală, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, este acela de a impulsiona dezvoltarea echilibrată a întregului teritoriu al judeţului, a fiecărei localităţi în parte, finanţările acordate de Consiliul Judeţean reprezentând „ajutoare reale pentru dezvoltarea localităţilor, conducând, în final, la creşterea calităţii vieţii cetăţeanului din Dâmboviţa.

Totodată, prin acest program avem în vedere creşterea continuă a capacităţii de management şi planificarea unităţilor administrativ teritoriale, în vederea dezvoltării durabile a fiecărei comunităţi”, a mai punctat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Mai trebuie ştiut că primăriile pot depune una sau mai multe solicitări de finanţare pe domenii diferite doar în interiorul perioadei de derulare a programului, bineînţeles, respectându-se condiţia de cofinanţare de minim 50% din contravaloarea proiectelor de investiţii.

Corneliu Ştefan şi-a propus ca, în baza acestui program, să realizeze măcar 500 de kilometri de şanţuri aferente sistemului de drumuri judeţene care măsoară circa 865 de kilometri. Tot prin Programul Judeţean de Dezvoltare Locală, conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi-a propus realizarea, extinderea, modernizarea şi dotarea unităţilor sanitare, inclusiv a cabinetelor medicale, a centrelor cu acest profil din mediul rural şi a centrelor de permanenţă. În urma unui parteneriat între CJD şi fiecare are UAT în parte, se doreşte apariţia a cel puţin unui centru medical în fiecare localitate din judeţ.

„Mai avem în vedere execuţia, reabilitarea şi modernizarea unor obiective de interes local, numim aici biblioteci, muzee, centre culturale multifuncţionale, case memoriale şi teatre. În toate localităţile care nu au beneficiat de realizarea unor baze sportive prin proiecte derulate prin AFIR sau PNDL, vrem ca, împreună cu consiliile locale, să conturăm şi să realizăm în fiecare comună câte un astfel de obiectiv”, a mai dezvăluit Corneliu Ştefan.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Mercedes a livrat Primăriei Târgovişte primul autobuz hibrid din cele 28 cumpărate

Publicat

pe

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a prezentat, astăzi – 3 decembrie 2020, în fața mass-media și a echipei de conducere a Consiliului Județean Dâmboviţa, autobuzul Mercedes Benz Citaro Hybrid cu care vor fi înlocuite mijloacele de transport public care circulă astăzi pe străzile orașului. Vorbim de două proiecte, în valoare de aproximativ 173 de milioane de lei, implementate în cea mai mare parte cu fonduri europene nerambursabile.

Autobuzul livrat ieri către Servicii Publice Municipale, societate înființată de Primăria Târgoviște, va fi utilizat în special pentru ca personalul să se familiarizeze cu dotările. Celelalte 27 de autobuze Mercedes vor ajunge la Târgoviște până cel târziu la jumătatea lunii martie 2021.

„Este o diferență de la cer la pământ între actualele autobuze pe care le avem în circulație și autobuzul Mercedes Benz Citaro Hybrid, care oferă condiții de siguranță, confort și este autobuzul care circulă astăzi pe străzile din Madrid, în marile orașe din Germania. Este, într-adevăr, o schimbare radicală în bine pe ceea ce înseamnă transportul public în comun din municipiul Târgoviște.

În afara celor 28 de autobuze, mai avem încă 12 autobuze în licitație în acest moment. De asemenea, foarte curând, probabil în prima parte a anului viitor, vor începe lucrările de construcție a depoului de la Complexul Turistic de Natație, a celor două stații de capăt, una în această zonă, cealaltă la intrarea în municipiul Târgoviște lângă Oțelinox. Totodată, vor fi reabilitate bulevardele Mircea cel Bătrân și Carol I, strada Gării, pasajul de lângă Pavcom. Toate acestea în cadrul unui proiect care mai cuprinde și reabilitarea stațiilor de traseu din municipiul Târgoviște.

Vom avea un transport public european, un transport public de natură să răspundă celor mai exigente cerințe. Este o abordare completă, plecând de la mijloacele de transport, stații, inclusiv depou, plus reabilitarea principalelor coridoare de transport. Nu știu când municipiul Târgoviște s-a mai bucurat de o asemenea investiție pe zona de transport public”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Cât privește dotările autobuzelor Mercedes-Benz Citaro Hybrid, acestea sunt adaptate pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv cu buton pentru atenționarea șoferului și rampă pentru urcare-coborâre, au port usb pentru încărcarea gadget-urilor (telefoane, tablete, laptopuri etc.) lângă fiecare scaun, rețea de acces la internet, aer condiționat, camere de luat vederi, monitor led pe care vor fi afișate informații despre trafic, despre activitatea administrației publice locale, senzor de numărare a călătorilor și senzor care împiedică închiderea ușii în momentul în care o persoană este în raza de acțiune a acesteia etc.

„Confortul este unul deosebit. Este un autobuz special conceput pentru transportul public urban. Un autobuz de natură să ne permită să știm în orice moment câți oameni sunt în autobuz, dacă există sau nu întârzieri etc. Dincolo de ceea ce înseamnă reducerea consumului de combustibil, fiind vorba de autobuze hibrid, va fi favorizată reducerea costurilor și de acest sistem de management al traficului care ne va permite să ne dozăm cursele exact acolo unde este nevoie și la intervalele orare de care au nevoie târgoviștenii. Sunt autobuze foarte confortabile, nu sunt înghesuite”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!