Connect with us

Dâmboviţa

Comori în obiectiv : Luna aceasta, Lacrimariul descoperit la Mănăstirea Viforâta

Publicat

pe

Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște expune, începând cu această lună, sub genericul Comori în obiectiv, descoperile arheologice intrate în patrimoniul cultural național mobil. În prezent, vizitatorii pot admira, la Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, un Lacrimariu (vas liturgic) datând de la sfârșitul secolului al XVI-lea și prima jumătate a secolului al XVII-lea, descoperit la Mănăstirea Viforâta în data de 30 iulie 2020.

Vasul din sticlă a fost recuperat dintr-o nișă aflată în fundația bisericii nr. 2 (datată sec. XVII). Cercetătorii nu exclud posibilitatea provenienței lui dintr-un mormânt al bisericii nr.1 (sec. XVI), distrus ca urmare a ridicării edificiului nr. 2. Piesa este intactă, singurele intervenții asupra ei au fost făcute prin etape de conservare activă în cadrul Laboratorului de Conservare – Restaurare prin restaurator expert, dr. Daniela IAMANDI.

Vasul este realizat din sticlă de culoare verde-gălbui. Prezintă un corp cilindric, ușor bombat la bază, iar gâtul, prin înălțime și poziția ușor oblică, torsionată, sugerează eleganța gâtului unei lebede. Fundul vasului este plat, conferind acestuia stabilitate. Gura recipientului este amplă, evazată și îngustată ușor în zona de scurgere a lichidului. O serie de striații verticale, din zona corpului cilindric și a suprafeței evazate, au rol decorativ. Rafinamentul piesei denotă, inclusiv, prestigiul atelierului în care a fost realizată.


Proiectul de restaurare a Mănăstirii Viforâta (Restaurarea și consolidarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” – Mănăstirea Viforâta, comuna Aninoasa, Jud. Dâmbovița) a determinat inițierea de săpături arheologice desfășurate atât în interiorul cât și în exteriorul bisericii, cercetare realizată de specialiștii Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște.

Colectivul de cercetare:
– arhg. expert, dr. Florin Gabriel PETRICĂ, coordonator științific
– cercetător știintific III dr. Minodora CÂRCIUMARU
– muzeograf IA drd. Mihai-Claudiu NĂSTASE.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmbovița face parte din „Rețeaua Centrelor Digitale din România”

Publicat

pe

Începând din acest an, Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmbovița face parte din „Rețeaua Centrelor Digitale din România”, o platformă informală, dezvoltată de Fundația EOS, care are ca scop reunirea tuturor organizațiilor ce oferă oportunități și programe de dezvoltare a competențelor digitale în rândul populației.

„Printr-o educație digitală de bază ne propunem să reducem gradul de divizare și inegalitate socială și să contribuim la creșterea calității vieții pentru cât mai multe persoane din comunitatea noastră. În acest sens, Biblioteca județeană va oferi acces la tehnologie, internet și activități de formare în sfera competențelor digitale”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, programul spectacolelor din luna octombrie 2021

Publicat

pe

de

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT