ACTUALITATE
Suntem ca într-o stare de război. Interviu cu managerul Spitalului Județean de Urgență Târgovişte
Managerul Spitalului Județean de Urgență Târgovişte, dr. Claudiu Dumitrescu, a acceptat să discute cu noi despre activitatea desfășurată la nivelul unității în această perioadă extremă. Am vorbit deschis, în special despre cele rele. De ce timpul de așteptare este așa de mare la UPU? Se întâmplă din cauza nepăsării cadrelor medicale? Sunt alte cauze, independente de voința personalului? Au fost neglijați pacienții non-COVID în favoarea celor cu COVID? Sunt doar câteva dintre întrebările la care ne-a răspuns dr. Claudiu Dumitrescu.
Reporter: Dintotdeauna au fost nemulțumiri în ceea ce privește activitatea de la Unitatea de Primiri Urgențe, însă, odată cu pandemia de coronavirus, reclamațiile sunt și mai multe, în special din cauza timpului mare de așteptare. Ce se întâmplă?
– Avem la UPU spre 300 de prezentări pe zi. Într-adevăr, din cauza COVID, a crescut și mai mult timpul de așteptare la Unitatea de Primiri Urgențe. Și asta pentru că jumătate din efectiv lucrează la COVID, jumătate la non-COVID. Vă dați seama că sunt etape peste care nu poți să sari. Testarea și aștepți rezultatul. Analizele… Și fiecare etapă presupune un anumit timp. Or mai fi și minusuri din partea noastră, ca și comportament, dar încărcarea muncii pe unitatea de timp este excesivă și, ca atare, îi rog pe bolnavi să înțeleagă că ne concentrăm pe reducerea timpului de așteptare, dar nu avem soluții spectaculoase.
Reporter: Ne-ați spus că unui suspect de COVID care ajunge la UPU i se fac analize, raze și testul pentru coronavirus. Până vine rezultatul durează câteva ore. Ce face bolnavul în acest timp? Așteaptă în cortul de triaj? Pleacă acasă?
– Bolnavii trebuie să aștepte în cortul pentru triaj. În mod normal, sunt supravegheați de personalul medical. Ar fi posibil să aștepte rezultatul testului și acasă, dacă-l preia familia pe pacient și sunt cu toții conștienți că trebuie să rămână izolat, nu să se plimbe prin oraș. Asta depinde însă de conștiința fiecăruia. În general, pacientul așteaptă până la primirea tuturor rezultatelor. Ultimul care îl consultă este pneumologul, care ia niște decizii. După care, dacă testul iese pozitiv, îl trimitem la Boli Infecţioase și mai așteaptă și acolo.
Reporter: Personalul medical cum face față acestei situații?
– Personalul, în special cel de la Boli Infecţioase, este pur și simplu epuizat. Doctorițele sunt la un pas de a-și da demisia. Gândiți-vă că, acum, la Boli Infecţioase, sunt 73 de pacienți internați pe 74 de paturi. La secția COVID de la Ortopedie, avem 29 pe 30 de paturi, iar la Pneumologie – 13 pe 12 paturi. Avem internate doar cazuri COVID de la mediu în sus. Bolnavii cu forme ușoare ajung la Pucioasa, Moreni și Găești și mai sunt cei care nu vor să rămână în spital și se tratează acasă, în izolare. Dacă nu era așa, nu știu ce făceam în acest moment, când a crescut foarte mult numărul pacienților cu formă medie.
Reporter: Aveți personal medical suficient în secțiile pentru COVID-19?
– Avem deficit mare de medici la Boli Infecţioase. După decesul dr. Mituleci și plecarea la pensie a dr. Lavinia Ionescu, am rămas cu patru medici specialiști boli infecțioase, ceea ce este foarte puțin. Am reușit și am atras de la Brăila un medic primar pneumolog cu care am convenit să lucreze la Boli Infecţioase pe toată perioada COVID. Mai aștept răspuns, săptămâna aceasta, de la un doctor specialist Boli Infecţioase de la Făgăraș. Este posibil, așadar, să ajungem la șase medici. În ceea ce privește personalul mediu pe zonele COVID, am mai micșorat deficitul cu angajări temporare, în general de asistenți debutanți. În ultima lună, am angajat 17 asistenți și vreo 30 de infirmieri. La infirmieri era cea mai mare problemă. Temporar înseamnă angajarea asistenților pe perioada pandemiei, iar la infirmieri pentru maximum 30 de zile de la încetarea stării de alertă. Facem contract după contract, așa este legislația.
Reporter: Dincolo de COVID, cum se desfășoară activitatea în celelalte secții ale Spitalului Județean de Urgență Târgovişte?
– Nu avem probleme pe niciuna dintre secții. Avem reduceri temporare punctuale de capacitate, atunci când apar focare de COVID. Am avut ultima situație de acest gen pe Chirurgie, unde a trebuit să reducem numărul de internări pentru că apăruse un focar la pacienți. Mai sunt și situații când bolnavul se internează pentru o chestiune, fără legătură cu COVID, și la un moment dat dezvoltă simptomatologie în timpul spitalizării. Ori a luat virusul de la un alt pacient, ori de la un cadru medical… se poate întâmpla din moment ce transmiterea este comunitară.
Reporter: În țară, au apărut foarte multe semnale că, de când cu COVID, pacienții cu alte boli sunt neglijați. Care este situația la Spitalul Județean de Urgență Târgovişte?
– La noi nu s-a întâmplat așa. Există o oarecare reducere a numărului de paturi pe anumite secții, impusă de extinderea zonei COVID, dar, în general, nu facem nicio discriminare. Poate că nu au mai fost internați toți pacienții, cum se întâmpla înainte, dar au fost cu toții tratați.
Reporter: Situația bolnavilor de cancer care este?
– Nu mai facem atâtea internări de durată, dar facem internări de o zi și le efectuăm toate tratamentele normale. Pentru acești pacienți am pus și container de tratament separat, fiindcă sunt testați obligatoriu înainte de internarea pentru citostatice. Vrem să ajungem să nu mai testăm o parte dintre ei la Synevo, fiindcă întârzie foarte mult rezultatele. Vrem să-i testăm pe toți la noi, unde avem rezultatul în aceeași zi, de când am pus în funcțiune al doilea aparat Real Time PCR.
Reporter: În 2016, când ați preluat mandatul de manager, Spitalul Județean de Urgență Târgovişte avea datorii imense, pe care ați reușit să le achitați. Cât de mult v-a afectat, din punct de vedere financiar, perioada de pandemie?
– Ne-a afectat, dar nu avem datorii în acest moment. Aveam, înainte de pandemie, un ușor excedent. Într-adevăr, cheltuielile sunt exorbitante și am renunțat la unele investiții. Un exemplu ar fi extinderea Secției Îngrijiri Paliative. Ne pregăteam să implementăm un astfel de proiect, pentru că 15 paturi la nivel de județ sunt foarte puține. Am oprit totul la stadiul de studiu de fezabilitate. Avem cereri de altă natură. De exemplu, echipamente de protecție.
Reporter: În legătură cu echipamentele de protecție, cum stați la acest capitol?
– Suntem într-o procedură de licitație care va fi finalizată în două-trei luni. Și, între timp, suntem la finalizarea unei proceduri de negociere directă fără publicare pentru aceste două-trei luni. Avem sortimente (combinezoane și măști FPP 2) cu care ne apropiem de zero. Vrem să cumpărăm inclusiv pentru luna ianuarie pe negociere directă. Apoi, se finalizează licitația. Am făcut procedură cu acord-cadru. Adică, am pus cantități mult mai mari și cumpărăm în funcție de buget. Am vrut să avem contractele făcute, să nu mai stăm atunci de noi licitații.
Reporter: Comparativ cu celelalte unități spitalicești din țară, unde vă situați din punct de vedere al infectării cadrelor medicale cu coronavirus?
– Stăm mult mai bine, deși au apărut și la noi mai multe cazuri, comparativ cu lunile trecute. Situația aceasta este cumva firească, având în vedere că transmiterea virusului este acum comunitară. Multă vreme am fost aproape de zero. Din fericire, la Spitalul Județean de Urgență Târgovişte nu am avut cadre medicale care au decedat după ce s-au infectat cu coronavirus. Pot să vă spun că am avut și reușite. Vă dau exemplul unui pacient care a fost intubat aproape 14 zile, în comă indusă, și a plecat acasă săptămâna trecută. Dacă îl vedeați, nu credeați că a avut COVID, în condițiile în care s-a pus problema de viață și de moarte la un moment dat. Când a plecat, ați fi crezut că a fost în vizită la cineva.
Reporter: Aproape în fiecare an, s-a auzit că sunt unii care se antrenează să vă ia locul. Care este situația acum?
– În fiecare an, se antrenează cineva în vederea ocupării postului de manager al Spitalului Județean de Urgență Târgovişte. Eu le urez succes și sper să știe la ce le folosește acest antrenament.
Reporter: Este chiar așa de simplu să conduci un spital județean de urgență? Stai pe un scaun și dirijezi, eventual prin mesaje on-line?
– Acum 15 ani, așa credeam și eu. Că managerul, directorul unui spital face numai ce vrea el, când vrea el… Mai departe, prefer să nu răspund.
Reporter: De când vă aflați la conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgovişte, ați avut momente când v-ați gândit să renunțați?
– Nu neapărat să renunț, dar, da, sunt momente când te gândești dacă merită tot acest stres. Când începi să faci ceva bun și te trezești atacat ori de prieteni, ori de „prieteni”, ori și de unii și de ceilalți, te gândești dacă merită efortul pe care-l faci.
Reporter: Managerul unui spital nu trebuie să fie neapărat medic, așa se precizează în lege. V-a ajutat faptul că sunteți medic?
– Clar, da. Eu zic, indiferent că voi fi catalogat drept subiectiv, că nu este bine ca ministrul Sănătății și managerul de spital să nu fie medic. Chiar dacă ai un ajutor, pe directorul medical, nu înțelegi amănuntele dacă nu ești doctor, iar activitatea este preponderent medicală.
Reporter: Colaborarea cu personalul spitalului cum a decurs?
– În general, bine. Mai apar și tensiuni, din cauza suprasolicitării fizice și psihice. Dar, și dacă ne ciondănim astăzi, ne împăcăm imediat și găsim soluții.
Reporter: Probleme de ordin salarial au existat?
– Au mai fost discuții în legătură cu niște sporuri, dar, în general, le-am satisfăcut cererile. Acum, avem o discuție fiindcă nu am acordat vouchere de vacanță. Sincer, nu le-am considerat prioritare. Le-am explicat că asigurarea materialelor de protecție la un nivel satisfăcător mi se pare mai importantă. În primul rând, vrem să se ducă sănătoși acasă.
Reporter: Cei care lucrează în sectorul COVID și-au primit stimulentul de risc?
– Toată lumea și-a primit toate drepturile. Le-am mărit și sporurile, asumându-mi o mare responsabilitate și un mare risc. Am dat sporurile la maximum pe sectoarele pe care le-am considerat în prima linie.
Reporter: Cum ați perceput, ca manager de spital, situația pe care o traversăm acum?
– Mi se pare că ne aflăm ca într-o stare de război. Continuu apare ceva, ne mai lovește ceva… iar când apare epuizarea fizică și psihică la personal, unii plâng la propriu că nu mai pot, eu trebuie să găsesc o variantă să-i motivez să continue, mai ales că soluții miraculoase, să ne ajute cineva, nu există. Ne-am adaptat de fiecare dată și o soluție de compromis tot am găsit, chiar dacă ne-am mai certat.
Reporter: Preconizați că situația se va înrăutăți în ceea ce privește COVID?
– Da, ne așteptăm la vremuri mai grele, după cum evoluează acum situația.
Reporter: Un mesaj către populație…
– Trebuie să conștientizăm mai mult gravitatea bolii. Nu este o simplă răceală, o simplă gripă, cum îi aud pe mulți spunând. Știți că am fost pacient COVID și, deși am avut o formă ușoară spre medie, am văzut că stai cu frică și rămâi cu atacuri de panică o lungă perioadă de timp, fiindcă nu știi ce urmează. Evoluția bolii este imprevizibilă. Ca atare, trebuie să sporim măsurile de protecție, în special portul măștii.
ACTUALITATE
Pucioasa: Nu rata proiecția celui mai premiat film românesc al momentului! ENESCU, jupuit de viu
Pe 28 ianuarie 2025, de la ora 17:30, Centrul Cultural European Pucioasa prezintă protecția celui mai premiat film românesc al anului 2024 – „ENESCU, jupuit de viu”, în prezența regizorului Toma Enache, a unora dintre actori și a producătorului, care vor răspunde întrebărilor publicului.
„ENESCU, jupuit de viu” este singurul film românesc selectat în programul oficial al celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Jaipur, India (17 – 22 ianuarie 2025), în competiția pentru cel mai bun lungmetraj.
În țară, filmul a fost vizionat până acum de peste 25.000 de spectatori, în 54 de premiere de gală. Începând cu 25 ianuarie 2025, la Ateneul Român din București, va debuta seria de proiecții speciale dedicate aniversării a 70 de ani de la plecarea în stele a compozitorului George Enescu. Această serie va continua pe tot parcursul anului 2025, în toată țara și în întreaga lume, aducând un omagiu unuia dintre cei mai mari artiști români.
„Am avut parte de reacții extrem de puternice și sincere din partea spectatorilor, care nu doar că au fost emoționați de povestea de viață a lui Enescu, dar au simțit și nevoia de a discuta despre temele atinse în film. Reacțiile spectatorilor, atât la nivel local, cât și internațional, ne confirmă că am reușit să dăm naștere unei povești care rezonează profund cu experiențele și trăirile oamenilor de pretutindeni. Aceasta este, pentru noi, dovada clară că <ENESCU, jupuit de viu>, nu este doar un film, ci și o invitație la o discuție mai amplă despre pasiune și iubire, dar și despre artă și sacrificiu”, spune regizorul Toma Enache.
„ENESCU, jupuit de viu” a reușit să ajungă la inima unui public divers, provocând nu doar o reacție emoțională, dar și o dorință de a căuta răspunsuri și de a-l înțelege mai bine pe omul și geniul Enescu. Succesul la festivaluri și premiile obținute sunt o recunoaștere a acestui impact.
Premiere și recunoașteri internaționale
De la lansarea sa, filmul a parcurs un traseu impresionant, astfel:
– Premiera mondială la a 17-a ediție a International Sound & Film Music Festival – ISFMF Croația, unde a câștigat trofeul pentru Cea mai bună muzică originală de film semnată de Sebastian Androne Nakanishi.
– Premiera americană la Los Angeles, în cadrul celei de-a 27-a ediții a ARPA International Film Festival, unde regizorul Toma Enache a fost distins cu premiul Outstanding Achievement in Filmmaking ( Realizari Remarcabile in Cinematografie).
– Premiat în Veneția, unde regizorului Toma Enache si lui Stefano Nicolao, cel care a semnat costumele, li s-a decernat „Premio Cultura”, in cadrul evenimentului cultural „Leoni, Gattopardi di Sicilia”, organizat sub patronajul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților din Italia și al Consiliului Internațional al Dansului UNESCO.
– Premiera franceză la Monaco, unde filmul a câștigat Tofeul Angel Film Awards pentru Cel mai bun film.
Premii internaționale
Filmul a fost selectat și a câștigat peste 37 de premii la festivaluri de prestigiu, printre care:
– ARPA International Film Awards (Los Angeles)
– Angel Film Awards (Monaco)
– Festivalul Internațional de Film de la Girona (Spania)
– Festivalul Internațional de Film de la Salerno (Italia)
– Festivalul Internațional de Film – Premiile Afrodita de Aur (Cipru)
– Five Continents International Film Festival (Venezuela)
– Festivalul Rome Prisma Film Awards (Italia)
– Festivalul Internațional de Film de Artă de la Atena (Grecia)
– European Cinematography Awards (Olanda)
– Festivalul de Film de la Florența (Italia)
– Festivalul Internațional de Film BRIDGES, Corinthia Peloponnese (Grecia)
– British Film Awards (Marea Britanie).
ACTUALITATE
Comunitatea din Titu sărbătorește Mica Unire în Parcul Orășenesc
Primăria și Consiliul Local Titu invită comunitatea locală în Parcul Orășenesc, lângă bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, să sărbătorească 166 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri (1859). Vineri – 24 ianuarie 2025, de la ora 10:00.
Evenimentul este realizat cu sprijinul următoarele instituții cultural-educative:
– Biblioteca Orășenească Titu
– Casa de Cultură Titu
– Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu”
– Școala Gimnazială Nr. 2 Titu Târg
– Liceul Tehnologic „Goga Ionescu”
– Liceul Teoretic „Iancu C. Vissarion”.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Două mașini s-au făcut praf la intrare în Târgoviște, pe Calea București
-
Argeșacum 5 zile
Două case s-au făcut scrum azi-noapte în județul Argeș
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un bărbat din Lăculețe, județul Dâmbovița, își duce traiul într-o troiță în mijlocul pădurii
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șoferiță băută, implicată într-un accident rutier în Dărmănești
-
Argeșacum 4 zile
Trei răniți într-un accident rutier în Țițești, Argeș. Șoferul vinovat era băut
-
Prahovaacum o zi
Un tânăr motocliclist a decedat într-un accident rutier în Prahova. Alte patru persoane au fost rănite
-
SOCIALacum 2 zile
Bătrân de 90 de ani, găsit decedat într-o casă cuprinsă de foc!
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Primăria Târgoviște subvenționează taxa de habitat. Populația va plăti 35 de lei, nu 62 de lei