ADMINISTRAŢIE
Programul Operațional Regional 2021-2027, dezbătut cu primarii de orașe și municipii din Dâmbovița
Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Mușat, a discutat, astăzi -24 noiembrie, cu primarii de municipii și orașe din județul Dâmbovița despre viitorul exercițiu financiar al Programului Operațional Regional (2021-2027). Întâlnirea a fost inițiată de preşedintele Consiliului Județean Dâmboviţa – Corneliu Ștefan. Cu acest prilej, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia au adus în atenția edililor cele șase axe de finanțare.
„Trebuie să găsim soluții pentru orașele în curs de dezvoltare din județ și asta cât mai repede. Trebuie să gândim zone urbane funcționale în jurul tuturor orașelor și municipiilor pentru a ne apropia prin aceste proiecte și de mediul rural, care nu prea este vizat de acest program”, a declarat președintele CJ Dâmboviţa – Corneliu Ștefan.
Ca element de noutate, în cadrul POR 2021 – 2027, a apărut componenta „Smart City”, prin care vor fi finanțate investiții privind digitalizarea administrației publice locale și implementarea unor proiecte specifice ”orașelor inteligente”, din varii domenii – mobilitate urbană, iluminat, clădiri publice, utilități edilitare, spații deschise, aplicații on-line etc.
În perioada de programare 2021-2027, finanțările vor fi orientate atât spre investiții cu o tipologie cunoscută, cât și spre tipologii noi de proiecte. Vor fi continuate investițiile în mobilitatea urbană și transportul public, amenajarea spațiilor verzi și regenerare urbană, investițiile în eficientizarea termică a clădirilor publice și rezidențiale, dezvoltarea turismului cultural și natural, realizarea unor trasee turistice, precum și în domeniul infrastructurii educaționale. De asemenea, se vor finanța și proiecte strategice de modernizare a drumurilor județene care asigură conectivitatea directă sau indirectă la rețeaua TEN-T.
„Suntem bucuroși să fim astăzi în mijlocul dumneavoastră. întrucât pentru noi este foarte importantă nu doar prezentarea ci și și preluarea de sugestii și sperăm să putem integra ideile dumneavoastră în noul program, pe care îl scriem acum. Vrem să vă prezentăm într-o fază oarecum incipientă programul, care va mai trece prin câteva etape până la finalizare, inclusiv prin întâlniri cu Comisia Europeană”, a declarat directorul ADR Sud Muntenia – Liviu Mușat.
La dezbatere au participat: vicepreședintele CJD, Luciana Cristea, administratorul public al județului – Cristian Avanu, consilierul județean Ionuț Săvoiu, consilierul directorului ADR Sud Muntenia – Luminița Zezeanu (viitor șef al AM POR), Glida Niculescu – șef serviciu dezvoltare ADR Sud Muntenia, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, primarul orașului Pucioasa – Constantin Ana, primarul orașului Fieni – Iulian Tătulescu, primarul orașului Găești – Grigore Gheorghe, primarul orașului Răcari – Marius Caravețeanu, primarul orașului Titu – Traian Niculae, directorul tehnic din cadrul Primăriei Municipiului Moreni – Simona Dinu, directorul economic al CJD – Carmen Emilia Igescu și directorul Direcției Programe Europene – Florin Valeriu Gilia.
ADMINISTRAŢIE
Voinești: 32 de km de rețea de gaze naturale, în doar 6 luni! Urmează 1.185 de branșamente gratuite
Primăria Voinești este, din nou, exemplu pozitiv în județul Dâmbovița și nu numai. A finalizat, în termen de doar 6 luni, o rețea de gaze naturale pe o lungime de 32 de km, în toate satele comunei!
„Am început acum realizarea celor 1.185 de branșamente, care vor fi achitate din bugetul local al comunei Voinești și vor costa 3 milioane lei. Deja, am executat peste 200. Se lucrează în ritm alert pentru că ne-am propus să finalizăm lucrările în maximum șase luni”, ne-a precizat primarul Dănuț Gabriel Sandu.
ADMINISTRAŢIE
Târgoviște: Lucrările la Grădinița Priseaca sunt aproape de finalizare
Copiii din Cartierul Priseaca vor beneficia, începând de luna viitoare, de o grădiniță complet modernizată – a anunțat primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan. Lucrările, care au demarat în luna ianuarie 2024, sunt aproape de finalizare. Pentru această investiție, administrația publică locală a accesat fonduri europene nerambursabile, aproximativ 1 milion de lei, prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul a inclus lucrări complexe, de la schimbarea acoperișului și a ferestrelor la refacerea instalațiilor electrice și termice.
„Luna viitoare, copiii se vor întoarce într-o grădiniță nouă, într-o grădiniță care, iată, este foarte aproape de finalizare. Un proiect care a însemnat renovare energetică, schimbare tâmplărie, schimbare termosistem, schimbare a tot ceea ce a însemnat instalație sanitară în această grădiniță. Refacem locul de joacă, refacdm curtea grădiniței… Condițiile sunt incomparabile față de ceea ce era înainte. Avem instalații de climatizare în toate sălile de grupă, de asemenea, panouri fotovoltaice și, repet, tot ceea ce este necesar pentru a avea o unitate de învățământ la standarde europene”, precizează primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.
Separat de proiectul de renovare energetică, administrația locală a inclus unitatea de învățământ preșcolar și într-un proiect de dotare.
-
ACTUALITATEacum 4 zile
La Casa de Pensii Dâmbovița, s-au impus măsuri de revizuire a deciziilor doar pentru 150 de contestații
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Așa ceva! Instanța refuză expertizarea tehnică a Complexului Mondial Târgoviște, deși legea impune această obligație
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Târgoviște: „Cupa Cartierelor” 2024 la fotbal a fost câștigată de echipa zonei de centru
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Târgoviște: „Meciul Vedetelor” 2024, delectare, sudoare și… consolare!
-
Giurgiuacum o săptămână
Patru tineri răniți într-un accident rutier între Mârșa și Videle
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Titu: Primarul ales Laurențiu Costache, apel către locuitorii orașului
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Adjunctul șefului IPJ Dâmbovița este cercetat penal sub control judiciar
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Comunicat de presă Universitatea „Valahia” din Târgoviște