Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

A fost resfințită Crucea de pe Caraiman, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan

Publicat

pe

Luni – 30 noiembrie 2020, a avut loc, în cadrul unui ceremonial militar-religios, resfințirea „Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial”, cunoscută drept „Crucea de pe Caraiman”. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon – Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei. La ceremonial a participat ministrul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă, alături de generali, ofițeri și militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei României, reprezentanți ai administrației publice, ai Jandarmeriei Montane și ai Salvamont, dar și cetățeni. De asemenea, a fost prezentă o formație a Asociației “Tradiție militară”.

A urcat în Bucegi și Nicolae Posta, membru al Filialei “Mihai Viteazul” Dâmbovița a Cultului Eroilor “Regina Maria”, care a dus steagurile Cultului Eroilor și al Municipiului Târgoviște la acest eveniment național. Domnia sa dezvăluie pentru cititorii noștri câteva informații despre Crucea de pe Caraiman.

„Construcția Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial, cunoscută ca și Crucea de pe Caraiman, a fost iniţiată de Regele Ferdinand I şi Regina Maria ca omagiu adus eroilor care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Reîntregire. La vremea respectivă, mobilizând un număr mare de tineri, Societatea Cultul Eroilor a avut o contribuţie importantă la lucrările desfășurate între anii 1926 și 1928. O parte dintre traversele metalice şi materialele de construcţie au fost transportate cu funicularul Schiel până la Stația, iar de acolo de carele cu boi ale oamenilor din zonă (în principal, Sinaia, Bușteni sau Poiana Țapului, dar se cunosc și nume ale unor oameni din Pietroșița care au lucrat în zonă).

Crucea de pe Caraiman are înălţimea totală de 39,3 metri (din care 8,35 metri are soclul de piatră) şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri.  Ca urmare a demersurilor pe care Alexandru Dan Bartoc le-a făcut în anul 2013, acest monument a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Practic, ea nu este amplasată pe un vârf, ci în Șaua Caraiman, la altitudinea de 2291 m și este vizibilă de pe toată valea Prahovei (normal, zona montană) și din multe puncte ale masivului Bucegi.

Monumentul a fost reabilitat de Ministerul Apărării Naționale cu fonduri europene în perioada 2016-2018, după ce acesta a fost trecut de la Municipalitatea Bușteni la acest minister. Lucrările au durat în total 11 luni și s-au desfășurat în ultimele trei veri. Vopseaua veche a fost curățată, iar structura metalică a fost acoperită cu un strat anticoroziv, au fost montate lămpile electrice și instalațiile interioare de iluminat și a fost realizată instalația de ventilație în subsol. La interior au fost amenajate săli de expoziții. La etaj, prin imagini, este rememorată construcția monumentului, iar la parter este amenajată o expoziție dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului și bătăliilor de pe Valea Prahovei”.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Primăria Gura Șuții, anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

Publicat

pe

de

PRIMĂRIA COMUNEI GURA ȘUȚII anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Realizare șanț betonat, trotuare și podețe cu intrare la fiecare proprietate pe DJ 721 în satul Gura Șuții, comuna Gura Șuții, județul Dâmbovița”, propus a fi amplasat în satul Gura Șuții, comuna Gura Șuții, județul Dâmbovița.

Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul APM Dambovița, din Municipiul Târgoviște, str. Calea Ialomiței nr.1, județul Dâmbovița, în zilele de luni-vineri, între orele 09:00-16:00.

Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Dâmbovița.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Primăria Mănești, anunț de mediu proiect modernizare uliță spre biserică și uliță Bolovani

Publicat

pe

de

ALEXANDRU CONSTANTIN, reprezentant al UAT Mănești, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Dâmboviţa: Nu se supune evaluării impactului asupra mediului, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul „Modernizare uliță spre biserică și uliță Bolovani, în comuna Mănești, sat Mănești, județul Dâmbovița”, propus a fi amplasat în comuna Mănești, sat Mănești, județul Dâmbovița.

Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot și consultate la APM Dâmboviţa, din municipiul Târgoviște, strada Calea Ialomiței, Nr. 1, județul Dâmbovița, în zilele de luni-vineri, între orele 09:00-16:00, precum și la următoarea adresă de internet: http:/apmdb.anpm.ro.

Publicul interesat poate înainta comentarii / observații la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la publicarea pe pagina de internet a autorității competente pentru protecția mediului.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!