ALEGERI
Primarul din Dărmănești, amendat pentru că a continuat ilegal campania electorală
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au efectuat verificări cu privire la informațiile transmise printr-un comunicat de presă al unui partid politic, referitor la faptul că un candidat al unei formațiuni politice a continuat propaganda electorală, fiind aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 4.500 de lei, conform prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.
Un alt bărbat a fost sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 4.500 de lei, pentru săvârșirea aceleiași fapte.
De asemenea, polițiștii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor, faptă prevăzută de art. 386 din Codul Penal, după ce o femeie a sesizat că o persoană din localitatea Vișina, oferă alimente alegătorilor – se precizează într-un comunicat remis de IPJ Dâmbovița.
„Pentru îndeplinirea misiunilor specifice procesului electoral, la nivelul județului Dâmbovița, au fost mobilizate în total 1240 de efective, dintre care 628 de polițiști, 280 de jandarmi și 244 de pompieri.
Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița a solicitat angajaților angrenați în misiunile de astăzi să acționeze cu profesionalism și celeritate și să acorde maximă atenție rezolvării sesizărilor privind posibile incidente electorale.
S-a subliniat necesitatea tratării cu echidistanță a tuturor sesizărilor privind săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni electorale indiferent de calitatea persoanelor care fac sesizarea sau care sunt vizate de aceasta.
Conform legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a sigura corectitudinea operaţiunilor de votare și pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.
În ceea ce privește menținerea ordinii, atribuțiile președintelui secției de vot se întind și în afara localului de vot, precum şi pe străzi şi în piețe publice, până la o distanță de 50 m.
În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi, și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
Persoanele care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei. Cu aceeași amendă se sancționează continuarea propagandei electorale.
Precizez că Biroul Electoral Central a emis o Decizie prin care a interzis comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în zona de protecție a secției de votare, respectiv în limita celor 50 de metri.
Au drept de vot cetățenii români care au peste 18 ani, inclusiv cei 634 care împlinesc chiar astăzi această vârstă, la nivel național.
Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție și nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților.
Alegătorii votează la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința.
Alegătorul care nu se află în localitatea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din altă unitate administrativ-teritorială dacă aceasta se află în cadrul aceleiași circumscripții electorale, ca și localitatea de domiciliu sau de reședință.
În conformitate cu decizia Biroului Electoral Central, alegătorul care deține o dovadă de reședință al cărei termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita totuși dreptul de vot în circumscripția electorală unde și-a stabilit reședința.
Vă reamintesc că în cadrul acestui proces electoral se utilizează Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu sau pașaportul de serviciu electronic. Elevii din școlile militare pot vota cu carnetul de serviciu militar.
Pentru ziua de astăzi la nivelul Direcției pentru Evidenta Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, se asigură un program de lucru cu publicul în intervalul 7.00 – 21.00. Pentru a cunoaște programul exact al serviciului local de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință, rugăm cetățenii să consulte paginile de internet ale serviciilor respective.
Vă reamintesc că potrivit Deciziei Biroului Electoral Central, alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, poate totuși să își exercite dreptul de vot în baza acestuia.
Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Totuși, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare o altă persoană pentru a-l ajuta. Aceasta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare.
Preşedintele secției de vot poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
Reamintesc că printr-o Decizie a BEC a fost interzisă utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrare sau preluare de imagini.
Alegătorii și toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecție stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat, spre a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşire.
De asemenea, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare și atingerea acelorași obiecte sau materiale.
Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 – de exemplu au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară – pot solicita acces prioritar în localul de vot.
Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Persoana care votează fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Precizez că și tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.
Pe parcursul întregii zile, vă vom ține la curent cu misiunile desfășurate de structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, de la nivelul județului Dâmbovița, în contextul procesului electoral și cu modul de soluționare a sesizărilor de contravenții și infracțiuni care sunt în competența MAI”.
ALEGERI
Află aici senatorii și deputații care vor reprezenta județul Dâmbovița în legislatura 2024-2028!
Potrivit rezultatelor parțiale ale alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024 (centralizare 99% dintre secțiile de votare la nivel național), dâmbovițenii vor fi reprezentați în viitorul Parlament de un senator PSD – Titus Corlățean, unul de la AUR – Ciprian Iacob și unul de la USR – Adelina Dobra și de trei deputați PSD – Victor Ponta, Laurențiu Neculaescu și Carmen Holban și câte unul de la PNL – Aurelian Cotinescu, AUR – Valeriu Munteanu, USR – Daniel Blaga și POT (Partidul Oamenilor Tineri) – Lucian Andrușcă.
Față de alegerile din 2020, PSD Dâmbovița a pierdut un deputat, iar PNL – un deputat și un senator, posturi câștigate de AUR – un deputat și un senator și de Partidul Oamenilor Tineri – un deputat. Cât îi privește pe cei din USR Dâmbovița, au rămas cu același număr de parlamentari – un deputat și un senator.
ALEGERI
Valeriu Munteanu, AUR: Sunt onorat că am fost ales parlamentar la Dâmbovița
În cadrul alegerilor parlamentare din România, ce au avut loc duminică, 1 decembrie, am fost ales deputat pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (al cărei vicepreședinte sunt) în circumscripția nr. 16 Dâmbovița (pentru că Târgoviștea este ce-a de-a doua casă a sufletului meu).
Voi fi parlamentar AUR în Parlamentul Țării (alături de alți, aproape, 100 de colegi senatori și deputați din AUR) și îmi voi dedica toată energia și dăruirea spre a făuri o Românie mare, puternică și bogată.
Voi munci cu abnegație pentru a aduce acasă milioanele de români goniți (de guvernările iresponsabile din ultimii 35 de ani) la munci grele în străinătate. Voi munci pentru apărarea familiei tradiționale (formată dintre un bărbat și o femeie – unde se nasc prunci; spre dăinuire) de hoardele sexo-marxiștilor deliranți. Voi munci pentru păstrarea și promovarea identității noastre românești.
Dar cel mai mult voi trudi pentru aducerea acasă (la sânul mănos al țării noastre România) a Basarabiei (ce hăulește în neștire printre bălăriile moldovenismului statalist și deznădejdea depopulării masive).
Basarabia este pământ românesc, basarabenii sunt buni români și trebuie să-și rânduiască traiul laolaltă cu toți românii, altfel, vom rămâne în continuare o pradă ușoară (și mereu jinduită) în fața imperialismului (sângeros și criminal) velico-rus.
Povestea cu „Simion și rușii” este o manevră politică (ce nu are nici o legătură faptică cu realitatea, iar românii din țară au înțeles acest lucru) inventată de PSD și PNL, care se agață disperați de frâiele puterii, dar cel mai durut (și inexplicabil) este că autoritățile oficiale de la Chișinău au decis să participe la acest joc periculos, alimentând (timp de 4 ani) cu declarații mincinoase și acțiuni ce depășesc liniile roșii diplomatice și de bună-vecinătate, lupta politică de la București.
Sunt onorat că am fost ales parlamentar anume la Dâmbovița, unde acum un pătrar de veac am studiat la Facultatea de Drept, a Universității Valahia din Târgoviște. Le mulțumesc dâmbovițenilor pentru că m-au votat și le mulțumesc bunilor mei colegi din AUR care mi-au fost și-mi sunt alături. Tot ce-i românesc nu piere.
Valeriu Munteanu,
Deputat AUR de Dâmbovița în viitorul Parlament al României
-
ACTUALITATEacum 4 zile
A fost inaugurat primul hotel de cinci stele din Dâmbovița. „Peștera Wellness & Spa”, emblemă a turismului montan!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Fotbalist din Dâmbovița a murit la 18 ani. Dumnezeu să-l odihnească!
-
ALEGERIacum 2 zile
Află aici senatorii și deputații care vor reprezenta județul Dâmbovița în legislatura 2024-2028!
-
ADMINISTRAŢIEacum 5 zile
DN71, Bâldana – Târgoviște: Au început lucrările de extindere la 4 benzi
-
Dâmboviţaacum o zi
Contabilul Primăriei Vișina a fost găsit spânzurat în podul casei
-
ALEGERIacum 3 zile
Primar comuna Voinești: Românii s-au săturat de aroganța și miștocăreala lui Tudose
-
ALEGERIacum o săptămână
Apocalipsa politică de după primul tur…
-
ALEGERIacum 3 zile
PSD Dâmbovița a câștigat alegerile parlamentare în 75 de localități din județ