Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Implementarea votului electronic, singurul leac împotriva absenteismului la alegeri

Publicat

pe

Biroul Electoral Judeţean Dâmboviţa a dat publicității, astăzi – 8 decembrie, ultimele date cu privire la rezultatul alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Despre cum a decurs procesul de vot, procente, incidente, norme şi propuneri pentru viitor, au venit să vorbească în faţa presei să judecătorii Dragoş Popoiag – preşedintele BEJ și Narcis Erculescu – locţiitor, împreună cu subprefectul Cătălin Chiru Cristea.

Una peste alta, scrutinul electoral din 6 decembrie a fost unul liniştit, cu incidente puţine, şi acestea generate de neatenţie, neînţelegerea a legii și diferite erori care nu au afectat însă procesul de vot. Nu mai vorbim de faptul că membrii birourilor electorale, cei ai secţiilor de vot au trebuit să respecte cu stricteţe normele privind protecţia anticoronavirus, măşti, distanţare fizică, contactul limitat cu obiectele și ustensilele folosite în procesul electoral.

Judecătorul Dragoş Popoiag a prezentat numărul de dâmboviţeni care s-au prezentat la vot : 140.212 alegători, dintr-un total de 433.391. Puţin peste 4.000 de voturi au fost nule sau anulate. Urna specială a fost solicitată, dar nu atât de mult pe cât se aşteptau organizatorii alegerilor, ţinând cont de faptul că ne aflăm în pandemie şi mulţi dâmboviţeni se aflau în stare de izolare, carantinare sau internaţi în spital.

Suprefectul Cătălin Chiru Cristea a mulţumit tuturor celor implicaţi în scrutinul electoral pentru alegerile parlamentare din Dâmboviţa. Este vorba de aproape 7.000 de oanmeni, de la cadrele care au asigurat paza şi liniştea publică până la membrii birourilor electorale. Suprefectul judeţului Dâmboviţa şi-a exprimat speranţa că aceste alegeri vor fi totuşi ultimele organizate în condiţii rudimentare, cu pixul şi creionul, nedepărtate ore mult, ca logistică, de anii 90.

Absenteismul masiv, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu, se poate datora şi sistemului de vot defectos. Altfel ar fi stat lucrurile dacă era deja implementat votul electronic. Cătălin Chiru Cristea a dat exemplu Statele Unite şi Franţa, unde, datorită votului online, participarea electoratului a fost de 90%.

Judecătorul Narcis Erculescu, locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral Judeţean, consideră că în România sunt destule probleme cu legislaţia şi în alte domenii nu numai în cel de natură electorală. Magistratul a observat la aceste alegeri că nu s-a schimbat prea mult calitatea experţilor electorali care, în opinia sa, sunt în continuare nepregătiţi, necunoscători ai legii şi slabi practicieni. Narcis Erculescu a prezentat o serie de gafe, de lucruri ciudate făcute de unii preşedinţi ai secţiilor de votare sau de locţiitorii acestora. Până la urmă, totul s-a terminat cu bine. Nu s-au produs alterări în procesul electoral din cauza nepregătirii suficiente a unora.

Cei doi magistraţi care au coordonat Biroul Eletoral Judeţean au recomandat ca, pe viitor, experţii să fie şcoliţi mai bine şi, eventual, cei care nu se pricep să fie retraşi din acest corp cu mare responsabilitate într-un stat democratic. Preşedintele Dragoş Popoiag a anunţat că este posibil ca joi să fie organizată şedinţa de înmânare a mandatelor de parlamentari, şapte pentru Camera Deputaţilor şi trei pentru Senat. Despre redistribuiri de mandate, deocamdată, nu s-a pus problema. Totul se produce în funcţie de cum ies cifrele la nivel naţional.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Dâmbovița: 83 de unități de învățământ în scenariul roșu și 144 în scenariul galben

Publicat

pe

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa a aprobat, astăzi – 5 martie 2021, noile scenarii de funcționare pentru unitățile de învățământ din județ, aplicabile începând cu data de 8 martie.

Astfel, în 274 de școli și grădinițe, copiii merg la clase, în 144 se aplică scenariul galben (sunt prezenți în clasă preșcolarii, elevii de I-IV și cei din anii terminali) și 83 de unități de învățământ sunt în scenariul roșu (sunt prezenți la clasă preșcolarii și elevii de I-IV).

În continuare, învață exclusiv online copiii din localitățile aflate în carantină, respectiv Pucheni (până în data de 11 martie) și Lucieni (până în data de 10 martie).

Vezi aici lista școlilor pe scenarii de funcționare

Cât privește infectarea cu noul coronavirus în rândul elevilor, profesorilor și personalului auxiliar, situația se prezintă astfel:

Citește în continuare

ACTUALITATE

Târgul Primăverii la Gura Ocniței

Publicat

pe

Astăzi, președintele Consiliului Județean – Corneliu Ștefan și deputatul PSD de Dâmbovița Ionuț Vulpescu s-au aflat la Gura Ocniței, unde localnicii, iubitori de tradiție și de frumos, au vrut să cinstească românește venirea primăverii, anotimpul primenirii naturii și a sufletului.

Manifestarea, la care au fost expuse, pentru a fi admirate dar și achiziționate, o serie de obiecte de decor confecționate manual de copii, sub îndrumarea meșterilor, s-a desfășurat într-un cadru restrâns din cauza pandemiei de coronavirus. Elevii școlilor din comună au susținut și un scurt program artistic. Evident, la costumul popular a trebuit să fie adăugat elementul mască de protecție.

„Atelierele de lucru, dar și expozițiile cu vânzare sunt ocazii prin care lucrurile frumoase create de meșterii populari duc mai departe spiritul satului românesc și obiceiurile primei săptămâni din Luna lui Mărțișor.

Respectând normele de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, a fost o adevărată plăcere ca, alături de cetățenii comunei, să asistăm la programele artistice puse în scenă de invitații Târgului de Primăvară.

Sper ca anul viitor să putem participa în număr mult mai mare la astfel de activități, mai ales că tradițiile noastre trebuie duse mai departe”, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!