Connect with us

ACTUALITATE

Implementarea votului electronic, singurul leac împotriva absenteismului la alegeri

Publicat

pe

Biroul Electoral Judeţean Dâmboviţa a dat publicității, astăzi – 8 decembrie, ultimele date cu privire la rezultatul alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Despre cum a decurs procesul de vot, procente, incidente, norme şi propuneri pentru viitor, au venit să vorbească în faţa presei să judecătorii Dragoş Popoiag – preşedintele BEJ și Narcis Erculescu – locţiitor, împreună cu subprefectul Cătălin Chiru Cristea.

Una peste alta, scrutinul electoral din 6 decembrie a fost unul liniştit, cu incidente puţine, şi acestea generate de neatenţie, neînţelegerea a legii și diferite erori care nu au afectat însă procesul de vot. Nu mai vorbim de faptul că membrii birourilor electorale, cei ai secţiilor de vot au trebuit să respecte cu stricteţe normele privind protecţia anticoronavirus, măşti, distanţare fizică, contactul limitat cu obiectele și ustensilele folosite în procesul electoral.

Judecătorul Dragoş Popoiag a prezentat numărul de dâmboviţeni care s-au prezentat la vot : 140.212 alegători, dintr-un total de 433.391. Puţin peste 4.000 de voturi au fost nule sau anulate. Urna specială a fost solicitată, dar nu atât de mult pe cât se aşteptau organizatorii alegerilor, ţinând cont de faptul că ne aflăm în pandemie şi mulţi dâmboviţeni se aflau în stare de izolare, carantinare sau internaţi în spital.

Suprefectul Cătălin Chiru Cristea a mulţumit tuturor celor implicaţi în scrutinul electoral pentru alegerile parlamentare din Dâmboviţa. Este vorba de aproape 7.000 de oanmeni, de la cadrele care au asigurat paza şi liniştea publică până la membrii birourilor electorale. Suprefectul judeţului Dâmboviţa şi-a exprimat speranţa că aceste alegeri vor fi totuşi ultimele organizate în condiţii rudimentare, cu pixul şi creionul, nedepărtate ore mult, ca logistică, de anii 90.

Absenteismul masiv, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu, se poate datora şi sistemului de vot defectos. Altfel ar fi stat lucrurile dacă era deja implementat votul electronic. Cătălin Chiru Cristea a dat exemplu Statele Unite şi Franţa, unde, datorită votului online, participarea electoratului a fost de 90%.

Judecătorul Narcis Erculescu, locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral Judeţean, consideră că în România sunt destule probleme cu legislaţia şi în alte domenii nu numai în cel de natură electorală. Magistratul a observat la aceste alegeri că nu s-a schimbat prea mult calitatea experţilor electorali care, în opinia sa, sunt în continuare nepregătiţi, necunoscători ai legii şi slabi practicieni. Narcis Erculescu a prezentat o serie de gafe, de lucruri ciudate făcute de unii preşedinţi ai secţiilor de votare sau de locţiitorii acestora. Până la urmă, totul s-a terminat cu bine. Nu s-au produs alterări în procesul electoral din cauza nepregătirii suficiente a unora.

Cei doi magistraţi care au coordonat Biroul Eletoral Judeţean au recomandat ca, pe viitor, experţii să fie şcoliţi mai bine şi, eventual, cei care nu se pricep să fie retraşi din acest corp cu mare responsabilitate într-un stat democratic. Preşedintele Dragoş Popoiag a anunţat că este posibil ca joi să fie organizată şedinţa de înmânare a mandatelor de parlamentari, şapte pentru Camera Deputaţilor şi trei pentru Senat. Despre redistribuiri de mandate, deocamdată, nu s-a pus problema. Totul se produce în funcţie de cum ies cifrele la nivel naţional.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

„Declarația de la București”, un semnal că trebuie să ne trezim cu adevărat!

Publicat

pe

O dovadă clară că democrația și statul de drept așa cum ar trebui el să existe și funcționeze mai are o șansă o reprezintă și „Declarația de București”, document semnat de un grup de jurnaliști de marcă, deciși să se implice total în această bătălie pentru salvarea valorilor democratice din România. Acest gest a fost făcut de membrii Grupului pentru Apărarea Democrației, odată cu lansarea volumului ” Trecerea la Prostocrație”, carte care adună o colecție de articole publicate în Cotidianul și în cotidianul.ro într-o perioadă largă de timp. Articolele, adevărate analize profunde ale societății românești, vizează tocmai problematica cu care se confruntă în momentul de față țara, din cauza unei clase politice îndoielnice și a jocurilor care se fac sfidând Constituția și pe Măria sa poporul.

De precizat că la lansarea volumului care s-a consumat la „Crowne Plaza”, în București, alături de directorul „Cotidianul”, Cornel Nistorescu, s-au aflat jurnaliști, politicieni celebri, oameni din societatea civilă, afaceriști. Cu toții au fost încântați de acest demers de a face ceva militant, vizibil, pentru țară, tocmai în această perioadă când democrația pare anihilată, trecută pe linie moartă.

„Grupul pentru Apărarea Democrației (GAD)
Declarația de la București

Pentru că nu putem asista pasiv la politica dezastrului moral, economic și democratic spre care este împinsă țara de către actualul regim,

pentru că tăcerea în aceste vremuri înseamnă complicitate și resemnare față de degradarea continuă a democrației,

pentru că asistăm la confiscarea deciziilor care influențează țara de către o putere a incompetenților și impostorilor,

pentru că nu putem accepta să vedem cum țara, ajunsă, prin eșec electoral și manipulări grosolane, pe mâna unei prostocrații agresive, alunecă într-o fractură istorică și se depărtează de preceptele fondatoare ale civilizației europene,

pentru că în societate s-a produs o răsturnare a valorilor, astfel încât deciziile majore în stat aparțin unor oameni cu calificări precare, ajunși la putere prin abolirea criteriilor și prin acțiunea tot mai expansivă a serviciilor secrete,

pentru că schimbările de care are nevoie țara nu pot veni din senin, ci numai atunci când sunt deșteptate conștiințele cetățenești ale României,

pentru că suntem liberi, neconstrânși de înțelegeri cu vreun reprezentant al serviciilor secrete, al oligarhiei ori cleptocrației care susțin actualul regim,

Noi, subsemnații semnatari ai prezentei profesiuni de credință,

spunând să nu conteze nimeni, niciodată, pe lașitatea noastră!,

reuniți în Grupul pentru Apărarea Democrației,

afirmăm că

1. În Romania este necesară abolirea imediată a secretomaniei instalate în toate prestațiile președintelui, premierului și șefilor serviciilor secrete, inclusiv ale comisiilor care le supraveghează. Regimul Iohannis a încetat să mai comunice informații către presă și populație, luând decizii în treburile publice cu mentalitate de proprietar privat și angajând țara ca pe o feudă personală în operațiuni pe care este nevoit să le suporte întregul popor.

2. Reclădirea normalității în România presupune cel puțin trei componente esențiale:

– revenirea de la “guvernul meu” la “guvernul țării”,

– revenirea la Constituție, prin reabilitareea prevederilor textuale privind „statul de drept democratic” (nu doar a „statului de drept”), tripartiția puterilor în stat și pluralismul politic;

– revenirea la dezbaterea deschisă, obligatorie, nemăsluită într-o societate democratică, inițierea prezentului grup fiind o contribuție la aceasta.

3. Vom fi în apărarea valorilor tradiționale ale țării și familiei și vom pleda pentru preluarea în modernitate a ceea ce a fost valoros în tradiție.

4. Vom fi susținătorii unor criterii clare și transparente de promovare în funcții publice, în care nivelul studiilor și competența dovedită practic să fie primordiale, obligatorii și bine definite. Prostocrația trebuie abolită. Avizul serviciilor secrete pentru ocuparea diferitelor funcții să fie subsidiar, consultativ și drastic restrâns la un număr limitat de funcții, stabilite strict prin lege.

5. În toate demersurile noastre, vom da credit și prioritate oamenilor de valoare, vom reabilita noțiunea de patriotism și vom înțelege și apăra valorile europene în sensul originar al tratatelor fondatoare la care România este parte.

6. Vom pleda prin comunicate și declarații publice, în toate situațiile în care considerăm că deciziile autorităților, comportamentul, legile și declarațiile prostocrației contravin intereselor naționale și aspirațiilor cetățenilor.

7. Vom pune în slujba interesului public, pe temeiuri de conștiință și de bună credință, sistemul de valori, principiile și criteriile de conduită care ne caracterizează întreaga activitate profesională, civică și publicistică.

8. Vom milita pentru „demilitarizarea” prin lege a societății civile, a conducerilor partidelor politice și a instituțiilor de presă – pentru ca din activitatea acestora să fie eliminată dubla comandă iar acțiunile lor să beneficieze de o identitate clară în fața cetățenilor.

9. Ne vom poziționa tranșant împotriva oricărei decizii de restrîngere a libertăților cetățenești și a drepturilor de exprimare.

Grupul pentru Apărarea Democrației este o asociere ad hoc a unor persoane publice care împărtășesc aceleași valori, au aceleași opinii despre situația actuală din țară și gândesc consonant cu privire la sensurile de evoluție a societății românești.

Semnează:

Andrei Marga

Ion Cristoiu

Cornel Nistorescu

Octavian Știreanu

prof. dr. Gheorghe Piperea

Mircea Dinescu

Doru Bușcu

Patrick André de Hillerin

Ioan Buduca

Valer Marian

Ion Spânu

Dată la București, astăzi, 15 septembrie 2021, cu prilejul lansării volumului de publicistică „Trecerea la prostocrație”, editată de redacția ziarului Cotidianul”

Citește în continuare

ACTUALITATE

5 clase din 5 școli din Dâmbovița au trecut la ore online

Publicat

pe

Cinci elevi și un cadru didactic din județul Dâmbovița au fost confirmați cu COVID-19, ne informează Inspectoratul Școlar.

Ca urmare a acestui fapt, activitatea față în față a fost suspendată și s-a trecut la ore online în cinci clase de la următoarele cinci unități de învățământ:
– Școala nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa
– Școala „Vasile Cârlova” Târgoviște
– Școala „Radu cel Mare” Găești
– Liceul „Constantin Brâncoveanu” Târgoviște
– Lucrul „Udrea Băleanu” Băleni.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT